Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω αρχίσει εδώ και μερικές μέρες και ετοιμάζω έναν home server.. ακόμα δεν ξέρω για τι χρήσεις ακριβώς αλλά υπολογίζω να κάνει διάφορα πράγματα ταυτόχρονα.  Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολύ επαφή με τις σύγχρονες CPU. Έχω έναν i5-2500k στο main μου PC το οποίο είναι και για gaming (τα σ/κ μόνο πλέον).

Επειδή ο server θα είναι πιο πολύ πειραματικός και δεν ξέρω κατα πόσο τελικά θα τον χρησιμοποιώ (για παράδειγμα η μητρική και η CPU που του έχω τώρα πάνω είχε αγοραστεί για την ίδια χρήση το 2011, και σήμερα μπήκε για πρώτη φορά στην πρίζα :wacko: ), δεν θέλω να ξεφύγω πολύ οικονομικά, αλλά δεν θέλω να πάρω και κάτι ψόφιο. Αν θυμάμαι καλά τώρα έχει πάνω socket 1155, αλλά μάλλον θα χρειαστεί αλλάγη και η μητρική.

Σκεφτόμουν μήπως κοίταγα προς AMD μεριά, αλλά δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι απο θέμα επιδόσεων.. τα μόνα AMD CPU που έχω δει τα τελευταία χρόνια είναι 2-3 APU που έχω χρησιμοποιήσει, και αυτά ήταν low-end. Είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις (π.χ να έβαζα τον main cpu μου στον server και να έπαιρνα άλλον για το main PC).

Προβληματίζομαι λίγο για το πόσο δυνατή πρέπει να είναι η CPU, μάλλον θα έχω περισσότερη ανάγκη για RAM παρά για υπολογιστική ισχύ. Αλλά αυτήν την στιγμή έχει πάνω ένα celeron και αργεί ακόμα και τα updates να κάνει.

Παραδείγματα που σκέφτομαι που μπορεί να τρέχουν πάνω (λογικά θα βρεθούν και άλλες ανάγκες αφού στηθεί): torrents/tracker, file server, media server, http server / nodejs, mysql, vpn, jenkins.

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Tι επεξεργαστή έχεις στο 1155? Δεν είναι απαγορευτικά παλιό! Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου άνετα.

Εκτός αν θες να πας απαραίτητα σε καινούρια.

• Like 1
Δημοσ.

Απαγορευτικά παλιός δεν είναι και ένας i5 750. Κι όμως μέχρι και σήμερα ζει και βασιλεύει :D. Να πάω και λίγο πιο πίσω, υπάρχει ακόμα κόσμος με q6600, stock ή oced που μέχρι και σήμερα κάνει την δουλειά του :).

• Like 2
Δημοσ.

ο home server λειτουργεί συνεχώς. ΑΝ πάρεις καινούριο προσανατολίσου σε  χαμηλής κατανάλωσης για να καίει λίγο ρεύμα , να είναι αθόρυβο και να μπαίνει σε μικρό κουτί.

• Like 1
Δημοσ.

Και έλεγα δεν θα απαντήσει κανένας, τελικά έπεσα έξω :P τα περισσότερα που μου ρωτάτε τα έχω γράψει, αλλά γενικά τα γράφω λίγο περίεργα.

τι server θες; fileserver? dlna?torrent?

και τα τρία που είπες σίγουρα (έχω γράψει και παραπάνω 2-3 άλλες χρήσεις). Επίσης δεν έχω στήσει ποτέ home server, ελπίζω να βρώ και άλλες χρήσεις, έτσι και αλλιώς για "παιχνίδι" θα είναι και για να μάθω περισσότερα για Linux/FreeBSD administrating.

ο home server λειτουργεί συνεχώς. ΑΝ πάρεις καινούριο προσανατολίσου σε  χαμηλής κατανάλωσης για να καίει λίγο ρεύμα , να είναι αθόρυβο και να μπαίνει σε μικρό κουτί.

Δεν θα λειτουργεί συνεχώς, θα κοιτάξω να υποστηρίζει η μητρική κάποιο wake on lan/wan σε περίπτωση που πάρω καινούριο, αυτή που έχει τώρα πάνω δεν ξέρω αν υποστηρίζει. Θέλω να τον ανοίγω π.χ απο την δουλειά και να κάνω πράγματα μέσω VPN / TeamViewer.

Περισσότερο θα λειτουργεί όταν είμαι σπίτι. θα χρειαστώ και τροφοδοτικό πάντως γιατί αυτό που έχω πάνω τα έχει φτύσει τελείως (ένα παλιό 600άρι zalman) οπότε θα κοιτάξω να είναι κάτι μικρό και efficient.(π.χ gold)

Tι επεξεργαστή έχεις στο 1155? Δεν είναι απαγορευτικά παλιό! Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου άνετα.

Δεν είναι πολύ παλιό αλλά έχω πάνω ένα celeron των 40 ευρώ, και αυτός δεν κάνει για τίποτα σοβαρό. Έκανα τα update στο arch και έπαιρνε πόση ώρα. Μια λύση θα ήταν να πήγαινα σε εναν i3 για να μου βγεί πιο φτηνά.. Να πω την αλήθεια μου ψηνόμουν για κανα 8πύρηνο AMD αλλά μάλλον χαμένο θα πάει...

Δημοσ.

Πήγαινε είτε σε fm2(+) είτε σε am1 με cpu 50-60 euro(τις πιο δυνατές που θα βρείς) και μητρική άλλα τόσα.

Πήρα πρόσφατα ένα A4-4000 για ρουτερ ή proxy ή htpc και το χρησιμοποιω μόνο ως ρουτερ με profile για χαμηλη κατανάλωση απο το bios και δουλευει με κάτω απο 5% load. Εντάξει θα μου πεις ρουτερ είναι δε κάνει και πολλά αλλά γιατι να μη σε καλύψει για αυτα που θες ένα A6 ή ένα τεταπυρηνο athlon AM1 socket?

• Like 2
Δημοσ.

http://www.tp-link.com/gr/products/details/cat-9_TL-WR1043ND.html

40-50 ευρώ

κατανάλωση 4-5 watt--> 6€ τον χρόνο

1)εγκατάσταση Openwrt 

2)εγκατάσταση  package transmission (torrent)

3)εγκατάσταση package samba (fileserver)

4)εγκατάσταση package Minidlna(dlna server)

5)εγκατάσταση pagkage Openvpn (vpn server)

6)εγκατάσταση package QOS (qos για το σπίτι)

7)Profit

Δημοσ.

Δες τα AM1 απο amd, με χαμηλη κατανάλωση και παίζει και mobo με 4 sata και pcie x4 (16 electrical) κατω απο 40 ευρώ

Pci x16 (x4 electrical) Δηλαδή σε Χ4 ταχύτητα. Just to know!

Καλύτερα βάλε έναν μεταχείρω i3 γιατί οι i5 είναι ακόμα ακριβοί. Και πιο γρήγορος θα είναι απο οποιονδήποτε athlon και αν δεν λειτουργεί στο 100% (για ποιον λόγο δηλαδή) δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση.

• Like 1
Δημοσ.

Βασικά κάτι τέτοιο το έχω σκεφτεί. Απλά φοβάμαι δεν θα μου καλύψει κάποιες ανάγκες (π.χ να buildaρει εφαρμογές με Jenkins, να τρέξει κάτι περίεργες βάσεις δεδομένων που ασχολούμαι τελευταία, κτλπ. Επίσης δεν θα μάθω το sys adminiliki που θέλω). Βέβαια έχει και τα θετικά του, π.χ αθόρυβο, θα δουλεύει 24/7, κτλπ....

Πήγαινε είτε σε fm2(+) είτε σε am1 με cpu 50-60 euro(τις πιο δυνατές που θα βρείς) και μητρική άλλα τόσα.

Πήρα πρόσφατα ένα A4-4000 για ρουτερ ή proxy ή htpc και το χρησιμοποιω μόνο ως ρουτερ με profile για χαμηλη κατανάλωση απο το bios και δουλευει με κάτω απο 5% load. Εντάξει θα μου πεις ρουτερ είναι δε κάνει και πολλά αλλά γιατι να μη σε καλύψει για αυτα που θες ένα A6 ή ένα τεταπυρηνο athlon AM1 socket?

Λογικά θα με καλύψει, Γιαυτό αρχικά ρώτησα για καμια πρόταση για AMD.. αλλά τώρα με τον celeron πάνω ξενερώνω που αργεί. Και για να πάρω κανα καλό CPU για το socket που έχω θέλω 100+ ευρώ οπότε δεν έχει νόημα.

Καλύτερα βάλε έναν μεταχείρω i3 γιατί οι i5 είναι ακόμα ακριβοί. Και πιο γρήγορος θα είναι απο οποιονδήποτε athlon και αν δεν λειτουργεί στο 100% (για ποιον λόγο δηλαδή) δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση.

Στην χειρότερη αυτό θα κάνω. Έχω ήδη έναν i3 σε ένα 3o PC της οικογένειας, θα του κάνω μια μικρή αναβάθμιση και θα πάρω τον i3 για τον server.. Αλλά θα είναι 2πύρηνος.. :cry:

Εν το μεταξύ με ψήσατε για κάτι ενδιάμεσο, θα κάτσω να τα ζυγίσω και θα δω.... μήπως πάρω για τώρα κάποια συσκευή να τρέχει 24/7, με τα βασικά πάνω (torrent, http για κανα blog π.χ, streaming), να βάλω το νέο κουτί που πήρα στο 3ο PC, μαζί με τον SSD που ήδη έχω, οπότε ουσιαστικά θα "αναβαθμίσω" και το 3ο PC, δεν θα πάνε χαμένα τα parts που ήδη έχω, και αν δω ότι δεν με καλύπτει ή ότι αργεί και μου σπάει τα νεύρα τότε θα κανω έξοδα :P

Δημοσ.

Σκέψου και το Raspberry pi 2.

Αυτό έχω για file, print, dlna και torrent server.

Δουλεύει 24/7 headless και δεν καταλαβαίνει τίποτα. 

Έχω ανοίξει και πόρτες στο router και τον διαχειρίζομαι απομακρυσμένα με SSH, webmin, cups & transmission web UI.

Πριν απο αυτό είχα το Raspberry pi B+ (512MB) και θα το είχα ακόμα αν απο απροσεξία δεν έσπαγα το SD socket...

• Like 2
Δημοσ.

openwrt και rasp δε κάνουν απο την άποψη οτι θες 2-3 δισκους σε raid για data (εφόσον μιλάμε για file-torrent server).

Για μένα εφόσον δε θες να ξοδευτεις δες στις αγγελίες για καναν i3 και πάρε δίσκο/ους.

Δημοσ.

Σκέψου και το Raspberry pi 2.

Αυτό έχω για file, print, dlna και torrent server.

Δουλεύει 24/7 headless και δεν καταλαβαίνει τίποτα. 

Έχω ανοίξει και πόρτες στο router και τον διαχειρίζομαι απομακρυσμένα με SSH, webmin, cups & transmission web UI.

Πριν απο αυτό είχα το Raspberry pi B+ (512MB) και θα το είχα ακόμα αν απο απροσεξία δεν έσπαγα το SD socket...

To raspberry το είχα στα σχέδια εδώ και καιρό, αλλά μόνο για τα torrents. Το έχει ένας γνωστός μου και από ότι μου χει πει ζορίζεται αν θες να κάνεις κατι πιο heavy. Δεν είχα την τύχη να χρησιμοποιήσω οπότε και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Στα + του ότι παίρνει Arch.

Το βασικό μειονέκτημα μιας τέτοιας λύσης είναι ότι δεν θα μπορώ να χωθώ πιο βαθιά σε Administrating και όχι μόνο θέματα, που είναι και ένας απτους λόγους που σκεφτόμουν να στήσω server. Π.χ SELinux, Firewall, κανα Http Proxy, κανα Java App server, Jenkins για builds και testing, 1-2 databases, κ.α. Θα το σκεφτώ λίγο και το βράδυ κάτι θα παραγγείλω :P

openwrt και rasp δε κάνουν απο την άποψη οτι θες 2-3 δισκους σε raid για data (εφόσον μιλάμε για file-torrent server).

Για μένα εφόσον δε θες να ξοδευτεις δες στις αγγελίες για καναν i3 και πάρε δίσκο/ους.

Αν και συμφωνώ για το raid σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (ήδη περιμένω δίσκο για raid-1 στο PC της δουλειάς), τα αρχεία που έχω στο σπίτι δεν με νοιάζουν και τόσο :P Στην χειρότερη θα χάσω τις ταινίες. Αλλά ναι, στο PC μπορώ να κουμπώσω 2 μεγάλους εσωτερικούς δίσκους και να έχω περισσότερο χώρο, και να φτιάξω και τα partitions και τα permissions όπως τα θέλω εγώ.

Πάντως στο concept του "πειραματικού" που έχω αναφέρει παραπάνω ταιριάζει το raid.. αλλά ανεβαίνουν τα έξοδα κατακόρυφα μετά.

Δημοσ.

Σίγουρα δεν κάνουν για business server, αλλά για home server είναι επαρκή.

Εκτός αν το σπίτι είναι ταυτόχρονα και χώρος εργασίας και θέλεις και raid, & mail server & firewall &, &, &...

Για αυτά που ανάφερα παραπάνω (file, dlna, print & torrent server να τρέχουν ταυτόχρονα) είναι υπέραρκετά, ειδικά αν αναλογιστείς και το κόστος του. Με δύο εξωτερικούς δίσκους απο 1.5ΤΒ και -τουλάχιστον εγώ- είμαι καλυμμένος.

To raspberry το είχα στα σχέδια εδώ και καιρό, αλλά μόνο για τα torrents. Το έχει ένας γνωστός μου και από ότι μου χει πει ζορίζεται αν θες να κάνεις κατι πιο heavy. Δεν είχα την τύχη να χρησιμοποιήσω οπότε και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Στα + του ότι παίρνει Arch.

Το βασικό μειονέκτημα μιας τέτοιας λύσης είναι ότι δεν θα μπορώ να χωθώ πιο βαθιά σε Administrating και όχι μόνο θέματα, που είναι και ένας απτους λόγους που σκεφτόμουν να στήσω server. Π.χ SELinux, Firewall, κανα Http Proxy, κανα Java App server, Jenkins για builds και testing, 1-2 databases, κ.α. Θα το σκεφτώ λίγο και το βράδυ κάτι θα παραγγείλω :P

Αν και δεν έχω προσωπική εμπειρία, με μια απλή αναζήτηση είδα οτι γίνονται όλα. Βέβαια δεν μπορώ να ξέρω την απόδοση όταν θα τρέχουν όλα μαζί.

Rasp & SELinux

Raspberry Pi Firewall and Intrusion Detection System

Turn a Raspberry Pi into a Personal VPN

A lightweight Java application server on Raspberry Pi

Running Jenkins CI on a Raspberry Pi

Αν ψαχτείς λίγο θα βρείς πολλά tutorial, ακόμα και για bitcoin mining.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...