mamalacation Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Γεια σε όλους, χρόνια πολλά για τις γιορτές και με το καλό το 2016! Στην εταιρία μας, μεταξύ άλλων, έχουμε και τρεις συνδέσεις VDSL τις οποίες θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε round-robin για ευνόητους λόγους. Ως BSDάς, επέλεξα να το κάνω σε OpenBSD με kernel PPPoE και ifstated, χωρίς να το έχω δοκιμάσει πριν και φυσικά αντιμετωπίζω προβλήματα. Θα μπορούσα να το κάνω χωρίς τη χρήση PPPoE με τον ifstated, όμως θα είχα "λιγότερο" έλεγχο στις συνδέσεις μου, αλλά αν τελικά δω και αποειδώ, μάλλον εκεί θα καταλήξω. Πριν, όμως, φτάσω στα προβλήματα που αντιμετωπίζω με το OpenBSD και δώσω logs, θέλω να είμαι σίγουρος ότι σε δικτυακό επίπεδο είμαι σωστός και δε χάνω κάτι από εκεί. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής: Σε τι mode πρέπει να βάλω το modem για να μπορώ να ξεκινήσω PPPoE συνδέσεις από το BSD router μου; Γιατί με κανέναν τρόπο δεν το έχω καταφέρει να φτιάξω σωστή σύνδεση και οι επιλογές που έχω είναι το bridge mode αλλά και το router-mode με PPPoE pass-through, που όπως λέει το manual του modem: "When this is enabled, the LAN/Wi-Fi devices can initiate PPPoE sessions". Στην περίπτωση που η απάντηση είναι το bridge connection, τότε μου λέει τι VLAN id και priority θέλω να έχει το interface, με default τιμές 835 και 0 αντίστοιχα. Οι τιμές αυτές μπορούν να αλλάξουν, άρα μπορώ να βάλω ό,τι vlan-id θέλω; Γιατί αν όχι, τότε δε με βολεύει. Επίσης, σε αυτήν την περίπτωση, στο router πρέπει να φτιάξω ένα VLAN interface και αυτό να χρησιμοποιήσω στο PPPoE configuration μου; Η αλήθεια είναι ότι έχω δοκιμάσει και τους δύο παραπάνω τρόπους με διάφορους συνδυασμούς interfaces και vlan-ids και με κανέναν τρόπο δεν κατάφερα να συνδεθώ, που σημαίνει ότι σίγουρα το θέμα μου είναι με το PPPoE configuration του OpenBSD μου, όμως για να μπορέσω να συγκεντρωθώ στο πρόβλημα του OpenBSD και να το κάνω troubleshoot (ενδεχομένως ζητώντας βοήθεια και από το forum τους) θα πρέπει να είμαι σίγουρος ότι "δικτυακά" τουλάχιστον είμαι σωστός. Και δύο bonus ερωτήσεις γιατί το manual του modem δεν είναι καθόλου επεξηγητικό, ούτε και το support πελατών της OTENET (δυστυχώς): Αν θέλω να μη χάνω connectivity με το modem (για να το κάνω manage) όταν το βάζω σε bridge connection, πρέπει να επιλέξω στο Ethernet WAN μενού το Use LAN1 as Ethernet WAN και να κάνω manage το modem από κάποιο άλλο LAN interface πέραν του 1; Γιατί το δοκίμασα και αυτό και δε μου δουλεύει πάντα. Το ότι μου επιτρέπεται να ανοίξω επιπλέον σύνδεση στο modem χωρίς να τροποποιήσω κάποια υπάρχουσα, θα μπορούσε να μου δώσει πιο "καθαρό" configuration σε περίπτωση που χρειάζεται να επιλέξω bridge connection και το PPPoE pass-through δεν είναι αρκετό; Αν ναι, τότε πρέπει πάλι να προσέξω κάτι με το connectivity του modem (παίζει πάλι να έχω 2ο καλώδιο από το router στο modem); Ευχαριστώ για το χρόνο σας εκ των προτέρων και για άλλη μία φορά καλές γιορτές!
jkoukos Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Για να δουλέψει κλήση ΡΡΡ από άλλο router πίσω από το Speedport, πρέπει να ισχύει ένα από τα 2: α. Bridge mode το Speedport, ώστε να δουλεύει ως απλό modem. Προσοχή, στην περίπτωση αυτή δεν δουλεύει η τηλεφωνία voip του ΟΤΕ (αν έχεις τέτοια). β. Το Speedport δουλεύει κανονικά ως modem/router, αλλά με ενεργοποιημένη την επιλογή "PPPoE Passthrough". Στην περίπτωση αυτή ο 2ος router κάνει δεύτερη (ταυτόχρονη) κλήση ΡΡΡ και δημιουργεί ανεξάρτητη σύνδεση και εσωτερικό δίκτυο. Σε αυτή την κατάσταση η voip τηλεφωνία του ΟΤΕ, δουλεύει μέσω του Speedport. Και στις 2 περιπτώσεις αναγκαστικά χρειάζεται η τιμή 835 στο VLAN ID, διότι στο VDSL μέσω αυτής παίρνεις διεύθυνση από τον ΟΤΕ. Χωρίς αυτή (ή με λάθος τιμή) μόνο συγχρονισμό έχεις αλλά όχι πρόσβαση στο διαδίκτυο. Γιατί δεν σε βολεύει; Μην το μπερδεύεις με το VLAN που χρησιμοποιείται στο LAN. Η δυνατότητα να αλλάξεις την LAN1 σε WAN, υπάρχει μόνο για την περίπτωση που θέλεις το Speedport να δουλεύει μόνο ως router, πίσω από άλλο modem ή άλλη συσκευή που παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Του ορίζουμε λοιπόν, ότι για πρόσβαση στο διαδίκτυο (WAN) δεν θα χρησιμοποιεί την τηλεφωνική γραμμή, αλλά την πρώτη θύρα LAN. Για να έχεις πρόσβαση στο μενού του Speedport από τον router, χρειάζεται μόνο ένας κανόνας static route ή χρήση 2ου καλώδιου (LAN - LAN) μεταξύ των 2 συσκευών. Καλώς ήλθες και καλές γιορτές. 1
mamalacation Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Καλώς σας βρίσκω και σε ευχαριστώ για την απάντησή σου, μου έλυσες σχεδόν όλες τις απορίες. Πάμε σε αυτά που παρέμειναν: Δε μας ενδιαφέρει το VOIP, οπότε το passthrough θα πρέπει να μου κάνει μια χαρά. Αυτό που μου παραμένει ως απορία είναι πώς θα κάνω τη σύνδεση με αυτό το configuration (που είναι και το εργοστασιακό αν δεν κάνω λάθος) και γίνομαι πιο συγκεκριμένος: Στο δικό μου σύστημα, σε ποιο interface θα πρέπει να του πω να κάνει pppoe, στο πραγματικό ή στο vlan interface με vlan-id 835 και parent interface το πραγματικό; Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να φτιάξω ένα vlan interface με vlan id 835, τότε αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορώ να ελέγξω τις 3 vdsl γραμμές που έχω, το dmz μου και τα lan μου με τα 3 physical interfaces που έχει το routerάκι μου. Αυτό που είχα στο νου μου ήταν να βάλω το κάθε vdsl να πατάει σε ένα tagged port στο switch μου σε διαφορετικό vlan το καθένα και όλα αυτά να τα κάνω trunk στο port που πατάει το ένα physical interface του router μου. Σε αυτόν θα όριζα 3 vlan interfaces με τα κατάλληλα ids και θα έκανα pppoe πάνω σε κάθε vlan interface ξεχωριστά. Αν τα vlan-ids που αναφέρει το configuration τού modem είναι 802.1q, τότε θεωρώ ότι δεν μπορώ να κάνω αυτό το config (γιατί όλα τους θα έχουν το ίδιο vlan-id) και θα καταφύγω σε διαφορετικό setup...εκτός βέβαια αν μπορώ να φτιάξω vlan interface με parent interface κάποιο άλλο vlan interface και να δουλεύει (το οποίο μόλις το δοκίμασα στο OpenBSD και δεν κράσαρε, οπότε μπορεί να μου κάνει ). Το τελευταίο που αναφέρεις (με το static route και το LAN2LAN) δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα σε ποιο configuration αναφέρεσαι, αλλά νομίζω ότι εφόσον συζητάμε για το pppoe-passthrough, πρόβλημα διαχείρισης του router δεν έχω, άρα όλα καλά . Σε ευχαριστώ ξανά για τις απαντήσεις σου! ΥΓ. Το router μου είναι ένα alix apu1.d οπότε έχει μόνο 3 physical interfaces και γι αυτό με βλέπεις να "γκρινιάζω" και να προσπαθώ να τα χωρέσω όλα σε ένα.
jkoukos Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Αν δεν σ' ενδιαφέρει το voip, τότε καλύτερη λύση είναι να μπει το Speedport σε Bridge mode (modem μόνο) και όχι να κάνεις 2 κλήσεις ΡΡΡ μέσω του PPPoE passthrough (μία με το Speedport και η άλλη από τον router). Έχει γίνει παρανόηση με το VLAN ID. Αυτό χρειάζεται να υπάρχει στο modem (Speedport) μαζί με τις λοιπές ρυθμίσεις VPI/VCI κλπ. Στον router βάζεις μόνο username/password. Με την κλήση ΡΡΡ του router, αυτός δημιουργεί τα routes για να βγουν οι δικτυακές συσκευές προς τα έξω. Όμως δεν μπορεί να γίνει επικοινωνία με το υποδίκτυο του Speedport και γι' αυτό θέλουμε να ορίσουμε static route. Το LAN δίκτυο του router (άρα οποιοσδήποτε υπολογιστής σε αυτό) έχει διαφορετικό υποδίκτυο από το αντίστοιχο του Speedport. Με το κανόνα δρομολογούνται τα δεδομένα μεταξύ των 2 διαφορετικών δικτύων. Διαφορετικά μπορείς να τα συνδέσεις, με 2 καλώδια δικτύου. Το ένα LAN - WAN και το άλλο LAN - LAN και φυσικά ο υπολογιστής να έχει 2 διευθύνσεις, από μία για το κάθε υποδίκτυο.
mamalacation Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 ΟΚ, τώρα είμαστε κάπως καλύτερα...όμως συγγνώμη, αλλά πάλι δεν κατάλαβα τι παίζει με το route από ποιον σε ποιον, που στην περίπτωση του bridge mode που μου προτείνεις να κάνω, πρέπει να το καταλάβω, αλλιώς χάνω το connectivity με το speedport. Να σου πω τι νομίζω ότι κατάλαβα από αυτά που μου είπες και αυτά που έχω δει ως τώρα: όταν βάζω το speedport σε bridge mode, τότε για κάποιον λόγο "χάνει" τη διεύθυνση το LAN interface του (που φαίνεται από το switch του, που μάλλον αποτελείται από ένα bridge των 4ων interfaces με τη LAN διεύθυνση πάνω στο bridge), και χάνω το connectivity μαζί του (από το router εννοώ ότι χάνω τη σύνδεση με το modem). Θα μπορούσε φαντάζομαι να κάνει το bridge του LAN με το WAN και να κρατήσει τη διεύθυνση που είχε στο LAN του, όμως για κάποιο λόγο δεν το κάνει. Μόλις λοιπόν το βάλω σε bridge mode, τι πρέπει να έχω κάνει πριν για να μη χάσω την επικοινωνία μαζί του; (γιατί ούτε από το wifi μπορώ να το δω, αφού προφανώς είναι bridged στο switch που έχει πάνω του). Αν πάω να τον pingάρω δεν απαντάει, ενώ βλέπω το arp του στο arp table μου. Αυτό που μου λες, λοιπόν, είναι να βάλω ένα route στο modem που θα του λέω το subnet στο οποίο ακούει το web interface του να το κάνει route από κάποιο από τα LAN interfaces του modem; ΟΚ, και αυτός σε ποια IP ακούει μετά το bridge mode ώστε να συνδεθώ πάνω του; Γιατί αν ακούει ακόμη εκεί που άκουγε πριν, τότε πώς δε το βλέπει το router μου που είναι στο ίδιο subnet και πατάει πάνω σε interface του modem; (δε θα έπρεπε να θέλει route, αυτό δημιουργείται αυτόματα με το που παίρνει ΙΡ). Ή μου λες να βάλω ένα static route στο router μου; Σόρρυ ρε συ, μάλλον σε μπερδεύω και σένα αλλά με έχει μπερδέψει το πώς συμπεριφέρεται το speedport μόλις το βάλω σε bridge mode και δεν έχω καταλάβει ακόμη πώς χάνω το connectivity μαζί του (αφού μου επιστρέφει arp packets). Αν, λοιπόν, δεν κατάλαβες τι ρώτησα (γιατί τα έγραψα μπερδεμένα), τότε θα προσπαθήσω να τα κάνω πιο ξεκάθαρα για να μη σε πρήζω με ερωτήσεις, βάζοντας το σενάριο ως εξής: Ας θεωρήσουμε ότι το modem δεν είναι ακόμη σε bridge mode και ας θεωρήσουμε ότι ο router μου συνδέεται με το re1 στο LAN1 interface του modem, ότι υπάρχουν ακόμη τα άλλα 3 interfaces του modem (2-4) που δε συνδέεται τίποτε πάνω τους, καθώς και άλλα δύο του router, εκ των οποίων το re0 πατάει στο δικό μου lan (που θα natάρω) και το re2 θα πατάει στο dmz μου, όμως για το συγκεκριμένο παράδειγμα ας το θεωρήσουμε ελεύθερο (για τη δεύτερη εναλλακτική που μου προτείνεις). Έστω, επίσης, ότι το modem έχει ΙΡ 192.168.1.1/24, το re1 έχει 192.168.1.2/24 και το re0 192.168.2.1/24. Με αυτά τα δεδομένα, μόλις πατήσω το bridge mode και χάνω connectivity με το web interface του modem, τι συμβαίνει και αυτό που μου προτείνεις στην κάθε περίπτωση να κάνω τι είναι; Τέλος, για να μην μπερδευτώ ξανά, ας κρατήσουμε μία ορολογία που να εκφράζει διαφορετικά το κάθε μηχάνημα, οπότε ας λέμε στο εξής μόνο modem το speedport, μόνο router το alix και μόνο υπολογιστή τον υπολογιστή μου. Σε ευχαριστώ ξανά και συγγνώμη για την ταλαιπωρία! ΥΓ. Το VLAN στο λέω γιατί έχει οδηγό για OpenBSD σε VDSL στη Γερμανία πάνω από vlan interface, και αυτό με έβαλε σε σκέψεις: http://un.geeig.net/openbsd-vdsl.html ΥΓ2. Από απορία, γιατί όχι το pass-through?
poulinos Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 bridge = μια συνδεση που θα γινει απο το ρουτερ απο πισω.το router ειναι μονο modem ενα τελειως dummy πραγμα. pppoepassthrough= το vdsl router συνεχιζει και κανει κανονικα την κληση συνεχιζει να παιρνει ip απλα σηκωνεις ταυτοχρονα ενα δευτερο intrerface για να κανεις κληση απο τον δικο σου ρουτερ.απλα εχεις ανεβασει ενα interface το οποιο απλα καθεται χωρις λογο και καμια χρησιμοτητα.οποτε keep it simple χωρις εξτρα φορτο πανω στο vdsl router.
mamalacation Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 ΟΚ, κατανοητό το γιατί bridge έναντι pass-through, τι γίνεται όμως με τη σύνδεση με το modem που χάνεται όταν μπαίνει σε bridge-mode;
poulinos Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 αυτο σου ειπε ο jkoukos πως θα το κανεις να παιζει με 2 διαφορετικους τροπους.το ενα με το static route ή με δευτερο καλωδιο lan to lan.
mamalacation Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Ναι, απλά δεν είναι ξεκάθαρο στην απάντση του jkoukos το static route σε ποιο μηχάνημα θα μπει, σε ποιο interface (gateway) και προς ποιο subnet. Ευχαριστώ όπως και να'χει και καλή χρονιά σε όλους.
poulinos Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 αυτο ας το απαντησει καλυτερα ο jkoukos ή ο rfc.δεν τα παω καλα με αυτα.
mamalacation Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Σε ευχαριστώ poulinos. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να μου εξηγήσει κάποιος τι static route να βάλω, φτάνει να μου εξηγήσει -και να καταλάβω- τι ακριβώς συμβαίνει στα lan interfaces του modem όταν μπαίνει σε bridge mode (και ως αποτέλεσμα χάνω τη σύνδεσή μου με αυτό), και θα βρω εγώ τι route χρειάζεται να προστεθεί και που. Απλά αυτό που συμβαίνει σε αυτό το modem δεν είναι αυτό που έχω συνηθίσει να βλέπω να συμβαίνει όταν φτιάχνω ένα bridge από δύο ή περισσότερα interfaces σε κάποιο άλλο σύστημα (οποιοδήποτε για την ακρίβεια).
jkoukos Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Το τι γίνεται σε ένα DSL router όταν το βάλουμε σε bridge mode, εξαρτάται από τον κατασκευαστή και το firmware. Συνήθως κλείνει DHCP, NAT, Firewall, QoS κλπ, ώστε να δουλεύει ως καθαρό Modem. Πολλές φορές ο DHCP δεν κλείνει ή σε άλλες πρέπει να τα κλείσουμε χειροκίνητα. Έχεις λοιπόν το Speedport σε bridge mode, με διεύθυνση 192.168.1.1. Το router έχει στην θύρα r0(WAN) 192.168.1.2 και στην r1(LAN) 192.168.2.1. O router λογικά (δεν ξέρω τι γίνεται στο BSD) έχει αυτόματα σηκώσει τα κατάλληλα routes για το διαδίκτυο, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα για το υποδίκτυο του Speedport. Αν κάποια συσκευή (από το LAN δίκτυο του router) θέλει να έχει πρόσβαση στο Speedport, δεν γίνεται τίποτα καθώς δεν υπάρχουν τα routes που λένε στον router που θα πρέπει να κατευθυνθούν τα πακέτα. Με ορισμό static route στον router, του λέμε ότι οποιοδήποτε πακέτο ξεκινά από το LAN, να το κατευθύνει στην WAN θύρα, που έχει διεύθυνση στο ίδιο υποδίκτυο με το Speedport. Αν δεν υπάρχει κανόνας static route, θα πρέπει να υπάρχει ακόμη ένα καλώδιο utp συνδεδεμένο μεταξύ των θυρών LAN των 2 συσκευών ή μεταξύ modem και switch. Στην περίπτωση αυτή οποιοδήποτε PC που είναι συνδεδεμένο στον router (ή στο switch), θέλει να έχει πρόσβαση στο gui του modem, θα πρέπει να έχει 2 διευθύνσεις στην κάρτα δικτύου. Μία για το υποδίκτυο του router και η άλλη στο αντίστοιχο του modem. Σε αυτή του modem, δεν θα γίνει ορισμός Gateway και DNS.
mamalacation Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 jkoukos, σε ευχαριστώ για την ξεκάθαρη απάντηση. Δυστυχώς όμως, αυτό δε λύνει το πρόβλημά μου, το οποίο -όπως περιέγραψα και πιο πάνω, μάλλον μπερδεμένα- είναι ότι χάνω το connectivity του router με το modem. Δηλ, μόλις δώσω στο modem την εντολή να μπει σε bridge mode, το 192.168.1.2 παύει να ping-άρει το 192.168.1.1. Το arp table του router βλέπει μια χαρά την 192.168.1.1 και τη MAC address της (και ανανεώνεται αν τη σβήσω και πάω να ping-άρω ξανά), όμως δεν απαντάει στα ping και δε δίνει πρόσβαση σε κανένα port του. Και όταν λέω δε δίνει πρόσβαση σε κανένα port του, εννοώ ξανά ότι ούτε καν ο router δεν έχει πρόσβαση στο 192.168.1.1, όχι μόνο ο υπολογιστής μου στο LAN του router. Επιπλέον, στο configuration που συζητάμε, εν αντιθέσει με αυτό που λες (ότι δηλ ο router δεν έχει γνώση για το subnet του speedport) ο router δε χρειάζεται να έχει κανένα επιπλέον static route για το 192.168.1.x, αφού το ένα interface του, το re0, είναι στο ίδιο subnet με το modem (με ΙΡ 192.168.1.2/24) και άρα δημιουργείται permanent route κατά την απόδοση της IP στο re0 την ώρα της δημιουργίας του. Αυτό που σου λέω επιβεβαιώνεται και από το routing table του router όταν το κοιτάω. Ως εκ τούτου, και ο υπολογιστής μου που είναι στο LAN (με ΙΡ 192.168.2.2/24) θα έπρεπε και αυτός να βλέπει το modem αφού έχει δηλωμένο το 192.168.2.1 ως default gateway, και αυτό αρκεί. Τα επιπλέον routes που δίνονται από τον provider, περνάνε στο pppoe0 interface που δημιουργεί το ppp connection και δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο τα routes του re0. Αυτά, εφόσον στο σχόλιό σου για τα routes του BSD μιλάς για το 192.168.1.0/24 subnet και όχι κάποιο άλλο που δεν αναφέραμε ή εκτός αν έχω ξεχάσει τα βασικά του routing (που παίζει). Σε ευχαριστώ πάντως για τη διευκρίνηση, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω τελικά το πρόβλημα το έχει τελικά το speedport. Υπόψιν, ζήτησα από τον ΟΤΕ και μου το άλλαξε ήδη μία φορά για αυτόν ακριβώς το λόγο, χωρίς όμως να διορθωθεί το πιθανό πρόβλημα (λέω πιθανό γιατί μπορεί να λύνεται με κάποιο setting που δε γνωρίζω). Καλή χρονιά σε όλους σας και ευτυχισμένο το 2016, και ευχαριστώ όλους σας άλλη μία φορά για την άμεση βοήθεια!
jkoukos Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Άρα στο BSD σηκώνεται το route, οπότε λογικά είναι θέμα firewall να επιτρέψει την επικοινωνία. Π.χ. στα Mikrotik χρειάζεται κανόνας ΝΑΤ.
poulinos Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Σε ευχαριστώ poulinos. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να μου εξηγήσει κάποιος τι static route να βάλω, φτάνει να μου εξηγήσει -και να καταλάβω- τι ακριβώς συμβαίνει στα lan interfaces του modem όταν μπαίνει σε bridge mode (και ως αποτέλεσμα χάνω τη σύνδεσή μου με αυτό), και θα βρω εγώ τι route χρειάζεται να προστεθεί και που. Απλά αυτό που συμβαίνει σε αυτό το modem δεν είναι αυτό που έχω συνηθίσει να βλέπω να συμβαίνει όταν φτιάχνω ένα bridge από δύο ή περισσότερα interfaces σε κάποιο άλλο σύστημα (οποιοδήποτε για την ακρίβεια). τζαμπα το αλλαξες απο τον οτε το ρουτερ.δυσκολο να ειχε τετοιο προβλημα.στα lan interaces του modem αμα εβαζες ενα λαπτοπ με καρφωτες ip θα μπαινες κανονικα με την παλια Ip.λεω με καρφωτες διοτι εχεις κλεισει τον dhcp.την συνδεση την χανεις γιατι το modem πλεον σκασει σε wan θυρα και οχι σε lan.το δικτυο σου πισω απο το ρουτερ θα ειναι πχ 192.168.2.χ ενω το modem θα ειναι 192.168.1.χ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα