Η αρπαγή - κλοπή κινητών τηλεφώνων μέσα από τα χέρια πεζών από αναβάτες πολύ γρήγορων ηλεκτρικών ποδηλάτων - πατινιών -scooter ή μικρών μοτοσικλετών που φοράνε full-face μάσκες ή και μπαλακλάβες και κουκούλες ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες μέσα σε πολυσύχναστους δρόμους όπως την Oxford Street του Λονδίνου αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων έχει εξελιχθεί στην μεγαλύτερη μάστιγα της καθημερινότητας. Αυτά τα τηλέφωνα όταν δεν πωλούνται στην μαύρη αγορά μεταχειρισμένων (η οποία είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ εδώ στο Λονδίνο ή και έξω), καταλήγουν να αποσυναρμολογούνται και να πωλούνται ως ανταλλακτικά στην κίνα κατά κύριο λόγo ή σε on-line πλατφόρμες αγοροπωλησιών όπως το ebay κλπ.
Εάν οι εταιρίες κατασκευής τηλεφώνων δεν προβούν ως πρώτο βήμα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου στο "πάντρεμα" του hardware (όλων των επιμέρους εξαρτημάτων) με το account του ιδιοκτήτη του καθιστώντας το έτσι άχρηστο για οποιονδήποτε άλλον πέραν αυτού δεν πρόκειται να γίνει τίποτα ουσιαστικό.
Η Apple έχει εφαρμόσει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το Activation Lock. Αυτό το χαρακτηριστικό συνδέει το iPhone με το Apple ID του ιδιοκτήτη, καθιστώντας το άχρηστο για οποιονδήποτε άλλον αν δεν γνωρίζει τα στοιχεία σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το τηλέφωνο κλαπεί, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να πωληθεί εύκολα.
Είναι αλήθεια ότι αν οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων υιοθετήσουν παρόμοιες τεχνολογίες, θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά η αξία των κλεμμένων τηλεφώνων και, κατά συνέπεια, η συχνότητα των κλοπών. Ελπίζω να δούμε περισσότερες εταιρείες να ακολουθούν αυτό το παράδειγμα στο μέλλον.
Eπομένως εάν θέλουν να αντιγράψουν κάτι από αυτήν την εταιρία ας ξεκινήσουν από αυτό που είναι και πραγματικά ουσιαστικό και ας αφήσουν τις φανφάρες περί software locking, τεχνητής νοημοσύνης κλπ.