Ένα καλώδιο UTP έχει οκτώ μικρότερα καλωδιάκια μέσα του. Ένα δίκτυο των 100mbps χρησιμοποιεί μόνο τα τέσσερα από αυτά. Τα gigabit δίκτυα χρησιμοποιούν και τα οκτώ. Όσα γράφω παρακάτω είναι μόνο για 100άρια δίκτυα και όχι για gigabit!!!!
Μπορείτε λοιπόν να περάσετε δύο γραμμές από ένα UTP και να αποφύγετε τα περιττά switches/hubs σε όλο το σπίτι. Έτσι εξοικονομείτε και χρήματα αλλά και ενέργεια (lets make our houses green!) αφού ένα passive hub δεν καταναλώνει τίποτα.
Προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα switch (ή router) που επάνω του θα συνδεθούν όλοι οι υπολογιστές. Επίσης αν στο ένα άκρο περάσουμε δύο γραμμές data τότε στο άλλο πρέπει να τις ξεχωρίσουμε. Για να το πετύχουμε αυτό κάνουμε ακριβώς την αντίστροφη διαδικασία.
Η παρακάτω εικόνα τα εξηγεί όλα, ή έτσι θέλω να πιστεύω. Αν υπάρχουν απορίες ευχαρίστως να τις λύσω
Μια τυπική μορφή της παραπάνω κατασκευής είναι αυτή:
Στην δικιά μου περίπτωση τα χρησιμοποίησα με επιτοίχιες πρίζες για να ενώσω κάποιους ορόφους με το κεντρικό router. Σε κάθε όροφο μπορώ να έχω δύο υπολογιστές χωρίς να χρειάζομαι έξτρα switches. Καλώδια δεν μπορούσα να περάσω άλλα μέσα από τον τοίχο οπότε έπρεπε να τα βγάλω πέρα με ένα και μοναδικό UTP να ενώνει τους ορόφους.
Το θετικό της λύσης αυτής είναι ότι αν ποτέ κάποιος θελήσει να στήσει gigabit δίκτυο απλά βγάζει τα passive hubs και βάζει τα κατάλληλα switches στην θέση τους. Βέβαια δεν βλέπω λόγο για gigabit στα σπίτια ακόμα…
λινκ-ο-γραφία:
http://pinouts.ru/NetworkCables/Ethernet10BaseTStraightThru_pinout.shtml
http://pinouts.ru/Net/Ethernet10BaseT_pinout.shtml
http://www.la-cable.com/utp5-splitter_kit_specs.htm
Sorry για το μικρό διάγραμμα, forum limits...