Προς το περιεχόμενο

Χάθηκε η επιλογή boot από USB στο BIOS μετά από εγκατάσταση Ubuntu 17.10

BritGreek

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γενικότερα στα Lenovo forums  έχουν αναφερθεί παρόμοια προβλήματα και παλαιότερα με ίδια συμπτώματα (no option for usb boot):

-- https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series/Y50-usb-boot-option-disappeared-in-BIOS/td-p/3384366

-- https://forums.lenovo.com/t5/forums/v3_1/forumtopicpage/board-id/ll04_en/page/1/thread-id/154203

-- https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series/y50-70-BIOS-can-t-save-settings-and-I-can-t-boot-system/m-p/3865727

και κάποιος άνοιξε και σχετικό report για bug και πρός Canonical μεριά:

-- https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/grub2/+bug/1734147

Έγραψα κι εγώ στο launchpad επιβεβαιώνοντας ότι συμβαίνει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Μια διευκρίνηση, όταν ανοίγεις από το novo button > Boot options > δεν βλέπεις το usb για εγκατάσταση;

Ναι. Αυτό ακριβώς. Πριν την εγκατάσταση υπήρχε. Αμέσως μετά από την εγκατάσταση, εξαφανίστηκε. Πάντα σε legacy mode.

Ναι. Αυτό ακριβώς. Πριν την εγκατάσταση υπήρχε. Αμέσως μετά από την εγκατάσταση, εξαφανίστηκε. Πάντα σε legacy mode.

Λοιπόν επειδή έχω και εγώ lenovo g50-30, μου έχει συμβεί και θα σου περιγράψω πως το έλυσα ελπίζω να συμβεί και με σένα.
1- Βρες τρία διαφορετικής μάρκας usb.
2- Γράψε με την εντολή το iso που σε ενδιαφέρει.
dd if=path_to_iso of=/dev/sdΧΧ bs=4M && sync

3- Εάν δεν δουλέψει αυτό τότε κατέβασε και εγκατάστησε αυτό:

Μην βγάλεις το usb μετά την εγγραφή απλά ξεκίνα το κουμπί novo και θα δεις το usb στις επιλογές boot. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόν επειδή έχω και εγώ lenovo g50-30, μου έχει συμβεί και θα σου περιγράψω πως το έλυσα ελπίζω να συμβεί και με σένα.
1- Βρες τρία διαφορετικής μάρκας usb.
2- Γράψε με την εντολή το iso που σε ενδιαφέρει.

3- Εάν δεν δουλέψει αυτό τότε κατέβασε και εγκατάστησε αυτό:

Μην βγάλεις το usb μετά την εγγραφή απλά ξεκίνα το κουμπί novo και θα δεις το usb στις επιλογές boot. 

Βγάζει αυτό.

imagewriter: error while loading shared libraries: libQtDBus.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

Δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει την εντολή dd, για να είμαι ειλικρινής, και δεν ξέρω πώς να το κάνω. Το iso βρίσκεται στον φάκελο Downloads. Δοκίμασα με το Rufus, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Επεξ/σία από BritGreek

Πρώτα,

sudo su

μετά να δεις που είναι το usb

blkid

υποθέτουμε ότι είναι /dev/sdb1

Το iso είναι πχ στο /home/username/ubuntu.iso

τότε η εντολή

γίνεται.

dd if=/home/username/ubuntu.iso of=/dev/sdb1 bs=4M && sync

Μετά άνοιξε με το gparted και έλεγξε εάν έχει το usb flag boot, εάν δεν έχει επέλεξε το. 

To unebootin τo έχεις δοκιμάσει σε αυτό θα πρέπει να έχεις εγκαταστήσει και το syslinux, και όταν θα σε ρωτήσει να αλλάξεις κάτι κατά την εγγραφή του iso θα του πεις όχι.

Εάν δεν δουλέψει αυτό τότε από ένα υπολογιστή που αναγνωρίζει usb θα τρέξεις το live usb του MX έχει εργαλείο για να φτιάχνει usb, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις  imagewriter_1.9-1~lffl_all.deb. Πρώτα θα φτιάξεις ένα usb με ΜΧ από το ΜΧ να δεις εάν τον φορτώνει στο προβληματικό lenovo.

Κάποια στιγμή με κάποιο εργαλείο θα ξεμπλοκάρει.

θα τολμήσω να κάνω μια "ασχετη" προτροπή στον TS

αντί να ψάχνεται με LINUX , να προσθέσει RAM/SSD στους φορητούς και θα "αναστηθούν"

ο συνδυασμός 4GB/SSD/win10 32bits είναι άριστος και οι χρήστες θα μείνουν ικανοποιημένοι από απόδοση

στα μηχανήματα που δεν θα βάλεις SSD πρέπει να βάλεις 8GB RAM ώστε κατα την διάρκεια της χρήσης να μην καταφεύγει συχνά στον αργό σκληρό δίσκο.

θα τολμήσω να κάνω μια "ασχετη" προτροπή στον TS

αντί να ψάχνεται με LINUX , να προσθέσει RAM/SSD στους φορητούς και θα "αναστηθούν"

ο συνδυασμός 4GB/SSD/win10 32bits είναι άριστος και οι χρήστες θα μείνουν ικανοποιημένοι από απόδοση

στα μηχανήματα που δεν θα βάλεις SSD πρέπει να βάλεις 8GB RAM ώστε κατα την διάρκεια της χρήσης να μην καταφεύγει συχνά στον αργό σκληρό δίσκο.

Φίλε μου, τα συγκεκριμένα λάπτοπ είναι 25, χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικό οργανισμό του οποίου είμαι ιδιοκτήτης, και έχουν όλα 8gb ram. Χρησιμοποιούνται σε PC LAB. Είναι όλα dual boot με windows 10 64bit και ubuntu-based διανομές λόγω της ανάγκης ύπαρξης και των δύο, αν και στα Windows μπαίνουμε σπάνια γιατί δεν μας εξυπηρετούν. SSD δεν έχουμε βάλει. Και με τα δύο λειτουργικά, είναι εξαιρετικά αργά μηχανήματα, ειδικά σε browsing, όπου ο επεξεργαστής τους τερματίζει σχεδόν συνέχεια με αποτέλεσμα να κολλάει μέχρι και το ποντίκι. Ήταν μια λανθασμένη επιλογή από τον συνεργάτη που μας τα πρότεινε, και θα αντικατασταθούν το επόμενο καλοκαίρι. Το μόνο τους θετικό ήταν η τιμή αγοράς, πολύ κάτω από τα 200 ευρώ. Δεν είναι ότι ψαχνόμαστε με Linux. Το προτιμάμε για πάρα πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης. 

Πρώτα,
sudo su
μετά να δεις που είναι το usb
blkid 
υποθέτουμε ότι είναι /dev/sdb1
Το iso είναι πχ στο /home/username/ubuntu.iso
τότε η εντολή

γίνεται.

dd if=/home/username/ubuntu.iso of=/dev/sdb1 bs=4M && sync

Μετά άνοιξε με το gparted και έλεγξε εάν έχει το usb flag boot, εάν δεν έχει επέλεξε το. 

To unebootin τo έχεις δοκιμάσει σε αυτό θα πρέπει να έχεις εγκαταστήσει και το syslinux, και όταν θα σε ρωτήσει να αλλάξεις κάτι κατά την εγγραφή του iso θα του πεις όχι.

Εάν δεν δουλέψει αυτό τότε από ένα υπολογιστή που αναγνωρίζει usb θα τρέξεις το live usb του MX έχει εργαλείο για να φτιάχνει usb, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις  imagewriter_1.9-1~lffl_all.deb. Πρώτα θα φτιάξεις ένα usb με ΜΧ από το ΜΧ να δεις εάν τον φορτώνει στο προβληματικό lenovo.
Κάποια στιγμή με κάποιο εργαλείο θα ξεμπλοκάρει.

Σ' ευχαριστώ που βοηθάς, ειλικρινά.

Το gparted (όπως και τα gdebi και synaptic, άσχετο, αλλά βασικά για εμένα) δεν λειτουργεί στο 17.10 και είναι γνωστό bug. Το imagewriter δεν τρέχει στη συγκεκριμένη διανομή. Το πέρασα με dd. Δεν μπουτάρει. Στα άλλα λάπτοπ (όχι Lenovo), δουλεύει κανονικά.

Έφτιαξα. Τα ίδια. Το θέμα είναι με το bios το οποίο δεν αποθηκεύει τα settings, όπως αναφέρουν όλοι στο launchpad και στα forum της Lenovo.

Σήμερα ήρθε φίλος τεχνικός να τα δει. Δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. 

Μπλέξαμε.

• Like 1

Φτιάξε σε ένα λάπτοπ που δουλεύει ένα usb με το ΜΧ 16.1 αλλά με το  imagewriter_1.9-1~lffl_all.deb. Επειμένω σε αυτό που λέω γιατί έχει δουλέψει μου την έχει κάνει και μένα το Ubuntu 16.04 όταν  το έβαλα για δοκιμή.

Εάν  φτιάξεις και ένα ΜΧ usb από το ΜΧ live με το εργαλείο antix2usb μπορείς να απευθυνθείς στο φόρουμ του ΜΧ και να πεις θέλω να βάλω το ΜΧ στον υπολογιστή αλλά δεν βλέπει το usb, να δούμε τι θα σου πούνε και εκεί.

Εάν δεν έχεις λάπτοπ διαθέσιμο βάλε τον δούρειο ίππο.

2 μεσες λυσεις που μου ερχονται εφοσον ειναι dual boot με windows 10 ειναι, πρωτη μεσα απο την αναζητηση windows 10 γραψε bios θα σου βγαλει επιλογη επανεκκινηση τωρα με επιλογες dvd boot η usb μετα την επανεκκινηση θα σε βαλει στο bios, τσεκ αν σου βγαλει επιλογη για boot usb.

Αν δεν σου εμφανισει την επιλογη για boot usb τοτε η δευτερη μεση λυση ειναι μονοδρομος για grub rescue μεσω του grub manager της διανομης που φοραει τωρα το λαπτοπ, αντιγραφεις το iso της διανομης που θελεις στο φλασακι, φτιαχνεις menuentry στο /etc/grub.d/40_custom

Ενδεικτικα δες εδω

https://www.google.gr/amp/s/www.howtogeek.com/196933/how-to-boot-linux-iso-images-directly-from-your-hard-drive/amp/
απλα οπου αντι για loopback loop (hd0,1)$isofile αντικατεστησε το με hd1,1 update-grub reboot για αποθηκευση αλλαγων για το φλασακι, εχοντας το συνδεδεμενο μετα απο επανεκκινηση χωρις να μπεις στο bios επιλεγεις run live iso απο το φλασακι θα κανει boot.

Το αρνητικο ειναι οτι μετα απο καθε φορματ αλλαγης διανομης ο grub manager old χανει τις αλλαγες του και λογικο ειναι που θα πρεπει να ξαναφτιαχνεις τα menuentry, εναλλακτικα μπορεις να φτιαξεις ενα μικρο fat32 500M partition στον σκληρο περνας το grub εκει και φτιαχνεις ενα multiboot menu για εγκατασταση windows-linux απο φλασακι, ειναι καπως μπακαλιστικος ο τροπος.

Και μια ατυπη λυση ειναι επαναφλασαρισμα το bios με την ιδια εκδοση, δεν εχει σημασια μπας και ξεμπλοκαρει

@asinoro ΟΚ. Ξαναφτιάχνω ένα με ΜΧ και δοκιμάζω. Προσπάθησα να κάνω update το bios μέσα από τα Windows, αλλά δεν κάνει τίποτα. Απλά κάνει επανεκκίνηση. Τελικά υπάρχει νεότερη έκδοση bios. Είχα κάνει λάθος. Αυτά τα bios update παίζουν μόνο μέσω UEFI; Ρωτάω για να δω μήπως η αποτυχία αναβάθμισης έχει σχέση με το ότι εγώ είμαι σε legacy.

Και μια ατυπη λυση ειναι επαναφλασαρισμα το bios με την ιδια εκδοση, δεν εχει σημασια μπας και ξεμπλοκαρει

Σ' ευχαριστώ. Όπως έγραψα, τελικά υπάρχει νεότερη έκδοση bios, αλλά όταν την τρέχω ως admin στα Windows, το μόνο που γίνεται είναι να κάνει restart ο υπολογιστής χωρίς να το αναβαθμίζει. Για την άλλη λύση που μου πρότεινες, θα προτιμούσα να την αποφύγω, γιατί μιλάμε για 25 υπολογιστές και ειλικρινά για τις δικές μου δεξιότητες μου φαίνεται βουνό.

Ξαναφτιάχνεις ένα usb ΜΧ όπως είπα πριν, μέσα από ΜΧ και με τα δύο εργαλεία. 

Δεν τρέχει το imagewriter_1.9-1~lffl_all.deb σε Ubuntu 17.10. Όλοι οι υπολογιστές έχουν αυτό το λειτουργικό. Θα το φτιάξω με dd.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...