Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολλοί στις μέρες μας βάζουν vdsl και καταφεύγουν σε αγορά διπλών πριζακίων rj11 προκειμένου να κάνουν σωστά την καλωδίωση σύμφωνα με τον οδηγό της cyta με όλα τα τηλέφωνα κάτω από το phone του splitter, ή κάτω από το voip του modem αν πρόκειται για ευρυζωνική τηλεφωνία, ώστε να μην έχουν φαινόμενα αντανακλάσεων λόγω διακλαδώσεων της γραμμής, τα γνωστά bridge taps. Με δύο τηλεφωνικά καλώδια μπορεί κανείς να κάνει την δουλειά του χωρίς να αγοράσει τέτοιο πριζάκι, το οποίο δεν είναι πάντα και τόσο φθηνό. Έχω την πεποίθηση ότι στο praktiker ξεκινά από 8 ευρώ και φθάνει μέχρι 18 ευρώ από ό,τι έχω δει, αλλά σε μαγαζί με ηλεκτρολογικά μπορεί ενδεχομένως κάποιος να το βρει και ένα τάλιρο, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ο τρόπος να αποφύγει κανείς το πριζάκι είναι με δύο τηλεφωνικά καλώδια συνδεδεμένα όπως παρακάτω:

IMG_20160218_193938.jpg

IMG_20160218_193614.jpg

rj11_phone_wall_plate_beige_5.jpg

Αν κάποιος θέλει να βάλει και τηλεφωνική συσκευή σε αυτήν την τηλεφωνική πρίζα, θα πρέπει να αγοράσει και έναν διακλαδωτή κόστους περίπου δύο ευρώ, αλλά πρώτα να βεβαιωθεί ότι το τηλεφωνικό καλώδιο που συνδέει διακλαδωτή και συσκευή έχει την γνωστή κεντρική συνδεσμολογία για το φισάκι που πάει στην συσκευή με το ζεύγος κοκκινο-πράσινο στην μέση (απείραχτο), ενώ στον διακλαδωτή ο κοννέκτορας θα πρέπει να είναι στα δύο ακριανά το προαναφερθέν ζεύγος, δηλαδή κάπως έτσι:

IMG_20160218_194421.jpg

Τους κοννέκτορες μπορεί κανείς να τους πρεσσάρει με ένα ίσιο κατσαβιδάκι, χωρίς να πιέσει το δοντάκι, μόνο τα pins. Είναι αρκετά στιβαρή, κατασκευή, η εικόνα παραπλανά. Εγώ προσωπικά έχω πρέσσα, αλλά και έτσι να τα κάνετε, αν προσπαθήσετε να τραβήξετε τα καλωδιάκια θα δείτε ότι δεν βγαίνουν, ενώ αν βάλετε δύναμη θα κοπούν, επειδή τα pins έχουν καρφωθεί πάνω τους, αλλά δεν θα βγουν. Βέβαια στο διπλό δύσκολα θα μπουν και οι δύο οι εξωτερικές μονώσεις κάτω από το ίδιο δοντάκι, οπότε εκεί και η πρέσσα δεν κάνει κάτι σπουδαίο.

Δεν είναι καμία σούπερ πατέντα, απλά ένας τρόπος να αποφύγει κανείς την αγορά διπλής τηλεφωνικής πρίζας. Πάντα βέβαια αυτή είναι η καλύτερη και πιο αξιόπιστη λύση, αλλά και ο τρόπος αυτός ευελπιστώ να εκτιμηθεί από κάποιους.

• Like 1
Δημοσ.

εχεις βαλει 2 καλωδια για ποιο λογο?αν παρεις τηλεφωνικο 2 ζευγων κανεις ακριβως την ιδια δουλεια γιατι να ταλεπορισε με 2 καλωδια στο rj11 ;;;;

Δημοσ.

Αν έχεις κατάλληλη πρέσα, συμφωνώ ότι γίνεται και με αυτόν τον τρόπο. Έτσι το έχω κι εγώ στο σπίτι.

Όμως διαφωνώ ριζικά με την χρήση κατσαβιδιού ή άλλης πατέντας για το πρεσάρισμα των βυσμάτων. Για κάποιον που πιάνουν τα χέρια του ή είναι σχετικός με το θέμα, έχει πιθανότητες να τα καταφέρει, αλλά για τον πολύ μέσο χρήστη, δεν είναι εύκολο όσο το παρουσιάζεις.

Χωρίς κατάλληλα εργαλεία, αλλάζεις πανεύκολα μια φορά την πρίζα και δεν ασχολείσαι με αντάπτορες, βύσματα, σωστή εφαρμογή κλπ και έχεις ευκολία σε πιθανή διερεύνηση βλάβης.

Στο "ψαχτήρι" βρίσκεις από 3,5€ διπλή πρίζα χωνευτή ή από 0,5€ επίτοιχη (παλιές εγκαταστάσεις).

• Like 1
Δημοσ.

Το ίδιο λέμε φίλε μου, η ιδέα είναι η ίδια. Αν βάλεις ένα καλώδιο πώς θα το πάς και στο line του splitter και στο phone; Πρέπει να το απογυμνώσεις περισσότερο και να αφήσεις τα καλωδιάκια ξεκρέμαστα, αλλά τέσπα και έτσι δουλεύει. Όπως είπα δεν είναι για διδακτορικό και είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι το ξέρουν. Αλλά είναι πολλοί αυτοί που ανοίγουν threads του τύπου: "Σωστή καλωδίωση για vdsl" και ενδεχομένως να τους ενδιαφέρει.

Δημοσ.

εχεις βαλει 2 καλωδια για ποιο λογο?αν παρεις τηλεφωνικο 2 ζευγων κανεις ακριβως την ιδια δουλεια γιατι να ταλεπορισε με 2 καλωδια στο rj11 ;;;;

Η σωστή εσωτερική εγκατάσταση (και ειδικά για το VDSL) θέλει το DSL σήμα να διαχωρίζεται από την τηλεφωνική γραμμή στην πρώτη πρίζα του σπιτιού, για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ένα άλλος λόγος είναι ότι στην voip τηλεφωνία (Cyta, OTE) η λειτουργία γίνεται μέσω του modem/router άρα θέλεις ούτως ή άλλως να έχεις διαφορετική συνδεσμολογία.

Δες το ενημερωτικό φυλλάδιο της Cyta για σχετικές πληροφορίες.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ενδιαφερων..... αλλά πολυ μπελαλιδικο!!!!!! διπλη πριζα πιστευω ειναι το καλυτερο!!!

Επεξ/σία από 1kost1
Δημοσ.

Και με την διπλή πρίζα αν δοκιμάσεις να το κάνεις και δεν έχεις ξανασχοληθεί, μπελαλίδικο θα σου φανεί. Εκεί βέβαια δεν χρειάζεσαι πρέσσα, οπότε από αυτήν την σκοπιά είναι πιο πιο εύκολο ναι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...