Προς το περιεχόμενο

Split [SPOILERS]

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ήθελα πολύ να συζητήσω την ταινία και να ακούσω εμπειρίες από άλλους για τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε κινηματογραφικές αίθουσες στο φινάλε.

Η μεγάλη ανατροπή λοιπόν [ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILER]:

ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ!

Η ταινία ξεκινάει ως ρεαλιστικό θρίλερ για να καταλήξει σε Superhero Movie με ρεαλιστικά στοιχεία! Και συγκεκριμένα ως origin story ενός villain. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρχουν κάποιοι που θα ξενέρωσαν με αυτό, αλλά υπάρχουμε και εμείς που βρίσκουμε απίστευτα cool την όλη κατάσταση! Πόσο συχνά έχει κανείς την ευκαιρία να δει κάτι τέτοιο; Μια ταινία που ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι αυτό που βλέπεις είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που νόμιζες, που καταλαμβάνει μια άλλη σφαίρα του σύμπαντος των ταινιών, που ανήκει εντελώς αλλού.

Πού ακριβώς; Μα φυσικά στο σύμπαν μιας άλλης ταινίας του Shyamalan που γυρίστηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια! Στο σύμπαν του Unbreakable! Τρελή φάση! Κοινώς, τόση ώρα βλέπαμε sequel!

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: για να πιάσει κανείς εντελώς τη φάση, θα πρέπει να έχει δει την αυθεντική ταινία, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο. Επίσης δεν υπάρχει τρόπος να ενημερώσεις κάποιον που δεν έχει δει την ταινία, ότι πρέπει πρώτα να δει το Unbreakable προτού δει το Split. Αλλά δυστυχώς μόνο έτσι λειτουργεί η ανατροπή. Το βάρος πέφτει πάνω σου, στο θεατή να την ανακαλύψει και να τη ζήσει όπως "πρέπει". Προφανώς δε θα πιάσει σε όλους, δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να έχει δει όλες τις ταινίες του Shyamalan, αλλά αν πιάσει... έπιασε!

Βέβαια και χωρίς αυτό το στοιχείο, η ταινία είναι αρκετά καλή. Απλά τα μεταφυσικά στοιχεία στο τέλος μπορεί για πολλούς να είναι ξενέρωμα, εκτός αν μπορέσει να μπει μόνος του στη λογική "ΟΚ, αυτό που βλέπω δεν είναι πλέον θρίλερ, είναι superhero origin movie". Εγώ δε νομίζω ότι θα τα κατάφερνα αν δεν υπήρχε το τέλος και η σύνδεση με το Unbreakable.

Για πείτε: τι αντιδράσεις είχατε στις κινηματογραφικές αίθουσες όταν αποκαλύφθηκε το τέλος; Το έπιασε ο κόσμος;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν καταλαβαινω γιατι η εκπληξη; ο ιδιος ο Νυχτας ειχε πει οτι το Split ειναι ανεπισημο σηκουελ του Unbreakable εδω και καιρο. τωρα θελει να γυρισει και το επισημο σηκουελ.

βλεπεις τοτε το Unbreakable εβγαλε μονο 100m και του φανηκανε λιγα, οποτε αρνηθηκε τελικα να γυρισει το σηκουελ του, το οποιο ηδη σχεδιαζε να κανει. μετα απο χρονια ειδε οτι υπαρχει ψωμι στο superhero genre, και θελει τωρα να χτισει το δικο του franchise στο συμπαν του Unbreakable.

Χαχα το τέλος με τον Μπρους σ αφήνει όντως σε μια wtf φάση αν δε ξερεις την προϊστορία!!

Παντως στην αίθουσα μας υπήρχαν μαλακισμενα που γέλαγαν με τον χαρακτήρα του μικρού , και μας έσπασαν τα νεύρα.

• Like 1

Χαχα το τέλος με τον Μπρους σ αφήνει όντως σε μια wtf φάση αν δε ξερεις την προϊστορία!!

Παντως στην αίθουσα μας υπήρχαν μαλακισμενα που γέλαγαν με τον χαρακτήρα του μικρού , και μας έσπασαν τα νεύρα.

Δεν ξέρω αν το παρακάνανε (πολύ πιθανό), αλλά ο χαρακτήρας του μικρού έχει κωμικά στοιχεία. Δηλαδή ο σκηνοθέτης προσπαθεί να σε κάνει σε κάποια σημεία να γελάσεις. Αμέσως μετά βέβαια, νιώθεις άβολα.

το ειδα σημερα,δεν ειχα ιδεα οτι ειχε σχεση με το Unbreakable,οποτε καταλαβαινετε οτι ηταν μεγαλη εκπληξη για μενα οταν εδειξε τον μπρους

Μ αρεσε ,δεν με χαλασε καθολου το μεταφυσικο του πραγματος,απλο σεναριο χωρις πολλα μπερδεματα πχ.αστυνομιες κ οικογενειες να ψαχνουν τα παιδια τους etc.οπως εχουμε δει σε πολλες ταινιες απαγωγης

ο McAvoy πολυ καλος

Συμπαθητική σκηνοθεσία και σενάριο ωστόσο κάτι του έλειπε.

Κατά τη γνώμη μου το έχασε τελείως η ταινία με την τελευταία προσωπικότητα - μου φάνκηε πολύ τραβηγμένο το οποίο σημαίνει ότι δε με είχε "βάλει στο κλίμα" για superhero/supernatural καταστάσεις.

6/10

Συμπαθητική σκηνοθεσία και σενάριο ωστόσο κάτι του έλειπε.

Κατά τη γνώμη μου το έχασε τελείως η ταινία με την τελευταία προσωπικότητα - μου φάνκηε πολύ τραβηγμένο το οποίο σημαίνει ότι δε με είχε "βάλει στο κλίμα" για superhero/supernatural καταστάσεις.

6/10

Ε, αυτό είναι το twist της ταινίας. Ότι είσαι τελείως εκτός κλίματος, νομίζεις ότι βλέπεις άλλη ταινία, στην αρχή ξενερώνεις με το supernatural στοιχείο και στο τέλος σου λέει "τόση ώρα βλέπεις villain origin story από το σύμπαν του unbreakable" και τότε είναι γαμάτη!

Ποιο supernatural/μεταφυσικό? Άλλη ταινία είδα? Δεν υπήρχε πουθενά τέτοιο στοιχείο...

Η αλλαγή του σε beast εξηγήθηκε 2-3 φορές μέσα στην ταινία πως στην ουσία είναι mind over matter.

• Like 1

Ποιο supernatural/μεταφυσικό? Άλλη ταινία είδα? Δεν υπήρχε πουθενά τέτοιο στοιχείο...

Η αλλαγή του σε beast εξηγήθηκε 2-3 φορές μέσα στην ταινία πως στην ουσία είναι mind over matter.

...κάτι το οποίο είναι μεταφυσικό, δεν είναι κάτι που εξηγείται από τη φυσική, είναι απλά ένα εφεύρημα της ταινίας (προφανώς κανένας δεν έκανε ποτέ μυς με το μυαλό του σε συνθήκες πειράματος).

Είναι όπως πχ όταν λένε σε μια ταινία ότι τα ζόμπι δημιουργήθηκαν χάρη σε έναν ιό (με μεταφυσικές ιδιότητες βεβαίως). Καμία φορά λένε και ασυναρτησίες (γνωστές και ως mumbo jumbo). Αυτό δε κάνει τις ταινίες "μη μεταφυσικές", απλά δημιουργούν ένα υπόβαθρο για τον κόσμο του.

Μην παίζουμε με τις λέξεις, ξέρουμε πολύ καλά τι εννοούμε στον κινηματογράφο όταν λέμε μεταφυσικο και το αντικείμενο της συγκεκριμένης ταινίας σίγουρα δεν πραγματευεται αυτό.

Μην παίζουμε με τις λέξεις, ξέρουμε πολύ καλά τι εννοούμε στον κινηματογράφο όταν λέμε μεταφυσικο και το αντικείμενο της συγκεκριμένης ταινίας σίγουρα δεν πραγματευεται αυτό.

Εγώ δεν έχω ιδέα τι εννοείς. Φυσικά και πραγματεύεται κάτι μεταφυσικό. Ξεκινάει μεν ρεαλιστικά, αλλά στην πορεία κάνει στροφή και καταλήγει σε έναν μεταφυσικό κόσμο. Ιδιαίτερα το θέμα μυαλό/σώμα είναι το νούμερο ένα μεταφυσικό στοιχείο. Δεν καταλαβαίνω καν τι προσπαθείς να πεις.

Καλο ηταν, στην στροφη του τελους με εχασε σχετικα και θα προτιμουσα κατι πιο εναρμονισμενο με αυτο που εβλεπα στα 2/3 της ταινιας... Η meta αναφορα του φιναλε το εδεσε καλυτερα και λιγο πηρε τη ξενερα που εφαγα νωριτερα, δε ξερω ομως αν στο φιναλε φιναλε θα το χω στο νου μου σαν ενα easter egg ala samuel jackson στα φιναλε των ταινιων της μαρβελ ´η σαν κατι πιο ουσιαστικο....μαλλον το πρωτο-κυριως γτ ηταν too much για τα δεδομενα της ταινιας μεχρι εκεινο το σημειο η φαση με το τερας...

Overall παντως, για σιαμάλαν ηταν αρκετα καλο, ειχε ρυθμο, αγωνια, ωραιες ερμηνειες, καλογραμμενο και καλοσκηνοθετημενο, ηταν πιθανοτατα η καλυτερη ταινια του που εχω δει απο το unbreaklable, αφηνοντας πισω οριακα το signs που μου αρεσει επισης, παρολα τα θεματακια του... δε θα ηθελα παντως sequel στο unbreakable, my all means, παραμανει η αγαπημενη μου απο τις δικες του και μια απο τις πεντε καλυτερες για μενα superhhero movies ever, ας παραμεινει ανεπαφο πλζ :P ...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...