Προς το περιεχόμενο

Αναβάθμιση SSD σε MacBook Air Mid 2012

Dr.Fuzzy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το συγκεκριμένο post σκοπό έχει να μοιραστώ μαζί σας την αναβάθμιση του SSD που έκανα στο MacBook Air μου σε περίπτωση που κάποιος ψάχνει κάτι αντίστοιχο.

Το MacBook Air είναι 13" ΒΤΟ 8GB, i5 1.8GHz με 128GB SSD (Toshiba).

Δυστυχώς ενώ ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος από το μηχάνημα τα 128GB του SSD ήταν οριακά λίγα για τη χρήση που κάνω, δεδομένου ότι τρέχω ένα Linux VM σε VMWare με εργαλεία (που δυστυχώς δεν υπάρχουν σε MacOSX) και λίγο πολύ είναι 60GB. Μία λύση ήταν να το έχω σε εξωτερικό σκληρό αλλά και πάλι δεν είναι ότι πιο πρακτικό υπάρχει να συνδέω-ξεσυνδέω το σκληρό κάθε φορά, συν ότι η ταχύτητα ενός μηχανικού σκληρού έστω και USB 3.0 σε συνδυασμό ότι είναι VM καθυστερεί πολύ τα πράγματα. Έτσι λοιπόν σκεφτόμουν αρχικά να βάλω μια κάρτα miniSD 64GB με το miniDrive adapter και να τη έχω μόνιμα πάνω αλλά ακόμα και οι πολύ γρήγορες (extreme) που υπάρχουν είναι σχετικά αργές (80MB/s και αν) σε σχέση με τον SSD. Μια άλλη λύση ήταν να πάρω έναν SSD εξωτερικό δίσκο, αλλά πάλι βαριόμουνα τα βάλε βγάλε.

Έτσι ψάχνοντας για λύση, έπεσα πάνω στην OWC η οποία προσφέρει SSD αναβάθμισης για το Air (και σχεδόν όλα τα άλλα μοντέλα). Συγκεκριμένα λοιπόν βρήκα αυτό http://eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Air-Retina/Apple-MacBook-Air-2012-Drive-Internal-Flash

http://eshop.macsales.com/search/MBA2012.240 το kit το οποίο και παρήγγειλα. 240GB SSD + external case (πολύ κομψό και μικρό και ταιριάζει απόλυτα side-by-side με το Air) για να επαναχρησιμοποιηθεί ο παλιός SSD σαν external.

Εχτές λοιπόν παρέλαβα το κουτάκι (έχει μέσα και τα κατσαβίδια) και σήμερα γράφω τις εντυπώσεις μου που δεν σας κρύβω ότι είναι υπέρ του δέοντος θετικές. Η εγκατάσταση του καινούριου SSD είναι πανεύκολη, υπόθεση 10 λεπτών (υπάρχει σχετικό βίντεο guide από την OWC http://eshop.macsales.com/installvideos/macbook_air_2012/) όπως επίσης και η τοποθέτηση του παλιού στο external case.

Επιδώσεις λοιπόν...Πέραν ότι πλέον έχω 240GB χώρου, τα νούμερα read/write είναι εκπληκτικά!!! Με τον μαμά δίσκο το Blackmagic μου έκανε report 400/300 ΜΒ/s, ενώ ο καινούριος είναι 100 ΜΒ/s περισσότερο, δηλαδή 500/400 MB/s! H δεύτερη έκπληξη ήρθε με τον μαμά δίσκο στο external case (USB3.0) όπου το Blackmagic κάνει report 380/280 MB/s, δηλαδή ~20ΜΒ/s λιγότερα απ' ότι όταν ήταν μέσα στο Air σαν Sata 3!

Τη μεταφορά από τον μαμά σκληρό στον OWC την έκανα με το Carbon Copy Cloner (έχοντας κάνει boot το ΜacOSX από τον μαμά σκληρό που έγινε εξωτερικός) το οποίο έχει το καλό ότι κάνει clone και το Recovery Partition. Φυσικά μπορεί να γίνει και με το Disk Utility εξίσου καλά αλλά για το Recovery partition πρέπει να το κάνεις unhide πρώτα και το κάνεις clone ξεχωριστά και δεδομένου ότι το έχω κάνει παλιότερα και είμαι λίγο τεμπέλης προτίμησα το CCC. Φυσικά μπορούσα να κάνω clean install και migrate κλπ κλπ αλλά σε Unix-οειδή όπως το OSX δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά (ψυχολογική ίσως πιο πολύ), οπότε τσάμπα κόπος.

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ! Ώπα το trim ήταν ενεργοποιημένο στον παλιό, δεν γινεται αυτόματα και στον καινούριο; Κάτσε να το τσεκάρω...

Trim Support: ΝΟ

Μόλις βρήκα αυτό http://blog.macsales.com/11051-to-trim-or-not-to-trim-owc-has-the-answer στο οποίο λένε ΝΑ ΜΗΝ ενεργοποιήσεις το trim καθώς ο controller αναλαμβάνει τη δουλειά αυτή. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι με enabled το trim στους OWC δίσκους κάνει degrade το performance....

Μόλις βρήκα αυτό http://blog.macsales.com/11051-to-trim-or-not-to-trim-owc-has-the-answer στο οποίο λένε ΝΑ ΜΗΝ ενεργοποιήσεις το trim καθώς ο controller αναλαμβάνει τη δουλειά αυτή. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι με enabled το trim στους OWC δίσκους κάνει degrade το performance....

Και καπου εκει καταλαβαινουμε οτι η OWC δεν ειναι απο τις πιο σοβαρες εταιριες...

Η ιδια η εταιρια παραθετει σαν πειστηριο-επιχειρημα για την ενεργοποιηση ή οχι του TRIM την αποψη ενος χρηστη:

As OWC customer Scott Gosling recently said in an email to us, “I used the trim enabler 1.1 initially, then realized that your self maintenance was far superior to using TRIM so I disabled it. It made a huge difference in terms of reliability.”

Εντωμεταξυ, εννοειται οτι ψευδεται οταν λεει οτι το garbage collection μπορει να κανει εξισου καλη δουλεια με το TRIM.

Δεν άργησε ιδιαίτερα, κάπου μια εβδομάδα, απλά έλειπα οπότε το εγκατέστησα τώρα. Αν θυμάμαι καλά έκανε 349$ πριν 2 μήνες που έδωσα την παραγγελία, αλλά τώρα που το βλέπω το έχει προσφορά 269$...not bad! Τελωνείο, όχι δεν.

• Like 1

Πολύ καλό...Εριξα μια ματια και οντως αξιζει..Η ιδέα με το enclosure για τον παλιο σκληρό επίσης πολύ καλή !  Μπράβο για το  thread φίλε

• Like 1

Πολύ καλό...Εριξα μια ματια και οντως αξιζει..Η ιδέα με το enclosure για τον παλιο σκληρό επίσης πολύ καλή !  Μπράβο για το  thread φίλε

Να'σαι καλά φίλε μου, σε ευχαριστώ.

• Like 1

Να'σαι καλά φίλε μου, σε ευχαριστώ.

Δεν κανει τίποτα ! Η αλήθεια να λέγεται :D Εχω ψηθει παντως καποια στιγμη να δοκιμασω κανενα update ssd στα 512 gb ! Aν χρειαστω βοηθεια θα στειλω pm !

Δεν κανει τίποτα ! Η αλήθεια να λέγεται :D Εχω ψηθει παντως καποια στιγμη να δοκιμασω κανενα update ssd στα 512 gb ! Aν χρειαστω βοηθεια θα στειλω pm !

Ελεύθερα, σε ότι μπορώ να βοηθήσω μετά χαράς! Τι μηχάνημα έχεις;

• Like 1

rMBP late2013. 512αρης σκληρός θα ήταν ότι πρέπει για να εχεις 2 partition 250αρια,ενα για macos και ενα bootcamp/virtual machine-κατι σε parallels και να μην χρειαζεσαι περιφερειακα ολη την ωρα...χώρια οι ταχύτητες ssd pci-e σε σχέση με usb hdd...νομίζω εχουν ssd's για ολα τα μοντελα αυτη τη στιγμη αν δεν κανω λαθος..

Ναι εδώ είσαι https://eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Air-Retina/Apple-MacBook-Pro-Retina-2012-Drive-Internal-Flash . Δε το συζητάμε καμία σχέση, ό λόγος που έκανα την αναβάθμιση κατά βάση ήταν για να μπορώ δουλέψω κάποια εργαλεία σε Linux πάνω σε VMware (50-60GB partition) και μέχρι πριν ήμουν οριακά με 10GB ελεύθερο χώρο στο OSX.

Ναι εδώ είσαι https://eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Air-Retina/Apple-MacBook-Pro-Retina-2012-Drive-Internal-Flash . Δε το συζητάμε καμία σχέση, ό λόγος που έκανα την αναβάθμιση κατά βάση ήταν για να μπορώ δουλέψω κάποια εργαλεία σε Linux πάνω σε VMware (50-60GB partition) και μέχρι πριν ήμουν οριακά με 10GB ελεύθερο χώρο στο OSX.

Aκριβως αυτο δεν θελω και εγω..μην ακουσω οριακα...αισθανεσαι οτι δεν θα χωραει τιποτα σε λιγο !  ειναι οντως πιο γρηγοροι απο τους εργοστασιακους οπως γραφει ? το ειχα παρατηρησει κ την προηγουμενη φορα που κοιταξα...επισης οταν κοιτας την τιμη λες πολλά,αλλα μετα θυμηθηκα οτι ειναι dollars...επισης μαρεσει εξαιρετικα η ιδεα του μικρου enclosure για τον εργοστασιακο σκληρό...

τελωνειο παιζει κανονικά έτσι ? πόσα έδωσες περίπου ? μεταφορικά?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...