Γνωρίζω ότι υπάρχουνε κάποια έτοιμα packages (π.χ Easy PHP ) που κάνουνε από μόνα τους όλη αυτή την εγκατάσταση, αλλά επειδή εγώ προτιμάω να ξέρω τι ακριβώς γίνεται στο σύστημά μου, να έχω πλήρη έλεγχο και easy maintenance στα πάντα και επειδή βλέπω ότι υπάρχουνε συχνά ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, αποφάσισα να γράψω αυτό το guide.
Σας υπόσχομαι ότι μέσα από μερικά απλά βήματα και ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία θα ξεχάσετε αμέσως ότι υπήρξαν στην ζωή σας όλα αυτά τα “easy installation packages” και θα κατανοείται πολύ περισσότερο το τι ακριβώς γίνεται έτσι ώστε να είστε σε θέση να κάνετε troubleshoot από μόνοι σας αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες.
Για τις ανάγκες αυτού του guide και για να μπορώ να δώσω έγκυρα παραδείγματα θα ήθελα να κρατήσετε υπόψιν σας τα εξής πραγματάκια:
- Ο δικός μου local drive στον οποίο είναι εγκατεστημένα τα Windows XP έχει το γράμμα C:\ .Αυτό σημαίνει ότι όλα τα Paths που θα δείτε είναι βασισμένα έχοντας υπόψιν πώς ο C:\ είναι ο root του συστήματος.
- Κάποια folders τα οποία θα σας ζητήσω να δημιουργήσετε είναι τελείως υποκειμενικά. Μπορείτε να επιλέξετε άλλα folder names αν και ευελπιστώ να σας αρέσουνε τα δικά μου
- Προτιμώ να αποφεύγω τα direct links επειδή αυτά τείνουν να αλλάζουν για διάφορους λόγους. Να κοιτάτε προσεκτικά τις οδηγίες για να κάνετε download ακριβώς αυτό που χρειάζεται και τίποτα παραπάνω. Παρ' όλα αυτά θα βάζω και τα direct links στις versions που υπήρχαν όταν γραφόταν αυτό το guide για εκείνους που θα τα βρούνε σκούρα.
- Τα βήματα που θα δώσω δοκιμαζόντουσαν καθώς γραφόταν αυτό το guide. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες και δεν θα έχετε απολύτως κανέναν εκνευρισμό.
- Ζητώ συγγνώμη από τους χρήστες που έχουνε Ελληνική έκδοση των Windows αλλά προτιμώ την αγγλική ορολογία!
Τέλος, θα υποθέσω ότι όσοι διαβάσουνε αυτό το guide έχουνε κάποιες βασικές γνώσεις όπως το τι είναι web server, τι είναι η php κτλ αλλιώς δεν νομίζω ότι έχουνε λόγο να συνεχίσουν. Επίσης ο σκοπός αυτού του guide δεν είναι για να διδάξει τα πάντα περί Apache HTTP Server, PHP development ή SQL αλλά το πώς θα τα εγκαταστήσετε σε ένα οποιοδήποτε Windows μηχάνημα για να τα χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουνε εξαιρετικά manuals και free books στο Web τα οποία και θα σας συμβούλευα να διαβάσετε.
Το guide αυτό χωρίζεται σε 4 μεγάλες κατηγορίες:
- Apache 2.2.x HTTP Server Installation & Configuration
- PHP 5.x Installation & Configuration
- MySQL Installation & Configuration
- phpMyAdmin – Α web based MySQL Administration Tool
1. Apache HTTP Server INSTALLATION & CONFIGURATION
a. Download Apache 2.2.x HTTP Server.
Ton Αpache HTTP Server μπορείτε να τον βρείτε στο εξής url:
http://httpd.apache.org/download.cgi
Στην σελίδα αυτή θα βρείτε τον LATEST Apache 2.2.x HTTP Server καθώς και παλαιότερες εκδόσεις.
ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ότι επιλέξατε τον 2.2.x και όχι τον 2.0.59 γιατί θα παίξει ρόλο στα βήματα εγκατάστασης που θα παραθέσω παρακάτω.
Αυτό που θα χρειαστείτε να κατεβάσετε έχει τον τίτλο "Win32 Binary (MSI Installer)"
Direct Link για Apache HTTP Server 2.2.4:
http://apache.forthnet.gr/httpd/binaries/win32/apache_2.2.4-win32-x86-no_ssl.msi
b. Install Apache 2.2.x HTTP Server
Αφού τελειώσει το download ξεκινήστε το installation. πατήστε “Next” μέχρι να βρεθείτε εκεί που δείχνει η παρακάτω εικόνα:
Τα fields που βλέπετε είναι συμπληρωμένα από εμένα. Δεν έχει σημασία τι θα βάλετε αλλά έχει σημασία να τα συμπληρώσετε ώστε να μην γκρινιάξει το installation. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που βλέπετε στην φωτογραφία για σιγουριά ότι δεν βάλατε κάτι invalid.
Για το Installation Type επιλέξτε Typical και αφήστε τον Apache να εγκατασταθεί στο Program Files όπως κάνει από default. Εκεί θα βρίσκεται και το Document Root (htdocs) το οποίο θα είναι και το directory όπου θα βλέπετε μέσω του Browser σας. Αυτά όλα είναι configurable και μπορούνε να αλλάξουνε ανα πάσα στιγμή μόλις νιώσετε λίγο πιο άνετα με τον Apache και το configuration file του.
c. Running Apache HTTP Server
Αφού το installation ολοκληρωθεί αυτομάτως ένα Service θα εγκατασταθεί στο σύστημα και το Apache Monitor θα εμφανιστεί δεξιά στο System Tray.
Από εκεί μπορείτε να ελέγχετε τον server και να βλέπετε το status του. Κάντε δεξί click πάνω του -> Open Apache Monitor
Εκεί θα πρέπει να δείτε τον Apache 2.2.x Server σας ο οποίος θα έχει ένα πράσινο λαμπάκι στα αριστερά του. Αυτό σημαίνει ότι είναι started. Άμα δεν είναι απλά επιλέξτε το και πατήστε το κουμπί “Start” το οποίο βρίσκεται στα δεξιά.
Άμα τα έχετε κάνει όλα σωστά ο server θα ξεκινήσει χωρίς κανένα error.
d. Testing if this thing works!
Αφού λοιπόν έχετε τσεκάρει από το Apache Monitor ότι ο Server έχει Status “Started”, ανοίγοντας τον αγαπημένο σας browser (τον Firefox δηλαδή) και γράφοντας το εξής link θα δείτε την παρακάτω εικόνα:
Συγχαρητήρια, το πρώτο βήμα τελείωσε. Άμα κάτι πήγε στραβά, uninstall Apache από το Add/Remove Programs και ξανά τα βήματα από την αρχή και π-ρ-ο-σ-ε-κ-τ-ι-κ-ά.