Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή μιλάς άσχημα, και έχεις και ύφος....

Αντε μάθε τώρα προγραμματισμό και τι κάνει το software και τι το hardware αντί να το παίζεις γνώστης της ημιμάθειας. Που θα πεις ότι το software αφαιρεί το bottleneck. Να σε ακούσει κανας προγραμματιστής να γελάει 3 μέρες.

Και κόψε το ειρωνικό υφάκι γιατί δεν σε παίρνει.

Εγώ θα πώ κάτι όχι τόσο σχετικό με το θέμα. Χωρίς να ανεφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένα αλλά γενικά μιλώντας, σε αυτό εδώ το forum έχω διαπιστώσει οτι υπάρχουν πολλοί τύποι οι οποίοι είναι μεγάλα νούμερα. Τι έννοω; Ότι δηλαδή νομίζουν οτι ξέρουν τα πάντα γύρω απο την επιστήμη της πληροφορικής. Δηλαδή "wannabe" πληροφορικάριοι. Αυτοί οι τύποι λοιπόν είναι τρομερά αστείοι γιατί νομίζουν οτι ξέρουν τα πάντα, ενώ στην ουσία ξέρουν ελάχιστα ή σχεδόν τιποτα. Το παιδί πιο πάνω έχει δίκιο: χρειάζονται και γνώσεις μηχανικής λογισμικού αλλά και υλικού για να αναλυθούν σωστά κάποια θέματα. Και πετάγετε ο κάθε τυχάρπαστός και λέει ανοησίες. Αυτοί που είσαστε τέτοιοι τύποι, περιοριστείτε σε αναλύσεις τύπου "η GTX780 είναι 10% καλύτερη απο την 290 και βγάζει τόσα fps" και αφήστε την ανάλυση προηγμένων θεμάτων πληροφορικής σε αυτούς που πραγματικά ξέρουν. Έλεος πια! Έχουμε γεμίσει με αυτοδίδακτους και wannabe πληροφορικούς! Και ναι, έχω τελειώσει τμήμα Πληροφορικής ΤΕΙ...

• Like 4
  • Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

χρειάζονται και γνώσεις μηχανικής λογισμικού αλλά και υλικού για να αναλυθούν σωστά κάποια θέματα. Και πετάγετε ο κάθε τυχάρπαστός και λέει ανοησίες. Αυτοί που είσαστε τέτοιοι τύποι, περιοριστείτε σε αναλύσεις τύπου "η GTX780 είναι 10% καλύτερη απο την 290 και βγάζει τόσα fps" και αφήστε την ανάλυση προηγμένων θεμάτων πληροφορικής σε αυτούς που πραγματικά ξέρουν. Έλεος πια! Έχουμε γεμίσει με αυτοδίδακτους και wannabe πληροφορικούς! Και ναι, έχω τελειώσει τμήμα Πληροφορικής ΤΕΙ...

Programmer? Ελα ρε αγόρι μου, πες τα ρε φίλε γιατί θα τρελλαθούμε στο τέλος.

Δημοσ.

Ahem...τα περισσότερα "νούμερα" εδω μέσα είμαστε χομπίστες.Ποτέ και πουθενά δεν μας ζητήθηκε να επιδείξουμε πτυχίο πρίν την αγορά hardware ή software.

Αν πάντως πρέπει να δώσω μια απάντηση περι εξειδικευμένων και ειδημόνων,καλό είναι να μήν βάζουμε τον generic πληροφορικάριο στο ίδιο τσουβάλι με τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο η/υ...You know,μήλα/αχλάδια κλπ φρούτα...

Α,ναί ξέχασα!Yet another AMD vs Intel thread,Απρίλιος 2014.Σύντομα Μάιος 2014...Ιούνιος 2014...Ιούλιος 2014.

Γιατί δέν γίνεται να περάσει μήνας χωρίς να παίζει τέτοιο νήμα

• Like 1
Δημοσ.

Ahem...τα περισσότερα "νούμερα" εδω μέσα είμαστε χομπίστες.Ποτέ και πουθενά δεν μας ζητήθηκε να επιδείξουμε πτυχίο πρίν την αγορά hardware ή software.

Αν πάντως πρέπει να δώσω μια απάντηση περι εξειδικευμένων και ειδημόνων,καλό είναι να μήν βάζουμε τον generic πληροφορικάριο στο ίδιο τσουβάλι με τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο η/υ...You know,μήλα/αχλάδια κλπ φρούτα...

Generic πληροφορικός δεν υπάρχει. Ή έχεις τελειώσει τμήμα Πληροφορικής ή όχι. Απο εκεί και πέρα υπάρχουν ή/και υπήρχαν (σχέδιο Αθηνά...) διάφορα τμήματα πληροφρικής και διαφορετικές ειδικότητες. Το κάθε τμήμα σου δίνει γνώσεις και εστιάζει σε διαφορετικούς τομείς της επιστήμης. Δύσκολα θα βρείς κάποιον που να ξέρει τα πάντα. Άλλοι γνωρίζουν software, άλλοι hardware κοκ...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλησπερα σε ολους,

εγω ειμαι ασχετος και θελω να κατανοησω τον παρακατω συγκριτικο πινακα αναμεσα στους 2 τελευταιους επεξεργαστες.

μπορει καποιος να βοηθησει και να εξηγησει που υπερτερει ο καθενας 3770-8350 και γιατι;

νομιζω απο το να βριζομαστε καλο ειναι να μαθαινουμε και κατι,επισης μην ξεχνατε οταν γραφετε οτι δεν ειστε μια παρεα γνωστων και γραφετε για την παρτη σας,σας διαβαζουν κι'αλλοι.

http://www.cpubenchmark.net/cpu_test_info.html

post-227570-0-77564500-1398874292_thumb.jpg

Επεξ/σία από satripani
Δημοσ.

Generic πληροφορικός δεν υπάρχει. Ή έχεις τελειώσει τμήμα Πληροφορικής ή όχι. Απο εκεί και πέρα υπάρχουν ή/και υπήρχαν (σχέδιο Αθηνά...) διάφορα τμήματα πληροφρικής και διαφορετικές ειδικότητες. Το κάθε τμήμα σου δίνει γνώσεις και εστιάζει σε διαφορετικούς τομείς της επιστήμης. Δύσκολα θα βρείς κάποιον που να ξέρει τα πάντα. Άλλοι γνωρίζουν software, άλλοι hardware κοκ...

Έτσι. Για παράδειγμα ένας μηχανικός λογισμικού έχει διαφορετικη ειδίκευση από έναν μηχανικό υλικού.

Δημοσ.

Formation, εχεις ξεφυγει αγορι μου. Ποτε δεν χρησιμοποιησα τοσο σκληρη γλωσσα απεναντι σε κανεναν, ο,τι δεχομαι προσφερω και οσο ηπια μου φερθεις, αλλο τοσο πιο ηρεμα θα σε αντιμετωπισω. Δεν σας εκρινα ποτε για τις γνωσεις σας και το μονο που εκανα ειναι να σας δειξω καποια πραγματα, τα οποια απευθειας σνομπαρατε και ορμηξατε να με φατε, σαν αιρετικο στο Μεσαιωνα.

Καλμαρετε τις κορμαρες σας παιδια, δεν κανουμε διαγωνισμο πτυχιων και γνωσεων. Αντιθετως, αθροιζουμε και μοιραζουμε την γνωση μας και εαν καποιος δυσκολευεται να το καταλαβει αυτο, τι ψαχνει να βρει στο insomnia, χειροκροτηματα μεταλλια και likes?

1. Αν οι AMD ήταν αργοί, τότε γιατί κέρδισε ΚΑΙ ο i7 με το Mantle και μάλιστα το ίδιο ποσοστό περίπου? Έχει και ο Intel.. "Μπουκάλι"; Ε; Για πες μας.... Γιατί ΑΝ ΔΕΝ έχει, τότε το Mantle ΔΕΝ... "μετατοπίζει το bottleneck" (θα χεστώ στα γέλια με τις βλακείες που αναγκάζομαι να επαναλαμβάνω) αλλα πολύ απλά είναι ένα Application Interface που εκμεταλέυεται πολύ καλύτερα το hardware. ---> Αυτο θα το απαντησω στο τελος.

http://www.insomnia.gr/topic/526641-amd-vs-intel/page-3?do=findComment&comment=53151134

Intel 4770+270+DX:        56.7 fps

Intel 4770+270+Mantle:  57.7 fps  > 1.76% αυξηση επιδοσεων

8350+270+DX:                46 fps

8350+270+Mantle:          56.4 fps > 22.6% αυξηση επιδοσεων

2. ι7 με 660 46 fps AMD με 660 43,5 fps. Χωρίς Mantle. 2.5 fps διαφορά στα 50. Πράγματι.. Bottleneck υπάρχει. Αλλα στο μυαλό σου.

Η 660 προφανως "δεν επαρκει" στο Thief στα συγκεκριμενα settings οσο η 270. Γιατι ειναι λιγακι δυνατοτερη η 270 και γιατι το Thief ειναι gaming evolved τιτλος. Αν η διαφορα τους φαινεται μεγαλη/απιστευτη, ή δοκιμαστε να το τρεξετε στα ιδια settings και να διαπιστωσετε την αληθεια ή blame Tom's Hardware. Αυτοι το ετρεξαν το bench, οχι εγω.

Αντε μάθε τώρα προγραμματισμό και τι κάνει το software και τι το hardware αντί να το παίζεις γνώστης της ημιμάθειας. Που θα πεις ότι το software αφαιρεί το bottleneck. Να σε ακούσει κανας προγραμματιστής να γελάει 3 μέρες.
Γιατί ΑΝ ΔΕΝ έχει, τότε το Mantle ΔΕΝ... "μετατοπίζει το bottleneck" (θα χεστώ στα γέλια με τις βλακείες που αναγκάζομαι να επαναλαμβάνω) αλλα πολύ απλά είναι ένα Application Interface που εκμεταλέυεται πολύ καλύτερα το hardware.

Εδω ειμαστε, official stuff:

http://www.amd.com/en-us/innovations/software-technologies/mantle#overview

Now that Mantle has freed up some extra CPU capacity, we expect Mantle will lead to better games, and more of them, since Mantle makes game development easier.

That’s not all Mantle will do for gamers. By shifting work to the GPU, a mid-range or older CPU isn’t the same handicap it was before. With Mantle, the GPU becomes the critical part of the system, and GPU upgrades will have a bigger impact than before.

Το bottleneck δεν ειναι επιστημονικος ορος, οπως για παραδειγμα η ισχυς, ή φαινομενο, οπως η τηξη, ειναι  ΑΠΛΩΣ μια παρομοιωση μιας καταστασης/συστηματος με το σχημα ενος μπουκαλιου (μεγαλυτερη διαμετρος στο σωμα του μπουκαλιου που συρρικνωνεται στο στομιο ελαττωνοντας την ροη- σαν να "εχεις 2 subsystems που το ενα στελνει δεδομενα πιο γρηγορα απ οτι μπορει να επεξεργαστει το αλλο subsystem με αποτελεσμα το ενα απο τα δυο να αδρανεί" <-- αυτα εγραψες εσυ και δεν ειπα ποτε οτι εχεις αδικο/δεν ξερεις τι σου γινεται/ξερω γω τι).

Οταν μιλαμε για bottlenecking, εμεις οι ανιδεοι gamers, δεν εννοουμε αυστηρα και μονο αυτο που οριζεις (εδω).

Γενικα, κατα το gaming, δεν πλησιαζουμε σχεδον ποτε σε hardware limitations. Αναμεσα στην εφαρμογη και το hardware παρεμβαλλεται μια σωρεια λογισμικου. Το λογισμικο αυτο καταναλωνει πορους του συστηματος και οδηγει σε bottlenecks πολυ πριν ερθει καποιο hardware limitation σε πολλες περιπτωσεις. Απελευθερωνοντας τους πορους αυτους, ειναι ευνοητο οτι μενουν περισσοτεροι διαθεσιμοι για να τις εκμεταλευτει η εφαρμογη που μας ενδιαφερει, εαν και εφοσον η καρτα γραφικων επαρκει για να τις εκμεταλευτει. Εδω μπαινει η amd στο παιχνιδι, με το Mantle της, το οποιο μειωνει το overhead που εισαγει το DX και προσπαθει να φερει ενα βημα πιο κοντα τον programmer με την καρτα γραφικων, απο αποψη προγραμματισμου. Ετσι, η καρτα γραφικων γινεται (ακομα) πιο καθοριστικος παραγοντας των επιδοσεων του συστηματος στα παιχνιδια που το υποστηριζουν.

EDIT:

Α, και ξεχασα, για την "μετατοπιση" με την οποια γελας.

Υπαρχουν κομματια κωδικα που ριχνουν το βαρος στον επεξεργαστη (cpu-limited) οποτε γινεται το πιθανο bottleneck του συστηματος και επομενα κομματια του ιδιου κωδικα που κανουν το αντιστροφο. Αναλογα, λοιπον, με τον επεξεργαστη και την καρτα που θα επιλεξουμε, μπορουμε να δουμε στο ιδιο παιχνιδι εναλλαξ' bottleneck, μια της καρτας και μια του επεξεργαστη. Θελετε να το λεμε limitation, επειδη εχετε αλεργια στη λεξη bottleneck? Κανενα προβλημα.

Αυτο οσον αφορα στην δυναμικη στην οποια αναφερθηκα πιο πριν, που ομολογω δεν ειναι ευκολο ουτε να αντιληφθει κανεις, ουτε να κατανοησει. Εσεις ομως ειστε πτυχιουχοι... 

Α, και ξεφυγαμε για μια ακομα φορα ΑΠΕΙΡΑ απο το θεμα, καθενας με το μακρυ του και το κοντο του. Εμενα μου αρεσει αυτη η εκπαιδευτικη διαδικασια (γι αυτο και συμμετεχω), στους moderators οχι και τοσο και με το δικιο τους, εφοσον υπαρχουν κανονες. Αλλα εδω κοντευετε να αρχισετε τα μπινελικια, το offtopic μας πειραξε...

• Like 2
Δημοσ.

Οταν μιλαμε για bottlenecking, εμεις οι ανιδεοι gamers, δεν εννοουμε αυστηρα και μονο αυτο που οριζεις (εδω).

Γενικα, κατα το gaming, δεν πλησιαζουμε σχεδον ποτε σε hardware limitations. Αναμεσα στην εφαρμογη και το hardware παρεμβαλλεται μια σωρεια λογισμικου. Το λογισμικο αυτο καταναλωνει πορους του συστηματος και οδηγει σε bottlenecks πολυ πριν ερθει καποιο hardware limitation σε πολλες περιπτωσεις. Απελευθερωνοντας τους πορους αυτους, ειναι ευνοητο οτι μενουν περισσοτεροι διαθεσιμοι για να τις εκμεταλευτει η εφαρμογη που μας ενδιαφερει, εαν και εφοσον η καρτα γραφικων επαρκει για να τις εκμεταλευτει. Εδω μπαινει η amd στο παιχνιδι, με το Mantle της, το οποιο μειωνει το overhead που εισαγει το DX και προσπαθει να φερει ενα βημα πιο κοντα τον programmer με την καρτα γραφικων, απο αποψη προγραμματισμου. Ετσι, η καρτα γραφικων γινεται (ακομα) πιο καθοριστικος παραγοντας των επιδοσεων του συστηματος στα παιχνιδια που το υποστηριζουν.

Δηλαδη αν εχεις εναν επεξεργαστη που στο πχ BF4 online σε DX11 εχει usage 100% και η gpu 80%, αρα υπαρχει bottleneck και ιδιο παιχνιδι στο mante με τις ιδιες ρυθμισεις και hardware δινει καλυτερα fps οφειλεται στο οτι το βαρος μετατοπιζεται στην gpu και αρα εξαλείφεται το bottleneck? Θα εχουμε δηλαδη στο mantle 80% cpu usage και 95% gpu για παραδειγμα? Ωραιοι οι αριθμοι αλλα υπαρχει καποιο διαγραμμα που να δειχνει αυτη την αλλαγη στην λειτουργια του hardware απο DX11 σε Mantle?

Δημοσ.

Δηλαδη αν εχεις εναν επεξεργαστη που στο πχ BF4 online σε DX11 εχει usage 100% και η gpu 80%, αρα υπαρχει bottleneck και ιδιο παιχνιδι στο mante με τις ιδιες ρυθμισεις και hardware δινει καλυτερα fps οφειλεται στο οτι το βαρος μετατοπιζεται στην gpu και αρα εξαλείφεται το bottleneck? Θα εχουμε δηλαδη στο mantle 80% cpu usage και 95% gpu για παραδειγμα? Ωραιοι οι αριθμοι αλλα υπαρχει καποιο διαγραμμα που να δειχνει αυτη την αλλαγη στην λειτουργια του hardware απο DX11 σε Mantle?

Η νουμερο ενα ενδειξη ειναι η αυξηση των επιδοσεων σε περιπτωση ορατου bottleneck.

Ενδεικτικα, εχω δει να ανεβαινουν εδω στο insomnia σε παλιοτερα παρομοια threads charts που δειχνουν Pentium, Athlon x4 750k, FX cpus και i3 να αποδιδουν καλυτερα με Mantle με παραλληλη συγκριση των επιδοσεων σε DX, οπου και φαινεται οτι περιοριζουν μια καρτα γραφικων σε παιχνιδια που γνωριζουμε απο πριν οτι ειναι cpu intensive.

Ο αλλος τροπος για τον μεσο user να διαπιστωσει ακομα πιο τεκμηριωμενα μια τετοια αλλαγη και αφαιρεση ενος cpu bottleneck με το Mantle, ειναι να καταγραψει και να συγκρινει διαγραμματα απο τα usage της καρτας και του επεξεργαστη με DX και Mantle. Αν υπαρχει bottleneck, το διαγραμμα της καρτας με DX θα κανει βουτιες και το διαγραμμα του επεξεργαστη αλματα, ενω με Mantle θα διατηρειται σε υψηλοτερα επιπεδα η χρηση της καρτας. Το πραγμα γινεται πιο συνθετο αναλογα με τον επεξεργαστη και την εφαρμογη. Οπως εγραψα και πιο πισω, ενας 8350 μπορει να ριχνει bottleneck (επιτηδες εστω οτι το προκαλουμε εμεις στα 720p) με 50% usage αν η εφαρμογη εκμεταλευεται μονο 4 πυρηνες.

Δες αυτο που ανεβασα πιο πισω:

http://www.insomnia.gr/topic/526641-amd-vs-intel/?p=53153932

Η βουτια ελαττωνεται με λιγο overclock, που αυξανει τις επιδοσεις του επεξεργαστη γενικα. Αντιστοιχα το Mantle μπορει να ελαττωσει βουτιες, ελευθερωνοντας πορους του επεξεργαστη που ασχολουνται με κατι αλλο. Αυτη την εξτρα δυναμη εκμεταλευεται πλεον η ιδια η εφαρμογη και ο επεξεργαστης μπορει να τροφοδοτησει περισσοτερο την καρτα γραφικων, την οποια διαφορετικα θα εκοβε.

• Like 1
Δημοσ.

Παρενθεση γιατι μαλλον καταλαβα (διαβαζω, ξαναδιαβαζω..) για ποιο λογο ο αλλος φουντωσε στο ξαφνικο.

Το παρακατω ολοκληρο πηγαινε στον Heatspreader. Εκτος αν δεν φορτωσες με αυτο Formation, οποτε και θα μεινω με την απορια.

Κατσε να δεις, πως το γραψε ο θεος..?

Α, το βρηκα:

http://www.insomnia....4#entry53153648

Ασε με να ξερω καλυτερα λοιπον, τοσο τι σημαινει bottleneck, οσο και AMD FX+ bottleneck. Καληνυχτα σας και ονειρα γλυκα.

Δημοσ.

Παιδιά για να μην κλειδωθεί το θέμα στο τέλος μπορεί να γίνει συζήτηση χωρίς χαρακτηρισμούς σε κόσμια πλαίσια και με σεβασμό στις απόψεις / τοποθετήσεις του αλλου ακομα και αν διαφωνείτε με τις απόψεις του.

• Like 3
Δημοσ.

Τότε πάω INTEL, τελικά όντος αυτά που είχα δει ήταν σωστά, αρα η AMD είναι άχρηστη στον τομέα video editing/gaming.

Ουτως ή αλλως αγαπητε SPANK ο ts απο οτι φενεται αποφασισε τι θα αγορασει μερες πριν, αρα το topic μαλλον θα ηταν καλυτερο να κλεισει :D

Δημοσ.

Να κλείσει και η AMD με τους FX καθώς δεν αποδίδει καλά σε παιχνίδια, ούτε σε Video Editing και παρόμοιες βαριές εφαρμογές και φυσικά δεν κάνει ούτε για HTPC καθώς έχει κατανάλωση και απουσιάζει η ενσωματομένη κάρτα γραφικών.

Υ.Γ.: Μήπως τελικά έχω Intel CPU με καπάκι AMD; Ίσως κάποιος μου έκανε πλάκα, γιατί αυτά που περιγράφουν οι ημιμαθείς - AMD - Tech Haters, δεν τα έχω δει πουθενά. :)

• Like 1
Δημοσ.

Να κλείσει και η AMD με τους FX καθώς δεν αποδίδει καλά σε παιχνίδια, ούτε σε Video Editing και παρόμοιες βαριές εφαρμογές και φυσικά δεν κάνει ούτε για HTPC καθώς έχει κατανάλωση και απουσιάζει η ενσωματομένη κάρτα γραφικών.

Υ.Γ.: Μήπως τελικά έχω Intel CPU με καπάκι AMD; Ίσως κάποιος μου έκανε πλάκα, γιατί αυτά που περιγράφουν οι ημιμαθείς - AMD - Tech Haters, δεν τα έχω δει πουθενά. :)

Αφου τα ξερεις ρε Heatspreader ουτε το πρωτο ουτε το τελευταιο topic ειναι που γινεται αυτο :D

Δημοσ.

Όπως είδες έγραψα πολύ λίγο σε αυτό το Topic. Παλαιότερα έχω εξηγήσει τις έννοιες, έχω δείξει Benchmarks και όλα αυτά είναι διαθέσιμα προς αναζήτηση στον καθένα. 

Oσο χρειάζεται ένας Intel για παιχνίδια και όχι ένας AMD, άλλο τόσο χρειάζεται ένας Intel Extreme σε σχέση με έναν απλό Intel. Ωραία θα ήταν να κυκλοφορούσαμε όλοι με Laborghini.

Δεν φταίνε μόνο αυτοί που γράφουν σε αυτό το Forum. Και αυτοί από κάπου τα διαβάζουν. Ένας απένταρος ήθελε να φτιάξει οικονομικό PC για να κάνει sound editing ούτε καν σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο και ήθελε Intel λέει γιατί οι AMD είναι αργοί. Ήθελε i7. Από εκεί να καταλάβεις...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...