Internet και Δίκτυα

Αγορές από το εξωτερικό

29/09/2013 06:07 μμ | makfil από makfil


Οι αγορές από το εξωτερικό διακρίνονται, κατ’ αρχάς, σε δύο μεγάλες κατηγορίες και συγκεκριμένα σ’ εκείνες: α) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και β) από τρίτες χώρες.

Στην πρώτη κατηγορία (αγορές από χώρες ΕΕ) περιλαμβάνονται όλες οι αγορές που γίνονται σαν να αγοράζουμε από ένα Ελληνικό ιντερνετικό κατάστημα (eshop), και, επομένως, δεν έχουμε καμία άλλη επιβάρυνση πέραν της τιμής που συμφωνήσαμε, στην οποία περιλαμβάνονται τα μεταφορικά και ο ΦΠΑ. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται όλες οι αγορές από τρίτες χώρες και καταβάλουμε στον προμηθευτή μόνο την αξία του εμπορεύματος και των μεταφορικών και από το καλοκαίρι του 2017 εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα στο τελωνείο του αεροδρομίου Αθηνών (πύλη εισόδου όλων των ταχυδρομικών δεμάτων) και η πλειοψηφία των δεμάτων ελέγχεται και επιβάλλονται ΦΠΑ, τέλη, έξοδα και φόροι, που υπολογίζονται επί της αξίας CIF (κόστος+ μεταφορικά + ασφάλεια), τα οποία αναλύονται στο αντίστοιχο κεφάλαιο (“8. Τελωνείο-δασμοί κλπ”).

Εξετάζοντας και διερευνώντας το θέμα των (καταναλωτικών κυρίως) αγορών μας από το εξωτερικό, διαπιστώνουμε ότι, οι έμπειροι χρήστες του διαδικτύου και των αγορών γνωρίζουν, σε γενικές γραμμές, ποια ιντερνετικά online καταστήματα είναι αξιόπιστα και ποια όχι, αλλά και ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στο διαδίκτυο ελέγχονται από τις εθνικές αρχές της χώρας της έδρας τους. Πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει η πλειονότητα των λοιπών (μη έμπειρων) χρηστών και, στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικά στοιχεία και βασικά κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι η φερεγγυότητα του πωλητή (θετικές και αρνητικές κρίσεις προηγούμενων αγοραστών, η εγκυρότητά του στη διεθνή αγορά κλπ), η διαθεσιμότητα και η τιμή του προσφερόμενου εμπορεύματος, οι όροι των συναλλαγών που παρέχει ο πωλητής (διαδικασία πληρωμής, εγγύηση, δικαίωμα επιστροφής κλπ), οι τρόποι αποστολής του δέματος (απλό ταχυδρομείο, συστημένο, courier κλπ), τα έξοδα μεταφοράς στο χώρο μας και, γενικά, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θα μας βοηθήσει για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα αφενός για τον πωλητή-προμηθευτή, που θα επιλέξουμε τελικά, αφετέρου για την επιλογή του σωστού τρόπου αποστολής του δέματος και τη διασφάλιση της έγκαιρης και σωστής παραλαβής του αντικειμένου ή της υπηρεσίας που θέλουμε να αγοράσουμε, ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες περιπέτειες αναζήτησης είτε του δέματος είτε των χρημάτων που πληρώσαμε. Επισημαίνεται ότι η σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των online αγορών είτε από ελληνικά είτε από ξένα καταστήματα είναι ότι στα πρώτα μπορούμε να πληρώσουμε με αντικαταβολή ενώ στα δεύτερα όχι. Η γνώση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν την πολύπλοκη διαδικασία των online αγορών από το εξωτερικό και η σωστή έρευνα της αγοράς, εξασφαλίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την επιτυχία της αγοράς μας. Για την ευχερέστερη ομαδοποίηση και καταγραφή των επί μέρους θεμάτων που αφορούν στις online αγορές από το εξωτερικό, κρίθηκε σκόπιμο αυτά να καταταγούν στα κεφάλαια που ακολουθούν:

  1. Αγορές από μεγάλα ιντερνετικά καταστήματα (Amazon κλπ) και πλατφόρμες (ebay, Aliexpress κλπ)
  2. Αγορές από ανεξάρτητους πωλητές
  3. Αγορές από χώρες που δεν στέλνουν εμπορεύματα στην Ελλάδα
  4. Αγορές μέσω PayPal
  5. Αγορές με κάρτες
  6. Αγορές σε συνάλλαγμα
  7. Τρόποι αποστολής/μεταφοράς δέματος
  8. Τελωνείο-δασμοί κλπ


1. Αγορές από μεγάλα ιντερνετικά καταστήματα (Amazon κλπ) και πλατφόρμες (ebay, Aliexpress κλπ)

 

Υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες ιντερνετικού εμπορίου, όπως πχ η Amazon, με φυσική παρουσία σε διάφορες χώρες του πλανήτη, που διαθέτει είδη αφενός από τα καταστήματά της, τα οποία είτε χαρακτηρίζουν τη χώρα της έδρας του υποκαταστήματος είτε είναι παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφετέρου από καταστήματα τρίτων πωλητών, που έχουν, όμως, την εγγύηση της Amazon, και, κυρίως, μοναδική after sales υποστήριξη. Υπάρχουν, επίσης, μεγάλες πλατφόρμες όπως το Ebay με έδρα σε πολλές χώρες, και το Aliexpress στην Κίνα, που φιλοξενούν, κυρίως, ιδιώτες, αλλά και καταστήματα.

Σημειώνεται ότι, στις αγορές από το αμερικάνικο Amazon και στο βήμα της καταχώρησης της διεύθυνσης αποστολής, (πχ διεύθυνση στην Ελλάδα) χρεώνει, εκτός από τα μεταφορικά, και έξοδα εκτελωνισμού (import fees), τα οποία είναι φτηνότερα από εκείνα που θα υπολογίζονταν στην Ελλάδα, αφού αφενός χρεώνεται μικρότερος ΦΠΑ αφετέρου δεν συνυπολογίζεται το τέλος εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ. Φυσικά, το δέμα δεν σταματάει στο ελληνικό τελωνείο και ο παραλήπτης δεν πληρώνει άλλα έξοδα για την παραλαβή του. Ανάλογη διαδικασία αποστολής εφαρμόζεται και στο αμερικάνικο Ebay με το Global Shipping Program, εάν, φυσικά, το προβλέπει ο πωλητής σαν επιλογή.

Επίσης ότι, τα ευρωπαϊκά καταστήματα της
Amazon διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της παραγγελίας χρεώνεται ο ελληνικός ΦΠΑ αντί του εθνικού της χώρας του καταστήματος.

 

2. Αγορές από ανεξάρτητους πωλητές

 

Σε περίπτωση που θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν από άλλο πωλητή-προμηθευτή είτε μέσω των μεγάλων ιντερνετικών καταστημάτων και αλυσίδων είτε απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα του πωλητή, πρέπει να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του και να αγοράζουμε από αυτούς που έχουν 100% Positive feedback ή έστω ελαφρά μικρότερο ποσοστό από αυτό, αφού διαβάσουμε προσεκτικά τις αρνητικές κρίσεις και σχόλια. Ακόμη περισσότερο, όταν αγοράζουμε από την ιστοσελίδα μη γνωστού πωλητή, είναι καλό να ψάχνουμε και να ρωτάμε σε γνωστά fora, στο Google κλπ, για να πάρουμε σχετικές πληροφορίες. Τα βασικά στοιχεία επιλογής του κατάλληλου πωλητή πρέπει να είναι:

1) η μακρόχρονη παρουσία του στη διεθνή αγορά
2) η άψογη εξυπηρέτηση πριν και μετά την αγορά,
3) η άψογη περιγραφή προϊόντων, συσκευασίας, αποστολής κλπ,
4) ο χρόνος παράδοσης,
5) το κόστος των μεταφορικών στο χώρο μας και η ποικιλία επιλογών στους τρόπους αποστολής,
6) οι όροι της εγγύησης και, κυρίως, η δυνατότητα επιστροφής του εμπορεύματος,
7) η ασφάλεια των συναλλαγών, με την ανάλογη σήμανση στην ιστοσελίδα του πωλητή,

8 ) οι τρόποι πληρωμής (PayPal, προπληρωμένες, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και όχι μέσω αμφισβητούμενων διαδικασιών),
9) η άψογη υπηρεσία στο σύνολό της,
10) η λογική τιμή με περιθώριο κέρδους που του επιτρέπει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του είτε έχει φυσική παρουσία (δηλαδή μαγαζί off line) είτε όχι.

Αξιόπιστοι πωλητές, πέρα από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, όπως το Amazon, και πλατφόρμες όπως ή το ebay και το
Ali, είναι και πάρα πολλά eshops. Όπως συμβαίνει, όμως, σε κάθε επάγγελμα, έτσι βρίσκουμε και σ’ αυτή την κατηγορία ανεπαρκείς επαγγελματίες. Επομένως, εάν δεν υπάρχουν συστάσεις για κάποιο μη ευρύτερα γνωστό eshop, καλύτερα να το αποφύγουμε. Επισημαίνεται ότι, υπάρχει μία κατηγορία “eshops”, με έδρα, στην πλειοψηφία τους, την Άπω Ανατολή, τα οποία πρακτικά δεν υφίστανται, αλλά παρουσιάζουν πολύ προσεγμένες εμφανισιακά ιστοσελίδες και με πολύ δελεαστικές τιμές, που λειτουργούν σαν δόλωμα, με τα απαραίτητα εικονίδια των PayPal, Visa, MasterCard κλπ. για να προσδώσουν την αναγκαία αξιοπιστία. Δεν υπάρχει, όμως, δυνατότητα πληρωμής μέσω PayPal ή κάρτας, αλλά αποκλειστικά και μόνο με έμβασμα μέσω τραπεζών, συνήθως της Western Union. Αποφεύγουμε αυτούς τους πωλητές για να μην μπλέξουμε σε διαδικασίες αναζήτησης είτε του δέματος είτε των χρημάτων που πληρώσαμε.

 

3. Αγορές από χώρες που δεν στέλνουν εμπορεύματα στην Ελλάδα

 

Πολλοί ιδιώτες (καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα) πουλάνε τα εμπορεύματά τους, κυρίως, μέσω του ebay, με την παρατήρηση ότι δεν τα στέλνουν στην Ελλάδα. Πέρα από τα όποια σχόλια μπορεί να ειπωθούν για την πολιτική αυτή, και τις αιτίες που την προκαλούν, είναι σημαντικό πρόβλημα, αλλά υπάρχει η λύση του, μέσω των εταιρειών που ειδικεύονται στην προώθηση δεμάτων στη χώρα μας, είτε με την παροχή (πλασματικής) διεύθυνσης στην ίδια ή σε άλλη χώρα, από την οποία (διεύθυνση) θα το παραλάβει η εταιρεία είτε με την απ’ ευθείας αποστολή στην εταιρεία και, στη συνέχεια, την προώθηση του δέματος στη διεύθυνσή μας στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται, βεβαίως, πρόσθετη δαπάνη, αλλά δίνει λύση στο πρόβλημα.

Αυτή την υπηρεσία, της πλασματικής διεύθυνσης στη ξένη χώρα, την παρέχουν αρκετές εταιρείες, και ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες, από εμπειρίες αυτών που τις έχουν χρησιμοποιήσει:

3.1 ShopandShip

Παλαιότερα ζητούσε μια συνδρομή lifetime για τις υπηρεσίες της (όχι τα μεταφορικά) και συχνά κάνει προσφορές (έχω αγοράσει πριν από χρόνια την υπηρεσία S&S Basic με 10€ lifetime). Την περίοδο επικαιροποίησης αυτού του οδηγού (ΜΑΡ 2019), προσφέρει τη δυνατότητα αγορών από Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Αίγυπτο, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Hong Kong, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λίβανο, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότιο Αφρική, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

3.2 Reship

Την περίοδο επικαιροποίησης αυτού του οδηγού (ΜΑΡ 2019), ζητάει $5 για την εγγραφή και οι λοιπές χρεώσεις αναφέρονται εδώ. Προσφέρει διευθύνσεις σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορεί να ζητηθεί:
- Να αφαιρέσουν το τιμολόγιο αγοράς μέσα από το δέμα.
- Να ενώσουν παραγγελίες σε ένα δέμα.
- Να αφαιρέσουν τις πλαστικές συσκευασίες και να τα ξαναβάλουν μέσα σαν να είναι μεταχειρισμένα.
- Να δηλώσουν και να ασφαλίσουν το πακέτο με το ποσό που θα τους πείτε.
- Να στείλουν το τιμολόγιο και τις οδηγίες χρήσεως ταχυδρομικά στη διεύθυνση αποστολής.

3.3 Transport to Greece

Η εταιρεία φέρεται να έχει έδρα στην Ελλάδα και να δραστηριοποιείται στις ίδιες υπηρεσίες, αφού προσφέρει τη διεύθυνση της αποθήκης της στη Γερμανία ως διεύθυνση αποστολής του δέματος και στη συνέχεια, προώθησής του στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι η εταιρεία είναι μια υπηρεσία της ελληνικής επιχείρησης Road Solution Hellas, με έδρα την Κατερίνη (αναφέρονται διεύθυνση και τηλέφωνα επικοινωνίας). Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία δεν χρεώνει έξοδα για τις υπηρεσίες της ή εγγραφή ή συνδρομή αλλά μόνο για τη μεταφορά του δέματος στο χώρο του αγοραστή.

3.4 BundleBox

Την περίοδο επικαιροποίησης αυτού του οδηγού (ΜΑΡ 2019), η BundleBox διαφημίζει την παροχή ταχυδρομικής διεύθυνσης στις ΗΠΑ, με εγγραφή και έξοδα $15, τα οποία επιστρέφονται στην πρώτη αποστολή, Χρησιμοποιεί την FedEx (εταιρεία courier) ως μεταφορική και αυτό σημαίνει σίγουρο τελωνείο στην Ελλάδα, με όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που ζητάει συνήθως η εταιρεία courier (αμοιβή εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και λοιπά μικροέξοδα, όπως περιγράφονται αναλυτικά στο κεφάλαιο 8. Αν και αναφέρει ότι στέλνει δέματα στην Ελλάδα, δεν την περιλαμβάνει στις χώρες για τις οποίες προεισπράττει τα έξοδα εκτελωνισμού και αυτό, ίσως, θα αποτελεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στον Έλληνα αγοραστή.

3.5 Forward2me

Η εταιρεία δίνει δωρεάν διεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο, για αγορές από εκεί και την Ευρώπη, και στέλνει σε παραπάνω από 200 χώρες. Μετά την εγγραφή και την παραλαβή της διεύθυνσης, αγοράζουμε από τα μαγαζιά αυτά που θέλουμε, και αφού παραλάβει τα δέματα, εμφανίζει εμφανίζει στο λογαριασμό του συνδρομητή τη λίστα με τις διαθέσιμες μεταφορικές μαζί με το κόστος και το χρόνο παράδοσης. Αν πληρώσεις μέχρι τις 11 πριν το μεσημέρι, θα στείλουν το δέμα την ίδια ημέρα. 

 

4. Αγορές μέσω PayPal

 

Έχει αποδειχθεί ότι αυτή είναι η ασφαλέστερη υπηρεσία για διαδικτυακές συναλλαγές, ενώ διασφαλίζει και την επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ανεπάρκειας του πωλητή. Στα θετικά αυτής της επιλογής πιστώνεται 1) το γεγονός ότι δίνουμε τα στοιχεία της κάρτας μας μόνο στο PayPal, για να διαχειριστεί την πληρωμή της αγοράς που κάνουμε, και όχι σε κάθε ιντερνετικό κατάστημα, όπως θα γινόταν εναλλακτικά, 2) η δυνατότητα να ξεκινήσουμε dispute (αμφισβήτηση-συζήτηση), για να λυθεί η ενδεχόμενη ανεπάρκεια του πωλητή, που συνήθως καταλήγει σε δικαίωση της θέσης του αγοραστή, 3) η αποστολή χρημάτων από την κάρτα μας στο balance του λογαριασμού φίλου ή συγγενή, άμεσα και ανέξοδα, 4) αποστολή χρημάτων που έχουμε στο balance από διάφορες αιτίες (πωλήσεις, μισθοδοσία, μεταφορές κλπ) σε τραπεζικό λογαριασμό που έχουμε συνδέσει στο Paypal (πληρώνοντας τη σχετική προμήθεια στην τράπεζα για το εισερχόμενο έμβασμα) και άλλες δυνατότητες.

Για τις αγορές μέσω Paypal, απαιτείται η δημιουργία ενός λογαριασμού, με τα πραγματικά μας στοιχεία, που είναι πολύ απλή διαδικασία, αρκεί να έχει κανείς πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα σε κάποια τράπεζα. Ανοίγοντας το λογαριασμό, η PayPal θα χρεώσει προσωρινά την κάρτα, με ποσό $1, για την επιβεβαίωσή της, που θα επιστραφεί εντός 24 ωρών από την επιβεβαίωση.

Για τη χρέωση της κάρτας, με το $1, η PayPal στέλνει στην τράπεζα την περιγραφή της χρέωσης, με τη μορφή PAYPAL XXX CODE, όπου ΧΧΧΧ είναι ο τετραψήφιος κωδικός που χρειαζόμαστε για την πίστωση του $1. Βρίσκουμε τον κωδικό άμεσα, μέσω ebanking και, αν δεν διαθέτουμε, με επικοινωνία με την τράπεζα. Αναγράφουμε τον κωδικό στο αντίστοιχο πεδίο του λογαριασμού μας στο PayPal, αφού ενεργοποιήσουμε την επιλογή  Confirm your Card.

Οι αγορές που γίνονται σε νόμισμα διαφορετικό από το ευρώ, επιβαρύνονται, κατά τη μετατροπή, με έξοδα συναλλάγματος (προμήθεια), δηλαδή η PayPal την ενσωματώνει σε δυσμενή (ασύμφορη) ισοτιμία μετατροπής, για τον αγοραστή. Επισημαίνεται ότι στη σύνδεση κάθε κάρτας έχει προκαθορισμένη τη μετατροπή του συναλλάγματος με τη δική της ασύφορη ισοτιμία. Εάν θέλουμε να απαλλαγούμε από την προκαθορισμένη αυτή επιλογή της μετατροπής σε ευρώ, πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα (όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της τον Μάρτιο 2019):

- Ανοίγουμε το λογαριασμό μας στο PayPal (στα ελληνικά πλέον)
- Πατάμε το Γρανάζι και στη νέα σελίδα το “Πληρωμές”
- Επιλέγουμε το “Διαχειριστείτε τις αυτόματες πληρωμές σας – Προβολή”
- Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, πατάμε επιλέγουμε στην αριστερή στήλη το σύνδεσμο “διαχείριση αυτόματων πληρωμών”
- Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε “Set Available Funding Sources” που βρίσκεται μέσα στο πινακάκι και
- Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε “Conversion Options” που βρίσκεται δίπλα στον αριθμό της κάρτας

- Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε το “Bill me in the currency listed on the seller's invoice” αντί του “Use PayPal's conversion process to complete my transaction using my card's currency” που έχει ως προκαθορισμένη επιλογή.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η μετατροπή θα γίνει με την ισοτιμία των οργανισμών Visa/ MasterCard που έχουν εκδώσει την κάρτα που χρησιμοποιούμε και χρησιμοποιεί και η τράπεζα,  αλλά θα μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα στο επόμενο κεφάλαιο.

Μπορούμε, βέβαια, να κάνουμε τις αγορές μας και εκτός PayPal, δηλαδή απ’ ευθείας με το κατάστημα, πληρώνοντας με τις ίδιες κάρτες, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε καμία κάλυψη σε περίπτωση ανεπάρκειας του πωλητή. Όσοι πωλητές, λοιπόν, είναι πιστοποιημένοι στην PayPal, μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστοι, εκ των προτέρων, και να προτιμηθούν.


5. Αγορές με κάρτες

 

5.1 Προπληρωμένες κάρτες (Prepaid Card)

Πολλοί θεωρούν ότι η προπληρωμένη κάρτα είναι η καλλίτερη επιλογή για online αγορές επειδή βάζουμε κάθε φορά στην κάρτα όσα χρήματα θέλουμε, για συγκεκριμένη αγορά, και ξοδεύουμε μόνον αυτά. Οι κάρτες αυτές δεν συνδέονται με λογαριασμό ούτε επιτρέπουν πίστωση, αλλά “φορτίζονται” με χρήματα με πρωτοβουλία του κατόχου τους. Οι προπληρωμένες κάρτες, χρεώνουν προμήθειες κατά την έκδοσή τους από τις Τράπεζες, τη φόρτιση με χρήματα, την ανάληψη χρημάτων από ATM και την αποστολή έντυπου ενημερωτικού συναλλαγών ("statement" κάρτας), αν και τελευταία αυτή καταργείται σταδιακά. Αντιθέτως, όπως όλες οι κάρτες, δε χρεώνουν προμήθεια στον αγοραστή για τις καταναλωτικές του συναλλαγές. Έχει παρατηρηθεί, όμως, ότι σε μερικές περιπτώσεις αγοράς που θέλουμε να πληρώσουμε σε συνάλλαγμα (κεφάλαιο “6. Αγορές σε συνάλλαγμα“), χρεώνεται από την Τράπεζα και η σχετική προμήθεια (ή έξοδα συναλλάγματος) και, εάν το υπόλοιπο της κάρτας είναι μηδενικό ή δεν επαρκεί, είναι ενδεχόμενο να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η αγορά.

Για την έκδοση της κάρτας πρέπει να επισκεφθούμε την Τράπεζα, στην οποία είμαστε ήδη πελάτες, με την αστυνομική μας ταυτότητα, και εάν δεν είμαστε πελάτης, θα επιλέξουμε Τράπεζα που να εκδίδει προπληρωμένη κάρτα και θα χρειαστούμε :
α) την αστυνομική ταυτότητα
β) πρόσφατο εκκαθαριστικό της εφορίας
γ) βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ


5.2 Πιστωτικές κάρτες (Credit Card)

Οι κάρτες αυτές εκδίδονται, κυρίως, από Τράπεζες και έχουν καθιερωθεί, πλέον, σαν ένας σύγχρονος και διαδεδομένος τρόπος συναλλαγών, και από το 2015 (με την εφαρμογή των
Capital Controls) σαν «υποχρεωτικός» τρόπος συναλλαγών. Οι Τράπεζες παρέχουν, μέσω των καρτών, ένα πιστωτικό όριο συναλλαγών, που διαφέρει σε κάθε μια, και μάς δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε αγορές εμπορευμάτων και υπηρεσιών είτε σε φυσικά είτε σε online καταστήματα και να εξοφλούμε το χρέος είτε στο σύνολό του, στην ημερομηνία που αναφέρει το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα (statement) είτε σε μηνιαίες δόσεις, με τις ανάλογες επιβαρύνσεις, που χρεώνει κάθε Τράπεζα.
Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν στις Πιστωτικές κάρτες (Χρεώσεις, Προμήθειες κλπ) μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες κάθε Τράπεζας:


5.3 Χρεωστικές κάρτες (Debit Card)

Οι κάρτες αυτές είναι παρόμοιες με τις πιστωτικές, με τη βασική διαφορά ότι το ποσόν της συναλλαγής μεταφέρεται αυτόματα, από το λογαριασμό του κατόχου στο λογαριασμό του εμπόρου-πωλητή, και, επομένως, οι κάρτες αυτές συνδέονται υποχρεωτικά με ένα καταθετικό λογαριασμό στην Τράπεζα που είμαστε πελάτες. Εννοείται ότι, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο ποσό στο λογαριασμό μας, δεν θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Ανοίγοντας ένα τραπεζικό λογαριασμό σε μια τράπεζα, αυτή μας παρέχει τη χρεωστική κάρτα είτε για ανάληψη χρημάτων, μέσω του ΑΤΜ, είτε για αγορές ειδών και υπηρεσιών.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν στις Προπληρωμένες, Πιστωτικές και Χρεωστικές κάρτες (Χρεώσεις, Προμήθειες κλπ) μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες κάθε Τράπεζας (Τιμολόγιο Εργασιών κλπ).

 

5.4 Κάρτες τραπεζών και χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων άλλων χωρών

Από το καλοκαίρι του 2015 ίσχυσαν κεφαλαιακοί έλεγχοι (Capital Controls) στην Ελλάδα, μ αποτέλεσμα, πολλοί αγοραστές να καταφύγουν στην έκδοση καρτών από τράπεζες και ιδρύματα άλλων χωρών, που δεν είχαν τους περιορισμούς αυτούς. Οι κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο στην Ελλάδα, στην περίοδο αυτή, και χρησιμοποιούνται ακόμη, σε μικρότερη έκταση, είναι η Revolut, η Number26 (N26), και η LeoPay

Λεπτομέρειες για την έκδοση αυτών των καρτών, τις προμήθειες, χρεώσεις και ισοτιμίες τους μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

 

6. Αγορές σε συνάλλαγμα

 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις συναλλαγές σε συνάλλαγμα, μέσω κάρτας, οι περισσότερες Τράπεζες χρεώνουν προμήθεια που ονομάζουν έξοδα συναλλάγματος. Μερικές Τράπεζες εμφανίζουν, στο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα κίνησης της κάρτας, την επιπλέον χρέωση ενώ άλλες την ενσωματώνουν στην πράξη μετατροπής του συναλλάγματος σε ευρώ.
Κάθε Τράπεζα έχει διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό και καθένας πρέπει να διαβάσει προσεκτικά την αντίστοιχη ιστοσελίδα της Τράπεζάς του (Τιμολόγιο Εργασιών ή όπως αλλιώς το ονομάζει κάθε τράπεζα) αλλά και να ρωτήσει τους αρμόδιους για τις χρεώσεις αυτές.

η Eurobank (έκδοση 29/3/2019) χρεώνει (σελίδα 78-79) στις συναλλαγές σε συνάλλαγμα α) προμήθεια 2% (με ελάχιστη 1€) με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, και β) με προπληρωμένες Eurobank Visa και E-Prepaid 2% (με ελάχιστη 1€) για εκδόσεις μετά 11/12/2015 και 1,25% για εκδόσεις μέχρι 11/12/2015.

Η Alpha Bank αναγράφει στο Προμήθειες και Λοιπά Έξοδα (έκδοση 28/3/2019)τις ακόλουθες χρεώσεις και προμήθειες:
Κάρτες Visa 1€, Κάρτες MasterCard α) στην Ελλάδα: ευρώ 0,65+0,20% επί του ποσού της συναλλαγής, β) στην Ευρώπη: ευρώ 0,50+0,12% επί του ποσού της συναλλαγής, γ) εκτός Ευρώπης: 1€, Κάρτες Diners Club: 0,35€, Επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ: έως 2.50% επί του ποσού συναλλαγής.

η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει στο τιμολόγιο εργασιών (30/8/2019) για αγορές σε νόμισμα εκτός ευρώ ότι:
1. Στις χρεωστικές κάρτες χρεώνει προμήθεια 2%, με ελάχιστο ποσό το 1€ και μέγιστο τα 30€ (σελ 10, 7.5.2).

2. Στις πιστωτικές κάρτες χρεώνει προμήθεια 2,5% (σελ 19-24, στους κωδικούς 16.3, 16.7, 16.11, 16.15, 16.19, 16.23 ).
3. Στις προπληρωμένες κάρτες α) Winbank webuy-business Prepaid, χρεώνεται προμήθεια 2% με ελάχιστη το 1€ και ανώτατη τα 15 ευρώ, β) Πειραιώς Prepaid (Virtual, Gift, Reloadable), χρεώνεται προμήθεια 2% με ανώτατο όριο 5 ευρώ γ) prepaid Visa πρώην δικτύου Τράπεζας Κύπρου (Gift, Reloadable), χρεώνεται προμήθεια 2% χωρίς όριο, δ) ΑΒ Plus Mastercard Prepaid δεν χρεώνεται προμήθεια και ε)prepaid Visa ΚΕΑ 2% χωρίς όριο (σελ 40, 29.8) .

Επίσης ότι  από 1/9/2019 η μετατροπή ξένου νομίσματος σε Ευρώ (€) των συναλλαγών με κάρτες Visa και Mastercard  της Τράπεζας Πειραιώς (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες) πραγματοποιείται βάσει των ισοτιμιών αναφοράς της Τράπεζας. Για τα νομίσματα που δεν είναι διαθέσιμα στον πίνακα με τις ισοτιμίες αναφοράς της Τράπεζας η μετατροπή τους πραγματοποιείται βάσει της ισοτιμίας των Οργανισμών   Visa / Mastercard (περισσότερα  για  Visa  εδώ, για   Mastercard εδώ ). Η μετατροπή πραγματοποιείται με βάση την ισοτιμία αναφοράς, όπως ισχύει κατά την ημέρα εκκαθάρισης της συναλλαγής, η οποία μπορεί να διαφορέρει από την ημερομηνία πραγματοποίησης της συναλλαγής. Το ποσό της συναλλαγής επιβαρύνεται με έξοδα μετατροπής συναλλάγματος, όπως ορίζονται στο Τιμολόγιο Προμηθειών  της Τράπεζας.  

H Attica Bank αναφέρει στους Όρους βασικών Τραπεζικών Εργασιών (έκδοση 28/4/2015) ότι:
Συναλλαγές εντός Ευρώπης αλλά εκτός Ευρωζώνης και συναλλαγές εκτός Ευρώπης: Κατά την μετατροπή των συναλλαγών από την VISA σε δολ. ΗΠΑ χρησιμοποιείται η επίσημη διατραπεζική τιμή της χώρας συναλλαγής προσαυξημένη κατά 2,50%.

Η ΕΤΕ άλλαξε πάλι το τιμολόγιό της  την 4/11/2019 χρεώνει προμήθεια 2% στις συναλλαγές σε συνάλλαγμα στις χρεωστικές κάρτες και 1% στις προπλρωμένες. 

Στις πιστωτικές κάρτες εξακολουθεί να μην χρεώνει προμήθεια

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρησιμοποιούν τις κάρτες τους, είτε μέσω Paypal είτε απ’ ευθείας, για τις αγορές τους σε συνάλλαγμα, είναι ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν τις ισοτιμίες των οργανισμών Visa Europe και MasterCard για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ευρώ και όχι τις τρέχουσες ισοτιμίες τους  που ανακοινώνουν καθημερινά, οι οποίες αφορούν σε μετατροπή ξένων χαρτονομισμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τράπεζες προσθέτουν και την προμήθεια που ορίζει κάθε μια για τις αγορές σε συνάλλαγμα και κυμαίνεται, χονδρικά, γύρω στο ποσοστό 2%.

Κατά την περίοδο επικαιροποίησης του οδηγού (Μάρτιος 2019) η μόνη κάρτα που δεν επιβαρύνεται, ακόμη, με προμήθεια, στις αγορές σε συνάλλαγμα, είναι η πιστωτική της ΕΤΕ.

Στις αγορές σε συνάλλαγμα απ’ ευθείας με κάρτα, όπως πχ στην αλυσίδα Amazon και σε μαγαζιά τρίτων χωρών, που συνήθως έχουν τιμές σε δολάριο (προσοχή, αν το εμφανίζουν και σε ευρώ, η μετατροπή γίνεται με τη δική τους δυσμενέστερη ισοτιμία) ο αγοραστής πρέπει να συνυπολογίζει αφενός την ισοτιμία μετατροπής του ξένου νομίσματος αφετέρου την προμήθεια της τράπεζας. Έχει αποδειχθεί ότι, σε αγορές μικρής σχετικά αξίας, οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών μεθόδων πληρωμής είναι πολύ μικρές, αλλά σε αγορές μεγάλης αξίας, όπως πχ laptop κλπ, οι διαφορές είναι υπολογίσιμες και ο αγοραστής οφείλει να επιλέγει τη μέθοδο που τον εξυπηρετεί καλλίτερα.

 

7. Τρόποι αποστολής/μεταφοράς δέματος

 

Είναι γνωστό ότι, όταν αγοράζουμε από μεγάλες αλυσίδες ιντερνετικών καταστημάτων (Amazon κλπ) και από ιδιώτες (ebay κλπ) είτε δεν έχουμε καθόλου είτε έχουμε περιορισμένη δυνατότητα επιλογής του τρόπου αποστολής-μεταφοράς του δέματος, ενώ, σε άλλα καταστήματα (Banggood, Gearbest κλπ), είναι ενδεχόμενο να μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ διαφορετικών τρόπων αποστολής, καταβάλλοντας το αντίστοιχο κόστος των μεταφορικών. Οι τρόποι αποστολής, γενικά, είναι δύο: είτε με courier είτε με το ταχυδρομείο.

7.1 Αποστολή με courier

Στις περιπτώσεις που το δέμα έχει αξία CIF πάνω από 22 € και προέρχεται από τρίτη χώρα, θα περάσει υποχρεωτικά από το τελωνείο του σημείου εισόδου στη χώρα (το αεροδρόμιο Αθηνών), όπου θα κληθούμε να καταβάλουμε, εκτός από το υψηλότερο κόστος της αποστολής με ιδιωτική courier, και ΦΠΑ, γενικά έξοδα-αποθήκευτρα (20-30€ ή και παραπάνω), αμοιβή εκτελωνιστή (τουλάχιστον 70€ ανάλογα με την εταιρεία) και, ενδεχομένως, δασμό, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο επόμενο κεφάλαιο. Το θετικό του τρόπου αυτού αποστολής είναι ότι η εταιρεία (UPS, DHL, FedEx κλπ) δίνει αριθμό παρακολούθησης (tracking number) και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαδρομή του δέματος αφενός μέχρι την είσοδό του στην Ελλάδα αφετέρου τα διάφορα στάδια μέσα στη χώρα. Γενικά, η αποστολή δέματος με ιδιωτική
courier αποφεύγεται, λόγω του υψηλού κόστους, εκτός αν το δέμα προέρχεται από την ΕΕ, οπότε απαλλάσσεται από το έξοδα εκτελωνισμού.

7.2 Αποστολή με το ταχυδρομείο

Στις περιπτώσεις που επιλέγουμε το ταχυδρομείο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε να έχει το δέμα αριθμό παρακολούθησης (
tracking number), για να παρακολουθούμε την πορεία του. Ένας ακόμη πρόσθετος λόγος είναι ότι, για την παράδοση του δέματος από τον ταχυδρόμο, πρέπει να υπογράψει ο παραλήπτης και σ’ αυτή την περίπτωση εξασφαλίζεται, κατά το δυνατόν, η παραλαβή του δέματος, αντί να το αφήνει οπουδήποτε, όπως το unregistered.

Από το καλοκαίρι του 2017, εφαρμόζονται αυστηρότερα οι διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας, στα δέματα που προέρχονται από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται χρέωση εξόδων εκτελωνισμού σε όλα σχεδόν τα δέματα αξίας CIF (κόστος + μεταφορικά + ασφάλεια) πάνω από 22€. Στην περίοδο επικαιροποίησης του οδηγού (Μάρτιος 2019), οι διαδικασίες και τα τέλη των ΕΛΤΑ, για τον εκτελωνισμό ταχυδρομικών δεμάτων από τρίτες χώρες, περιγράφονται αναλυτικά στην αντίστοιχη ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ.

Μετά την αυστηροποίηση των διαδικασιών εκτελωνισμού ταχυδρομικών δεμάτων στη χώρα μας (καλοκαίρι 2017), μερικά κινέζικα καταστήματα (Banggood, Gearbest, Lighinthebox κ.α.) εφάρμοσαν μεθόδους αποστολής ταχυδρομικών δεμάτων, μέσω ορισμένων εθνικών ταχυδρομείων, όπως πχ το Ολλανδικό (PostNL), με μικρό σχετικά κόστος, και το δέμα να εκτελωνίζεται στην αντίστοιχη χώρα, κατά την εισαγωγή του στην ΕΕ, με αποτέλεσμα αφενός να φαίνεται ότι αποστέλλεται από ευρωπαϊκή χώρα στην Ελλάδα, δηλαδή ενδοκοινοτικά, αφετέρου με πολύ λιγότερα έξοδα εκτελωνισμού, σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ελλάδα. Διευκρινίζεται ότι, 1) ο κανονικός Ολλανδικός ΦΠΑ (21%) είναι χαμηλότερος του Ελληνικού (24%) και 2) η Ολλανδία κατατάσσει σε χαμηλότερα ποσοστά ΦΠΑ πολλά εισαγόμενα είδη. Όπως αναφέρεται στα Tips, μετά το τελευταίο κεφάλαιο του οδηγού,  η μέθοδος αποστολής PDM (Priority Direct Mail) του Banggood είναι δοκιμασμένη και λειτουργεί σωστά, τουλάχιστον, μέχρι την περίοδο επικαιροποίησης του οδηγού (Μάρτιος 2019).

Παρόμοιες, σχετικά, μέθοδοι είναι αφενός η διαδικασία αποστολής AmazonGlobal, αφετέρου η Global Shipping του Ebay. Με τις μεθόδους αυτές, ο αγοραστής 1) έχει tracking number και 2) προπληρώνει τα προεκτιμώμενα έξοδα εκτελωνισμού (import fees) και το κατάστημα αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία αποστολής και εκτελωνισμού. Σημειώνεται ότι τα έξοδα εκτελωνισμού, με τις μεθόδους αυτές, είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του εκτελωνισμού στην Ελλάδα.

Η παρακολούθηση της διαδρομής ενός δέματος στον Ελλαδικό χώρο γίνεται, με το tracking number, είτε μέσω των αντίστοιχων ιστοσελίδων των ΕΛΤΑ1 και ΕΛΤΑ2 είτε μέσω τηλεφώνου στα 800 11 82000 και 210 3353100. Υπάρχουν πολύ καλές ιστοσελίδες για την παρακολούθηση της πορείας ενός δέματος, όπως πχ η trackitonline , η 17track, η aftership, η parcelsapp κ.α.

7.3 Αποστολή με EMS

Η 
EMS είναι η εταιρεία ταχυμεταφορών των εθνικών ταχυδρομείων και στη χώρα μας εξυπηρετείται από τα ELTA Courier, για τον εκτελωνισμό και την παράδοση των δεμάτων.

Αν και εταιρεία ταχυμεταφορών, αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία αφού ακολουθεί το τιμολόγιο των ΕΛΤΑ, στη διαδικασία εκτελωνισμού, και δεν χρεώνει τα μεγάλα ποσά που χρεώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες, για αμοιβή εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και άλλα έξοδα.
 

8. Τελωνείο-δασμοί κλπ

 

Όσοι θέλουμε να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, οτιδήποτε εισάγεται α) από χώρες της ΕΕ, είναι ελεύθερο ΦΠΑ, τελών, δασμών και λοιπών εξόδων, και β) από τρίτες χώρες, πρέπει να εκτελωνίζεται για να εισέλθει στη χώρα, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία. Τελωνεία υπάρχουν σε όλες τις πύλες εισόδου (Αεροδρόμια, Λιμάνια, Σύνορα), αλλά τα ταχυδρομικά δέματα εισέρχονται μόνο από το αεροδρόμιο Αθηνών. Από το καλοκαίρι 2017 εφαρμόστηκαν πιο αυστηρά οι σχετικές διατάξεις και τα περισσότερα δέματα περνάνε από το τελωνείο, είτε έρχονται με το ταχυδρομείο, είτε μέσω εταιρειών courier (DHL, FedEx, UPS, κτλ).

Εκτελωνισμός, για δέματα αξίας πάνω από το όριο της ατέλειας, που αναλύεται στη συνέχεια, σημαίνει: ΦΠΑ στην αξία CIF (κόστος +ασφάλεια+ μεταφορικά) και δασμός στις περιπτώσεις αξίας CIF πάνω από 150€. Για τα δέματα, που εισάγονται με το ταχυδρομείο από τρίτες χώρες, αξίας CIF πάνω από 22€, για τα εμπορικού χαρακτήρα, και πάνω από 45€ για τα μη εμπορικού χαρακτήρα, πληρώνουμε ΦΠΑ και τέλος ΕΛΤΑ, ανάλογα με την αξία CIF. Κατά την περίοδο επικαιροποίησης του οδηγού (Μάρτιος 2019) η διαδικασία και τα έξοδα εκτελωνισμού περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ (στο 2ο κεφάλαιο υπάρχει link για την “Νέα ειδικά τέλη των ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό”. Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο, για τα δέματα, που εισάγονται από τρίτες χώρες με courier, πληρώνουμε επιπλέον 1) αμοιβή εκτελωνιστή (τουλάχιστον 70€ ανάλογα με την εταιρεία), αντί του πολύ φτηνότερου τέλους ΕΛΤΑ, 2) αποθήκευτρα (αν το δέμα μείνει πάνω από 2 μέρες) και 3) άλλα μικροέξοδα που ανεβάζουν το συνολικό ποσό.

Ο παραλήπτης ενός δέματος που προέρχεται από τρίτη χώρα με courier, μπορεί να το εκτελωνίσει ο ίδιος, αλλά αφενός πρέπει να πάει στο αεροδρόμιο (διαδικασία μερικών ωρών) αφετέρου πρέπει να πληρώσει την εταιρεία courier για να παραλάβει τη διασάφηση, η οποία τιμολογείται λίγο χαμηλότερα από την αμοιβή του εκτελωνιστή, με αποτέλεσμα να γίνεται οικονομικά ασύμφορος ο εκτελωνισμός από τον παραλήπτη. Στην ιστοσελίδα  akouseto έχει αναρτηθεί ένας πολύ καλός και εμπεριστατωμένος οδηγός, με τα προαπαιτούμενα και σαφείς και χρονομετρημένες ενέργειες, φωτογραφίες και διαγράμματα των χώρων που βρίσκονται οι τελωνειακές υπηρεσίες και οι αποθήκες.

Αναλυτική περιγραφή των δεμάτων εμπορικού και μη εμπορικού χαρακτήρα γίνεται στην  ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ:
→ Για αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα: 
α) για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι, 
β) για είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 €, υπόκεινται σε κατ‟ αποκοπή δασμό 2,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον τελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους..
γ) για είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 700 €, καταβάλλονται οι ισχύοντες δασμοί και φόροι. 
→ Για αποστολές εμπορικού χαρακτήρα καταβάλλονται κανονικά οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 22 € απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. Tα είδη των οποίων η πραγματική αξία δεν υπερβαίνει τα 150 € ανά αποστολή, απαλλάσσονται από το δασμό. 
Σημείωση: Για την κατανόηση των παραπάνω διευκρινίζουμε ότι: ως «αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα» νοούνται τα δέματα για τα οποία συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις: 
α. παρουσιάζουν ευκαιριακό χαρακτήρα, 
β. προορίζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση των παραληπτών και δεν μπορούν να προκαλέσουν από τη φύση ή την ποσότητά τους οποιαδήποτε αμφιβολία για το μη εμπορικό τους χαρακτήρα, 
γ. αποστέλλονται χωρίς καμία πληρωμή από τους παραλήπτες.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν ένα δέμα, στο οποίο η περιγραφή του περιεχομένου δεν αντιστοιχεί, κατά την κρίση τους, με την αναγραφόμενη αξία και να κοστολογήσουν το περιεχόμενο με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουν. Σπάνιο αλλά συμβαίνει.
Επίσης, σε περιπτώσεις που αμφισβητούν τη δηλωμένη αξία στο αυτοκόλλητο, ζητούν την απόδειξη πληρωμής είτε με πιστωτική κάρτα είτε με PayPal.

 

Tips

1. Για τις αγορές από Gearbest και την αυθαίρετη αλλαγή του τρόπου αποστολής, ο villasg έγραψε την 1/3/2018 εδώ την ακόλουθη διαδικασία:

Βάζεις αυτό που θέλεις στο καλάθι, επιλέγεις τον τρόπο αποστολή, επιλέγεις πληρωμή με paypal και ΔΕΝ πληρώνεις. Η παραγγελία μένει σε εκκρεμότητα, επιστρέφεις σ' αυτήν, ελέγχεις τον τρόπο αποστολής που γράφει και αν είναι αυτή που έχεις επιλέξει ολοκληρώνεις την παραγγελία.

2. Για αγορές από το εξωτερικό χωρίς επιπλέον έξοδα στο ελληνικό τελωνείο, ο isay έγραψε την 6/3/2018 εδώ τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Το priority direct mail banggood έχει καραδοκιμαστεί πολλούς μήνες τώρα και μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί περιστατικό όπου ο πελάτης πλήρωσε κάτι παραπάνω. Η εταιρεία τα στέλνει με ειδική συμφωνία με postNL και το πακέτο φτάνει στα χέρια του πελάτη ... tax-free
  • To amazon global, οπου ο πελάτης προπληρώνει ένα ποσό κατά την παραγγελία και το ειδος, ερχεται στα χέρια του αγοραστη, χωρίς να σταματήσει για επιπλεον χρεώσεις. Μάλιστα εδω ειναι εμφανές το κέρδος στον πελάτη. γιατί με το amazon global ο πελατης πληρώνει λιγοτερα import fees σε σχέση με το αν τα πλήρωνε στα ελληνικά τελωνεια.
  • Ebay Global. Κάτι αντίστοιχο με το amazon global
  • Eu Express με dpdUk από gearbest.  Σαν μέθοδος η dpduk (από μόνη της) είναι ασφαλής "tax free" μέθοδος ΑΛΛΑ ο συνδυασμός gearbest-dpduk ενίοτε είναι προβληματικός και "tax-χτυπος¨ το οποίο οφείλεται στο gearbest και όχι στην dpduk. Πιο συγκεκριμένα το gearbest, αντί να τα στείλει με dpd (που πλήρωσε ο πελάτης) τα στέλνει με ό,τι ναναι και μετά κάνει και την πάπια στον πελάτη.
  • (Έμμεσο tax free) Ασφάλεια τελωνείου από το lightinthebox. Άμα πληρώσεις την ασφάλεια τελωνείου κατά την παραγγελία, αν το είδος σταματήσει για χρέωση στο τελωνείο, το πληρώνεις, στέλνεις στο lightinthebox τη χαρτούρα και σου δίνουν τα χρήματα. Εγώ φοβάμαι να το δοκιμάσω γιατί δεν ξέρω πότε θα το κόψουν ξαφνικά ΑΛΛΑ μέχρι τώρα δείχνει να δουλεύει και διαβάζω συνεχώς θετικές κριτικές.

3.   Το τιμολόγιο της DHL για τελωνειακές υπηρεσίες, από 1/1/2019

Επιπλέον χρεώσεις για Τελωνειακές Υπηρεσίες.

 

Υπηρεσία Εκτελωνισμού Τρόπος Χρέωσης Ύψος Χρέωσης
Διαχείριση και παραμονή στην τελωνειακή αποθήκη Ανά αποστολή και ανά τεμάχιο την ημέρα μετά από 48 ώρες Ελάχιστη χρέωση 12.90 EUR ανά αποστολή και 6.05 EUR την ημέρα μετά τις πρώτες 48 ώρες
Διασάφηση Εξαγωγής Ανά αποστολή 36.69 EUR
Εκτελωνισμός Εισαγωγής Ανά αποστολή Ελάχιστη χρέωση 92.74 EUR
Έγγραφα Εισαγωγής Ανά αποστολή Καμμία χρέωση
Πολυκλασική διασάφηση Ανά γραμμή αντικειμένου 5.00 EUR ανά γραμμή μετά την 5η γραμμή
Άλλοι Κυβερνητικοί Οργανισμοί Ανά αποστολή 30.00 EUR
Απόκτηση Αδειών Ανά υποβολή Καμμία χρέωση
Φυσική Παρέμβαση Ανά αποστολή Καμμία χρέωση
Τροποποίηση Διασάφησης Ανά αποστολή 50.00 EUR
Παράδοση στον εκτελωνιστή του εισαγωγέα Ανά αποστολή 36.69 EUR
Προσωρινή Εισαγωγή/Εξαγωγή Ανά αποστολή 40.00 EUR
Ισχύ από 1η Ιανουάριος 2019
Οι παραπάνω χρεώσεις υπόκεινται σε Φ.Π.Α.


4. Μετά από πρόταση του isay, προσθέτω την ιστοσελίδα των ΕΛΤΑ σχετικά με τις διαδικασίες για τον εκτελωνισμό ταχυδρομικών δεμάτων αξίας μέχρι 1000€, που ισχύουν από 21/6/2017

http://www.elta.gr/el-gr/ιδιώτες/αλληλογραφίαδέματα/εκτελωνισμός.aspx 

Στο 2ο κεφάλαιο "Αντικείμενα που υπόκεινται σε Δασμούς και Φόρους" υπάρχει σύνδεσμος (link) "αμοιβή των ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό" με τα νέα ειδικά τέλη εκτελωνισμού.

5. Μετά από πρόταση του isay, προσθέτω (22/12/2018) τη διαδικασία ενημέρωσης του ΓΕΤΑ (Γραφείο Εκτελωνισμού Ταχυδρρομικών Αντικειμένων των ΕΛΤΑ, στο Αεροδρόμιο Αθηνών, που είναι η πύλη εισόδου των ταχυδρομικών δεμάτων για όλη τη χώρα), σχετικά με την αποστολή απόδειξης για την αγορά αντικειμένου.

Όπως είναι γνωστό, από τον ΙΟΥΝ 2017 άρχισε ο συστηματικός έλεγχος, από το τελωνείο, όλων σχεδόν των εισερχομένων ταχυδρομικών δεμάτων είτε αυτά έχουν αξία CIF κάτω από τα 22€ της ατέλειας είτε πάνω απ' αυτήν. Στους πρώτους μήνες της εφαρμογής του ελέγχου, το ΓΕΤΑ έστελνε μήνυμα ή επιστολή στον παραλήπτη προκειμένου αυτός να στείλει απόδειξη πληρωμής είτε της κάρτας, με την οποία αγόρασε το αντικείμενο, είτε του paypal. Το τελευταίο διάστημα, όμως, δεν στέλνει μήνυμα και ο μόνος τρόπος είναι να το μάθουμε από την πορεία του δέματος, στις περιπτώσεις που έχουμε σχετικό αριθμό παρακολούθησης (tracking number). Στέλνουμε την απόδειξη στο [email protected] και θα δούμε τα επόμενα βήματα της πορείας του δέματος, μέχρι να φτάσει στο γραφείο ΕΛΤΑ της περιοχής μας. Εκεί θα μάθουμε το ποσό των εξόδων εκτελωνισμού, που πρέπει να πληρώσουμε, για να παραλάβουμε το δέμα.

 

 

 

 

Ενημέρωση
13/12/2015 Όροι Βασικών Τραπεζικών Εργασιών Attica Bank
17/12/2015 Όροι Βασικών Εργασιών Eurobank
12/1/2016 Αλλαγή του τρόπου μετατροπής συναλλάγματος στο νέο look του PayPal
3/2/2016 Οδηγίες πρόσβασης στο νέο look του Paypal, από 27/1/2016 Τιμολόγιο Βασικών Εργασιών Eurobank
2/7/2016 Προσθήκη χωρών ΕΖΕΣ, Διόρθωση ποσοστού ΦΠΑ σε 24%
4/8/16 Όροι Βασικών Εργασιών Πειραιώς
9/10/16 Forward2me,
10/9/2017 Τιμολόγιο Τραπεζικών Εργασιών Eurobank, Προμήθειες και Λοιπά Έξοδα Alpha
9/10/17 Τιμολόγιο Λοιπών Εργασιών ΕΤΕ και ανακοίνωση χρέωσης προμήθειας 1% και στις χρεωστικές κάρτες, στις αγορές σε συνάλλαγμα.
9/10/2017 Τιμολόγιο Εργασιών Eurobank χρέωση προμήθειας 2% στις χρεωστικές, με ελάχιστη το 1€, στις αγορές σε συνάλλαγμα

18/2/2018 Προσθήκη της εταιρείας Borderlinx για προώθηση δεμάτων από Αμερική

2/3/2018 Προσθήκη Tip στο τέλος του κειμένου

4/3/2018 Αλλαγή χρεώσεων στις κάρτες Πειραιώς.

6/3/2018 α) Τιμολόγιο Τραπεζικών Εργασιών Eurobank και β) Προσθήκη Tip 2 στην ενότητα Tips

15/3/2018 Προσθήκη Τιμολογίου DHL 2017 (Tip 3) στην ενότητα Tips

13/4/2018 Τιμολόγιο προμηθειών Τράπεζας Πειραιώς 5/4/2018

18/4/2018 Τιμολόγιο Λοιπών Εργασιών ΕΤΕ

18/5/2018 Τιμολόγιο Λοιπών Εργασιών ΕΤΕ (17/5/2018) και Επιτόκια και Τιμολόγιο καρτών ΕΤΕ (17/5/2018)

22/7/2018 Εκτελωνισμός ΕΛΤΑ και νέα ειδικά τέλη

16/10/2018 Τιμολόγιο Εργασιών Eurobanκ

1/11/2018 Τιμολόγιο Εργασιών ΕΤΕ

7/11/2018 Προσθήκη διαδρομής για αλλαγή χρέωσης κάρτας από το paypal, στην πρόσφατη ελληνική έκδοση 

8/11/2018 Τιμολόγιο Εργασιών Eurobanκ και Τιμολόγιο Προμηθειών Πειραιώς

19/11/2018 Τιμολόγιο Εργασιών Eurobanκ (12/11/2018)

20/12/2018 Αλλαγή ιστοσελίδας ισοτιμίας Visa Europe

22/12/2018 Προσθήκη στα Tips της διαδικασίας ενημέρωσης του ΓΕΤΑ, με την αποστολή απόδειξης αγοράς με κάρτα ή paypal

9/2/2019 Τιμολόγιο Λοιπών Εργασιών ΕΤΕ (7/2/2019)

7/3/2019 Τιμολόγιο Τελωνειακών Υπηρεσιών DHL, για το 2019

18/3/2019 Επικαιροποίηση του οδηγού από την αρχή έως το κεφάλαιο "3 Αγορές από χώρες που δεν στέλνουν εμπορεύματα στην Ελλάδα"

30/3/2019 Επικαιροποίηση του οδηγού από το κεφάλαιο 4 έως το τέλος

30/3/2019 Επικαιροποίηση Τιμολογίων Εργασιών των Τραπεζών

2/9/2019 Επικαιροποίηση Τιμολογίου Τράπεζας Πειραιώς και προσθήκη ανακοίνωσης για την ισοτιμία που εφαρμόζεται στις αγορές σε συνάλλαγμα από 1/9/2019

4/11/2019 Επικαιροποίηση Τιμολογίου ΕΤΕ