Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

δεν νομιζω κανεις να σπουδασε πχ χημικος για να γυνει σερβιτορος ή λαντσερης

Σαν χημικος αν εχεις εργασιακη εμπειρια σε καποια βιομηχανια/βιοτεχνια η σε καποιο ιδιωτικο εργαστηριο μετρας πολυ περισσοτερο σε σχεση με εναν απειρο χημικο με μαστερ. Οταν ο αλλος καιγεται να βγει η καθημερινη δουλεια και παλι η εμπειρια ειναι παρα πολυ σημαντικη!

Εξω οχι μονο τα πτυχια αλλα και μια βεβαιωση παρακολουθησης ενος ολιγοημερου σεμιναριου λαμβανεται υποψιν. Εμενα η καρριερα μου σαν συμβουλου επιχειρησεων στη Γαλλια στηριχτηκε βασικα σε μια βεβαιωση ενος προγραμματος 14 ωρων.

Προφανως εξω ειναι πιο οργανωμενοι και η αγορα εργασιας δεν θυμιζει των πλανητη των πιθηκων οπως εδω αλλα και εκει η προυπηρεσια και η εμπειρια εκτιμωνται ιδιαιτερως. Απλα εκει εκτιμανε περισσοτερο και τις επιπλεον σπουδες γιατι υπαρχουν πολλες θεσεις οπως στην βαρια βιομηχανια, οικονομικοι ομιλοι κτλ κτλ οπου ενα μαστερ η ενα PhD μπορουν να σου φανουν χρησιμα.

Στην Γαλλια πχ το παραδειγμα που εφερε ο φιλος πριν για το R&D φαρμακοβιομηχανιων μπορει να απασχολησει δεκαδες χιλιαδες εργαζομενους και παντα υπαρχουν θεσεις για ικανους ανθρωπους.

Ομοιως σε αλλους ερευνητικους τομεις, πανεπιστημια, ερευνητικα κεντρα.

Ε εδω ειμαστε λιγο Ζουλου, η οικονομικη δραστηριοτητα δεν βασιζεται στην υψηλη τεχνολογια και το αφεντικο

συνηθως ειναι ενας μπαμπουινος που εκανε λεφτα και ανοιξε την επιχειρηση του με κρατικα χρηματα ειτε

με επιχορηγησεις ειτε με κλεψιες.

• Απαντ. 340
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ρε παιδιά πρέπει να δούμε λίγο και την φύση της κάθε δουλειάς. Δεν ομαδοποιούνται όλες έτσι εύκολα. Αν μιλάμε για την θέση ενός οδηγού για παράδειγμα, προφανώς και τον εργοδότη τον καίει η προυπηρεσία. Αν μιλάμε για μια θέση που θα απασχολήσει εναν χημικό μια που αναφέρθηκε, πιστεύετε ότι η 4ετης (και πολλές φορές έξω 3ετης) φοίτηση πάνω στην Χημεία είναι ικανή να δώσει τα απαραίτητα εφόδια σε κάποιον για να δουλέψει επιστημονικά? Μην γελιόμαστε. Μόλις πριν 2 εβδομάδες τελείωσα το φυσικό. Το μόνο που μπορώ να κάνω με επιτυχία είναι ιδιαίτερα ή μαθήματα επιπέδου Λυκείου σε φροντιστήρια. Δεν έχω, όχι τα απαραίτητα εφόδια να κανω μια έρευνα, αλλά ουτε καν να κατσω να γράψω μια έτοιμη έρευνα δεν μπορώ. Κατα την γνώμη μου δεν νοείται θετικός επιστήμονας (εκεί έχω πείρα, για αυτό μπορώ να μιλήσω) χωρίς μεταπτυχιακό. Ακόμα και κάποιοι που τελειώνουν το προπτυχιακό και πάνε κατευθείαν στο phd πηδώντας το μεταπτυχιακό, απορώ πως βγάζουν άκρη. 

Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, η προυπηρεσία έρχεται σε δεύτερη μοίρα ή συνυπολογίζεται στα χρόνια του μαστερ + phd. 

• Like 1
Δημοσ.

Ρε παιδιά πρέπει να δούμε λίγο και την φύση της κάθε δουλειάς. Δεν ομαδοποιούνται όλες έτσι εύκολα. Αν μιλάμε για την θέση ενός οδηγού για παράδειγμα, προφανώς και τον εργοδότη τον καίει η προυπηρεσία. Αν μιλάμε για μια θέση που θα απασχολήσει εναν χημικό μια που αναφέρθηκε, πιστεύετε ότι η 4ετης (και πολλές φορές έξω 3ετης) φοίτηση πάνω στην Χημεία είναι ικανή να δώσει τα απαραίτητα εφόδια σε κάποιον για να δουλέψει επιστημονικά? Μην γελιόμαστε. Μόλις πριν 2 εβδομάδες τελείωσα το φυσικό. Το μόνο που μπορώ να κάνω με επιτυχία είναι ιδιαίτερα ή μαθήματα επιπέδου Λυκείου σε φροντιστήρια. Δεν έχω, όχι τα απαραίτητα εφόδια να κανω μια έρευνα, αλλά ουτε καν να κατσω να γράψω μια έτοιμη έρευνα δεν μπορώ. Κατα την γνώμη μου δεν νοείται θετικός επιστήμονας (εκεί έχω πείρα, για αυτό μπορώ να μιλήσω) χωρίς μεταπτυχιακό. Ακόμα και κάποιοι που τελειώνουν το προπτυχιακό και πάνε κατευθείαν στο phd πηδώντας το μεταπτυχιακό, απορώ πως βγάζουν άκρη. 

Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, η προυπηρεσία έρχεται σε δεύτερη μοίρα ή συνυπολογίζεται στα χρόνια του μαστερ + phd. 

Ημουν ετοιμος να αναφερω σαν παραδειγμα το επαγγελμα μου αλλα μιας και ανεφερες το δικο σου θα χρησιμοποιησω εσενα...

Τελειωσες φυσικο. Εννοειται πως χωρις καποια εξειδικευση, μεταπτυχιακα, διδακτορικα κλπ δεν μπορεις να δουλεψεις σε καποιο εξειδικευμενο τομεα. Π.χ.στην NASA ας πουμε :-D ...

Το θεμα φιλε ειναι πως αυτες οι θεσεις ειναι ελαχιστες και πιανονται απο τους κορυφαιους του ειδους.

Το 90% τουλαχιστον που τελειωσαν φυσικο που θα δουλεψουν (αν το καταφερουν και αυτο τελικα) νομιζεις? Σε φροντιστηρια, ιδιωτικα σχολεια κλπ. Ε σε αυτους το μεταπτυχιακο ειναι ενα αχρηστο χαρτι...

Δημοσ.

Αν και γενικά δεν με βρίσκει σύμφωνο ότι τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά είναι άχρηστα (το πίστευα παλαιότερα αλλά κατάλαβα σιγά σιγα ότι τουλάχιστον όπως το είχα στο μυαλό μου ήταν λάθος) θα σου πω αυτό που είπε κάποιος άλλος πιο πάνω.

Αυτού του είδους δουλειές που περιγράφεις είναι ένα μικρό μέρος της αγοράς εργασίας, και εδώ στην Ελλάδα ακόμα μικρότερο.

Έχει τελειώσει φυσικός (ένα σαφώς απαιτητικό τμήμα) και στο μυαλό σου έχεις λίγο πολύ ότι η αυτονόητη δουλειά ενός φυσικού είναι να κάνει έρευνα. Φυσικά και όχι. Είμαι μηχανικός και δουλεύω χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο. Άσχετα με το ότι στην Ελλάδα κατασκευές σημαίνει μηχανικός και τίποτα άλλο μπορώ άνετα να φανταστώ φυσικούς να δουλεύουν σε μια κατασεκυαστική εταιρεία ακόμα και ελληνική (αν ποτέ ανοίξουν λίγο τα μυαλά τους). Δυστυχώς δεν προσλαμβάνω εγώ άτομα στην εταιρεία.

Στο εξωτρικό φυσικοί δουλεύουν ως οικονομικοί αναλυτές, ασφαλιστές, μανατζερς, πραγματογνώμονες και ένα σωρό άλλα πράγματα. Όλες αυτές οι θέσεις δεν είναι ερευνα και σαφώς μπορείς να τις κάνεις χωρίς μεταπτυχιακά ... βοηθάνε δε λέω, αλλά δεν είναι το Α και το Ω.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Χημικού που αναφέρεις. Πολλοί χημικοί (παράλληλα με χημικούς μηχανικούς) απασχολούνται στον χώρο που δουλέυω εγώ στην επεξεργασία νερού ή λυμάτων. Νομίζεις χρειάζεται μεταπτυχιακό γι αυτό ? Μιλάμε για θέσεις πεδίου όχι για αυτόν που θα δουλέψει στο R&D της Veolia, της GE ή κάποιας άλλης εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογία και εξοπλισμό. Απλά πράγματα ... Εφαρμογή. Αν κάποιος μου προσέφερε βασικό on the job training την έκανα και εγώ που είμαι μηχανολόγος.

Η παραπάνω γνώση που δίνουν τα μεταπτυχιακά ΕΙΝΑΙ χρήσιμη αν βρεθεί κάποιος να εκτιμήσει σωστά της αξία της αλλά δεν είναι αυτό που θα σε "ξεστραβώσει" στην δουλειά σου.

Στη δουλειά μου έχω γνωρίσει ακρετούς με PhD, και αν δεν είναι "γάντι"/φωτογραφία της δουελιάς το PhD λίγο βοηθά στη πράξη, αν και ΣΑΦΩΣ υπάρχει ποιοτική διαφορά του αθνρώπινου υλικού. Συνάδελφος μηχανικός με PhD από το κορυφαίο ίσως πολυτεχνείο στην Ευρώπη θα υστερούσε σημαντικά από κάποιον που θα δούλευε επί 5 χρόνια στη θέση που ήρθε να καλύψει μετά (και κατά πάσα πιθανότητα θα τον είχε προϊστάμενο). Αυτό δε σημαίνει ότι ξεκινά από το 0, είναι στο χέρι του μανατζέρ του (αν και σπάνια το καταφαίρνει) να δει τι παραπάνω/διαφορετικό μπορεί να του προσφέρει ο ένας από τον άλλο.

Δημοσ.
Προφανως εξω ειναι πιο οργανωμενοι και η αγορα εργασιας δεν θυμιζει των πλανητη των πιθηκων οπως εδω αλλα και εκει η προυπηρεσια και η εμπειρια εκτιμωνται ιδιαιτερως. Απλα εκει εκτιμανε περισσοτερο και τις επιπλεον σπουδες γιατι υπαρχουν πολλες θεσεις οπως στην βαρια βιομηχανια, οικονομικοι ομιλοι κτλ κτλ οπου ενα μαστερ η ενα PhD μπορουν να σου φανουν χρησιμα.

Σαφως και εκτιμαται η προυπηρεσια οπως και οι επιπλεον σπουδες. Βασικα το καθε επιπλεον μπορει να σου φανει χρησιμο και δεν μπορεις να ξερεις εκ των προτερων με ποιον τροπο, οποτε δεν πρεπει να το υποτιμας. Εγω δεν εγινα συμβουλος με γνωσεις που απεκτησα μεσα σε 14 ωρες. Απλως μου δοθηκε η ευκαιρεια να διδαξω ελληνικα για 14 ωρες σε ενα πειραματικο προγραμμα γαλλικου πανεπιστημιου του οποιου ο στοχος δεν ηταν βεβαια η διδασκαλια των ελληνικων, αλλα η μελετη των μεταγνωστικων διαδικασιων της εκμαθησης μιας ξενης γλωσσας. Δηλαδη σημειωνα πως αντιδρουσαν οι γαλλοι κατα τη διαδικασια της διδασκαλιας της ελληνικης μπροστα σε αγνωστα για αυτους γραμματικα φαινομενα. Αυτη λοιπον η βεβαιωση συμμετοχης στο προγραμμα με παρουσιαζε στα ματια των μελλοντικων μου εργοδοτων σαν ερευνητη και αξιοπιστο ατομο, εφοσον ενα μεγαλο πανεπιστημιο με ειχε επιλεξει για συνεργατη. Καποια στιγμη με προσελαβε ενας εκπαιδευτικος οργανισμος που ειχε και σεμιναρια για επιχειρησεις και στραφηκα προς τα εκει. Αμα συμπληρωσεις καποια χρονια υπηρεσιας μπορεις με βαση ενα γαλλικο νομο (VAE) να μετατρεψεις την εμπειρια σε πτυχιο. Αυτο εκανα κι ετσι πηρα και πιστοποιηση consultant.

Τα πτυχια λοιπον αλλα και οι απλες βεβαιωσεις δεν ειναι μονο για τις γνωσεις. Ειναι και cartes-visites, δημιουργοι ευκαιριων, διαβατηρια κλπ που εξαρταται πως θα τα εκμεταλλευτεις.

• Like 1
Δημοσ.

Το 90% τουλαχιστον που τελειωσαν φυσικο που θα δουλεψουν (αν το καταφερουν και αυτο τελικα) νομιζεις? Σε φροντιστηρια, ιδιωτικα σχολεια κλπ. Ε σε αυτους το μεταπτυχιακο ειναι ενα αχρηστο χαρτι...

Όχι δεν είναι γιατί να έχει έναν καθηγητή με phd είναι "μόστρα" για το ιδιωτικό σχολειό.

Εγώ αν είχα ένα παιδί και ήξερα ότι στο ένα διδάσκει ο τάδε που έχει τελειώσει απλά φυσικό στην Πάτρα και στο άλλο ο τάδε που έχει phd και μου ζητάν τα ίδια λεφτά ή λίγο περισσότερα θα διάλεγα το δεύτερο.
Δημοσ.

Όχι δεν είναι γιατί να έχει έναν καθηγητή με phd είναι "μόστρα" για το ιδιωτικό σχολειό.

Εγώ αν είχα ένα παιδί και ήξερα ότι στο ένα διδάσκει ο τάδε που έχει τελειώσει απλά φυσικό στην Πάτρα και στο άλλο ο τάδε που έχει phd και μου ζητάν τα ίδια λεφτά ή λίγο περισσότερα θα διάλεγα το δεύτερο.

Μην τα ψυριζετε ρε παιδια. Την γενικη σκεψη παρτε.

Αλλα για πες μου. Για ποιο λογο θα διαλεγες τον phd? Για μαθητες λυκειου μιλαμε κουλαρετε. Δεν θα τα μαθουν τα παιδια προχωρημενη πυρηνικη φυσικη που εκαναν στο διδακτορικο. Ή μηπως την φυσικη του λυκειου θα την ξερει καλυτερα ο phd απο τον απλο πτυχιουχο?

• Like 1
Δημοσ.

Μην τα ψυριζετε ρε παιδια. Την γενικη σκεψη παρτε.

Αλλα για πες μου. Για ποιον λογο θα διαλεγες τον phd? Για μαθητες λυκειου μιλαμε κουλαρετε. Δεν θα τα μαθουν τα παιδια προχωρημενη πυρηνικη φυσικη που εκαναν στο διδακτορικο. Ή μηπως την φυσικη του λυκειου θα την ξερει καλυτερα ο phd απο τον απλο πτυχιουχο?

Για θα είναι πολύ πιο συστηματικός και με μεγαλυτερη καταρτηση, το οτι καποιος εχει ενα πτυχιο δεν λεει τιποτα μπορει να το πηρε με ενα απλο 5 ενω για να κανεις διδακτορικο πρεπει να εχεις ρηξει πολυ διαβασμα. 

Δημοσ.

Για θα είναι πολύ πιο συστηματικός και με μεγαλυτερη καταρτηση, το οτι καποιος εχει ενα πτυχιο δεν λεει τιποτα μπορει να το πηρε με ενα απλο 5 ενω για να κανεις διδακτορικο πρεπει να εχεις ρηξει πολυ διαβασμα. 

Δηλαδη αυτος που πηρε πτυχιο με 5 εννοεις πως δεν μπορει να διδαξει μαθητες λυκειου? Δεν ξερει τοσο καλα την φυσικη λυκειου οσο ο phd? Πιστευω να καταλαβαινεις πως αυτο δεν ισχυει ουτε στο ελαχιστο. Σαν να μου λες πως ενας μαθηματικος με phd ξερει να κανει καλυτερα πολλαπλασιασμο απο ενα απλο πτυχιουχο ενα πραγμα...

• Like 1
Δημοσ.

Δηλαδη αυτος που πηρε πτυχιο με 5 εννοεις πως δεν μπορει να διδαξει μαθητες λυκειου? Δεν ξερει τοσο καλα την φυσικη λυκειου οσο ο phd? Πιστευω να καταλαβαινεις πως αυτο δεν ισχυει ουτε στο ελαχιστο.

Γιατι το αποκλεεις ? Ξερεις ποσοι εχουν παρει πτυχιο γιατι το 4 εγυνε 5 ή γιατι ειχαν σκονακια, το αλλο πολυ σημαντικο ειναι οτι αν ειχα παιδι θα ηθελα εναν σοβαρο επιστημονα οχι να του μαθαινει μονο την παπαγαλια του λυκειου αλλα να σκεφτεται σωστα και πιστευω οτι ενας με phd ειναι πολυ καλυτερος σε αυτο.

Δημοσ.

Γιατι το αποκλεεις ? Ξερεις ποσοι εχουν παρει πτυχιο γιατι το 4 εγυνε 5 ή γιατι ειχαν σκονακια, το αλλο πολυ σημαντικο ειναι οτι αν ειχα παιδι θα ηθελα εναν σοβαρο επιστημονα οχι να του μαθαινει μονο την παπαγαλια του λυκειου αλλα να σκεφτεται σωστα και πιστευω οτι ενας με phd ειναι πολυ καλυτερος σε αυτο.

Το αν θα ειναι καλος η οχι καθηγητης για μαθητες λυκειου δεν παιζει καμια σχεση με το αν εχει ή οχι phd.

Ειχα εγω καθηγητες στο πανεπιστημιο καταξιωμενους με απειρες ερευνες που οταν σου εκαναν μαθημα ελεγες τι ειναι αυτο το πραγμα!!!

Οι γνωσεις που χρειαζεται για να διδαξεις ενα μαθητη λυκειου δεν απαιτουν κανενα phd. Αλλα στοιχεια πρεπει να κοιταξεις στον καθηγητη και οχι να γνωριζει πραγματα που δεν προκειται να διδαξει στο παιδι σου και να ειναι εξειδικευμενος σε κατι που ισως να χρειαζεται μονο η NASA.

• Like 2
Δημοσ.

Το αν θα ειναι καλος η οχι καθηγητης για μαθητες λυκειου δεν παιζει καμια σχεση με το αν εχει ή οχι phd.

Ειχα εγω καθηγητες στο πανεπιστημιο καταξιωμενους με απειρες ερευνες που οταν σου εκαναν μαθημα ελεγες τι ειναι αυτο το πραγμα!!!

Οι γνωσεις που χρειαζεται για να διδαξεις ενα μαθητη λυκειου δεν απαιτουν κανενα phd. Αλλα στοιχεια πρεπει να κοιταξεις στον καθηγητη και οχι να γνωριζει πραγματα που δεν προκειται να διδαξει στο παιδι σου και να ειναι εξειδικευμενος σε κατι που ισως να χρειαζεται μονο η NASA.

Εχεις ενα δικιο αλλα αυτο ισχυει και με εναν με απλο πτυχιο οπως ειπες δεν ειναι ολοι μεταδοτικοι , 

Δημοσ.

Εχεις ενα δικιο αλλα αυτο ισχυει και με εναν με απλο πτυχιο οπως ειπες δεν ειναι ολοι μεταδοτικοι , 

Μα ναι αυτο σου λεω. Οι γνωσεις που χρειαζονται για να διδαξεις ενα μαθητη λυκειου ειναι ''αστειες'' για ενα αποφοιτο πανεπιστημιου. Το γεγονος οτι ο phd εχει εξιδικευτει στην πυρηνικη φυσικη και στους χωροχρονους τα παραλληλα συμπαντα και δεν ξερω και εγω τι αλλο δεν προκειται να χρησιμεψει σε τιποτα στο παιδι σου, Αυτες οι γνωσεις ειναι για εξειδικευμενες δουλειες...

Να φερω και ενα αλλο παραδειγμα στο επαγγελμα μου.

Ειμαι γεωπονος. Εχω κανει και μεταπτυχιακο αλλα ας το παραβλεψουμε.

Ειναι και ενας αλλος γεωπονος που εχει κανει μεταπτυχιακο ή διδακτορικο πανω ας πουμε στη δραση καποιων ενζυμων στα ποιοτικα χαρακτηριστικα ενος φυτου.

Ερχεται ο υπευθυνος καταστηματος γεωργικων εφοδιων και θελει υπαλληλο. Αν εγω εχω καποια προυπηρεσια και ξερω τι παιζει στην αγορα και στην πραξη ποιον νομιζεις θα διαλεξει?

Και το παραδειγμα δεν ειναι αυθαιρετο. Ξερω ατομα που ειμασταν μαζι στο μεταπτυχιακο και εχουν συνεχισει σε διαδκτορικο. Ε λοιπον να σε πληροφορησω πως τα ατομα αυτα δεν μπορουν να σταθουν στην αγορα εργασιας οπως εγω. Γιατι πανω στα πρακτικα θεματα που θα αντιμετωπισει ενας νορμαλ γεωπονος εχω περισσοτερες γνωσεις.

Τωρα αν ερθει η monsanto και χρειαστει υπαλληλο για να βελτιωσει καποιες ποικιλιες θα διαλεξει τον phd και οχι εμενα... Να χαμε να λεγαμε βεβαια...

• Like 1
Δημοσ.

αν έρθει η μονσαντο να της πεις ΝΑ ΠΑ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ .-

Μωρε αν ερθει θα παω και θα γεμισω τον τοπο ''μεταλλαγμενα''... :devil:

Αντε καληνυχτες. Αρκετα φιλοσοφησαμε σημερα. Θα ανοιξει και καμια συζητηση για γενετικα τροποποιημενα οπως παμε και θα ξημερωσουμε...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...