Προς το περιεχόμενο

gigabyte ga 990 xa vrm cooling

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Overclock, σκέτη απογοήτευση…

Το σύστημα μου

Amd 8320

Gigabyte ga 990xa ud3 REV 3 (Η αιτία του κακού)

Psu thermaltake smart 630w semi modular..

Πρόσφατα αγοράστηκε κουτί καινούριο phanteks enthoo pro m,

Cpu cooler noctua nh d14, με στόχο να φτάσω τα 4,5 ghz και αν σηκώνει ακόμα και παραπάνω..

Λέω και εγώ 990 chip 8+2 phases, GIGABYTE, παντού καλά σχόλια  και έκανα την βλακεία και την πήρα, μετά ανακάλυψα σε διάφορα forums ότι έχει θέμα με τα vrm..

Συμβαίνει throttling εννοείται και σε default ρυθμίσεις, παρα τις πολύ καλές θερμοκρασίες..αν είναι δυνατόν, σε default ρυθμίσεις..

ξεκινάμε λοιπόν με undervolting και φτάνοντας σταθερότατοι στα 4ghz με βεβαιότητα 99% ότι δεν έχω κάνει πατάτα στο bios, είμαι πλέον πεπεισμένος πως φταίνε τα vrm ..

bios settings

turbo core off

hcp enabled

multiplier *20 (4.00 ghz)

c1,c6 cool and quiet disabled (αν και δεν προξενούν throttle στα 4ghz τουλάχιστον, το έχω τεστάρει, αλλά έτσι για να είμαστε σίγουροι)

llc medium (έχω παίξει με όλες τις ρυθμίσεις, όσο το αυξάνεις δίνει και παραπάνω ρεύμα εκτός σταθερότητα, )

vcore -0.100 σε συνδυασμό με medium llc δίνει max volt στα windows σε full load 1,272 vol..

windows power plan high

είμαι απόλυτα σταθερός με prime 95 όλο το βράδυ, με small fftp, με blend με όλα...βέβαια το vcore έχει κάποιες πολύ μικρές διακυμάνσεις που και πού, αλλα όχι με small fft..

σταθερός και στα 4,2 ghz με τις παραπάνω ρυθμίσεις και -0,500 undervolt αλλα όχι σίγουρα γτ δεν το τεσταρα αρκετά..; ίσως να χρειάζεται -0,250 undervlolt και εκεί φυσικά θα ξεκινήσει το throttle..

από 4,3ghz και πάνω throttling μετα απο 4-5 λεπτά στα 1,4 ghz-4,3-1,4 ολη την ώρα...

γενικά με οποιονδήποτε συνδιασμο llc-vcore φτάσει το ρεύμα στα κοντα στα 1,3 volt, ξεκινάει το throttle στα 1,4ghz..

γιαυτο το λόγο κάνει throttle και σε default ρυθμίσεις όπου το vcore είναι υψηλότερο απ ότι χρειάζεται...

στο παλιότερο κουτί και χωρίς την noctua σε default ρυθμίσεις, είχα ελπίδες ότι συμβαίνει λόγω θερμοκρασιών, αν και δεν έφταναν πάνω απο 62 στο core και 70 στο socket.

αλλά τελικά δεν ήταν εκεί το πρόβλημα...

Μετά από ψάξιμο είπα να βάλω και γώ ένα φανάκι sta vrm..χρησιμοποίησα αυτό που έρχεται με την στοk ψύχτρα του amd..

2nan3h0.jpg

αν και σαν ιδέα δεν μου άρεσε, λόγω θορύβου πρώτων, και δεύτερον λογικά δεν θα τραβάει ζεστό αέρα εκεί που είναι απτην ψύχτρα και το πετάει στα vrm?? αν και αρκετοί υποστηρίζουν ότι δουλεύει..

ίσως να κάνα και πατάτα, δεν ξέρω πάντως με το που το σύνδεσα, εκεί να δείτε τhrottle, το cpu δεν ανέβαινε με τπτ πάνω από 1,4 ghz, μονίμως καρφωμένο εκεί, φοβήθηκα και σταμάτησα αμέσως το prime..

βέβαια έχω ακόμα μια ελπίδα, διότι το σύνδεσα σε ένα τριπινο pwr fan header επειδή μόνο εκεί έφτανε το καλωδιάκι του, και ξεκίνησε να δουλεύει κάπου στις 3000 rpm και μετα έφτασε στις 4,000..

κρατάω μία επιφύλαξη ότι ίσως να έφταιγε αυτο..αν και δεν νομίζω..περιμένω να μου φέρει ένας φίλος ένα καλωδιάκι 4πινο για να το επεκτείνω και να το συνδέσω στο sys fan1, μειώνοντας και τις στροφές να δούμε τι θα γίνει..

έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη λύση είτε δουλέψει είτε όχι το φαν?? εκτός απτο να αγοράσω άλλη μητρική..δεν δίνω αλλά λεφτά γιαυτο το μηχάνημα..

αν αλλάξω το heatsink στα vrm με κάποιο άλλο θα κάνει δουλειά?? και αν ναι με πιο??

τέλος, αν το αναφέρω στην gigabyte υπάρχει περίπτωση να μου αλλάξουν μητρική?? λογικα είμαι ακόμα στην εγγύηση.. 

Επεξ/σία από pelekakias
  • Απαντ. 143
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δοκιμαζεις με την εγγυηση δεν χανεις κατι.

Εγω θα προτεινα να βαλεις υδροψυξη στον επεξεργαστη γιατι ετσι μεταφερεται ολη η θερμοτητα μακρια (ψυγειο). Εγω οταν το εκανα επεσαν οι θερμοκρασιες μεχρι και σε καρτα γραφικων 8-12 βαθμους. Με αυτον τον τροπο θα εχεις πιο κρυο αερα στο σοκετ και ο ανεμιστηρας στα vrm θα λειτουργει.

Μηπως ομως δεν παταει καλα η ψυκτρα στα vrm? Πιασε την και δες. Αν ΔΕΝ ζεματαει εχεις θεμα!!

Δημοσ.

Υπάρχει θέμα με την ίδια μητρική αρκετές σελίδες αν δεις.

Ο προηγούμενος που είχε θέμα είχε πρόβλημα με την μητρική (επισκευασμένο VRM).

Πριν κάνα μήνα έδωσα την δικιά μου και θέμα δεν είχα όπως και αυτός που την πήρε πλέον.

http://www.insomnia.gr/topic/587264-amd-fx8320-gb-990xa-ud3-overclock/page-33?do=findComment&comment=54503014

• Like 1
Δημοσ.

ναι το διάβασα..απλώς είπα να ανοίξω νέο θέμα για να μην τα μπερδέυουμε..αν χρειάζετε να μεταφερθεί πείτε μου..

Δοκιμαζεις με την εγγυηση δεν χανεις κατι.

Εγω θα προτεινα να βαλεις υδροψυξη στον επεξεργαστη γιατι ετσι μεταφερεται ολη η θερμοτητα μακρια (ψυγειο). Εγω οταν το εκανα επεσαν οι θερμοκρασιες μεχρι και σε καρτα γραφικων 8-12 βαθμους. Με αυτον τον τροπο θα εχεις πιο κρυο αερα στο σοκετ και ο ανεμιστηρας στα vrm θα λειτουργει.

Μηπως ομως δεν παταει καλα η ψυκτρα στα vrm? Πιασε την και δες. Αν ΔΕΝ ζεματαει εχεις θεμα!!

θα δοκιμάσω να την πιάσω και θα σου πώ..ναι ισχύει αυτο με την υδρόψυξη, απλώς το θεωρώ λίγο βλακεία, τόσα λευτά έχω δώσει και φύγω απτην noctua που είναι μία εξερετική ψύχτρα και καλύτερη απτις φθηνές υδροψύξεις μόνο και μόνο για να λειτουργεί το φανάκι στα vrm, το οποίο δεν θα έπρεπε καν να τοποθετηθει σε μια τέτοια μητρική..

Υπάρχει θέμα με την ίδια μητρική αρκετές σελίδες αν δεις.
Ο προηγούμενος που είχε θέμα είχε πρόβλημα με την μητρική (επισκευασμένο VRM).
Πριν κάνα μήνα έδωσα την δικιά μου και θέμα δεν είχα όπως και αυτός που την πήρε πλέον.
http://www.insomnia.gr/topic/587264-amd-fx8320-gb-990xa-ud3-overclock/page-33?do=findComment&comment=54503014

αυτος, αν θυμάμαι καλά, άλλαξε σε sabertooth..έκανε την καλύτερη λύση δλδ...εκτός κιαν το διάβασα αλλού και δεν το θυμάμαι...

κοίταξε έχω διαβάσει παρα πολλούς να έχουν το πρόβλημα σε ολες τις ud3 με rev 3 τhς gigabyte με 8pyrino fx..οπότε δεν νομίζω ότι θα είναι προβληματικιά η δικιά μου μόνο..

Ξέχασα να αναφέρω ότι μερικοί υποστηρίζουν ότι φταίει το apm mode, το οποιο πρέπει να γινει disabled..και για όσους δεν έχουν αυτη τη ρύθμιση στο bios, όπως εγώ, υπάρχει λέει τρόπος να απενεργοποιηθεί μεσω amd overdirve, ανοιγωντας και ξανακλείνωντας μέσα απο την εφαρμογή το core boost..Το έκανα, δεν άλλαξε κάτι...

Υπάρχει και αυτο το εργαλίο http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?285742-AmdMsrTweaker-New-Versions

κλείνεις το apm χειροκίνητα κάθε φορά που bootareis sta windows..δεν το έχω δοκιμάσει...γιατι δεν ξέρω τη λειτουργία του..

Δημοσ.

Κανονικά το APM κλείνει και όταν κλείσεις το Turbo από το BIOS, άλλος τρόπος είναι να βάλεις άλλο BIOS, εάν θυμάμαι καλά το τελευταίο beta έχει κανονικά την ρύθμιση για το APM.

Για τα υπόλοιπα μην διαβαζεις και πολλά, δεν υπάρχει μητρική/εξάρτημα που να μην βρείς αρνητικά σχόλια. Και όσο διαβαζεις τόσο χειρότερα.

Ο συγκεκριμένος φίλος του θέματος πήγε σε sabertooth μιας και όπως είδες στην μητρική είχε μπει χέρι αν και την πήρε του κουτιού. Το φουρφουρι πάντως ακόμη και στην saber το θέλεις μην έχεις την εντύπωση ότι και εκεί είναι όλα μέλι γάλα.

Στην τελική σε όλα όσο λιγότερη θερμοκρασία τόσο καλύτερα ;)

• Like 1
Δημοσ.

κατεβασε και τον μεσαιο ανεμιστηρα της noctua τερμα κατω.οσο πιο κατω παει.και να φυσαει και λιγο και αυτος τα vrm.οσο φυσαει τελος παντων.

Δημοσ.

κατεβασε και τον μεσαιο ανεμιστηρα της noctua τερμα κατω.οσο πιο κατω παει.και να φυσαει και λιγο και αυτος τα vrm.οσο φυσαει τελος παντων.

κάτω είναι αλλά δεν νμζω να χτυπάει τα vrm..αν και απο πίσω δεν βγάζει ζεστό αέρα??

επιιασα λοιπον και τα vrm, ;όχι απο προστά, πίσω απτη μητρική, εκανα στρεςς τεστ και το δάχτυλο μου δεν μπορούσα να το αφήσω πάνω απο 2-3 δευτερόλεπτα..έβραζε.. και μου φένεται επίσης ότι πρασινίζει περισσότερο στο σημείο εκείνο, σκουρένει λίγο το χρώμα..λέτε να έχουν γίνει ψητά?? η τσιγαριαστά?

2s9y4qf.jpg

τι να κάνω..? να βάλω μήπως το ανεμιστήρι εκει πίσω??

Δημοσ.

κάτω είναι αλλά δεν νμζω να χτυπάει τα vrm..αν και απο πίσω δεν βγάζει ζεστό αέρα??

επιιασα λοιπον και τα vrm, ;όχι απο προστά, πίσω απτη μητρική, εκανα στρεςς τεστ και το δάχτυλο μου δεν μπορούσα να το αφήσω πάνω απο 2-3 δευτερόλεπτα..έβραζε.. και μου φένεται επίσης ότι πρασινίζει περισσότερο στο σημείο εκείνο, σκουρένει λίγο το χρώμα..λέτε να έχουν γίνει ψητά?? η τσιγαριαστά?

2s9y4qf.jpg

τι να κάνω..? να βάλω μήπως το ανεμιστήρι εκει πίσω??

Την ψύκτρα τους να πιάσεις να δεις αν είναι καυτή. Αν δεν είναι, δεν κάνει καλή επαφή.

Αν μπορείς βάλε φουρφούρι εκεί πίσω.

Αυτό το χρώμα το παίρνει απο την θερμοκρασία λίγο πριν καεί...

• Like 2
Δημοσ.

Μάλλον πειραγμένη μητρική σου έτυχε pelekakia, μάλλον, όπως έτυχε στον συμφορουμίτη που πήγε σε sabertooth. Αυτό το χρώμα είναι ένα βήμα πριν το λιώσιμο, αν σκουρύνει κιάλλο θα είναι άσχημα τα πράγματα.

Δημοσ.

Την ψύκτρα τους να πιάσεις να δεις αν είναι καυτή. Αν δεν είναι, δεν κάνει καλή επαφή.

Αν μπορείς βάλε φουρφούρι εκεί πίσω.

Αυτό το χρώμα το παίρνει απο την θερμοκρασία λίγο πριν καεί...

ναι δεν τα άγγιξα μπροστα γτ έχω το ανεμηστήρι και θέλει φασαρία να βγεί..θα το κάνω όμως..sheograth το ανεμιστηρι πίσω να φυσαει πάνω, η να πετάει προς τα εξω?? δεν θα εγγλοβίζεται όμως ο ζεστός αέρας αν βάλω το πλαινό κάλλυμα??

Μάλλον πειραγμένη μητρική σου έτυχε pelekakia, μάλλον, όπως έτυχε στον συμφορουμίτη που πήγε σε sabertooth. Αυτό το χρώμα είναι ένα βήμα πριν το λιώσιμο, αν σκουρύνει κιάλλο θα είναι άσχημα τα πράγματα.

Υπέροχα, υπέροχα...τουλάχιστον να καεί πρίν λήξει η εγγύηση να υσηχάσω..

δεν το πήρα πρέφα απτην αρχή ρε γ@μωτο..ήμουν τελείως noob σε hardware..τώρα που είμαι λιγότερο noob κτλβα τι παίζει..πάντως το throttling σε default ρυθμίσεις το έκανε απτην αρχή..

Δημοσ.

ναι δεν τα άγγιξα μπροστα γτ έχω το ανεμηστήρι και θέλει φασαρία να βγεί..θα το κάνω όμως..sheograth το ανεμιστηρι πίσω να φυσαει πάνω, η να πετάει προς τα εξω?? δεν θα εγγλοβίζεται όμως ο ζεστός αέρας αν βάλω το πλαινό κάλλυμα??

Υπέροχα, υπέροχα...τουλάχιστον να καεί πρίν λήξει η εγγύηση να υσηχάσω..

δεν το πήρα πρέφα απτην αρχή ρε γ@μωτο..ήμουν τελείως noob σε hardware..τώρα που είμαι λιγότερο noob κτλβα τι παίζει..πάντως το throttling σε default ρυθμίσεις το έκανε απτην αρχή..

θα μπορούσε κάποιος να σου πει να κλείσεις τις προστασίες και να δώσεις αβέρτα βολτ για να πεθάνει. Αλλά δεν θα στο πω εγώ.

Να φυσάει πάνω βάλε το. Απο το τίποτα καλύτερο θα είναι. Υποψιάζομαι warping και δεν ακουμπάει η ψύκτρα.

• Like 1
Δημοσ.

θα μπορούσε κάποιος να σου πει να κλείσεις τις προστασίες και να δώσεις αβέρτα βολτ για να πεθάνει. Αλλά δεν θα στο πω εγώ.

Να φυσάει πάνω βάλε το. Απο το τίποτα καλύτερο θα είναι. Υποψιάζομαι warping και δεν ακουμπάει η ψύκτρα.

:-D  :-D  :-D  :-D  σκέφτηκα κάτι τέτοιο..αλλά μήπως με κάποιο τρόπο το δούν?.. επίσης αν αλλαχτεί στην εγγύηση μου στελουν την ίδια, η μπορεί να πάω σε άλλη και να πληρώσω τα έξτρα??δεν ξέρω τι θα είναι καλύτερα..να εποικινωνήσω με eshop η με giagyte απευθειας?

τι εννοεις με το warping??

Δημοσ.

:-D  :-D  :-D  :-D  σκέφτηκα κάτι τέτοιο..αλλά μήπως με κάποιο τρόπο το δούν?.. επίσης αν αλλαχτεί στην εγγύηση μου στελουν την ίδια, η μπορεί να πάω σε άλλη και να πληρώσω τα έξτρα??δεν ξέρω τι θα είναι καλύτερα..να εποικινωνήσω με eshop η με giagyte απευθειας?

τι εννοεις με το warping??

KSMART-Warp_KREN_20140723_940.png

Kάπως έτσι.

Δοκίμασε με την εγγύηση όμως κανονικά. Πες πέφτει throttling με στοκ ρολόγια και έχει καεί το χρώμα της μητρικής.

• Like 1
Δημοσ.

Για να καταλάβω σου έκανε throttling με default ρυθμίσεις από τότε που την πήρες ; Αν ναι την στέλνεις rma. Τέτοιο πρόβλημα είχα εγώ με μια asus f2 a55m le, από την πρώτη μέρα, αλλά έλεγα θα στρώσει, φορμάτ συνέχεια drivers και λοιπές ιστορίες, την έστειλα rma και ησύχασα. Μου έκαναν πίστωση και πήρα την μητρική που έχω στην υπογραφή, εύχομαι να μην τύχει σε κανέναν κάτι τέτοιο και εύχομαι να ξεμπλέξεις το συντομότερο δυνατό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...