Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε. Έχω εδώ και κάποιες εβδομάδες τον q6600 g0. Έχω κάνει overclock στα 3.2ghz και είμαι stable με 1.3vcore(1.184-1.248 στο cpu-z). Επειδή λόγω καιρού και παλιάς ψύκτρας δεν με παίρνει να ανεβάσω κι άλλο λόγο θερμοκρασίας τον έχω αφήσει εκεί. Χτες για δοκιμή αποφάσισα να βάλω 3.6ghz ανεβάζοντας vcore στα 1.45. Ενώ bootare κανονικά , λίγα δευτερόλεπτα αφού ξεκίνησα το intel burn test , το σύστημα έκανε restart. Δεν έβγαλε μπλε οθόνη , καθώς επίσης δεν μου έβγαλε μήνυμα αστάθειας στο bios  όπως συνηθίζεται , σε άλλες περιπτώσεις αποτυχημένου overclock. Η μητρική μου είναι η gigabyte ep43-ds3l , το fsb και οι μνήμες ήταν στα 400 , όπου είναι και η default λειτουργία τους , οπότε φαντάζομαι δεν εχουν κάποιο θέμα. Κάπου διάβαζα ότι σε τέτοιες παρόμοιες περιπτώσεις φταιει το psu..Έχω το corsair cx430 v2 , υπάρχει περίπτωση να είναι αυτό το θέμα;

Δημοσ.

μπορεις να κοψεις το restart υπαρχει ρυθμιση για αυτο  !! υπολογιστης -ιδιοτητες -εκκινηση και αποκατασταση - ξετσεκαρεις αυτοματη επανεκινηση !

αλλα απο την αλλη μαλλον παιζει να μη μπορει να παιξει  ψηλα η μητρικη σου εκει τα g 41 g43 δε ειναι για πολλα !!

επισης δες αυτο κοψε συχνοτητα 50-50 τη καθε φορα μεχρι να σου σταθεροποιηθει καπου !!

επισης παιξε με το  ρευμα +- εκει που βλεπεις τις καλυτερες θερμοκρασιες με το prime 95 !! αλλα να εισαι σταθερος !! επισης ενα cinebench 11.5  με 2 run στη σειρα  ειναι ενα καλο τεστακι για σταθεροτητα γιατι τεσταρει 100%

επισης βαλε το blue screen view να δουμε τι σε κοβει υπαρχουν και  τα bsod σκριν σε αυτο που κραταει καθε φορα στη μνημη του !!

http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

πχ  απο bsod σκρινακια  ειναι τεσταρισμενα βλεπεις και κρινεις τι σε κοβει με εχει βοηθησει πολυ ειδικα στα ρευματα σε cpu  00χ124

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?266589-The-OverClockers-BSOD-code-list

BSOD codes for overclocking
0x101 = increase vcore
0x124 = increase/decrease QPI/VTT first, if not increase/decrease vcore...have to test to see which one it is
on i7 45nm, usually means too little VVT/QPI for the speed of Uncore
on i7 32nm SB, usually means too little vCore
0x0A = unstable RAM/IMC, increase QPI first, if that doesn't work increase vcore
0x1A = Memory management error. It usually means a bad stick of Ram. Test with Memtest or whatever you prefer. Try raising your Ram voltage
0x1E = increase vcore
0x3B = increase vcore
0x3D = increase vcore
0xD1 = QPI/VTT, increase/decrease as necessary, can also be unstable Ram, raise Ram voltage
0x9C = QPI/VTT most likely, but increasing vcore has helped in some instances
0x50 = RAM timings/Frequency or uncore multi unstable, increase RAM voltage or adjust QPI/VTT, or lower uncore if you're higher than 2x
0x109 = Not enough or too Much memory voltage
0x116 = Low IOH (NB) voltage, GPU issue (most common when running multi-GPU/overclocking GPU)
0x7E = Corrupted OS file, possibly from overclocking. Run sfc /scannow and chkdsk /r

BSOD Codes for SandyBridge
0x124 = add/remove vcore or QPI/VTT voltage (usually Vcore, once it was QPI/VTT)
0x101 = add more vcore
0x50 = RAM timings/Frequency add DDR3 voltage or add QPI/VTT
0x1E = add more vcore
0x3B = add more vcore
0xD1 = add QPI/VTT voltage
“0x9C = QPI/VTT most likely, but increasing vcore has helped in some instances”
0X109 = add DDR3 voltage
0x0A = add QPI/VTT voltage

Δημοσ.

Βασικά όπως είπα , το θέμα είναι οτι ΔΕΝ βγάζει blue screen :-) . Κάθε φορά που είχα αστάθεια συστήματος όντως έβγαζε blue screen αφού ούτως η άλλως έχω απενεργοποιήσει το αυτόματο restart. Απλά τώρα έκανε απευθείας επανεκκίνηση. Όσο για τη μητρική , p43 chipset έχει και με τον e8400 που είχα μέχρι πρότινος , άντεχε μέχρι fsb 419 όπου έχει fsb wall. Ουσιαστικά εγώ αυτό που θέλω να δω είναι αν το σύστημα τραβάει μέχρι τα 3.6 ώστε να βάλω καλύτερη ψύκτρα , αλλιώς θα παραμείνω στα 3.2 που την ψιλοπαλέυει με temps κλπ.

Δημοσ.

Για Q6600 G0 @ 3.6GHz, δεν αρκει μονο να προσθεσεις vcore, χρειαζεται αναλογα με τη μητρικη
και extra ρευματα αλλου για παραδειγμα Northbridge, FSB, μνημες κ.λπ. Ο επεξεργαστης 3.6GHz,
ναι συνηθως τα εχει, παραπανω θα σου κολλησει/σταματησει. Επομενως θες καμποσο try & error,
ψαξιμο στις ρυθμισεις του. Η μητρικη, ειναι ok. [αρκει να προσεξεις θερμοκρασιες στο northbridge] 

Δημοσ.

Βασικά όπως είπα , το θέμα είναι οτι ΔΕΝ βγάζει blue screen :-) . Κάθε φορά που είχα αστάθεια συστήματος όντως έβγαζε blue screen αφού ούτως η άλλως έχω απενεργοποιήσει το αυτόματο restart. Απλά τώρα έκανε απευθείας επανεκκίνηση. Όσο για τη μητρική , p43 chipset έχει και με τον e8400 που είχα μέχρι πρότινος , άντεχε μέχρι fsb 419 όπου έχει fsb wall. Ουσιαστικά εγώ αυτό που θέλω να δω είναι αν το σύστημα τραβάει μέχρι τα 3.6 ώστε να βάλω καλύτερη ψύκτρα , αλλιώς θα παραμείνω στα 3.2 που την ψιλοπαλέυει με temps κλπ.

τα καλα τσιπακια παιζαν και παραπανω απο τα 3.6 (θελει και λιγο τυχη εδω)τωρα αν ειχες μια μητρικη με p45 η χ38-χ48 θα ειταν πολυ διαφορετικα τα πραγματα στα ψηλα ρολογια με (4 core )και αλλο τα 419 με core 2 duo και αλλο με q 6600 ετσι τις περισσοτερες φορες ξεμενουν απο τροφοδοσια οι μητρικες οχι απο τροφοδοτικο να εξηγουμαστε τωρα στη περιπτωση σου σταθεροιποιησε τη μητρικη σου οσο πιο ψηλα μπορεις με το λιγοτερο ρευμα (κανε τεστακια)και απλα η ψυκτρα εαν θα προβεις σε αλλαγη απλα θα βελτιωσει τις θερμοκρασιες σου  !!

καλη συνεχεια !!

Δημοσ.

Εγώ πίστευα ότι εφόσον δεν ανεβάζω το fsb πάνω από 400 , το οποίο η μητρική υποτίθεται υποστηρίζει ούτως η άλλως  , δεν θα είχα τέτοια θέματα και θα χρειαζόταν να πειράξω μόνο το vcore.. Τώρα στα 3.2 πάντως τρέχω με 4χ800 χωρίς να έχω αλλάξει ρεύματα σε κάτι άλλο πέρα από το vcore . Το pci-e το έχω ούτως η άλλως κλειδωμένο στα 100.

Δημοσ.

Δεν εχω ανεβασει ποτε Q6600 G0 @ 3.6GHz, μονο με vcore.
Θεωρητικως, θα μπορουσε να γινει καρφωνοντας του > 1.5v!

Αλλα ετσι, χρειαζεσαι πολυ δυνατη υποστηριξη σε cpu cooler.

Ρυθμιζα παντοτε ρευματα και αλλου, για σταθερο @ 1600 fsb,
οχι μονο @ επεξεργαστη, τα εγραψα ^^ / αναλογως μητρικη  B) 

Δημοσ.

Εγώ πίστευα ότι εφόσον δεν ανεβάζω το fsb πάνω από 400 , το οποίο η μητρική υποτίθεται υποστηρίζει ούτως η άλλως  , δεν θα είχα τέτοια θέματα και θα χρειαζόταν να πειράξω μόνο το vcore.. Τώρα στα 3.2 πάντως τρέχω με 4χ800 χωρίς να έχω αλλάξει ρεύματα σε κάτι άλλο πέρα από το vcore . Το pci-e το έχω ούτως η άλλως κλειδωμένο στα 100.

επισης ξεχασα να σου πω κοιτα και λιγο τις μνημες σου υπαρχει και περπτωση  να μη μπορουν να παιξουν 1/1 και να κρασαρει το συστημα  !! μεσα στο βιος εχει και δαιρετη να τις ριξεις και πιο χαμηλα ωστε να μη ακολουθυν το ψηλο fsb ετσι θα σου επιτρεψει να ανεβεις και πιο ψηλα (δοκιμες θελει)

στο fdb που σκοπευεις οι μνημες που κλειδωνουν δωσε ενα σκρινακι απο cpu-z στη ενοτητα μνημες εαν εχεις 800 αρες μνημες δδρ 2 θα δειχνει 400 (δηλαδη dooble rate x2 θα μετρας ==800 στη πραξη !! δηλαδη τις βαζεις πχ στα 333 και εσυ συνεχιζεις ασυχρονα να ανεβαζεις fsb απο 400 και πανω !! ετσι με αυτο το τροπο αφηνουμε τις μνημες να παιξουν χαλαρα και να μη μαε κοβουν ψηλα!!

Δημοσ.

Υποθετω οτι, δοκιμαζεις με 9x multi για τα 3.6 και οτι με 8x θα μπορεις να εχεις 3.3 ευκολα (412-413 fsb)
Επομενως δες, διχως να το ζορισεις ή βαρεσεις σε ρευμα και με το stock cooler, τι μεγιστο εχεις ευκολα*:
- 3.3 GHz 8x
- 3.? GHz 9x (για 3.4 θελεις 378 fsb)

*Μη κολλας στην επιτευξη 3.6 απαραιτητα, αν πηγαινει ετσι 3.4, δεν ειναι σπουδαια διαφορα τα 200mhz...

~ ~ ~ ~

Εν ολιγοις, σημαντικο ειναι και το ευκολα B) Αν σου καθονται 3.3-3.4GHz διχως ταλαιπωρια,
και διχως να ψαχνεσαι περαιτερω με ψυξεις σε cpu [και northbridge], νομιζω εισαι μια χαρα  :-)

Δημοσ.

Έκανα μια δοκιμή τώρα.. Για 3.4 , έβαλα το 378 fsb x9 και ανέβασα το mch core στα 1.3v.Vcore ξεκίνησα με 1.35 , όπου στο 2ο pass του intel burn test  μου έγραψε πως είμαι unstable. Ανέβασα 1.375 και έγινε πάλι το ίδιο. Εν τέλη με 1.4v πέρασα 3 runs απλά ανέβασα πάρα πολυ θερμοκρασίες και οι 2 πυρήνες κατέβασαν συχνότητα , οπότε και πάλι δεν είμαι 100% σίγουρος πως θα είμαι stable εκεί  , αν και τα σημάδια ήταν θετικά (φυσικά με καλύτερη ψύξη). Ψύκτρα πάντως δεν έχω την στοκ , αλλά μια παλιά thermaltake , εποχής pentium 4 , και συγκεκριμένα αυτήν εδώ http://www.silentpcreview.com/article201-page1.html , με 2 άλλα φανάκια 80mm σε διάταξη push - pull. Τώρα σκέφτομαι να αγοράσω την thermalright true spirit 120m , αν και δεν ξέρω πόση διαφορά θα δω σε σχέση με αυτήν που έχω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επισης, μην μπαινεις στη λογικη σταθεροτητας απαραιτητα με intel burn test.

Δοκιμασε το Cinebench που αναφερθηκε, ή ακομη και Handbrake encoding:
εαν το συστημα σου ειναι γενικως σταθερο και στα πιο ζορικα προγραμματα
που εσυ το δουλευεις, μικρη σημασια εχει, να μη βγαζει καποιο αλλο τεστ..... :ph34r:

Το cooler φαινεται καλυτερο, απο το stock intel => οποτε το κρατας και ετσι.

~ ~ ~ ~

Ενδεχομενως, με καμποσο finetuning* να εχεις 3.5-3.6GHz με το Τhermaltake.

Ομως θα πρεπει: να ψαξεις και τα υπολοιπα ρευματα που σου δινει η μητρικη,
και βεβαιως να τσεκαρεις & θερμοκρασιες -> μη ξεφυγει οτιδηποτε πολυ ψηλα..

Edit:
- - - -
*Επιλογες για ρευματα @ P43, υπαρχουν αρκετες:
 Motherboard Voltage Control
 Voltage Type.………... Manual
 CPU
 CPU Vcore….……….........1.2500v*...: auto
 CPU Termination…..... 1.200V*.......: auto
 CPU PLL…………………....1.500V*.......: auto
 CPU Referen.…………....0.755V*.......: auto
 MCH/ICH
 MCH Core…………….....1.100V...........: << 1.200V
 ICH I/O……………….....1.550V............: <<< auto
 DRAM
 DRAM Voltage ……....1.800V............: auto

Επεξ/σία από TheDevilMayCare
Δημοσ.

Από τη στιγμή που με 1.4 vcore  οι θερμοκρασίες ξεφεύγουν ( ήδη είναι αρκετά υψηλές απλά δεδομένου ότι σε κανονική χρήση δν φτάνουν αυτές με intel burn test ) , μάλλον θα μείνω στα 3.2 μέχρι να αλλάξω ψύκτρα. Οι άλλες επιλογές για τις τάσεις , δεν έχουνε πολλά βήματα πάντως , πχ το cpu pll έχει κατώτερη τιμή το 1.55 και μετά παει 1.65 , 1.75. Το mch core το δοκίμασα ήδη στα 1.3volt πριν.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...