Δημοφιλής ανάρτηση jimzak Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Δημοφιλής ανάρτηση Share Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2015 Με αφορμή ενός υπολογιστή που μου έφεραν σήμερα για επισκευή,είπα να κάνω αυτόν τον <μίνι> οδηγό για να κατανοήσουμε κατά κάποιο τρόπο τι <εστί> τροφοδοτικό και γιατί πρέπει να επιλέγουμε αν μπορούμε κάποιο επώνυμο από κάποιο του κιλού. Ας ξεκινήσουμε... Το τροφοδοτικό είναι αυτό το οποίο είναι υπεύθυνο να δώσει ζωή στον υπολογιστή μας,θα τροφοδοτίσει το σύστημα μας με την κατάλληλη ισχύ ώστε να έχουμε μία απρόσκοπτη λειτουργία. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι η καρδιά του συστήματος και δεν θα ήτανε καλό να κάνουμε τσιγκουνιές σε αυτό. Την ισχύ του τροφοδοτικού μπορούμε να την δούμε στο καρτελάκι που έχουνε κολλημένο επάνω τους. (Συνήθως στα πλάγια ή στο επάνω μέρος τους) Για παράδειγμα εδώ βλέπουμε το παλιό τροφοδοτικό του PC μου. Το τροφοδοτικό αυτό η εταιρία το πουλάει σαν 700watt, αν προσέξουμε όμως θα δούμε ότι στα +12v έχουμε μέγιστη τιμή τα 576watt.Οπότε στην ουσία η εταιρία κάλλιστα θα μπορούσε να το πουλάει και ως 600άρι. (Μήν σας μπερδεύει που έχουμε στα +12v 4rails αυτό απασχολεί τους overclockers και τους power users,καλό θα ήταν βέβαια σε τροφοδοτικά πολλών watt να επιλέγουμε τροφοδοτικό με παραπάνω από 1 rail για λόγους ασφαλείας). Αυτό είναι το 600άρι gseries τής coolermaster στο PC τής γυναίκας μου. Όπως βλέπουμε και εδώ στην συγκεκριμένη περίπτωση το τροφοδοτικό μας δίνει 576watt στα +12v (σε single rail αυτή την φορά),οπότε η εταιρία ορθός το έχει κατατάξει στην κατηγορία των 600watt τροφοδοτικών. Εδώ βλέπουμε ένα τροφοδοτικό του <κιλού> εσωτερικά,στα 400watt. Βλέπουμε ότι είναι απλό εσωτερικά σαν κατασκευή χωρίς κάν τις υποτυπώδεις προστασίες ώστε να μπορούμε να το εμπιστευτούμε για την προστασία του υπολογιστή μας και των υποσυστημάτων μας. Εδώ έχουμε ένα τροφοδοτικό,παλιό μεν αλλά καλό για την εποχή του,στα 580watt. Ανοίχτηκε με αφορμή την αλλαγή μερικών πυκνωτών που είχανε παραδώσει το πνεύμα ύστερα από 9 χρόνια λειτουργίας,από τα οποία τα 5 αν θυμάμαι καλά ήτανε σε 24/7. Εδώ είναι ύστερα από την επέμβαση,παρ' όλα τα χρονάκια του δεν λέει να το βάλει κάτω. Εδώ η ποιότητα κατασκευής είναι εμφανέστατα κατά πολύ ανώτερη από το από πάνω τροφοδοτικό τών 400ίων watt του κιλού.Εδώ έχουμε αρκετές από τις προστασίες που πρέπει να έχει ένα τροφοδοτικό,έτσι ούτος ώστε σε κάποια υπέρταση ή υπόταση της ΔΕΗ να γλιτώσουμε το τροφοδοτικό μας αλλά και κυρίως τα υποσυστήματα μας. Και φτάνουμε στην αφορμή που είπα στην αρχή για την δημιουργία του παρόντος νήματος. Εδώ βλέπουμε ένα PC από τα πολύ απλά με έναν core 2 duo E4400,μία radeon HD5450,έναν σκληρό δίσκο 160gb, 1dvd recorder και 2 dimmάκια μνήμης ddr2 των 1giga το καθένα. Κουμπώνοντας το επάνω στον σταθεροποιητή οι πιο παρατηρητικοί θα δείτε ότι στο LOAD USAGE(τα μπλέ γράμματα επάνω στην οθόνη του σταθεροποιητή) , αυτό το PC σε IDLE κατάσταση <τραβάει> γύρω στα 250WATT ! ! ! Μάλλον δεν το διατύπωσα καλά,δεν φταίει το PC αλλά το FORCE τροφοδοτικό,το οποίο ήταν και η αιτία της βλάβης,μίας καμμένης κάρτας γραφικών HD2400 και εξού και η αλλαγή σε HD5450. Το FORCE πάντως έσωσε τον εαυτούλη του και πάλι καλά που το θύμα ήτανε μόνο η ταπεινή καρτούλα HD2400. Εδώ το load usage που σας έλεγα... Εδώ το PC μου το οποίο αποτελείται από i5 3570k,sapphire 7950 vapor-x με 2χ8 pin,3 HDD,1 ssd 256gb,aio υδρόψυξη και κάτι άλλες ενεργοβόρες σαχλαμαρούλες,κουμπωμένο επάνω στον σταθεροποιητή σε IDLE κατάσταση. Φένεται ότι το ENERMAX κάνει την δουλειά του και κρατάει την κατανάλωση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε, με ένα φθηνό noname τροφοδοτικό εκτός την υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος που έχουμε,παίζουμε κορώνα-γράμματα και τα υποσυστήματα του υπολογιστή μας.Καλό είναι να μήν επηρεαζόμαστε από το <μάρκετινγκ> των watt και να επιλέγουμε τροφοδοτικό επώνυμο που και 200watt να είναι κάτω ονομαστικά από ένα noname στην πράξη θα είναι σίγουρα παραπάνω,αλλα πανω από όλα θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Καλό θα είναι όταν επιλέγουμε τροφοδοτικό να κοιτάμε να έχει τουλάχιστον κάποιες βασικές προστασίες όπως: OCP (over current protection), OVP (over voltage protection), UVP (under voltage protection), SCP (short circuit protection), OTP (over temperature protection), OPP (over power protection) κτλ... Όπως επίσης καλό θα ήτανε να μην επιλέγουμε ποτέ τροφοδοτικό χωρίς τουλάχιστον 80PLUS+ πιστοποίηση. Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να κοιτάμε στην επιλογή του τροφοδοτικού είναι να επιλέγουμε με active pfc το οποίο σε σχέση με το passive κάνει καλύτερη δουλειά στο να διαχειρίζεται και να κάνει καλύτερα την ομαλοποίηση της καμπύλης του ρεύματος που μας έρχεται από το δίκτυο. Κλείνοντας όσοι αναρωτιούνται τι να έγινε το παραπάνω τροφοδοτικό των 400ίων watt που σας έδειξα προηγουμένως,αντί να μπεί σε κάποιο κακόμοιρο pc κινδυνεύοντας να το καρβουνιάσει και αυτό αλλα και τον ευατό του τον ίδιο,έγινε ένα ωραίο και χρήσιμο τροφοδοτικό πάγκου. Ελπίζω κάποιοι να βρούνε κάτι χρήσιμο σε μελλοντική αγορά από όλα αυτά που έγραψα σε αυτό το νήμα. 62 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Alex9589 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Μπραβο για την πρωτοβουλια. Αλλα εχω μια ερωτηση. Δεν εχω καταλαβει τι παραπανω προσφερει το active pfc αφου αποσο εχω διαβασει δεν εξοικονομει χρηματα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mr.angelos Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Μπραβω για τον οδηγο, εγω εχω ενα μαπα τροφοδοτικο σαν εκεινο το καρβουνιαρικο και δεν το βαζω σε πισι ουτε με σφερες 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
umbrella co. Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Εξαιρετικο και κατατοπιστικο αρθρο για ολους οσους χρειαζονται βοηθεια στην επιλογη ενος αξιοπιστου τροφοδοτικου. Δυστυχως, πολλοι τοποθετουν την αγορα του τροφοδοτικου σε δευτερη μοιρα, διοτι πιστευουν πως ''δεν αυξανει τις επιδοσεις'' του συστηματος τους, ομως αγνοουν πως το τροφοδοτικο ειναι ενα απο τα σημαντικοτερα τμηματα ενος υπολογιστη, και οτι η ποιοτητα του μπορει να επηρεασει τις επιδοσεις ολοκληρου του συστηματος θετικα η αρνητικα. 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sheogorath Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Μπραβο για την πρωτοβουλια. Αλλα εχω μια ερωτηση. Δεν εχω καταλαβει τι παραπανω προσφερει το active pfc αφου αποσο εχω διαβασει δεν εξοικονομει χρηματα. Βελτιώνει το pawer factor, απο ~50-60% πας σε ~99% με το active, οπότε δεν καταναλώνεις καθόλου άεργο ισχύ 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Runner25 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 να κανω μια ερωτηση τα thermaltake θεωρουνται καλα τροφοδοτικα η μαπα? για δευτερη φορα στο καινουργιο μου συστημα προτιμησα τροφοδοτικο thermaltake Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sheogorath Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 να κανω μια ερωτηση τα thermaltake θεωρουνται καλα τροφοδοτικα η μαπα? για δευτερη φορα στο καινουργιο μου συστημα προτιμησα τροφοδοτικο thermaltake Κάνουν και ψιλοάσχημα, αλλά και πολύ αξιόλογα. εσύ τι σειρά πήρες? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Alex9589 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Βελτιώνει το pawer factor, απο ~50-60% πας σε ~99% με το active, οπότε δεν καταναλώνεις καθόλου άεργο ισχύ Μάλιστα. Όμως αυτό σε εμένα έχει επίπτωση με κάποιον τρόπο; Γιατί το δικό μου στο κατεβαστήρι είναι ένα παλιό και φτηνό και δεν έχω παρατητήσει κανένα πρόβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sheogorath Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Μάλιστα. Όμως αυτό σε εμένα έχει επίπτωση με κάποιον τρόπο; Γιατί το δικό μου στο κατεβαστήρι είναι ένα παλιό και φτηνό και δεν έχω παρατητήσει κανένα πρόβλημα. Οχι η ΔΕΗ μας αντιμετωπίζει σαν ωμικούς καταναλωτές, οπότε μόνο ένα μικροθέμα στο δίκτυο κάνεις, από την πλευρά της ΔΕΗ. Αλλά και πάλι λίγα VA είναι, ένα κατεβατήρι 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Runner25 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Κάνουν και ψιλοάσχημα, αλλά και πολύ αξιόλογα. εσύ τι σειρά πήρες? ενα 750 watt full modular bronze, στα 85 ευρω το μονο αρνητικο ειναι οτι δεν ειχε sleeved καλωδια http://www.thermaltakeusa.com/products-model.aspx?id=C_00001977 εδωσα πολλα λεφτα για 5820κ και asus x99 deluxe και σκεφτομουν μηπως εκανα γυφτια στο τροφοδοτικο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Sheogorath Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 SMART SE? Μια χαρά είναι. Τα TR2 δεν είναι και πολύ αξιόλογα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Runner25 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Κάνουν και ψιλοάσχημα, αλλά και πολύ αξιόλογα. εσύ τι σειρά πήρες? ενα 750 watt full modular bronze, στα 85 ευρω το μονο αρνητικο ειναι οτι δεν ειχε sleeved καλωδια http://www.thermaltakeusa.com/products-model.aspx?id=C_00001977 εδωσα πολλα λεφτα για 5820κ και asus x99 deluxe και σκεφτομουν μηπως εκανα γυφτια στο τροφοδοτικο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Χάρης Μυλωνίδης Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω για τα thermaltake αν είναι καλά η όχι. Αυτό είναι το τροφοδοτικό μου Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jimzak Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω για τα thermaltake αν είναι καλά η όχι. Αυτό είναι το τροφοδοτικό μου Καλησπέρα!Κατ'αρχην σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια! Φίλε Χάρη σίγουρα το τροφοδοτικό σου είναι καλύτερο απο ένα noname,αλλά είναι αρκετά παλιό νομίζω και με χάλια efficiency. Αν το έχεις αρκετά ταλαιπωριμένο θα κοιτούσα σε κάτι ποιο καινούριο για να το αντικαταστήσω. Δυστηχώς δέν υπάρχει κάτι καλό στην επιλογή noname τροφοδοτικου εκτός από την τιμή του. Εμένα ο κουνιάδος μου είχε φτιάξει το 2006 ενα τουμπανάκι pc λίγο άνω του χιλιάρικου,επειδή όμως δεν τον έπαιρνε το budget αρκέστηκε στο τροφοδοτικό που έδινε τοτε η multirama μαζί με το κουτί στα 40€ αν θυμάμαι καλα. Μέσα σε έναν χρόνο του έκαψε 1 σκληρό και την 8800gts 320mb που την ειχε πάρει τοτε γύρω στα 3 κατοστάρικα,την έδωσε πίσω εντός εγγύησης και του δώσανε την πιο καινούρια 8800gts 512mb.Την έκλαψε και αυτήν ύστερα απο ένα εξάμηνο μαζί με έναν ακόμη σκληρό. Το κακό σε όλη την υπόθεση είναι οτι αντί να πάρει ο διάολος το τροφοδοτικό,αυτό έκαιγε υποσυστήματα αβέρτα. Νομίζω του άντεξε έναν χρόνο ακόμα πρίν τα τινάξει. Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα είναι αρκετά ευαίσθητα στις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τα φθηνά τροφοδοτικά έχουνε spikes που μπορεί να φτάνουνε και το 1volt,επίσης πολύς κόσμος δέν είναι ενημερομένος και πέφτει στην παγίδα των watt,πιστεύω ένα noname 500watt δεν νομίζω στην πραγματικότητα να μπορεί να δώσει πάνω απο 300... Οπότε 1000 φορές να επιλέγουμε κάτι επώνυμο σε λιγότερα watt παρα να κυνηγάμε τα ψευτοwatt τών κινέζων,αρκεί βέβαια να γνωρίζουμε και πόση κατανάλωση έχει το pc μας πάνω κάτω πρίν επιλέξουμε. Και για του λόγου το αληθές ορίστε και ένα βιντεάκι(δεν ξέρω αν έχει ξαναπαίξει συνγχωρέστε με) Καλό επίσης είναι να αποφεύγουμε οτιδήποτε δεν έχει πιστοποίηση τουλάχιστον 80plus+και όσο ανεβαίνουμε σε αυτήν την πιστοποίηση πχ. 80+ bronze ,silver,gold κτλ εκτός απο την αποδοτικότητα ανεβαίνει και η ποιότητα στα σωθικά του τροφοδοτικού. Επίσης να προσθέσω,καλό θα ήτανε και η χρήση ενός σταθεροποιητή ή ενός ups για να κουμπώσουμε επάνω το pc,μιάς και η ΔΕΗ έχει αρκετές αυξομειώσεις στην τάση της. Σε κακοκαιρία έχω δεί τον σταθεροποιητή μου να γράφει εώς και 250volt. 4 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Χάρης Μυλωνίδης Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 Share Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2015 το ρωτάω αυτό γιατί είπε ο @Sheogorath ότι τα TR2 δεν είναι και τόσο καλά και θα ήθελα να μου διευκρινίσει τι πρόβλημα παρουσιάζουν ώστε να το έχω στα υπόψιν Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα