Προς το περιεχόμενο

Προβλήματα με synology NAS

kavouras

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά, πριν λίγο καιρό πήρα το synology ds216j και έβαλα μέσα 2 wd red 3tb.

Και ενώ άκουγα τόσο καλά λόγια για τα synology, βρήκα προβλήματα σε πολύ βασικά πράγματα.

Τα αναφέρω για όσους θέλουν να πάρουν ή για όσους έχουν κάποια πρόταση. (Να πω οτι δεν έχω δοκιμάσει άλλα NAS, οπότε δεν ξέρω αν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα).

1. Το πρώτο πρόβλημα είναι οτι όταν κρυπτογραφείς ενα φάκελο, τα ονόματα των αρχείων που θα βάλεις μέσα του πρέπει να έχουν λιγότερους απο 256 χαρακτήρες. Οπότε φαντάστηκα οτι δεν έχω τόσο μεγάλα ονόματα στα αρχεία μου. Αντιγράφωντας όμως τα αρχεία μου (περίπου 2tb απο αρχεία κειμένου,μουσική,ταινίες,φωτογραφίες κτλ), ξαφνικά η αντιγραφή σταμάταγε λόγω μεγάλου ονόματος. Έλα όμως που τα αρχεία αυτά ήταν όχι 256 χαρακτήρων, αλλα πχ 100! Πχ κάποια mp3.

Το θέμα είναι οτι η αντιγραφή σταμάταγε και έπρεπε να βρεις που σταμάτησε και να την ξεκινήσεις ξανά. Μιλάμε όμως για 2tb, μου σταμάτησε τουλάχιστον 10 φορές, οπότε απογοητεύτηκα και έφτιαξα μη κρυπτογραφημένους φακέλους να βάλω τα αρχεία μου.

2. Κοιτάζωντας τυχαία κάποιο αρχείο word στο nas, είδα οτι ήταν zero kb και φυσικά δεν άνοιγε. Φαντάστηκα οτι και στον αρχικό δίσκο θα ήταν έτσι, αλλα δυστυχώς στον αρχικό δίσκο ήταν μια χαρά και άνοιγε μια χαρά!

Οπότε πλέον δεν ξέρω αν μπορώ να εμπιστευτώ τα αρχεία μου στο nas και κρατάω και τους παλιούς δίσκους για σφάλεια.

3. Επειδή θέλω να κρατάω και ενα backup του nas, πήρα εναν εξωτερικό 3tb, και με το hyper backup θα τον έβαζα να παίρνει αντίγραφο του nas μια φορά το μήνα. Έλα που μετά απο 10 ώρες που παίρνει backup, ξαφνικά σταματάει, γράφει fail και στο log δε δίνει κάποια εξήγηση! Θεώρησα οτι επειδή ήθελα να έχω κρυπτογραφημένο backup, ίσως να έφταιγε αυτό, οπότε έδωσα εντολή για μη κρυπτογραφημένο backup, αλλα και πάλι μετά απο 10-12 ώρες έκανε fail!

Αυτά με το synology, τα είπα γιατί έχω αγανακτήσει...Έχω μιλήσει πολλές φορές με το support τους, αλλα λύση δε βρίσκεται..Αν μπορεί να πει κανείς δικές του εμπειρίες, θα βοηθούσε πολύ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε μου εχω synology 715(αν δεν κανω λαθος)σε πελατη μου εδω κ 1 χρονο(σχετικα μεγαλο γραφειο) κ δεν εχω κανενα θεμα.Αυτοματο backup σε εξωτερικο μια χαρα καθε βραδυ.Μηπως εχουν καποιο θεμα οι δισκοι σου?

Φιλε μου εχω synology 715(αν δεν κανω λαθος)σε πελατη μου εδω κ 1 χρονο(σχετικα μεγαλο γραφειο) κ δεν εχω κανενα θεμα.Αυτοματο backup σε εξωτερικο μια χαρα καθε βραδυ.Μηπως εχουν καποιο θεμα οι δισκοι σου?

Σε ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου..

Σκέφτηκα μήπως φταίει που έχω κάνει κρυπτογράφηση...Εσύ έχεις κάνει κρυπτογραφημένους τους φακέλους στο nas ή όχι;

• 2 εβδομάδες αργότερα...

@kavouras

έχω το 116  με 3ΤΒ φορμαρισμένο σε ext4

κάνω 2 backup σε ξεχωριστούς usb δίσκους, με το hyperbackup, ο ένας είναι ext4 και ο άλλος NTFS,

και οι δύο κρυπτογραφημένοι, δεν έιχα προβλήματα,

τώρα που το λες όμως έχω την εντύπωση ότι μία φορά είδα δύο αρχεία txt που είχαν γίνει 0 byte και δεν ανοίγανε,

αυτό είναι όντως ανησυχητικό και θα το ψάξω λίγο στο ιντερνετ

αλλά δεν το έχω δει σε άλλη περίπτωση σε εκατομύρια σε αριθμό (μικρά) αρχεία που έχω στο NAS

ΥΓ

ψάχνοντάς το στα γρήγορα ελιδα κάποιες αναφορές κυρίως με apple που ίσως να έχουν να κάνουν με το character encoding, δεν ξέρω αν και η δική μου περίπτωση είναι τέτοια, καθώς χρησιμοποιώ και linux και win και OSX

Ναι, ειχα διαβασει και εγω κάποιες αναφορές σε corrupted αρχεία πριν αγοράσω το Nas. Και μερικές περιπτώσεις που ειχε σβηστεί ολόκληρος ο δίσκος του υπολογιστή λογο του nas. Το πόρισμα ήταν και στις 2 περιπτώσεις οτι ηταν λαθος του συγχρονισμού. Γιαυτό σε ενα ds215j κανω backup με το freefilesync και οχι συγχρονισμό... Δεν έχω παρατηρήσει ποτε κανένα προβλημα σε αρχείο

Με ποιον τροπο κρατάς το backup?

Με το hyper backup της sinology. Το ψάχνουν και στο support και δε μπορούν να βγάλουν άκρη. Απο το log μου είπαν οτι το backup σταματάει γιατι υπάρχεο το ίδιο checksum σε δυο αρχεία και επειδή βρίσκει file errors στον εξωτερικό σκληρό. Οπότε πήρα εναν καινούριο εξωτερικό και πάλι όμως σταματάει ξαφνικά το backup!

@kavouras

έχω το 116  με 3ΤΒ φορμαρισμένο σε ext4

κάνω 2 backup σε ξεχωριστούς usb δίσκους, με το hyperbackup, ο ένας είναι ext4 και ο άλλος NTFS,

και οι δύο κρυπτογραφημένοι, δεν έιχα προβλήματα,

τώρα που το λες όμως έχω την εντύπωση ότι μία φορά είδα δύο αρχεία txt που είχαν γίνει 0 byte και δεν ανοίγανε,

αυτό είναι όντως ανησυχητικό και θα το ψάξω λίγο στο ιντερνετ

αλλά δεν το έχω δει σε άλλη περίπτωση σε εκατομύρια σε αριθμό (μικρά) αρχεία που έχω στο NAS

ΥΓ

ψάχνοντάς το στα γρήγορα ελιδα κάποιες αναφορές κυρίως με apple που ίσως να έχουν να κάνουν με το character encoding, δεν ξέρω αν και η δική μου περίπτωση είναι τέτοια, καθώς χρησιμοποιώ και linux και win και OSX

κι εγω mac mini έχω....Το θέμα είναι οτι όταν αντέγραψα όλα τα αρχεία μου απο τους παλιούς δίσκους στο NAS, επειδή συνεχώς διακοπτόταν η αντιγραφή (γιατι έβρισκε αρχεία με πολλούς χαρακτήρες), μετά έβαλα ενα προγραμματάκι να συγκρίνει τον δίσκο-πηγή με το NAS. Δεν έδειξε καμία διαφορά, όλα τα αρχεία ήταν 100% ίδια...Άρα προφανώς κάποια στιγμή για κάποιο άγνωστο λόγο το συγκεκριμένο αρχείο απλά έγινε 0 kb και φυσικά δεν ανοίγει. Το συγκεκριμένο είναι ενα pdf. 

Αυτό είναι πολύ τρομακτικό, γιατι ανα πάσα στιγμή μπορεί να χάσεις κάποια αρχεία...

Ναι, ειχα διαβασει και εγω κάποιες αναφορές σε corrupted αρχεία πριν αγοράσω το Nas. Και μερικές περιπτώσεις που ειχε σβηστεί ολόκληρος ο δίσκος του υπολογιστή λογο του nas. Το πόρισμα ήταν και στις 2 περιπτώσεις οτι ηταν λαθος του συγχρονισμού. Γιαυτό σε ενα ds215j κανω backup με το freefilesync και οχι συγχρονισμό... Δεν έχω παρατηρήσει ποτε κανένα προβλημα σε αρχείο

Ενδιαφέρον το freefilesync. Πως ακριβώς το χρησιμοποιείς? Με αυτό τον τρόπο αντιγράφεις φακέλους πχ απο εναν εξωτερικό σκληρό στο NAS? Και μετά το βάζεις να τσεκάρει οτι είναι απόλυτα συγχρονισμένοι?

Ναι, κάνει θαύματα!

Το έχω ρυθμίσει να κάνει μονόδρομο συγχρονισμό (mirror) όσους φακέλους θέλω από το pc (ή και εξωτερικό σκληρό) στο NAS, κάθε μέρα στις 13:00. Εντοπίζει δλδ τις αλλαγές που έχω κάνει εγώ όλη μέρα, και ενημερώνει το NAS. Έτσι, αν πάει κάτι στραβά στο NAS, το pc δεν επηρεάζεται. Το καλό είναι ότι χειρίζεται το NAS σαν δικτυακό σκληρό δίσκο, οπότε δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά στην αντιγραφή.

Off-topic: Με το ίδιο πρόγραμμα είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να κρατάω backup αυτόματα τα flashακια μου κάθε φορά που τα συνδέω στο pc, έτσι ώστε αν το χάσω/χαλάσει/κτλ, να μην χάσω τα αρχεία από μέσα :-D

Ενδιαφέρον το freefilesync. Πως ακριβώς το χρησιμοποιείς?

Προτίμησε το syncBackFree. Είναι πραγματικό εργαλείο με τη δυνατότητα να κάνεις scheduled copies κλπ.

Χρησιμοποιώ λίγο και το freeFileSync κυρίως για εξωτερικούς HDD σε docking stations γιατί εκεί αλλάζουν τα drive letters και δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα συγκεκριμένο script.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, κάνει θαύματα!

Το έχω ρυθμίσει να κάνει μονόδρομο συγχρονισμό (mirror) όσους φακέλους θέλω από το pc (ή και εξωτερικό σκληρό) στο NAS, κάθε μέρα στις 13:00. Εντοπίζει δλδ τις αλλαγές που έχω κάνει εγώ όλη μέρα, και ενημερώνει το NAS. Έτσι, αν πάει κάτι στραβά στο NAS, το pc δεν επηρεάζεται. Το καλό είναι ότι χειρίζεται το NAS σαν δικτυακό σκληρό δίσκο, οπότε δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά στην αντιγραφή.

Off-topic: Με το ίδιο πρόγραμμα είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να κρατάω backup αυτόματα τα flashακια μου κάθε φορά που τα συνδέω στο pc, έτσι ώστε αν το χάσω/χαλάσει/κτλ, να μην χάσω τα αρχεία από μέσα :-D

Φίλε μου δεν είναι καλύτερα να έχουμε το time machine για να κρατάει backup στο nas? Έτσι πχ αν χρειαστείς ενα αρχείο που καταλάθος έσβησες πριν καιρό, θα μπορείς να το βρείς. Επεξ/σία από kavouras

Εγω εχω 1+ χρονο DS215j και ειμαι υπερευχαριστημενος... πλην ομως δεν κάνω την ζωη μου complicated  με encryptions και για το μηνιαιο backup των απαραιτητων και σε εξωτερικο δίσκο, με ενα απλο drag & drop των φακέλων ειμαι κομπλέ. Αν πιστευω πως καποιο αρχείο πρεπει να ναι encrypted τοτε με το Winrar το κανω ενα encryption και τελειωνει εκει η υποθεση.

• Like 2

Φίλε μου δεν είναι καλύτερα να έχουμε το time machine για να κρατάει backup στο nas? Έτσι πχ αν χρειαστείς ενα αρχείο που καταλάθος έσβησες πριν καιρό, θα μπορείς να το βρείς.

Ωραίος! Εμείς στα windows δεν έχουμε time machine :-D

Γενικά, ότι βολεύει τον κάθε ένα. Εγώ με το ffs το είπα σαν μια “ανεπίσημη” αλλά εύκολη - διαφορετική και πρακτική λύση που εμένα με έχει εξυπηρετήσει για τις ανάγκες μου.

Για τα κατά λάθος σβησμένα αρχεία, έκανα στο NAS ένα recycle bin 30Gb όπου και καταλήγουν όλα τα διαγραμμένα - αντικατεστημένα αρχεία.

Εγω εχω 1+ χρονο DS215j και ειμαι υπερευχαριστημενος... πλην ομως δεν κάνω την ζωη μου complicated  με encryptions και για το μηνιαιο backup των απαραιτητων και σε εξωτερικο δίσκο, με ενα απλο drag & drop των φακέλων ειμαι κομπλέ. Αν πιστευω πως καποιο αρχείο πρεπει να ναι encrypted τοτε με το Winrar το κανω ενα encryption και τελειωνει εκει η υποθεση.

Αυτό!!

• Like 1

• 3 εβδομάδες αργότερα...

Προτίμησε το syncBackFree. Είναι πραγματικό εργαλείο με τη δυνατότητα να κάνεις scheduled copies κλπ.

Χρησιμοποιώ λίγο και το freeFileSync κυρίως για εξωτερικούς HDD σε docking stations γιατί εκεί αλλάζουν τα drive letters και δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα συγκεκριμένο script.

πολύ καλό το SyncBack, είχα αγοράσει παλιά τη φθηνότερη έκδοση, και ακόμη χρησιμοποιώ στα win, αν και σιγά σιγά λόγω του synology χρησιμοποιώ όλο και λιγότερο

για το θέμα με τα drive letters που γράφεις, δεν ξέρω αν ισχύει και στο δικό σου free, αλλά στο δικό μου εκεί που έχει source και destination, κάπου λέει γαι alternative κάτι και μπορεί αντί για το γράμμα, να αναγνωρίζει το σκληρό ή το στικάκι από τον αριθμό(??) του, οπότε είναι αδιάφορο πιο γράμμα έχει πάρει κάθε φορά το κάθε μέσο, ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ βολικό, τσεκαρέ το, δεν το έχω μπροστά μου αυτή τη στιγμή γιατί μπαίνω από το linux

• 1 μήνα μετά...

Ναι, κάνει θαύματα!

Φίλε μου δοκίμασα το freefilesync, πολύ καλό όντως...

Έχω μόνο μια απορία που δε μπορώ να καταλάβω: Θέλω να παίρνω ένα πλήρες backup του NAS σε εξωτερικό σκληρό. Οπότε έβαλα τον σκληρό και με το freefilesync έκανα με mirror ένα πλήρες αντίγραφο του NAS στον σκληρό.

Τώρα έχω σβήσει μερικού φακέλους στο NAS, έχω προσθέσει κάποια αρχεία, έχω τροποποιήσει κάποια κτλ. Τι ρύθμιση πρέπει να βάλω στο freefilesync ώστε να γίνει πάλι ένα πλήρες backup του NAS, χωρίς όμως να χρειάζεται να αντιγράψει όλα τα αρχεία από την αρχή? Δηλαδή να πειράξει μόνο αρχεία που άλλαξαν... Ποια ρύθμιση μου προτείνετε?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...