-
ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM
2.105 -
ΜΕΛΟΣ
-
ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Πληροφορίες προφίλ
-
Φύλο
Άνδρας
Πρόσφατες Επισκέψεις
6.080 προβολές προφίλ
imitheos's Achievements
-
Το παιχνίδι σαν παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ καλό. Δέχομαι αυτά που είπαν φίλοι εδώ ότι έχει πολύ όμορφα levels και ωραία combat, κτλ. Θα δεχτώ ακόμη και να βγει κάποιος και ναι πει ότι είναι το καλύτερο action rpg που βγήκε τα τελευταία Χ χρόνια. Το πρόβλημα (τουλάχιστον εγώ, δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους) το βρίσκω στο όνομα dragon age. Δεν μπορείς να λες είναι το Dragon Age 4 αλλά οι επιλογές που έκανες στο 3 δεν μετράνε, είναι γραμμικό, δεν έχει καμμία επιλογή να κάνεις, κτλ και όταν το κοινό θυμώνει, να τους βρίζεις και να τους λες trolls. Ονόμασε το Kill Dragons Action RPG και μετά να μην υπάρχει καμμία διαμαρτυρία. Δεν μπορεί μια εταιρία να έχει και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Όταν, για να έχεις με την μία sales από το υπάρχον κοινό, εκμεταλλεύεσαι ένα όνομα και παρουσιάζεις ένα παιχνίδι σαν συνέχεια προηγούμενου, τότε αυτό θα πρέπει να έχει σχέση με τα προηγούμενα. Πάντα αυτό γίνεται από τις εταιρίες. Θυμάσαι όταν βγήκε το DAO που το λάνσαραν σαν spiritual successor του BG2 και όλος ο κόσμος έβριζε γιατί δεν είχε καμμία σχέση και ένιωθε ότι τον κορόιδεψαν; Δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν ήταν καλό και να που σήμερα θεωρείται ίσως το καλύτερο της σειράς DA. Αυτό όμως δεν άλλαζε το γεγονός του dishonest marketing.
-
Διαφωνώ ότι είναι μίσος να το θεωρείς κακό γιατί το παιχνίδι δεν είναι η κανονική ζωή. Φυσικά στην ζωή να αυτοπροσδιορίζεσαι όπως θέλεις (μέσα σε κάποιο όριο γιατί νομίζω είναι χαζό το θέμα με τα 150 φύλα του facebook αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην ευτυχία. Το παιχνίδι όμως πραγματεύεται ένα κόσμο με δράκους και μαγεία. Χωρίς να είμαι κοινωνιολόγος - ψυχολόγος και χωρίς να μπορώ να γνωρίζω πώς είναι να είσαι τρανς (οπότε ζητώ συγγνώμη αν πω κάτι που δεν ισχύει και προσβάλλω κάποιο τρανς φίλο/η του φόρουμ), νομίζω πως οι τρανς θέλουν να ζήσουν ως το άλλο φύλο γιατί θεωρούν πως αυτό το φύλο θα έπρεπε να έχουν. Πώς λοιπόν δικαιολογείς την ύπαρξη τρανς, non-binary, κτλ σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσες με ένα spell να αλλάξεις το φύλο σου; Δεν είναι δηλαδή ότι ξυπνήσαμε μια μέρα και επειδή δεν θέλαμε να έχουν εκπροσώπηση οι τρανς αρχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε. Η διαμαρτυρία γίνεται επειδή δεν ταιριάζει στο "setting" και δεν έχει να κάνει με τους τρανς αυτούς - καθεαυτούς. Να σου θυμήσω μεγάλες διαμαρτυρίες που έγιναν στο παρελθόν σε πολλά rpg όταν οι ẃriters χρησιμοποιούσαν "μοντέρνες" λέξεις (πχ wtf) σε μεσαιωνικά settings (και τότε πολλοί μιλούσαν για μίσος και προσπαθούσαν να αφορήσουν τις διαμαρτυρίες λέγοντας επιχειρήματα τύπου "πιαστήκατε από 5 διαλόγους από τους 1000").
-
Ο imitheos ξεκίνησε να ακολουθεί τον [INFO] ARCH Linux: Απόψεις, Ερωτήσεις, Σχόλια και Dragon Age: The Veilguard
-
Από διαλόγους Bioware που σε έκαναν να συγκινηθείς με έναν NPC που εμφανιζόταν 15 δευτερόλεπτα και δεν τον ξανά-έβλεπες ποτέ, φτάσαμε σε διαλόγους "I could kiss you right now", "I am going to kiss you right now". Όταν το είδα μου θύμησε "I thought i thaw a puddy cat", "I did thaw a puddy cat" Edit: Επίσης αυτό έχει πλάκα. Από εκεί που στο Origins ο μέντορας σου σκότωνε τον Sir Jory ουσιαστικά για το τίποτα, και μπορούσες να κάνεις ό,τι μοχθηρή πράξη μπορούσες να σκεφτείς, τώρα το πιο κακό που μπορείς να κάνεις είναι να μιλάς ευθέως σαν τον Μπέζο.
-
Ή εγώ μιλάω βουλγάρικα ή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις όταν δεν σε βολεύει. Πότε μίλησα για aur-stremio vs flatpak; Γιατί θυμάμαι μάλιστα να αναφέρω πακέτα όπως samba και boost; Σε μια εγκατάσταση arch, θα έχεις όλα τα binaries και headers για κάθε βιβλιοθήκη που χρειάζεσαι, ενώ σε debian / opensuse / whatever δεν θα τα έχεις όλα και αυτό θα μειώσει κάμποσο τον χώρο που χρειάζεται. Φυσικά γενικά δεν είναι επιχείρημα αυτό αλλά στην περίπτωση του 8GB σκληρού, είναι. Όπως και να χει δεν ξανα-απαντάω. Άρχισες να είσαι τόσο ανέντιμος όσο ο ρήτορας.
-
Οουυύφ. το "ρητορίζειν" δεν είναι μόνο για το systemd αλλά και το να προτείνεις συνέχεια κάτι (πχ arch - aur) όταν δεν κάνει για τα πάντα. Επίσης ξέχασες ένα σημαντικό μειονέκτημα του arch. Ότι (αν δεν κάνω λάθος τουλάχιστον) παρέχει "ολόκληρα" πακέτα και ο φίλος που ρώτησε θέλει κάτι μικρό λόγω 8GB χώρου. Διανομές όπως debian, opensuse χωρίζουν τα πακέτα σε binaries, headers, βιβλιοθήκες. Σε πολλά θα γλυτώσει τα binaries και σε όλα θα γλυτώσει τα headers. Για παράδειγμα, στο tumbleweed το samba είναι 20+ πακέτα και το boost 60+ πακέτα από τα οποία θα εγκατασταθούν μόνο αυτά που χρειάζονται (πχ εγώ έχω εγκατεστημένα 4 libboost_τάδε πακέτα από τα 60). Τα samba, boost δεν είναι και τόσο καλό παράδειγμα γιατί είναι μικρά αλλά αυτά μου ήρθαν στο μυαλό.
-
Γιατί χαλάμε το νήμα με χαζομάρες; Να γράψω δηλαδή και εγώ πχ ότι στο δικό μου χωριό δεν ήρθε ακόμη το -h μια και δεν το λέει το posix (όπως στο δικό σου δεν ήρθε ακόμη το zfs) ;
-
Δεν μπορείς να το διαβάσεις δηλαδή;
-
Γιατί να δίνει τσάμπα χρήματα; 8GB είναι μεν λίγο αλλά δεν το λες και τρομερά λίγο. # du σε debian 8426156 total # du σε opensuse 7579708 σύνολο Και τα δύο σε μηχάνημα στημένο με gnome desktop, libreoffice, gimp, wine, gcc, clang, κτλ, γενικά δηλαδή με ογκώδη προγράμματα. Ο zypper στο tumbleweed μου λέει ότι αν έκανα full εγκατάσταση με _όλα_ τα συνιστώμενα πακέτα θα ήθελε ακόμη 3,56GB χώρο. Αφαίρεσε τους compilers (μόνο ο gcc είναι 186MB), τον wine (430MB), και η εγκατάστασή μου χωράει άνετα σε 7GB. Σκέψου ότι άλλο γραφικό πχ το xfce θα πιάνει πιο λίγο χώρο και ότι ακόμη δεν μιλήσαμε καν για "light" διανομές που απευθύνονται σε τέτοια μηχανήματα.
-
Με κάποιες ανακρίβειες λόγω μη κατοχής, από μέρους μου, γνώσεων οικονομικών και νομικής και χάριν ευκολίας, η εικόνα είναι η παρακάτω: Η mesa, το ffmpeg (και διάφορα άλλα προγράμματα) χτίζονται με υποστήριξη μόνο για τα ανοιχτά codecs γιατί τα άλλα έχουν πατέντες που χρειάζονται χρήματα. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν μηνύσεις. Το αποθετήριο του packman (ή του rpmfusion του fedora) που χτίζουν τα πακέτα με υποστήριξη για όλα τα codecs είναι ξεχωριστά της διανομής οπότε η εταιρία γλυτώνει τον κίνδυνο. Συνήθως αυτά τα αποθετήρια α) φτιάχνονται από μικρές ομάδες 5 - 15 εθελοντών και β) δεν παίρνουν χρήματα. Έτσι η Ψ εταιρία που έχει τις πατέντες του codec, και δεν μπορεί εύκολα να στηρίξει κατηγορία (εφόσον δεν παίρνουν χρήματα) και ακόμη και να κερδίσει, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Τι θα μπορέσει να εισπράξει από εσένα και εμένα; Στην περίπτωση όμως μιας εταιρίας σαν την suse, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί "η εταιρία παρέχει το codec μας", "η εταιρία πουλάει support contracts" ==> "η εταιρία βγάζει χρήματα από το codec μας". Φυσικά, κανένας πελάτης που έχει servers στημένους με suse enterprise, δεν πληρώνει support επειδή του δίνει το codec. _Ένας_ όμως δικαστής να τύχει να δεχτεί αυτή την τρελή ερμηνεία, θα αναγκαστεί η εταιρία να πληρώσει τα κέρατα της σε αποζημίωση. Ένα επιχείρημα που διαβάζεται συχνά σε φόρα είναι "γιατί τότε η canonical δίνει τα codecs μέσα στο ubuntu; δεν φοβάται μηνύσεις;". Η επίσημη απάντηση λοιπόν που είχε δώσει παλαιότερα η Suse είναι ότι υπάρχουν juristictions που τα δικαστήρια επιδικάζουν αποζημιώσεις ανάλογες με το κεφάλαιο της εταιρίας και η canonical είναι πολύ μικρότερη εταιρία οπότε δεν αποτελεί τόσο δέλεαρ για να της κάνουν μήνυση όσο η Suse. Με ελάχιστο ψάξιμο και πολλές ανακρίβειες, εδώ βλέπουμε ότι η canonical έχει φέτος Revenue 250M και 1000 εργαζομένους (φέτος ανέβηκαν πολύ τα νούμερα, πχ Net Income φέτος 12.5M ενώ πέρυσι ήταν 3Μ) ενώ εδώ βλέπουμε ότι η Suse είχε 450Μ το 2020 και 2300 εργαζομένους. Επίσης εδώ βλέπουμε ότι η μητρική εταιρία που έχει την Suse έχει 1.6Δισ και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 210Δις.
-
Να δεχτώ ότι dockers / kubernetes (ποιος σκέφτηκε αυτό το όνομα) / containers / κτλ είναι fad αλλά btrfs / zfs δεν είναι. Και το επιχείρημα παλιάς σχολής / δεινόσαυρος θα το δεχόμουν αν δεν είχες arch. "Έκατα και έβαλα μια διανομή που συνεχώς αλλάζει, που απευθύνεται σε tinkerers, που έχει motto rtfm / rtfw σε σημείο να σε βρίζουν στα φόρα αν δεν έχεις διαβάσει το wiki αλλά χρησιμοποιώ το ext4 γιατί αυτό είχαμε στο χωριό μου. πού να στήνω btrfs / zfs τώρα. αυτά είναι fad".
-
Όταν ασχολείσαι με λάσπες, έτσι είναι. Αντί για χειροκίνητα downgrade πολλών πακέτων, μεε zfs ή btrfs (στο btrfs με snapper είναι ακόμη πιο εύκολο από το zfs) θα έκανες rollback στην κατάσταση μία-αναβάθμιση-πριν-το-47 και θα περίμενες λίγες ημέρες για τις επεκτάσεις.
-
snapper, zfs-autosnap, κτλ δεν έχετε στημένο να γυρίσετε πίσω;
-
Καλά ρε, προτείνεις archlinux σε αρχάριο χρήστη, παλιό rhtora νο2;
-
Ξέχνα το χειροκίνητο που έγραψα στην αρχή. Όπως γράφεις "pamac τάδε" (ή yaourt τάδε ή όποιο είναι το σωστό, δεν ξέρω από aur), θα γράψεις "opi τάδε" και θα πατήσεις 2 - 3 νουμεράκια. Που είναι ο πονοκέφαλος;
-
Και το pkgbuild του aur το appimage δεν κατεβάζει; Οπότε, γενικά έχεις δίκιο για την ποσότητα πακέτων στο AUR, αλλά εδώ δεν θα κέρδιζε κάτι. Αυτός που ξέρει να στήσει (και να χρησιμοποιεί) το arch και το aur, μπορεί να κατεβάσει και ένα appimage (ή το deb και να το πετάξει στο /opt). @Hawk_k Όσον αφορά το opensuse, το opensuse υλοποιεί την υπηρεσία OBS με την οποία χτίζονται όλα τα πακέτα. Εδώ έχουμε δύο τύπους αποθετηρίων, τα staging και τα home. Ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει clone κάποιο πακέτο και να το χτίσει με διαφορετικές flags ή να προσθέσει νέα πακέτα που δεν υπάρχουν. Αυτά τα αποθετήρια λέγονται "home αποθετήρια". Τα staging αποθετήρια είναι της ίδιας της διανομής και εκεί μπαίνουν εκδόσεις για να δοκιμαστούν. Αν πετύχει το χτίσιμο και η δοκιμή τους περνούν στο "factory" αποθετήριο. Αυτό κάθε ημέρα παγώνει και δοκιμάζεται. Αυτό το αποτέλεσμα μετά έχει ένα όνομα (πχ snapshot 2024-09-18) και είναι αυτό που βλέπουμε εμείς. Που κολλάνε τώρα αυτά; Θέλεις ένα πακέτο και βλέπεις δεν υπάρχει στο αποθετήριο. Το συγκεκριμένο πακέτο του pcloud δεν υπάρχει αλλά στο αναφέρω γενικά. Ας πούμε για παράδειγμα το zfs ή το xboxdrv που ανέφερα πριν. # zypper pa | grep -E "zfs|xboxdr" bumblebee-status-module-zfs | 2.1.5-4.1 | noarch lzfse | 1.0-2.16 | x86_64 lzfse-devel | 1.0-2.16 | x86_64 resource-agents-zfs | 4.15.1+git0.a6ccb93a-1.1 | x86_64 Ωπ. Μόνο άσχετα πακέτα για το zfs και τίποτα για το xboxdrv. Πηγαίνουμε στη σελίδα software.opensuse.org και βάζουμε να ψάξει το πακέτο που θέλουμε. Κάνοντας κλικ στο show experimental και show community, παίρνουμε το παραπάνω. Βλέπουμε ότι το πακέτο παρέχεται από το staging αποθετήριο με όνομα hardware (εκεί περνούσαν πάντα οι νέες εκδόσεις πριν έρθουν στο κύριο. φαίνεται ότι δεν το αφαίρεσαν από εκεί) και επίσης το έχει χτίσει ο MaxxedSUSE. Για νέους χρήστες υπάρχει το 1 click install αλλά καλύτερο είναι να προσθέσουμε το αποθετήριο στον zypper. Αντίστοιχα το zfs θα δούμε ότι υπάρχει στο staging αποθετήριο filesystems. # zypper in zfs Φόρτωση δεδομένων αποθετηρίου... Ανάγνωση εγκατεστημένων πακέτων... Το 'zfs' δεν βρέθηκε στις ονομασίες πακέτων. Δοκιμή δυνατοτήτων. Δεν βρέθηκε πάροχος του 'zfs'. Όπως βλέπεις, δεν μπορεί να εγκατασταθεί γιατί δεν υπάρχει στο αποθετήριο του tumbleweed. # zypper ar -f -p 100 https://ftp.gwdg.de/pub/opensuse/repositories/filesystems/openSUSE_Tumbleweed/ zfs Προσθήκη αποθετηρίου 'zfs' ..............................................[έγινε] Το αποθετήριο 'zfs' προστέθηκε επιτυχώς URI : https://ftp.gwdg.de/pub/opensuse/repositories/filesystems/openSUSE_Tumbleweed/ Ενεργοποιημένο : Ναι Έλεγχος GPG : Ναι Αυτόματη ανανέωση : Ναι Προτεραιότητα : 100 (lowered priority) Repository priorities in effect: (See 'zypper lr -P' for details) 99 (default priority) : 7 repositories 100 (lowered priority) : 1 repository Εισάγουμε το αποθετήριο "filesystems" από τον καθρεπτισμό που θέλουμε με ψευδώνυμο zfs και με προτεραιότητα 100. Ο zypper μας ενημερώνει ότι το εισάγαμε με χαμηλότερη προτεραιότητα και μας αναφέρει και τι προτεραιότητες έχουμε στα άλλα αποθετήρια για να δούμε αν τα κάναμε όλα σωστά. Επειδή αυτό είναι staging αποθετήριο και έχει μη-δοκιμασμένες εκδόσεις, εμείς δεν θέλουμε άλλα πακέτα να έρχονται από αυτό (πχ το e2fsprogs, το btrfsprogs, κτλ) για αυτό του δίνουμε μικρότερο προτεραιότητα. # zypper in zfs Επίλυση εξαρτήσεων... Επίλυση εξαρτήσεων πακέτων... Τα ακόλουθα 10 ΝΕΑ πακέτα θα εγκατασταθούν: kernel-default-6.10.9-1.1 libnvpair3 libuutil3 libzfs4 libzfs_core3 libzpool5 perl-Bootloader zfs zfs-kmp-default zfs-ueficert The following package requires a system reboot: kernel-default-6.10.9-1.1 10 νέα πακέτα για εγκατάσταση. Package download size: 192,5 MiB Τώρα βλέπουμε ότι το zfs (ή το xboxdrv ή οποιαδήποτε άλλο πακέτο) εγκαθίσταται μια χαρά. Edit: Ξέχασα να αναφέρω ότι αυτό το ψάξιμο γίνεται και χωρίς να ψάχνεις στο software.opensuse.org. Υπάρχουν εργαλεία που τους λες τι θέλεις και σου βρίσκουν το αποθετήριο και στο περνάνε μόνα τους αλλά δεν θυμάμαι πώς λέγονται γιατί είμαι δεινόσαυρος και τα κάνω χειροκίνητα. Θυμάμαι ότι για τα codecs το εργαλείο λέγεται opi αλλά δεν θυμάμαι αν το opi ψάχνει και τα άλλα. Δοκίμασε το αν θέλεις. Edit2: Ναι το opi δουλεύει και στα υπόλοιπα. # opi zfs Searching repos for: zfs You have selected package name: zfs 1. filesystems ? | 2.2.6 | x86_64 2. home:cyphar:zfs ! | 2.2.6 | x86_64 3. home:gmelnikov ! | 2.2.6 | x86_64 4. home:jkohoutek:libvirt-zfs ! | 2.2.6 | x86_64 5. home:lorenz:filesystems ! | 2.2.6 | x86_64 6. home:ph03nix:zfs:next ! | 2.2.4 | x86_64 Pick a number (0 to quit): Οπότε βάζεις το opi και ξενοιάζεις AUR my ass.