Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχει ασχοληθεί κανείς με καμιά απο τις δύο..?? Θέλω να αρχίσω στον ελεύθερο χρόνο να μάθω έστω τα βασικά, και δεν ξέρω με ποια να αρχίσω.

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει τις διαφορές τους αν γνωρίζει?

Διαβάζω διάφορα τοπικς παραπληροφόρησης σε φορουμς (π.χ reddit), και δεν βγάζω νόημα..

Κλίνω πολύ περισσότερο σε Rust, μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον, αλλά όλοι μου λένε να την παρατήσω και να ασχοληθώ με Go..

Δημοσ.

Αποσο γνωριζω και οι δυο γλωσσες εχουνε σχεδιαστει για system programming (και λιγοτερο για application software).

A system programming language usually refers to a programming language used for system programming; such languages are designed for writing system software, which usually requires different development approaches when compared with application software.
System software is computer software designed to operate and control the computer hardware, and to provide a platform for running application software. System software includes software categories such as operating systems, utility software, device drivers, compilers, and linkers.

Ενδιαφερεσαι για κατι τετοιο?

Δημοσ.

Δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για desktop applications? Ή για web apps?

Εδώ βλέπω να γράφει ότι είναι και για apps. Γενικά δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τις χρήσεις τους και τις διαφορές τους, και στο FAQ πιο πολύ για marketing είναι οι ερωτήσεις/απαντήσεις παρά για να σου εξηγήσουν την χρήση τους. Εγώ την Rust απο τα λίγα που έχω δει την έχω καταλάβει σαν παρόμοια της C++, με κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα.

Δημοσ.

Ναι η Rust κι εγω απ' ό,τι καταλαβαίνω παρουσιάζεται ως "C++ με type safety" λίγο και φυσικά πέρα από το ότι η C++ είναι ένα σχεδιαστικό τερατούργημα από μόνη της. Εμένα μου χει κάνει αρκετά καλή εντύπωση αλλά δυστυχώς νομίζω είναι σε πρώιμο στάδιο ακόμα οπότε τι συμπέρασμα να βγάλεις.

Δημοσ.

H Go είναι πιο ώριμη γλώσσα αυτή τη στιγμή (το οποίο συνεπάγεται περισσότερη χρήση), πολύ πιο εύκολη, και ενδεικνύεται περισσότερο για web back-end developement παρά για system programming όπως αρχικά είχε διαφημιστεί. Bέβαια ο όρος system είναι πολύ γενικός γιατί οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ένα σύστημα.:)

Η Rust αν και πιο νέα γλώσσα, λύνει out of the box πολλά προβλήματα τα οποία μπορείς να έχεις με την Go (thread safety και dependency management τα σημαντικότερα κατ'εμε). Δεν χρησιμοποιεί garbage collector (καθόλου overhead vs περισσότερο complexity στον χρήστη της γλώσσας) και γενικότερα το όλο της design την προορίζει για lower level συστήματα όπως compilers, διάφορα engines, κλπ. Συστήματα δηλαδή όπου σε ενδιαφέρει η απόδοση.

Υπάρχει ένα overlap στις γλώσσες όσο υπάρχει και στις Java - C++. Που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος και για τις δύο γλώσσες. Αν θες να ασχοληθείς με lower level συστήματα, μάθε Rust, διαφορετικά μάθε Go. Εγώ προσωπικά θα σου πρότεινα να μάθεις και τις 2.

• Like 3
Δημοσ.

Ξεκίνησα σήμερα να διαβάζω rust που έχω λίγο χρόνο, θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα προγραμματάκι με λίγο GUI σε gtk... για να δούμε :P

Δημοσ.

Έριξα ένα βλέφαρο σε Rust. Κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις. Ειδικά το Cargo. Κοιτάζω το tutorial. Θα δείξει.

Δημοσ.

Εντάξει, διάβασα όλο το συντακτικό και λίγα ακόμα κεφάλαια απο το ebook, πολύ περίεργο συντακτικό, πολύπλοκες έννοιες (ownership, borrowing, κτλπ), γενικά δεν την λες και dev friendly. Το συντακτικό με εκνεύρισε(what were they thinking), ενώ το πως είναι γραμμένα στο ebook με εκνεύρισε ακόμα περισσότερο.

Εκεί που λες μαθαίνω κάτι, αρχίζει να σου γράφει παραλλαγές απλά για να σε εντυπωσιάσει. Μάλλον δεν είναι το κατάλληλο tutorial. Πάντως θα συνεχίσω να την διαβάζω γιατί φαίνεται να είναι δυνατή και εδώ και καιρό θέλω να φτιάξω ένα προγραμματάκι για διαχείρηση router (έχω φτιάξει ένα μεγάλο μέρος σε java, αλλά ήθελα να την αποφύγω για χ,ψ λόγους), και θέλω να δοκιμάσω να το φτιάξω και σε rust.

Για GUI έχει μερικά παραδειγματάκια εδώ

Δημοσ.

Εντάξει, διάβασα όλο το συντακτικό και λίγα ακόμα κεφάλαια απο το ebook, πολύ περίεργο συντακτικό, πολύπλοκες έννοιες (ownership, borrowing, κτλπ), γενικά δεν την λες και dev friendly. Το συντακτικό με εκνεύρισε(what were they thinking), ενώ το πως είναι γραμμένα στο ebook με εκνεύρισε ακόμα περισσότερο.

Εκεί που λες μαθαίνω κάτι, αρχίζει να σου γράφει παραλλαγές απλά για να σε εντυπωσιάσει. Μάλλον δεν είναι το κατάλληλο tutorial. Πάντως θα συνεχίσω να την διαβάζω γιατί φαίνεται να είναι δυνατή και εδώ και καιρό θέλω να φτιάξω ένα προγραμματάκι για διαχείρηση router (έχω φτιάξει ένα μεγάλο μέρος σε java, αλλά ήθελα να την αποφύγω για χ,ψ λόγους), και θέλω να δοκιμάσω να το φτιάξω και σε rust.

Για GUI έχει μερικά παραδειγματάκια εδώ

Εγώ έμεινα με θετικές εντυπώσεις. Το συντακτικό είναι ΟΚ. Δε μου φαίνεται περίεργο. Αρκετά C-like με στοιχεία από Python. Τα ownership, borrowing, shadowing, move κ.α. είναι πράγματα που νιώθεις αμέσως αν έρχεσαι από μία γλώσσα σα τη C. Έτσι κι αλλιώς γι'αυτό πας Rust. Είσαι σε για systems programming. Δε θα την ακουμπήσουν όλοι.

Όσο έχω διαβάσει το tutorial reference που έχουν είναι καλό. Είναι reference απλά. Το λένε κιόλας.

Δε ξέρω. Εμένα μου άρεσε γενικά το όλο στήσιμο που έριξαν. Το Cargo είναι πολύ καλή ιδέα και θα βοηθήσει πολύ. Γενικά, η Rust είναι μία γλώσσα που θα εύχεσαι να τη δεις στο επόμενο project που θα παραλάβεις να κάνεις maintain. Είναι αρκετά strict σε καλές αρχές ανάπτυξης και αυτό το δείχνει από την αρχή με τη χρήση του Cargo (κάνει init και git repo αυτόματα). Διαθέτει και documentation generator από markdown (!!!) κ.α. Πιστεύω αξίζει.

Δημοσ.

Απλά έχω περάσει τον τελευταίο χρόνο γράφοντας τουλάχιστον 6 διαφορετικές γλώσσες, και ήθελα κατι πιο απλό/κατανοητό χωρις βελάκια και τελίτσες για συντομογραφίες. Αλλά μάλλον ζήταγα πολλά. Το να φτιάξεις το git repo είναι μερικά δευτερόλεπτα δουλειά, αλλά το Cargo φαίνεται όντως καλό, και μοιάζει με npm / bower, απο ότι κατάλαβα έχει semantic versioning, οπότε δεν ξεφεύγει σε συντακτικό - τρόπο σκέψης. Μάλλον πρέπει σιγά σιγά να φτιάξουμε ένα τοπικ για rust programming :P

Δημοσ.

Έχει όντως semantic versioning.

Όντως και το πως κρατάει τα dependencies σε άλλα cargos, τα οποία εγκαθιστά αυτόματα αν δεν τα έχεις. Όλα φαίνονται όμορφα και δουλεύουν υπέρ του dev. Το πολύ θετικό είναι ότι όλα τα cargos (δηλαδή Rust projects) για να εγκατασταθούν θα χρειάζονται απλά ένα git clone κι ένα cargo build, σε αντίθεση με τα configure κτλπ κτλπ.

Μάλλον θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον ένα topic.

• Like 1
  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Eκανα ένα search για Rust στο insomnia γιατί ήθελα να ανοίξω ένα τοπικ, και έπεσα πάνω σε αυτό..... που το είχα ανοίξει εγώ και το είχα ξεχάσει :P

Ξαναέχω τις ίδιες ανησυχίες και είμαι στην φάση που τελειώνω το rust book second edition και ξεκινάω να γράφω κώδικα...! Τι γίνεται 2 χρόνια μετά ακόμα νέκρα ? :D

Μάλλον θα δω και λίγο Go, αλλά αργότερα, προς το παρόν θέλω να αρχίσω να γράφω σε rust στον ελεύθερο χρόνο.

p.s Δεν έχω ιδέα με τι να ξεκινήσω. Μάλλον κάτι με GUI.

Δημοσ.

GUI με Rust ε... καλη επιτυχια :P

Σοβαρα παντως, αν δε χρειαζεσαι να ειναι cross-platform υπαρχουν καποιες επιλογες, απ'οτι ειδα. Δεν εχω φτιαξει προσωπικα GUI αλλα ξερω οτι ειναι λιγο πρωιμο το ecosystem γενικα για native GUI (για immediate-mode υπαρχει το conrod που ειναι πολυ καλο).

Προσωπικα ασχολουμαι με την Rust πανω απο χρονο, εχω φτιαξει εναν emulator για το Game Boy:

https://github.com/VelocityRa/rustboy

Bootαρει και παιζει το Tetris και καποια αλλα απλα παιχνιδια, αλλα θελει αρκετη δουλεια.

Η αρχη ηταν λιγο δυσκολη με το να συνηθησω λιγο το ownership system, αλλα γενικα ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τη Rust, θα την επελεγα σιγουρα για παρομοια projects.

• Like 1
Δημοσ.

GUI με Rust ε... καλη επιτυχια :P

Σοβαρα παντως, αν δε χρειαζεσαι να ειναι cross-platform υπαρχουν καποιες επιλογες, απ'οτι ειδα. Δεν εχω φτιαξει προσωπικα GUI αλλα ξερω οτι ειναι λιγο πρωιμο το ecosystem γενικα για native GUI (για immediate-mode υπαρχει το conrod που ειναι πολυ καλο).

Προσωπικα ασχολουμαι με την Rust πανω απο χρονο, εχω φτιαξει εναν emulator για το Game Boy:

https://github.com/VelocityRa/rustboy

Bootαρει και παιζει το Tetris και καποια αλλα απλα παιχνιδια, αλλα θελει αρκετη δουλεια.

Η αρχη ηταν λιγο δυσκολη με το να συνηθησω λιγο το ownership system, αλλα γενικα ειμαι πολυ ευχαριστημενος με τη Rust, θα την επελεγα σιγουρα για παρομοια projects.

wow, nice. Θα ρίξω μια ματιά στον κώδικα να πάρω ιδέες :)

GUI απλά γιατί λόγω του ότι δουλεύω σε web - back end και θέλω κάτι διαφορετικό. Αλλά και τώρα που έχω όρεξη, έχω ελάχιστο χρόνο, άντε 1-2 ώρες την ημέρα. Ελπίζω και αργά ή γρήγορα το Gnome να πάει προς Rust, οπότε γιατί όχι, να είμαι έτοιμος και για τπτ παραπάνω.

• Like 1
Δημοσ.

wow, nice. Θα ρίξω μια ματιά στον κώδικα να πάρω ιδέες :)

GUI απλά γιατί λόγω του ότι δουλεύω σε web - back end και θέλω κάτι διαφορετικό. Αλλά και τώρα που έχω όρεξη, έχω ελάχιστο χρόνο, άντε 1-2 ώρες την ημέρα. Ελπίζω και αργά ή γρήγορα το Gnome να πάει προς Rust, οπότε γιατί όχι, να είμαι έτοιμος και για τπτ παραπάνω.

Έχει και MVC framework για web. https://rocket.rs/

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...