Προς το περιεχόμενο

SSD δουλεύει σε SATA I! (Negotiated Link Speed:1.5 Gigabit)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όχι δεν ήμουν εγώ! Αλλά δεν έχει απάντηση το Thread...

Στο λινκ που βάζει κάποιος λέει ότι ο 2008 unibody έχει πλήρες Sata2 (σε αντίθεση μάλλον με τους υπόλοιπους Mac της εποχής).

Έχω διαβάσει για λύσεις σε Mac mini (απλά shut down και κανονικό start, αντί για restart) που όμως δεν δουλεύουν σε εμένα.

Δημοσ.

O 2008 unibody έχει όντως SATA 2. Αλλά λόγω ηλιθιότητας της apple, οι SSD αναγνωρίζονται σε SATA I εκτός κι αν ο SSD έχει δικό του controller (κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι ακριβώς, ψάξε λίγο και θα βρεις εξήγηση).

Συμπερασματικά, ορισμένοι SSD δουλεύουν σε SATA II κι άλλοι σε I στα συγκεκριμένα laptops. Ο Samsung EVO δούλευε σε SATA II στο δικό μου το unibody 2008 mbp. Σε φίλου που είχε unibody macbook late 2008, ο kingston που είχε πάρει δούλευε σε SATA I. Υπήρχε ένα thread εδώ για upgrade σε SSD σε πιο παλιά mbps. Όσοι είχαν βάλει Samsung δεν είχαν το θέμα αυτό. Δούλευε κανονικά σε SATA II.  

Νομίζω πως δεν υπάρχει άλλη λύση. :( Stick to your ssd δεν έγινε και τίποτα. Εντάξει έχει μία μικρή διαφορά σε ταχύτητα αλλά και πάλι κάνεις άνετα τη δουλειά σου απροβλημάτιστα. Στου κολλητού το macbook σε SATA I δεν είχα διαπιστώσει τρελές διαφορές σε σχέση με το δικό μου.  

• Like 3
Δημοσ.

Τώρα θυμήθηκα ότι σε iMac φίλου 2009 νομίζω ένας Kingston που είχαμε βάλει αρχικά δούλευε σε SATA I speed. Τελικά τον αλλάξαμε με έναν Samsung που δούλευε κανονικά σε SATA II speed. Το είχαμε ψάξει τότε λίγο και είναι κάποια "ιδιοτροπία" του controller όπως σου έγραψε ο mistr4l. Ιδανικά αν μπορείς πούλα ή αντάλλαξε το δίσκο σου με έναν που να δουλεύει σε SATA II ή απλά κράτα τον διότι δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά.

• Like 1
Δημοσ.

Η ηλιθιότητα της Apple που είχε nvidia chipset...

https://communities.intel.com/thread/28764

Το chipset αυτό είχε δημιουργήσει πρόβλημα και σε λαπτοπ άλλων εταιρειών όποτε δεν είναι μόνο η Apple ηλίθια....

Χρειάζεσαι ssd με controler που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με το συγκεκριμένο chipset.

Ψάξε λίγο και εδώ στο forum αντίστοιχα θέματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ssd με sata 2 και όχι 3 δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα. Βέβαια είναι σπάνιο να βρεις τέτοιους ssd...

Δημοσ.

Η ηλιθιότητα της Apple που είχε nvidia chipset...

https://communities.intel.com/thread/28764

Το chipset αυτό είχε δημιουργήσει πρόβλημα και σε λαπτοπ άλλων εταιρειών όποτε δεν είναι μόνο η Apple ηλίθια....

Προσωπικά, τα περισσότερα παραδείγματα λειτουργίας SSD σε SATA I που είχα διαβάσει (εγώ) όταν έψαχνα το εν λόγω θέμα, αφορούσαν apple υπολογιστές εκείνης της χρονολογίας (2008 / 2009). Μέχρι και στο link που παραθέτεις, οι περισσότεροι σε apple αναφέρονται. Αν είχαν το ίδιο πρόβλημα και χρήστες windows, δεν το γνωρίζω, και προφανώς δεν θα κάνω διδακτορική διατριβή στο εν λόγω θέμα. Πιθανολογώ ότι άλλες εταιρείες είτε δεν θα είχαν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο nvidia chipset σε τόσο μεγάλη έκταση είτε απλά τα laptops άλλων εταιρειών δεν άντεξαν μέχρι το 2013-2014 που άρχισε ο κόσμος να αναβαθμίσει τα laptops με SSDs. Όπως και να έχει, το θέμα δεν με είχε απασχολήσει εκτενώς ούτε μου έφταιγε η apple τότε που έβαλα SSD στο δικό μου (ασχέτως αν δούλεψε σε SATA II). 

Τώρα, αν αναλογιστούμε την απάντηση της intel για το πρόβλημα αυτό (στο link που παραθέτεις), καθώς και την θέση και στάση της Apple σε μελλοντικά θέματα που έχουν προκύψει (βλέπε κατάργηση trim support σε SSDs τρίτων κατασκευαστών) και πολλά άλλα, το θέμα της ηλιθιότητας της εν λόγω εταιρείας ας μην το συζητήσουμε. Σεβαστή η κάθε άποψη. Προσωπικά, εμμένω στην δική μου. 

Όπως και να έχει, η λύση στο πρόβλημα είναι αγορά άλλου ssd. Βέβαια όπως προείπα, αν ήμουν στη θέση του OP θα έμενα με αυτόν σε SATA 1. No big deal. 

Δημοσ.

Καλά δεν πρόκειται να τον αλλάξω! Είναι αρκετά γρήγορος και γενικά το laptop με απόλυτα κριτήρια για καθημερινή χρήση είναι μια χαρά γρήγορο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Όσο το γιατί δεν παραπονούνται για windows laptop μάλλον είναι κατακερματισμός της αγοράς. Οι χρήστες πχ. Dell με αυτό το chipset (τυχαίο όνομα) είναι κλάσμα των χρηστών Macbook και πιθανά να είναι κατακερματισμένοι και σε αρκετά μοντέλα.

Επίσης σίγουρα είναι και η ποιότητα κατασκευής των Unibody της Apple αλλά και το γενικά χωρίς πολλά bugs λειτουργικό που τους κάνει να μακροημερεύουν. Μιλάμε για 8 χρόνια πιά!

Ειδικά από ποιότητα κατασκευής τα Unibody μπορώ να πω ότι βρίσκονται στο επίπεδο των κινητών. Πολλάκις μου έχει πέσει από τσάντα που άνοιξε το λουρί της σε άσφαλτο/τσιμέντο κλπ. Λειτουργεί κανονικότατα και εμφανισιακά πρέπει να προσέξεις για να δεις τα σημάδια!

Οποιοδήποτε άλλο λάπτοπ της εποχής του και ίσως μέχρι 5 χρόνια μετά θα είχε γίνει κομμάτια ή τουλάχιστον θα είχε χάσει κομμάτια.

Δημοσ.

Προσωπικά, τα περισσότερα παραδείγματα λειτουργίας SSD σε SATA I που είχα διαβάσει (εγώ) όταν έψαχνα το εν λόγω θέμα, αφορούσαν apple υπολογιστές εκείνης της χρονολογίας (2008 / 2009). Μέχρι και στο link που παραθέτεις, οι περισσότεροι σε apple αναφέρονται. Αν είχαν το ίδιο πρόβλημα και χρήστες windows, δεν το γνωρίζω, και προφανώς δεν θα κάνω διδακτορική διατριβή στο εν λόγω θέμα. Πιθανολογώ ότι άλλες εταιρείες είτε δεν θα είχαν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο nvidia chipset σε τόσο μεγάλη έκταση είτε απλά τα laptops άλλων εταιρειών δεν άντεξαν μέχρι το 2013-2014 που άρχισε ο κόσμος να αναβαθμίσει τα laptops με SSDs. Όπως και να έχει, το θέμα δεν με είχε απασχολήσει εκτενώς ούτε μου έφταιγε η apple τότε που έβαλα SSD στο δικό μου (ασχέτως αν δούλεψε σε SATA II). 

Τώρα, αν αναλογιστούμε την απάντηση της intel για το πρόβλημα αυτό (στο link που παραθέτεις), καθώς και την θέση και στάση της Apple σε μελλοντικά θέματα που έχουν προκύψει (βλέπε κατάργηση trim support σε SSDs τρίτων κατασκευαστών) και πολλά άλλα, το θέμα της ηλιθιότητας της εν λόγω εταιρείας ας μην το συζητήσουμε. Σεβαστή η κάθε άποψη. Προσωπικά, εμμένω στην δική μου. 

Όπως και να έχει, η λύση στο πρόβλημα είναι αγορά άλλου ssd. Βέβαια όπως προείπα, αν ήμουν στη θέση του OP θα έμενα με αυτόν σε SATA 1. No big deal. 

Μάλιστα. Οπως θές. Δεν ειχα σκοπό να αποδείξω την Apple εξυπνη. Απλώς ανεφερα οτι το προβλημα ειναι γενικευμένο με το συγκεκριμένο chipset. Τωρα τα υπόλοιπα που σχολιάζεις, δεν με αφορουν γιατί εγραψα απλώς ένα λογικο συμπέρσμα των όσων έγραψες εσύ και φυσικά δεν θα κατσω να αναλυσω την προσωπική σου άποψη....Δεν είμαι τόσο έξυπνος.

Δημοσ.

Μάλιστα. Οπως θές. Δεν ειχα σκοπό να αποδείξω την Apple εξυπνη. Απλώς ανεφερα οτι το προβλημα ειναι γενικευμένο με το συγκεκριμένο chipset. Τωρα τα υπόλοιπα που σχολιάζεις, δεν με αφορουν γιατί εγραψα απλώς ένα λογικο συμπέρσμα των όσων έγραψες εσύ και φυσικά δεν θα κατσω να αναλυσω την προσωπική σου άποψη....Δεν είμαι τόσο έξυπνος.

Δεν σου ζητήθηκε ν'αναλύσεις την προσωπική μου άποψη, ούτε κι άφησα πουθενά να εννοηθεί πως επιθυμώ διάλογο - αντιπαράθεση απόψεων. Συνεπώς, κρίνεις σοφά και ορθά.

Καλά δεν πρόκειται να τον αλλάξω! Είναι αρκετά γρήγορος και γενικά το laptop με απόλυτα κριτήρια για καθημερινή χρήση είναι μια χαρά γρήγορο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Όσο το γιατί δεν παραπονούνται για windows laptop μάλλον είναι κατακερματισμός της αγοράς. Οι χρήστες πχ. Dell με αυτό το chipset (τυχαίο όνομα) είναι κλάσμα των χρηστών Macbook και πιθανά να είναι κατακερματισμένοι και σε αρκετά μοντέλα.

Επίσης σίγουρα είναι και η ποιότητα κατασκευής των Unibody της Apple αλλά και το γενικά χωρίς πολλά bugs λειτουργικό που τους κάνει να μακροημερεύουν. Μιλάμε για 8 χρόνια πιά!

Ειδικά από ποιότητα κατασκευής τα Unibody μπορώ να πω ότι βρίσκονται στο επίπεδο των κινητών. Πολλάκις μου έχει πέσει από τσάντα που άνοιξε το λουρί της σε άσφαλτο/τσιμέντο κλπ. Λειτουργεί κανονικότατα και εμφανισιακά πρέπει να προσέξεις για να δεις τα σημάδια!

Οποιοδήποτε άλλο λάπτοπ της εποχής του και ίσως μέχρι 5 χρόνια μετά θα είχε γίνει κομμάτια ή τουλάχιστον θα είχε χάσει κομμάτια.

Η ουσία είναι πως με SSD και λίγη παραπάνω RAM (8Gb είχα στο δικό μου) το μηχάνημα λειτουργεί άψογα και θα κάνεις τις δουλειές σου με άνεση. Είναι πολύ καλό το laptop. Το δικό μου έβγαλε τα χρήματά του με το παραπάνω. Μην σε απασχολεί πάντως το Sata I. Επειδή μάλιστα έχω δουλέψει δίπλα δίπλα τα laptops με SSDs (SATA I vs SATA II) η διαφορά είναι σχεδόν αμελητέα. Τώρα αν σε κάποια read / writes το ένα είναι πιο γρήγορο από το άλλο, δεν έγινε και τίποτα. :)

Δημοσ.

.....
http://www.insomnia.gr/topic/633117-πληροφοριες-mac-mini-για-αρχαριο/?p=55391424
:shifty:

Τελος οχι πως εχω δοκιμασει (τα) ατελειωτα, με NVidia MCP79 + Windows*,
αλλα ναι, πραγματι: μεγαλυτερο κοκομπλοκο, προεκυπτε..στα Mac φιλτατοι
:X

Αλλωστε, ορισμενα fixes -απο τριτους, oχι την Apple- εντοπιζονται σε αυτα:
http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/12314/~/sandisk-extreme-ssd-manual-firmware-update-version-r211m-(mac-with-sata-link
The fix is only recommended for MacBook and MacBook Pros
dated in 2008-2009 based on NVidia MCP79 chipset.

*σε Windows, με <παιχνιδι> σε drivers (και bios) => γινοτανε καποιο παιχνιδι,
 ενω σε OSX / Mac, αντιστοιχως τετοιες δυνατοτητες εν πολλοις ανυπαρκτες..

• Like 1
Δημοσ.

.....

http://www.insomnia.gr/topic/633117-πληροφοριες-mac-mini-για-αρχαριο/?p=55391424 :shifty:

Τελος οχι πως εχω δοκιμασει (τα) ατελειωτα, με NVidia MCP79 + Windows*,

αλλα ναι, πραγματι: μεγαλυτερο κοκομπλοκο, προεκυπτε..στα Mac φιλτατοι :X

Αλλωστε, ορισμενα fixes -απο τριτους, oχι την Apple- εντοπιζονται σε αυτα:

http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/12314/~/sandisk-extreme-ssd-manual-firmware-update-version-r211m-(mac-with-sata-linkThe fix is only recommended for MacBook and MacBook Pros

dated in 2008-2009 based on NVidia MCP79 chipset.

*σε Windows, με <παιχνιδι> σε drivers (και bios) => γινοτανε καποιο παιχνιδι,

ενω σε OSX / Mac, αντιστοιχως τετοιες δυνατοτητες εν πολλοις ανυπαρκτες..

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι sata 2 ssd δεν είχαν κανένα πρόβλημα , με το συγκεκριμένο chipset και κοκομπλοκο παθαίνανε όσοι έβαζαν Sata 3 ssd. Τώρα το γιατί,αφήνω να το συμπερανετε εσείς....
Δημοσ.

Αυτη ειναι η μιση αληθεια..η αλλη μιση ειναι οτι δεν μπορεις να κανεις (σχεδον) τιποτα:
δεν εχεις bios να δοκιμαζεις, δεν εχεις ουτε drivers να δοκιμαζεις -βρισκοταν τοτε ενας,
για Coprocessor (!) που βοηθουσε- εισαι με χερια απολυτως δεμενα, εκτος reset SMC..
:mad:

Δημοσ.

Και μια ενδιαφερουσα ολοκληρη αληθεια: H Αpple συνεχισε τη συνεργασια της
με την Nvidia, και για / (σ)το επισης με θεματα MCP89 chipset της δευτερης :shifty:
http://applethis.com/2010/12/21/apple-continues-to-use-old-nvidia-chipsets-despite-nvidia-leaving-the-market/
Υπενθυμιζω το προφανες ομως = ειμαστε της Apple πελατες και οχι της Nvidia.

Επομενως η Apple θα επρεπε, ενω το θεμα ειναι 100% διαπιστωμενο σιγουρα
παντως απο αρχες 2011 και χρηστες θα επρεπε, καπως, να μας βοηθησει! :whistle:
Κατι να κανει τελος παντων -αντι απλως να...συνεχιζει να τα μοσχοπουλα, εχμ
η μηπως να τα ξεφορτωνεται? Δηλαδη τι "δικαιολογια" ειχε, οτι δεν το γνωριζε?

An Xbitlabs report that surfaced back in November provided quotes from Jen-Hsun Huang, CEO of NVIDIA, about the
company’s permanent exit from the chipset business. The quotes are as follows:

“We are not building any more chipsets; we are building SoCs now. We are building Tegra SoCs, and so we are going to take integration
to a new level. The chipset business has not grown largely this year because we have not really been expanding the sales of it.”

The fact that NVIDIA had exited the chipset business due to ongoing litigation with Intel over licensing is not news. However, there had been rumors
that the issue would be settled. The above quote came before reports of a possible settlement between Intel and NVIDIA in December.
That particular settlement discussion led to speculation that NVIDIA’s comeback to the market of chipsets could help boost processor speeds
in future MacBook Air devices as well as MacBooks in general.

Huang, on the other hand, had this in particular to say about Apple’s business, “The second thing is the MCP89, the latest generation of Intel chipset
that we built was just a really wonderful piece of engineering and the work that we did with Apple was great, and they are going to continue to use that for some time.”

The chip mentioned above, the MCP89, is the chipset that has been used in older MacBooks as well as the all new MacBook Air. Apple’s use
of this particular chip from NVIDIA limits their choice of processors to the last generation Core 2 Duo.

This tradeoff gives Apple the ability to incorporate the faster integrated graphics cards from NVIDIA in their low-end devices. According to Huan,
Apple plans on continuing to use these older chipsets for quite some time.

High-end MacBooks are essentially unaffected due to the fact that they have the privilege of incorporating not only the latest Intel processors
but also the discrete graphics cards from third party manufacturers. This tradeoff in particular is only going to affect Apple’s low-end devices.

Τελος, τα ιδια εννοειται θα ελεγα, φερειπειν και για την...Asrock: τοτε ειχε κυκλοφορησει καποια
ΙΟΝ Nettop με MCP79 -αλλα αν ειναι να τα θεωρησουμε μεγεθη ιδια(..*) ας ειχαν και ιδια τιμη :P

*αστειο αυτο για εταιρικα μεγεθη, ουτε θεωρητικα θα προσδοκει κανεις
 αγοραστης απο / την Asrock, την 'υποστηριξη' της Apple...

Έχω Vertex 3 σε Macbook Unibody 2008 που κανονικά έχει SATA2 και μου λειτουργεί σε Sata 1!

Yπάρχει τρόπος  να το διορθώσω?

screenshot.png

Ναι, υπηρχε παλιοτερα ενα fix απο την OCZ, οπως φαινεται και:
http://forums.macrumors.com/threads/ocz-ssd-firmware-update-for-macs-forget-it.1408327/
http://forums.macrumors.com/threads/ocz-ssd-firmware-update-and-secure-erase-tool-for-mac-users.1395431/
https://www.tonymacx86.com/threads/how-to-update-my-ocz-vertex-3-firmware.65317/
Σημερα πλεον το link του δε λειτουργει. Mε καθε επιφυλαξη δες:
https://ocz.com/us/download/ssd-utility

• Like 1
Δημοσ.

Και μια ενδιαφερουσα ολοκληρη αληθεια: H Αpple συνεχισε τη συνεργασια της

με την Nvidia, και για / (σ)το επισης με θεματα MCP89 chipset της δευτερης :shifty:http://applethis.com/2010/12/21/apple-continues-to-use-old-nvidia-chipsets-despite-nvidia-leaving-the-market/

Υπενθυμιζω το προφανες ομως = ειμαστε της Apple πελατες και οχι της Nvidia.

Επομενως η Apple θα επρεπε, ενω το θεμα ειναι 100% διαπιστωμενο σιγουρα

παντως απο αρχες 2011 και χρηστες θα επρεπε, καπως, να μας βοηθησει! :whistle:Κατι να κανει τελος παντων -αντι απλως να...συνεχιζει να τα μοσχοπουλα, εχμ

η μηπως να τα ξεφορτωνεται? Δηλαδη τι "δικαιολογια" ειχε, οτι δεν το γνωριζε?

An Xbitlabs report that surfaced back in November provided quotes from Jen-Hsun Huang, CEO of NVIDIA, about the

company’s permanent exit from the chipset business. The quotes are as follows:

“We are not building any more chipsets; we are building SoCs now. We are building Tegra SoCs, and so we are going to take integration

to a new level. The chipset business has not grown largely this year because we have not really been expanding the sales of it.”

The fact that NVIDIA had exited the chipset business due to ongoing litigation with Intel over licensing is not news. However, there had been rumors

that the issue would be settled. The above quote came before reports of a possible settlement between Intel and NVIDIA in December.

That particular settlement discussion led to speculation that NVIDIA’s comeback to the market of chipsets could help boost processor speeds

in future MacBook Air devices as well as MacBooks in general.

Huang, on the other hand, had this in particular to say about Apple’s business, “The second thing is the MCP89, the latest generation of Intel chipset

that we built was just a really wonderful piece of engineering and the work that we did with Apple was great, and they are going to continue to use that for some time.”

The chip mentioned above, the MCP89, is the chipset that has been used in older MacBooks as well as the all new MacBook Air. Apple’s use

of this particular chip from NVIDIA limits their choice of processors to the last generation Core 2 Duo.

This tradeoff gives Apple the ability to incorporate the faster integrated graphics cards from NVIDIA in their low-end devices. According to Huan,

Apple plans on continuing to use these older chipsets for quite some time.

High-end MacBooks are essentially unaffected due to the fact that they have the privilege of incorporating not only the latest Intel processors

but also the discrete graphics cards from third party manufacturers. This tradeoff in particular is only going to affect Apple’s low-end devices.

Τελος, τα ιδια εννοειται θα ελεγα, φερειπειν και για την...Asrock: τοτε ειχε κυκλοφορησει καποια

ΙΟΝ Nettop με MCP79 -αλλα αν ειναι να τα θεωρησουμε μεγεθη ιδια(..*) ας ειχαν και ιδια τιμη :P

*αστειο αυτο για εταιρικα μεγεθη, ουτε θεωρητικα θα προσδοκει κανεις

αγοραστης απο / την Asrock, την 'υποστηριξη' της Apple...

Ναι, υπηρχε παλιοτερα ενα fix απο την OCZ, οπως φαινεται και:http://forums.macrumors.com/threads/ocz-ssd-firmware-update-for-macs-forget-it.1408327/http://forums.macrumors.com/threads/ocz-ssd-firmware-update-and-secure-erase-tool-for-mac-users.1395431/

https://www.tonymacx86.com/threads/how-to-update-my-ocz-vertex-3-firmware.65317/

Σημερα πλεον το link του δε λειτουργει. Mε καθε επιφυλαξη δες:https://ocz.com/us/download/ssd-utility

Είναι γνωστό το πάθος του Jobs με την nvindia. Χωρίς να κάνει κάποιος διατριβή θα βρει την παρουσίαση στο internet για τα πολύ καλά λόγια που έλεγε για το chipset με την 9400m. Μετά το θάνατο του,βλέπουμε σταδιακή υποχώρηση ,πιθανώς λόγω των ανώτερων προβλημάτων και μετατόπιση προς AMD μεριά.

Όσο για την έλλειψη bios είναι κάτι που είναι γνωστό από πάντα .... Αν είχε bios απλά δεν θα ήταν Mac, αλλά άλλο ένα pc και το Mac OS θα έτρεχε παντού...

Αυτό το κλείδωμα που έχει η Apple είναι όντως ηλιθιότητα αλλά αυτή η ηλιθιότητα την έφερε εδώ που είναι. Τα συμπεράσματα πάλι δικά σας...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...