cpttony Δημοσ. 15 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 15 Μαρτίου 2016 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ίσως το κείμενό μου να κουράσει κάποιους! Sorry! Επίσης, η εμπειρία μου με την οθόνη είναι 4 ημέρών! Πριν από 7 μήνες αποφάσισα να αλλάξω monitor. Είχα ένα monitor απο το 2011 στις 20" και ανάλυση στα 900p (ίσως και παρακάτω). Δεν παραπονέθηκα, έβγαλε τα 100 ευρώ που το είχα πάρει. Ξεκίνησα λοιπόν να ψάχνομαι για monitor. Ρώτησα στο νήμα με τις οθόνες, έψαχνα στο διαδίκτυο (reddit κλπ)και ξεκίνησα μια συζήτηση με τον XMorsX. Μην τα πολυλογώ, μετά από 40 κύματα, κυριολεκτικά, κατέληξα στην DELL P2416D. Γιατί και με ποια κριτήρια διάλεξα αυτή και όχι άλλες εξίσου καλές οθόνες? Για μένα η επιλογή περιφερειακών είναι σοβαρή υπόθεση μιας και δεν τα αλλάζεις τόσο συχνά όσο κάποιο από τα parts του υπολογιστή. Έτσι, έπρεπε να βρω κάποια που και σε χαμηλό budget να είναι,να το αξίζει της και να βγάλει τα λεφτά της (διάρκεια στον χρόνο). Ήμουν ανάμεσα σε 1080p (ΗP 27 XW), Ultra-wide (LG 29UM57), και σε 2Κ (P2416, U2515). Τα 1080 όπως ξέρετε όλοι είναι το must αυτά τα χρόνια, το Utlra-wide προσφέρει μια κινηματογραφική εμπειρία ενώ τα 2Κ (κατα κόσμον 1440p) προσφέρουν μία καλύτερη εμπειρία απο τα 1080p (κατ' αναλογία αυτών που βλέπω στις 4Κ και 1080 τηλεοράσεις, γιατί δεν έχω εμπειρία από 1080p οθόνες). Οι ανάγκες μου ήταν οι εξής:1. (Σχετικά) καλές επιδώσεις στο gaming.2. Μεγάλη επιφάνεια για προγραμματισμό.3. Να μην κάνει αντανάκλαση (παράθυρο βρίσκεται ακριβώς πίσω απο μένα).4. Και να μην κουράζει τα μάτια. Όλα αυτά καλυπτόταν απο τις 1080 και μάλιστα η ΗΡ φαινόταν αρκετά δελεαστική στα χρήματά της, εκτός από το μεγάλο real-estate που ήταν πλεονέκτημα των 21:9 και 2Κ. Σύμφωνα με τον XMors τα 1440p πρόσφεραν μεγαλύτερο απ'οτι οι 21:9.Τότε τα 1440p (2Κ), μου φάνηκαν (και) πιο future-proof (ναι, τώρα κατάλαβα ότι future-proof στις οθόνες είναι το OLED), μιας και άκουγα και για νέες κάρτες γραφικών με 2-3x φορές σε επιδόσεις απο τις σημερινές (με το ανάλογο τίμημα ),οπότε λέω θα ζοριστώ με την αρχαία, τώρα πια, αλλά άξια 760GTX αλλά μετέπειτα θα είμαι οκ (Με αυτά που διαβάζω αμφιβάλω!). Απόφαση και μέχρι τώρα εμπειρία. 2Κ στα λεφτά που έψαχνα (αν και η δευτερη επιλογή ήταν λίγο εκτός budget) ήταν η 2416 και η 2515. Ρωτώντας τον XMors, διαβάζοντας στο reddit άρθρα και για τις 2, αποφάσισα την πρώτη γιατί:Είχε καλύτερες gaming αποδόσεις (response time, input lag, ghosting κλπ), την δυνατότητα OC στα 75Ηz χωρίς εμφανή προβλήματα. Υπήρχαν βέβαια και σκέψεις που με κρατούσαν πίσω, όπως τα fps που χάνω, και το πως φαίνεται η μεγάλη ανάλυση σε μικρές ίντσες, γιατί άκουγα ότι 1440ρ πρέπει να είναι στις 27" το λιγότερο για να μην υπάρχει πρόβλημα.Κάτι που ίσως με ενόχλησε αλλά δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό, είναι τα μεγάλα bezels.Ακόμη, ίσως που κάτι οφείλεται στον φωτισμό, τα μάτια μου τσουζουν και δακρίζουν μετά απο πολύ ώρα μπροστά απο την οθόνη! Δεν ξέρω, ίσως επειδή ανέβηκα απο τις 20" στις 24" να μου φαίνονται όλα φυσιολογικά σαν μέγεθος (εικονίδια, γράμματα κλπ). Δεν ξέρω γιακάποιον που μεταφέρεται απο τις 24" 1080 σ' αυτή την ανάλυση ή ακόμη απο τις 27" 1080 στις 24" πως θα νιώσει.Πάντως στο reddit αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται ο κόσμος να φοβάται την μεγάλη ανάλυση σε λίγες ίντσες. Προς το παρόν δεν μου φαίνεται να θέλει κάτι scale. Την έχω υπερχρονίσει στα 75Hz, δεν υπάρχει frame-skipping (ελεγμένο με test). Flickering δεν υπάρχει (Σύμφωνα με test), αν και σήμερα που την άνοιξα, το μεσαίο 3 (χωρίζοντας την οθόνη στα 3-οριζοντίως) έκανε κάτι σαν το flicker (τρεμοέπαιζε) αλλά μετά σταμάτησε (ίσως και να με τρολλάρουν τα μάτια μου). Καμμένα pixel δεν έχω εντοπίσει, μόνο κάποια κολλημένα (1-2) διάσπαρτα στις 3/4 γωνίες, προφανώς και δεν εντοπίζονται απο μακριά (πήγα αρκετά κοντά στην οθόνη για να τα δω). Backlight bleeding ίσως να υπάρχει ελάχιστο στην κάτω δεξιά πλευρά. Το αν την προτείνω σε κάποιον, δεν μπορώ να απαντήσω καταφατικά ή αρνητικά σε ένα τέτοιο ερώτημα, γιατί δεν μπορώ να ξέρω την δουλειά, απαιτήσεις έχει κάποιος και το αν με εμπιστεύεται ( ). Αυτά απο μένα! Για οποιον ενδιαφέρεται: Ρυθμίσεις:Preset: WarmBrightness: 40-50 (ανάλογα τον φωτισμό), συνιστάται bias lightingContrast: 75 (εργοστασιακό) Το παρόν άρθρο θα ανανεώνεται με την εμπειρία μου, αν κάποια χρονικά διαστήματα (όσο μπορώ και βλέπω ότι έχει ενδιαφέρον). Αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορώ να προσθέσω κάποιους αριθμούς fps (benchmark ας πούμε) με την κάρτα μου για να πάρουν μια γεύση τα άτομα με παρόμοιας δύναμης GPU που θέλουν να μεταβούν στα 1440p. Πηγές (-δεν κράτησα όλες σε αρχείο- για τις πληροφορίες που ήθελα στην απόφασή μου):https://pcmonitors.info/reviews/dell-p2416d/https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/3sz0m9/opinion_on_small_25_1440p_monitors/?https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/3qehue/dell_u2515h_or_p2416d/?https://www.insomnia.gr&https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/3vc7o8/anyone_has_a_dell_p2416d/?https://www.reddit.com/r/buildapcsales/comments/3b2ptk/monitor_dell_p2416d_24_1440p_ips_monitor_31999/?https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/3q7cg1/any_dell_p2416d_owners_have_burnin_problems/? (πρόβλημα που ανέφερα πιθανώς) Ερωτήσεις, γνώμες ή ό,τι άλλο θέλετε κάτω! Υ.ΓΈνα τεράστιο ευχαριστώ στον XMorsX για την πολύτιμη βοήθειά του και την τεράστια υπομονή πουέκανε στο πρόσωπό μου, μιας και τον έπριξα αρκετά τους τελευταίους 7 μήνες! 8 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Whitefanged Δημοσ. 15 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 15 Μαρτίου 2016 Την έχω υπερχρονίσει στα 75Hz, δεν υπάρχει frame-skipping (ελεγμένο με test). Αν θέλεις μπορείς να δώσεις κατεύθυνση πως να το ελέγξω αυτό? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
XMorsX Δημοσ. 15 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 15 Μαρτίου 2016 Αν θέλεις μπορείς να δώσεις κατεύθυνση πως να το ελέγξω αυτό? http://www.testufo.com/#test=frameskipping 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SpirosZ68 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 16 Μαρτίου 2016 (επεξεργασμένο) To 1440 (X2560) δεν ειναι 2Κ, το 2Κ ειναι 2048Χ1080, το 2560Χ1440 ειναι το 2.5Κ Γενικα στο #Κ το # προσδιοριζεται απο την οριζοντια αναλυση. Επεξ/σία 16 Μαρτίου 2016 από SpirosZ68 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cpttony Δημοσ. 16 Μαρτίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 16 Μαρτίου 2016 To 1440 (X2560) δεν ειναι 2Κ, το 2Κ ειναι 2048Χ1280, το 2560Χ1440 ειναι το 2.5Κ Γενικα στο #Κ το # προσδιοριζεται απο την οριζοντια αναλυση. Αν παρατήρησες, ανέφερα "κατά κόσμον" 2Κ, αν και στην συνέχεια έγραφα 2Κ (για λόγους ευκολίας στο γράψιμο ). Αλλά έχεις ναι σε αυτό έχεις δίκιο.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ZAKKWYLDE Δημοσ. 20 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 2016 Δηλαδή την έχεις σε 1440 κάνεις προγραμματισμό και μπορείς και διαβάζεις; .Ιδιαίτερα αφού πήγες απο 20άρα 900p h οποία έχει σχετικά μεγάλα fonts. Εμένα προσωπικά η 21.5 1080p είναι οριακά ΟΚ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cpttony Δημοσ. 20 Μαρτίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 2016 Δηλαδή την έχεις σε 1440 κάνεις προγραμματισμό και μπορείς και διαβάζεις; .Ιδιαίτερα αφού πήγες απο 20άρα 900p h οποία έχει σχετικά μεγάλα fonts. Εμένα προσωπικά η 21.5 1080p είναι οριακά ΟΚ Κοίτα, στα 1440p την έχω και δεν μου δημιουργεί πρόβλημα στο διάβασμα/προγραμματισμό.. Χωρίς scale! Η απόστασή μου είναι γύρω στους 70 πόντους... Αν σου πω ότι στο ΠΛΑΙΣΙΟ την είχαν δίπλα στην 2515 και σε μία 1080, και η φαινόταν στα μάτια μου το ίδιο.. Όπως προείπα, δεν μπορώ να ξέρω πως φαίνεται σε εσένα ή σε κάποιον που έχει ήδη 1080ρ 24". Επίσης, δεν μπορώ να συγκρίνω και με 27" 1440ρ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ZAKKWYLDE Δημοσ. 26 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 26 Μαρτίου 2016 Τελικά την αγόρασα και εγώ. Πήγα απο 21.5" FHD και η γνώμη μου είναι η εξής. - Πιάνει αρκετό χώρο στο γραφείο, οπότε μάλλον σαν μέγεθος είναι στο κατάλληλο σημέιο ώστε να μην χρειάζεται να στρίβω το κεφάλι. - Scaling προσωπικά χρειάζομαι - είμαι μεταξύ 125% και 150% αλλά οκ έχει να κάνει με τα μάτια του καθενώς. Παρ'όλα αυτά οφείλω να ομολογήσω ότι τα πάντα είναι πιό ευανάγνωστα απ'ότι περίμενα. All in all θεωρώ ότι είναι upgrade. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
aetos1988 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 26 Μαρτίου 2016 Το καλό είναι ότι ανεβαίνουν τα ppi τις οθόνης σε αυτή την αναλογία μεγέθους/ανάλυσης με αποτέλεσμα την αύξηση της ευκρίνειας , ενδεικτικά μια οθόνη 24'' με ανάλυση FHD έχει 92ppi( dot pitch 0.27) ενώ με 1440p έχει 122ppi ( dot pitch 0.20) . Να υποθέσω ότι στα παιχνίδια θα βασανίζεται η GTX 760 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cpttony Δημοσ. 26 Μαρτίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 26 Μαρτίου 2016 (επεξεργασμένο) Το καλό είναι ότι ανεβαίνουν τα ppi τις οθόνης σε αυτή την αναλογία μεγέθους/ανάλυσης με αποτέλεσμα την αύξηση της ευκρίνειας , ενδεικτικά μια οθόνη 24'' με ανάλυση FHD έχει 92ppi( dot pitch 0.27) ενώ με 1440p έχει 122ppi ( dot pitch 0.20) . Να υποθέσω ότι στα παιχνίδια θα βασανίζεται η GTX 760 Eγώ δεν έχω πρόβλημα με το scale, προς το παρόν! Δεν μου φαίνεται να χρειάζεται κάτι! Όσο για το μαρτύριο της GPU μου, θα προσθεούν κάποια benchmarks από κάποια παιχνίδια (Witcher 3, Batman Arkham Knight, MGS V, Rise of Tomb Raider κλπ) πιθανότατα αύριο! Παραδόξως, καλά κρατεί! Επεξ/σία 26 Μαρτίου 2016 από cpttony 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cpttony Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 (επεξεργασμένο) Ας παραθέσω εδώ τα benchmark, μιας κι δεν με αφήνει να τροποποιήσω το αρχικό post! Witcher 3: 26-30 @Μedium-Χωρίς hairworks εννοείτε. Batman Arkham Knight: 20-33 @Low-Medium-Τα πρώτα 2 gameworks μόνο. MGS V The Phantom Pain: 32-37 @Ultra. Rise Of Tomb Raider: 25-28 @Medium Preset AC Syndicate: 26-28 @Low-Medium. Mad Max: 33-40 @Ultra @Ultra. Far Cry Primal: 28-30 @Medium. Division: 27-32 @Medium. Eγώ αυτό που καταλαβαίνω, είναι ότι τα optimized παιχνίδια τα παίζει ικανοποιητικά (για μένα), ξέροντας ότι η μεγάλη ανάλυση είναι VRAM hungry! __ Ας προσθέσω, και την εμπειρία μου από browsing. Σου προσφέρει αρκετά μεγαλύτερο "real estate" απ'ότι τα 900ρ (αν ήταν τόσα), άρα λογικά και από τα 1080ρ. Στο gaming κομμάτι, εκτός από τις επιδώσεις, τα 75Hz προσφέρουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα 60.. Τώρα μπορώ να φαντάζομαι τι βλέπουν στα 100+ Hz! Επεξ/σία 27 Μαρτίου 2016 από cpttony 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
XMorsX Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Eγω ας πουμε θεωρω κακο αποτελεσμα ο μεσος ορος να ειναι κατω απο 60 fps. Ακομη και τα 60fps σημαινουν ενιοτε dips στην περιοχη των 30-40 σε πολλους τιτλους. Απαραδεκτο ειναι να πεφτουν κατω απο 30 οπως και να εχει ομως. Προσεξε παντως οτι οι drivers της gpu δινουν επιλογη για adaptive vsync σε half-refresh rate. Αυτο σημαινει πως θα κανει cap τα fps σου στα 30 (η σε κατι παραπανω αν εχεις κανει την οθονη OC), το οποιο ειναι επιθυμητο αν δεν μπορεις να τα ανεβασεις. Φυσικα ακομη καλυτερα θα ηταν να μπορουσες με graphical settings στα medium να πιασεις τα 60 fps. Επισης τα fps μπορεις να τα περιορισεις στα 30 και με το rivatuner για καλυτερο αποτελεσμα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cpttony Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Eγω ας πουμε θεωρω κακο αποτελεσμα ο μεσος ορος να ειναι κατω απο 60 fps. Ακομη και τα 60fps σημαινουν ενιοτε dips στην περιοχη των 30-40 σε πολλους τιτλους. Απαραδεκτο ειναι να πεφτουν κατω απο 30 οπως και να εχει ομως. Προσεξε παντως οτι οι drivers της gpu δινουν επιλογη για adaptive vsync σε half-refresh rate. Αυτο σημαινει πως θα κανει cap τα fps σου στα 30 (η σε κατι παραπανω αν εχεις κανει την οθονη OC), το οποιο ειναι επιθυμητο αν δεν μπορεις να τα ανεβασεις. Φυσικα ακομη καλυτερα θα ηταν να μπορουσες με graphical settings στα medium να πιασεις τα 60 fps. Επισης τα fps μπορεις να τα περιορισεις στα 30 και με το rivatuner για καλυτερο αποτελεσμα. Επίσης, να συμπληρώσω/σημειώσω, ότι υποστήριξη των drivers για την σειρά 700 δεν είναι η καλύτερη! Παίζει ρόλο και αυτό! Ναι, αυτό με το 1/2 V-Sync, το γνωρίζω.. Το χρησιμοποίησα στο Arkham Knight τότε που πρωτοβγήκε για να μην έχω πολλά πάνω κάτω (Υπογραμμίζω, μου έτρεχε ελαφρώς καλύτερα όταν πρωτοβγήκε). Ακόμη, η 760 μπορεί να έχει παλιώσει και μην πιάνει μία πια, αλλά στο steam είναι η δεύτερη κάρτα που έχουν οι χρήστες του (πρώτη η 970). Σταματώ εδώ την συζήτηση για κάρτες γραφικών, γιατί θα γυρίσω εγώ ο ίδιος το θέμα σε GPU θέμα! Έχω συνηθίσει, δεν είναι η πρώτη φορά που παίζω κάτω από τα 30, πριν 2,5-3 χρόνια πριν βάλω την 760, έπιαζα τα περισσότερα στα low-med @~30fps με μία GT 240(!). Σε πολλά από τα πάνω παιχνίδια (Witcher, AC για παράδειγμα), χρησιμοποιώ το "in game" (ας το πούμε) V-Sync. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
XMorsX Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 27 Μαρτίου 2016 To σημαντικο παντως αν δεν μπορεις να ανεβασεις τα fps σου στα 60, ακομη και με medium settings, ειναι να βαλεις frame limiter στα 30 fps, ή οπου τελος παντων δεν εχεις διακυμάνσεις. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
satafaka Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Share Δημοσ. 28 Μαρτίου 2016 Ας παραθέσω εδώ τα benchmark, μιας κι δεν με αφήνει να τροποποιήσω το αρχικό post! Witcher 3: 26-30 @Μedium-Χωρίς hairworks εννοείτε. Batman Arkham Knight: 20-33 @Low-Medium-Τα πρώτα 2 gameworks μόνο. MGS V The Phantom Pain: 32-37 @Ultra. Rise Of Tomb Raider: 25-28 @Medium Preset AC Syndicate: 26-28 @Low-Medium. Mad Max: 33-40 @Ultra @Ultra. Far Cry Primal: 28-30 @Medium. Division: 27-32 @Medium. Μου φαίνονται λίγα τα fps ή είναι ιδέα μου? Ρωτάω γιατί μάλλον καταστάλαξα στην u2715h 1440p και με την Asus 960 που έχω θέλω να πιστεύω πως θα έχω αποδεκτά fps... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα