Πάντως ως προς το θέμα του νήματος που συζητάμε για τον ταυτοχρονισμό στην κατανάλωση, σκέφτομαι ότι μια παραμετρος ίσως που βοηθάει είναι να έχεις δύο προσανατολισμούς στα πάνελ, δηλαδή ένα σετ πανελ που να συλλαμβάνει την ηλιακή ενέργεια στην ανατολή και ένα στην δυση του. Είθισται οι εγκαταστάσεις να γίνονται στον καλύτερο μέσο όρο (μεσημέρι) δηλαδή με νότιο προσανατολισμό, αλλά για να έχεις επάρκεια ισχύος για κατά το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του 24ώρου θέλει κάποια πάνελ σου να κοιτάν σε διαφορετικούς προσανατολισμούς εντός της ίδιας μέρας.
Δεν γνωρίζω να κάνω τους υπολογισμούς. Μια φορά είχα δει και ένα τέτοιο βίντεο στο YouTube που ένας τύπος πειραματιζόταν αλλάζοντας τον προσανατολισμό μέρους της συστοιχίας των πάνελ του.
Οπότε εκεί παίζει ρόλο να έχει πολλά MPPT ο inverter σου (αν έχω καταλάβει καλά).
Αν τα βάλεις δηλαδή όλα με νότιο προσανατολισμό θα έχεις τη μέγιστη μέση παραγωγή σε κιλοβατώρες. Αν διαμοιράσεις ομως τα πάνελ σε οχ τρεις προσανατολισμούς (για να πιάνεις τον ήλιο στην Ανατολή, το μεσημέρι, και στη Δύση του) τότε έχεις ένα κέρδος στην ισχύ του ρεύματος για περισσότερες ώρες μέσα στο 24ωρο, που βελτιώνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού. Μπορείς δηλαδή να λειτουργείς περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα, αποδεχόμενος ότι θυσιάζεις ένα μέρος της συνολικής ημερήσιας παραγωγής σου.
Δηλαδή δέχεσαι Να θυσιάσεις ένα μέρος των κιλοβατώρων που θα παράγεις συνολικά, ώστε να μπορείς να λειτουργήσεις περισσότερες συσκευές (ισχύς) σε διευρυμένο χρονικό παράθυρο εντός του εικοσιτετραώρου.
Δύσκολοι υπολογισμοί. Χρειαζόμαστε κάποιον ειδικό να μας πει.