Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Την καλησπέρα μου σε όλους,

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένας εξωτερικός δίσκος WD My Passport με το πρόβλημα ότι δεν τον αναγνωρίζει ο υπολογιστής. Το τσέκαρα κι εγώ, τζίφος, αν και ο δίσκος δείχνει να παίρνει ρεύμα (όλα μέσα του γυρίζουν...).

Εξωτερικός είναι, λέω θα τον ανοίξω και θα τον τοποθετήσω απ' ευθείας σε υπολογιστή. Έλα όμως που η πλακέτα με τους ακροδέκτες της USB 3.0 είναι η ίδια πλακέτα με τον δίσκο (ναι, δεν είναι ξεχωριστές)! Πρώτη ψυχρολουσία, λέω να δοκιμάσω να βρω ίδιο και να κάνω αλλαγή στις πλακέτες. Βρήκα, αλλά από επιτυχία, 0.

Η βασική μου ερώτηση, πέραν του τι μπορώ να κάνω (όλες οι συμβουλές δεκτές), είναι αν υπάρχει κάποιος καλός άνθρωπος που να κάνει ανάκτηση δεδομένων. :)

Δημοσ.

WD10TMVW το μοντέλο του δίσκου. Όπως θα δεις και σε μια απλή αναζήτηση, είναι πλακέτα χωρίς SATA connectors. :(

post-163851-0-20450200-1394201746_thumb.jpg

post-163851-0-20692100-1394201860_thumb.jpg

Δημοσ.

Νίκο εδώ και χρόνια (5ετία τουλάχιστον), διάφοροι 2.5άρηδες που κυκλοφορούν (WD κυρίως -και αυτή νομίζω το πρωτοξεκίνησε το τρεντ- αλλά και πχ Hitachi που έχει τύχει να δω σε...κάλυμα Verbatim), έχουν ακριβώς τέτοια πλακέτα, την απαράδεκτη που λέει κι ο ts (προφανώς για μείωση του κόστους), με USB connector (αντί για SATA + ξεχωριστό "αντάπτορα"), ενσωματωμένο στην PCB του σκληρού...

Όσο για 'σένα ts, δύσκολα τα πράγματα...

ΙΣΩΣ το μόνο που σου μένει (καθώς προφανώς το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτή την γαμοπλακέτα) είναι να δοκιμάσεις (αφού το εντοπίσεις) να μεταφέρεις το ROM τσιπακι που περιέχει το firmware της αρχικής πλακέτας, στην καινούρια...

Χέσε μέσα Πολυχρόνη δηλαδή, καθώς είτε ζημιά ενδέχεται να κάνεις κατά τα ξεκολλήματα (θες σωστά εργαλεία = σωστό κολλητήρι, ίσως και θερμοπίστολο, ΚΑΙ...σωστό χέρι...), είτε και όλα σωστά να τα κάνεις, ενδέχεται να μη δουλέψει (ίσως να μην είναι η ακριβώς σωστή πλακέτα που χρειάζεσαι).

Μία εναλλακτική για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες αποτυχίας είναι να στείλεις την παλιά πλακέτα σου στην PCB Solutions, που θα χρεώσουν αλμυρούτσικα (γύρω στο 50άρι), ΑΡΚΕΙ να έχουν και την πλακέτα που χρειάζεσαι, για να στην πουλήσουν, και θα σου κάνουν -αν δεν κάνω λάθος- την μεταφορά του ROM chip, χωρίς περαιτέρω χρέωση...

Η άλλη επιλογή φυσικά, είναι να δώσεις των κωλοδισκάκο σε εταιρία ανάκτησης (πχ Datalabs), Η ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΘΑ ΧΡΕΩΣΕΙ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ (...εκτός κι αν τους δώσεις μαζί την νέα πλακέτα, ΕΙΝΑΙ η σωστή, κάνουν την μεταφορά που λέγαμε, ΔΕΝ έχει άλλο θέμα ο σκληρός, και ΔΕΝ χρειαστεί τελικά πληρωμή επιπλέον πλακέτας, η άνοιγμα του σκληρού για να παρθούν μέσω "φυσικής παρέμβασης" τα δεδομένα, διαδικασία δηλαδή που θα εκτινάξει το κοστολόγιο στον θεό...).

Υποθέτω ότι για πελάτη σου πρόκειται, και ανάλογα το πόσο σημαντικά ή όχι είναι τα δεδομένα, προετοίμασέ τον (/την) για αδυναμία συνέχισης (εκτός κι αν έχει να σκάσει τα -πιθανώς- τρελλά φράγκα που ίσως χρειαστούν).

Καθώς, ανάκτηση δεδομένων, δεν παίζει έτσι απλώς σοφτγουερικά, ως έχουν τα πράγματα...

Δημοσ.

Άστα και βράστα δηλαδή. Έχω ήδη ενημερώσει τον χρήστη, λογικά θα δω τι μπορεί να γίνει με την PCB Solutions. :) Ευχαριστώ πάντως!

Δημοσ.

Λοιπόν δεν θα πήγαινε ποτε το μυαλό μου σε μια τοσο διεστραμενη κατασκευή δίσκου  :fear:

Αλλα σου βρήκα λυση, αν πιάνουν τα χερια σου βεβαίως βεβαιως

http://forum.hddguru.com/viewtopic.php?f=1&t=26742

5-6 συρματάκια ειναι και μια ταση !!!

• Like 1
Δημοσ.

Μα το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν βγαίνει σε SATA Νικ, αλλά το ότι έχει καεί (κάτι) στην πλακέτα...

Αυτο που ανέφερα προφανώς και ειναι τo πρώτο βήμα, πλακέτα μπορεί να βρει οπουδήποτε

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=WD10TMVW&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR6.TRC2.A0.H0.XWD10TMVW+pcb&_nkw=WD10TMVW+pcb&_sacat=0

Εγω πως θα δουλευα, να πράγματι τα δεδομένα ειχαν κάποια αξια, πρωτα θα το έκανα sata που ειναι και η ποιο χαμηλού κόστους λυση, αν δεν γινόταν τίποτα θα πήγαινα στην πλακέτα αν ολα πηγαιναν καλα με την πλακετα

Τωρα αν εισαι σίγουρος πας με την μια στην πλακέτα, που μπορει να αλλάξει και παλι τζίφος γιατι εχει χτυπήσει ο δίσκος, τι να πω βέπεις και κανεις

Δημοσ.

Tα πιθανότερα στην περίπτωσή του είναι τα εξής :

α) Πάπαλα η πλακέτα (καθώς εμφανώς ξέρει ο ts από πισιά και αν υπήρχε πρόβλημα πχ με head crash θα το αναγνώριζε/θα το ανέφερε).

β) Η νέα πλακέτα που βρήκε δεν βοηθάει γιατί χρειάζεται το ROM chip της παλιάς (πιθανότατο, καθώς όπως λέει, ρεύμα παίρνει).

Γι' αυτό και όπως είπα ότι το να αλλάξει το interface της νέας πλακέτας, είναι τζάμπα κόπος και αχρείαστος. Το κάνεις μόνο όταν τον θες ντε και καλά εσωτερικό τον δίσκο. Του εν λόγω όμως το ζήτημα, είναι να ανακτήσει τα αρχεία...

Δημοσ.

Πάντα υπάρχει η περίπτωση να υπάρχει θέμα στο USB κομμάτι, οπότε imo η παράκαμψή του αξίζει να δοκιμαστεί αφού απαιτεί μόνο λίγα κολλήματα.

Μετά σκαντζάρεις τη ROM στη νέα πλακέτα (που είναι λίγο πιο risky) και τέλος απευθύνεσαι στους επαγγελματίες.

Εκτός αν ο πληρών τα έχει και είναι διατεθειμένος να τα σκάσει, οπότε πας κατευθείαν στην πληρωμένη λύση για να κινείται και το χρήμα ;-).

ΥΓ Τι άλλο θα σκεφτούν οι κωλοεταιρείες για να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη?!

Δημοσ.

Αν εννοείς τον κονέκτορα, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να έχει ξεκολλήσει/σπάσει την πλακέτα.

Συμβαίνει ενίοτε με δαύτες τις πλακέτες - δεν μας είπε κάτι τέτοιο όμως ο ts, οπότε ο μόνος λόγος όπως είπα πριν να κάνει ακόμη και "λίγα κολλήματα" (που δεν είναι καθόλου τόσο εύκολο όσο γράφεται, btw - για να μη συζητήσουμε το να αποσπάσει το SATA interface από άλλο δίσκο) κάποιος, είναι απλώς να θέλει οπωσδήποτε να τον συνδέσει εσωτερικά.

Ο εν λόγω ts δεν έχει κάτι να κερδίσει με αυτή την διαδικασία όμως.

Δημοσ.

Είτε ο κονέκτορας είτε κάποιο από τα SATA to USB εξαρτήματα που τον οδηγούν... "με το πρόβλημα ότι δεν τον αναγνωρίζει ο υπολογιστής" είναι αρκετά γενικό και μπορεί να προκαλείται από μια σειρά από faults. 

Όσον αφορά την απόσπαση του SATA interface είναι όντως δύσκολο, αλλά επειδή είχα καβατζώσει μια εποχή spares δεν σκέφτηκα ότι χρειάζεται. Και επίσης μπορεί να κολλήσει απευθείας SATA καλώδιο και να λύσει το θέμα.

Anyway, νομίζω ότι έχουν αναφερθεί όλες οι πιθανές δοκιμές που μπορεί να γίνουν, διαλέγει και κάνει...

btw ποιο είναι το τσιπάκι της ROM που πρέπει να μεταμοσχευθεί στη νέα πλακέτα?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...