Linux

Linux - Προσθήκη Ελληνικού πληκτρολογίου

09/11/2010 11:59 πμ | parsifal από parsifal


Linux - Προσθήκη Ελληνικού πληκτρολογίου

 

 

__TOC__

 

 

Εισαγωγή

Μία συχνή απορία νέων χρηστών Linux (ή περιστασιακών χρηστών LiveCDs) είναι πώς ενεργοποιείται η υποστήριξη για Ελληνική γραφή. Στο παρόν άρθρο θα δούμε τις απαιτούμενες γι' αυτό ρυθμίσεις στα πιο διαδεδομένα γραφικά περιβάλλοντα Desktop του Linux. Το ευχάριστο είναι ότι η διαδικασία σε σχέση με παλαιότερα έχει γίνει πολύ εύκολη, συνήθως χωρίς να χρειάζεται να διορθώσουμε με το χέρι text configuration files. Ας δούμε το πώς.

 

 

 

GNOME

Στο ακόλουθο screencast περιγράφεται η διαδικασία σε περιβάλλον GNOME. Το GNOME χρησιμοποιείται ως default Desktop Environment από πολύ δημοφιλείς διανομές Linux όπως CentOS, Debian, Fedora, Mint, Red Hat Enterprise Linux, Ubuntu κ.ά. Το παράδειγμα είναι από εγκατάσταση Ubuntu 8.10 εντός εικόνικής μηχανής VirtualBox και έχει αφαιρεθεί το default background για να μειωθεί το τελικό μέγεθος του screencast.

 

SWF - 1024x768 pixels - 728KB

[sWF=800x600]http://www.insomnia.gr/images/stories/wiki/LinuxAddGreekKeyboard/LinuxAddGreekKeyboardGNOME.swf[/sWF]

 

 

 

KDE

Στο επόμενο screencast καλύπτεται το KDE, μία εξίσου δημοφιλής με το GNOME επιλογή για γραφικό περιβάλλον desktop. Το παράδειγμα είναι από εγκατάσταση Kubuntu 8.10 εντός εικόνικής μηχανής VirtualBox και έχει αφαιρεθεί το default background για να μειωθεί το τελικό μέγεθος του screencast.

 

SWF - 1024x768 pixels - 631KB

[sWF=800X600]http://www.insomnia.gr/images/stories/wiki/LinuxAddGreekKeyboard/LinuxAddGreekKeyboardKDE.swf[/sWF]

 

 

 

XFCE

TODO...

 

 

 

Παραρτήματα

Offline non-Flash εκδοχές

Για όσους δεν έχουν υποστήριξη Flash στον web browser τους - και άρα αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα παραπάνω screencasts - παρέχονται offline εκδόσεις των screencasts σε μία πιο απλή μορφή (HTML + εικόνες PNG) που μπορεί να ανοίξει η συντριπτική πλειοψηφία των browsers. Πρόκειται για tarball αρχεία που γίνονται εύκολα extract με την εντολή tar σε τερματικό. Αφού γίνει το extraction, αρκεί να φορτωθεί στον browser το αρχείο index.html που περιέχουν.

 

GNOME tarball

KDE tarball

 

 

Πληροφορίες

Για τη δημιουργία τόσο των screencasts όσο και των HTML εκδοχών τους χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Wink. Μπορείτε αν θέλετε να την κατεβάσετε απολύτως δωρεάν και να πειραματιστείτε, φτιάχνοντας τα δικά σας screencasts για το Insomnia Wiki ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

 

Υποστήριξη για το πρόγραμμα παρέχεται από το επίσημο Google Group, όμως αρκετές απαντήσεις σε σχετικές απορίες πιθανόν να βρείτε και στο παλιό (και πλέον read-only) forum του Wink.

 

 

Ιστορικό αλλαγών

  • 20081204 - Προσθήκη KDE screencast και παραρτήματος «Offline non-Flash εκδοχές», μικροδιορθώσεις (parsifal)
  • 20081124 - Προσθήκη παραρτήματος «Πληροφορίες» (parsifal)
  • 20081123 - Αρχική έκδοση, GNOME (parsifal)