Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και καλή χρονιά,

πρόκειται να δημοσιεύσω μια ιστοσελίδα που δημιούργησα πιο παλιά αλλά διάφοροι λόγοι και έλλειψη χρόνου με ανάγκασαν να την έχω μόνο τοπικά. Πλέον είμαι στο μέρος των μικροαλλαγών του css και του στυλιστικού μέρους γενικότερα και με το καλό θα την ανεβάσω σύντομα. Το ερώτημα μου είναι το εξής, έχω ως βασική γραμματοσειρά την Verdana, που την χρησιμοποιώ χρόνια τώρα σε αρχεία κειμένου και την προτιμώ γενικότερα. Όπως είδα όμως, υπάρχει κάποιο license για χρήση στο Web, είτε από την adobe, microsoft, my-fonts κτλπ. Δεν είμαι ενήμερος για τη συγκεκριμένη περιοχή αδειών καθώς ασχολούμαι αποκλειστικά πλέον, εδώ και καιρό, με τα του server και ως sysadmin.
Θέλω να μου πείτε αν πηγαίνω με τον σταυρό στο χέρι ή αν όντως συνηθίζεται να αγοράζεις license για το font που χρησιμοποιείς στις ιστοσελίδες ; Διότι δεν έτυχε πότε να ακούσω κάποιον front-end να αναφέρεται σε αγορά άδειας χρήσεως γραμματοσειράς.
Δεν έχω πρόβλημα, μα κανένα απολύτως, να αλλάξω το font (verdana) με κάποιο άλλο που να δίνει free commercial use στους όρους χρήσης και στη τελική να κάνω και ένα donate από καρδιάς στο παλικάρι που το σχεδίασε παρά να αγοράσω άδεια χρήσης. Απλά μου φάνηκε κάπως παράξενο το license για web χρήση αλλά δεν είναι και του πεδίου μου οπότε δεν έχω και ιδέα τι παίζει.
Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Γεια σου WoodSell3r, καλή χρονιά.

Νομίζω πως τα πράγματα είναι πιο απλά απ' όσο νομίζεις και κακώς ανησυχείς. Εξηγούμαι:

1. Η Verdana είναι ένα από τα λεγόμενα "Web-safe fonts". Θεωρείται ότι υπάρχει διαθέσιμη στην πλειοψηφία των συσκευών που μπαίνουν Internet

2. Άρα, δεν χρειάζεται να την κάνεις embed στο site σου. Αρκεί το σχετικό CSS directive στον κώδικά σου ώστε ο browser του κάθε επισκέπτη να χρησιμοποιεί το Verdana font που υπάρχει ήδη στη συσκευή του επισκέπτη

3. Από τη στιγμή που δε διανέμεις εσύ το font από το site σου, δεν χρειάζεσαι κανενός είδους license. Αυτό που διανέμεις είναι ένα CSS style που λέει «ψιτ, κε browser! Χρησιμοποίησε το Verdana font, αν 'το χεις». Δεν χρειάζεσαι license γι' αυτό

Δημοσ.

Καλησπέρα parsifal,

είσαι κατατοπιστικότατος για άλλη μια φορά :)
Οπότε, επειδή έχω παρατηρήσει πως σε κάτι διανομές linux δεν υπάρχει η Verdana μπορώ να θέσω ένα rule:

font:400 Verdana,Free-Commercial-Use Font,sans-serif

έτσι ώστε αν δεν υπάρχει η Verdana, να επιλέγεται η Free-Commercial-Use Font την οποία έχω κάθε δικαίωμα (από τους όρους χρήσης) να την κάνω embed στην αρχή του css αρχείου. Το θέμα είναι πως ο χρήστης θα κατεβάζει κάποια "άχρηστα" kilobyte του free-commercial-use font, από το rule στην αρχη του css, που δε θα τα χρειάζεται καθώς είναι πιθανό να έχει την Verdana στο σύστημα του. Απλά λέω να το κάνω έτσι γιατί σε διανομές όπως Backbox, δεν υπάρχει η Verdana και η εναλλακτική που επιλέγεται δεν είναι της προκοπής. Πως σου φαίνεται αυτός ο συλλογισμός;

Δημοσ.

Δε βλέπω πρόβλημα στον τρόπο σου. Μάλιστα, δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει καν download του fallback font, αν αυτό δεν χρειάζεται. Αλλά ακόμη κι αν χρειάζεται, δε θα έχεις μεγάλη επιβάρυνση στην ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας αν το font είναι μικρό σε μέγεθος, π.χ. μερικές δεκάδες Kilobytes.

ΥΓ1: Πρόσεξε στο CSS σου, αν όντως υπάρχει space στο όνομα του font, πρέπει να το περικλείσεις σε quotes, είτε μόνα είτε διπλά

ΥΓ2: Έχεις σκεφτεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα Google Web Fonts; Πάλι το βάρος του license φεύγει από εσένα, γιατί δε θα το διανέμεις εσύ. Added bonus: επειδή χρησιμοποιούνται από πολλά sites, είναι αρκετά πιθανό το font να βρίσκεται ήδη στην browser cache των επισκεπτών σου!

• Like 1
Δημοσ.

Θέλω να μου πείτε αν πηγαίνω με τον σταυρό στο χέρι ή αν όντως συνηθίζεται να αγοράζεις license για το font που χρησιμοποιείς στις ιστοσελίδες ; Διότι δεν έτυχε πότε να ακούσω κάποιον front-end να αναφέρεται σε αγορά άδειας χρήσεως γραμματοσειράς.

Ένας πελάτης μου (εταιρία) έχει συνδρομή στο TypeKit. Συνήθως όμως τα fonts που χρησιμοποιούσε ο γραφίστας δεν υπάρχαν σαν web fonts. Το αποτέλεσμα? Manual conversion σε web font και χρήση. Μιλάμε τώρα για εταιρία που πουλάει WP sites που ξεκινάνε από 10 χιλιάρικα. Οπότε τι ψάχνεις για licenses...

• Like 1
Δημοσ.

Δε βλέπω πρόβλημα στον τρόπο σου. Μάλιστα, δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει καν download του fallback font, αν αυτό δεν χρειάζεται. Αλλά ακόμη κι αν χρειάζεται, δε θα έχεις μεγάλη επιβάρυνση στην ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας αν το font είναι μικρό σε μέγεθος, π.χ. μερικές δεκάδες Kilobytes.

ΥΓ1: Πρόσεξε στο CSS σου, αν όντως υπάρχει space στο όνομα του font, πρέπει να το περικλείσεις σε quotes, είτε μόνα είτε διπλά

ΥΓ2: Έχεις σκεφτεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα Google Web Fonts; Πάλι το βάρος του license φεύγει από εσένα, γιατί δε θα το διανέμεις εσύ. Added bonus: επειδή χρησιμοποιούνται από πολλά sites, είναι αρκετά πιθανό το font να βρίσκεται ήδη στην browser cache των επισκεπτών σου!

Καλησπερα parsifal,

επεστρεψα μετα απο μια μικρη περιπετεια υγειας :)

Αποφασισα, μετα απο ψαξιμο, να χρησιμοποιησω και γραμματοσειρα απο τα Google Web Fonts για εναλλακτικη. Απο το Firebug διαπιστωσα ομως πως η γραμματοσειρα κατεβαινει, ασχετα που ειναι τελευταια και οι 3 πρωτες υπαρχουν ηδη. Οκ δεν εγινε και τιποτα για μερικα bytes παραπανω (367 για την ακριβεια).

Για την ιστορια, οι γραμματοσειρες που εχω στον κανονα ειναι οι εξης:

font:400 Verdana,'DejaVu Sans',Ubuntu,'Noto Sans',sans-serif;

Εν κατακλείδι, ελπίζω να ξεμπέρδεψα με το θέμα των γραμματοσειρών μιας και δεν αντέχω να ασχολούμαι με τα γραφικά και τα χρώματα των κειμένων σε τέτοιο βαθμό. Ευχαριστώ για την βοήθεια και τη καθοδήγηση σου.

Ένας πελάτης μου (εταιρία) έχει συνδρομή στο TypeKit. Συνήθως όμως τα fonts που χρησιμοποιούσε ο γραφίστας δεν υπάρχαν σαν web fonts. Το αποτέλεσμα? Manual conversion σε web font και χρήση. Μιλάμε τώρα για εταιρία που πουλάει WP sites που ξεκινάνε από 10 χιλιάρικα. Οπότε τι ψάχνεις για licenses...

Είπα να σεβαστώ τον κόπο των σχεδιαστών ;)

........Έτσι είχα πει κάποτε :)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...