Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Το δημόσιο ιεκ έχει σαν μόνο όφελος τα χαμηλότερα δίδακτρα, αλλά το ιδιωτικό, προκειμένου να σταθεί στην αγορά ρίχνει δουλειά στην εκπαίδευση και τις παροχές. Επισης η λογική «-Θέλω να φάω πορτοκάλι -Φάε μήλο» δεν βοηθά τον ts γιατί ο ίδιος θέλει να φάει πορτοκάλι και για να το εχει επιλέξει, έχει τους λόγους του.
Η μαγειρική έχει τεράστια απορρόφηση και σίγουρα πολύ καλύτερη από πάρα πολλά πανεπιστημιακά διπλώματα. Η σωστή ερώτηση θα ήταν «έχω περάσει (προσοχή οχι τελειώνω) στην τάδε σχολή και σκέφτομαι σαν εναλλακτική τη μαγειρική». Με τα τωρινά δεδομένα ένας οικονομολόγος (τυχαίο παράδειγμα) εχει πολύ χειροτερες εργασιακές προοπτικές σε σχέση με ένα σεφ. Ένα ακομα σχόλιο για τους πρακτικάριους. Κανένας πρακτικάριος δεν ειναι αρκετά εργασιακά έτοιμος, είτε ειναι από ιεκ, τει, bachelor, πανεπιστήμιο και για αυτό το λόγο υπάρχει η πρακτική. Η διαφορά φαίνεται κατά πόσο η εκάστοτε σχολή εχει προετοιμάσει τον εκάστοτε πρακτικάριο και πόσο τον υποστηρίζει στην προσπάθεια.
le monde και ακμη ειναι πολύ δυνατές στο χώρο της μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής. Τυχαίνει να γνωρίζω αποφοίτους και απο τις δυο σχολές για την ίδια ειδικότητα, οι οποίοι δουλευουν σε μεγάλα ξενοδοχεία. Εγώ θα έλεγα στον ts να ξεκινήσει και τα δυο μαζί (παπει και ιεκ). Σίγουρα θα βολέψει τα ωράρια και θα έχει διπλές επιλογές.