Προς το περιεχόμενο

Newbie guide - Music Producer


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άτομα στην Insomnia που συνθέτουν δίκη τους μουσική , θα ήθελα πολύ ένα guide από κάποιους που έχουν εμπειρία στον τομέα , είμαι ετοιμος να ξεκινήσω να γράφω δικά μου τραγούδια άλλα θα ήταν πολύ κάλο αν μπορούσα να έχω μια ιδέα για τα MUST που πρέπει να έχω για να ξεκινήσω , έχω ψάξει τριγύρω για προγραμματακια , κατέληξα στο FL Studio , αν μπορειτε να προτείνεται κάποιο άλλο προγραμμα η ακόμα και καποια μηχανήματα που ίσως βοηθήσουν στην παράγωγη μουσικής όπως και online guides αν βεβαία υπάρχουν.

 

Ευχαριστω Πολυ!

  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Απαντώ με αρκετή καθυστέρηση, με το σκεπτικό πως κάποιες πληροφορίες ίσως βοηθήσουν κι άλλους ενδιαφερόμενους μελλοντικά...είναι ενδιαφέρον thread γενικά!

 

Λοιπόν, σε πρώτη φάση θα δώσω κάποιες γενικότερες πληροφορίες, πραγματάκια που θα χρειαστούν άσχετα με το είδος Μουσικής που γράφεις...

 

Παίρνω ως δεδομένο ότι ψαχνόμαστε για home studio φάση. Εννοείται πως αν κάποιος έχει πρόσβαση σε "κανονικό" studio και επαγγελματικό εξοπλισμό πρέπει να τα εκμεταλλευτεί!

 

Προκειμένου να ξεκινήσεις χρειάζεσαι:

 

1) Μικρόφωνα: Είναι ξεκάθαρο το γιατί. Προσωπικά θεωρώ ως εξαιρετική all around budget λύση το κλασσικό Shure SM 58. Καλό για την ηχογράφηση φωνητικών, ικανοποιητικό για την ηχογράφηση ακουστικών οργάνων και ενισχυτών κιθάρας και μπάσου, ανθεκτικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε live, φτηνό, με μεγάλη αξία μεταπώλησης.

 

Εάν σκοπός μας είναι η ηχογράφηση ακουστικής Μουσικής, αξίζει επίσης -αν υπάρχουν τα χρήματα- η αγορά ενός τουλάχιστον ακόμα μικροφώνου με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αν ο χώρος μας δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς θορύβους (π.χ. κυκλοφορία στο δρόμο, ανεμιστήρες του Η/Υ, ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία), προτείνεται η αγορά ενός πυκνωτικού μικροφώνου, ικανού να "πιάσει" ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

 

2) Κάρτα ήχου: Όχι μόνο είναι το μέσο σύνδεσης μικροφώνων/οργάνων με τον Η/Υ, αλλά συμβάλλει και στον περιορισμό του latency. Ας πούμε ότι λειτουργεί όπως μια σύγχρονη GPU, αναλαμβάνει την επεξεργασία του ηχητικού υλικού απελευθερώνοντας πόρους της CPU.

 

Για ένα βασικό Home Studio θεωρώ υπερβολή διάφορες βαρβάτες κάρτες με δεκάδες εισόδους/εξόδους και τέλειους προενισχυτές (έχω δει περιπτώσεις περίεργες). Τα πράγματα που πρέπει να προσέξει -πιστεύω- ο υποψήφιος αγοραστής είναι η τεχνική υποστήριξη της εταιρείας (μην πάρεις κάτι που δε θα έχει π.χ. drivers για ένα νεότερο λειτουργικό), η ποιότητα των προενισχυτών (είπαμε, δε θέλουμε τέλειους - μην πάμε και σε μούφα όμως), η ύπαρξη τουλάχιστον δύο combo (line και XLR) εισόδων. Καλές μάρκες, με μοντέλα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις σε φυσιολογικές τιμές, είναι π.χ. οι Presonus, Focusrite, Yamaha, Μ-Αudio.

 

3) Ηχεία τύπου Monitor: Τα ηχεία αυτής της κατηγορίας αναπαράγουν το ηχητικό υλικό με μεγάλη πιστότητα, όπως ακριβώς έχει ηχογραφηθεί. Πολλές φορές ο ήχος τους χαρακτηρίζεται "ξερός" και όχι τόσο ευχάριστος σε σχέση με τα κλασσικά destop και hi fi ηχεία που χρησιμοποιούμε. Τα hi fi ηχεία συνήθως "χρωματίζουν" τον ήχο (αποδίδουν π.χ. εντονότερα μπάσα) προκειμένου να είναι περισσότερο ευχάριστος. Προφανώς όμως, κατά την μίξη ενός κομματιού κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό. 

 

Ηχεία τα οποία χαρακτηρίζονται ως monitor μπορούν να αποκτηθούν και με 100-150 ευρώ. Είναι καλές περιπτώσεις για κάποιον αρχάριο ο οποίος δεν επιθυμεί να ξοδέψει τεράστια ποσά για το χόμπι του. Σαφώς ποιοτικότερες λύσεις μπορούν να βρεθούν κοντά στα 300 - 400 ευρώ.

 

Δε θα μπω για την ώρα σε λεπτομέρειες σχετικά με την αγορά ηχείων. Είναι ένα θέμα που άνετα καταλήγει σε debate. Ένας αρχάριος θα πρέπει πάντως να προτιμήσει αυτοενισχυόμενα ηχεία για διάφορους λόγους (με βασικό την εξοικονόμηση χρημάτων από την αγορά standalone ενισχυτή).

 

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ένα καλό σετ ηχείων χαραμίζεται αν χρησιμοποιείται σε χώρο με κακή ακουστική. Πάμε παρακάτω...

 

4) Χώρος! Η ακουστική του χώρου έχει τεράστια σημασία, τόσο για μια καλή ηχογράφηση, όσο και για μια καλή μίξη. Δυστυχώς ο τομέας της ακουστικής συχνά παραβλέπεται. Έχω δει αρκετούς κάγκουρες wannabe ντιτζέηδες, ροκστάρς κ.λ.π να χώνουν πανάκριβα μηχανήματα σε άδεια υπόγεια, θεωρώντας πως ο εξοπλισμός από μόνος του θα δώσει ποιότητα στον ήχο τους.

 

Η κατασκευή ενός ιδανικού ακουστικά χώρου είναι δύσκολο και ακριβό σπορ. Για ένα home studio πάντως, ας πούμε ότι αρκεί -σε πρώτη φάση- ο περιορισμός των αντηχήσεων (aka reverb). Στην πράξη αυτό μπορεί να επιτευχθεί επενδύοντας το χώρο με υλικά που παρουσιάζουν ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Χοντρές κουρτίνες, μοκέτες με κάποιο πάχος, αφρώδη υλικά (ακόμα και το πάμφτηνο, κλασσικό αφρολέξ) σε κάποια σημεία των τοίχων, μπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με χαμηλό σχετικά κόστος.

 

5) Ακουστικά: Όχι μόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί ηχείων monitor, αλλά είναι και απαραίτητα στην διαδικασία της ηχογράφησης: Ο μουσικός ακούει κάποια εκδοχή της μίξης στα ακουστικά και παίζει με αυτή ως οδηγό. Κάτι τέτοιο προφανώς δε θα μπορούσε να γίνει με ηχεία, μιας και ο ήχος απ' αυτά θα κατέληγε ξανά στο μικρόφωνο με αποτέλεσμα να επανηχογραφηθεί...μπάχαλο δηλαδή...

 

Αξιοπρεπή σχετικά ακουστικά μπορεί κάποιος ν' αγοράσει με 50-70 ευρώ. Καλό είναι να αποφεύγονται λύσεις οι οποίες απευθύνονται σε ντιτζέηδες (συνήθως έχουν πολύ έντονα μπάσα), ενώ δε συζητάμε καν για πατέντες gaming, hi fi, σαράουντ κ.λ.π.

 

6) Η/Υ - DAW/Sequencer: Ένα σύγχρονο PC με τετραπύρηνο επεξεργαστή και τουλάχιστον 4GB μνήμης RAM πιστεύω θα καλύψει κάθε ανάγκη ενός home studio. Εννοείται πως όποιος έχει τα φράγκα για ταχύτερο επεξεργαστή και περισσότερη μνήμη θα επωφεληθεί αναλόγως.

 

Το DAW/Sequencer (Digital Audio Workstation) είναι ουσιαστικά η εφαρμογή η οποία αναλαμβάνει την ηχογράφηση, την αναπαραγωγή, την επεξεργασία και την δρομολόγηση του σήματος/ηχητικού υλικού/ΜIDI πληροφορίας.

 

Οι πλέον γνωστές εφαρμογές είναι οι Cubase της Steinberg, Pro Tools της Avid, FL Studio της Image Line, Sequoia και Amplitude της MAGIX.

 

Στο παρελθόν ο περισσότερος κόσμος, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες του χώρου, χρησιμοποιούσαν κατά βάσει τα Pro Tools και Cubase. Σήμερα που ένα PC των 400 ευρώ είναι αρκετά ισχυρό και υπάρχουν κυριλέ κάρτες ήχου USB, δεν αξίζει να πληρώσει κάποιος ερασιτέχνης τα τεράστια ποσά που ζητούν οι παραπάνω εταιρείες για τις πλήρεις εκδόσεις του λογισμικού τους.

 

Προσωπικά προτείνω το εξαιρετικό REAPER της Cockos. Μπορείς να το κατεβάσεις και να το χρησιμοποιήσεις χωρίς κανένα περιορισμό, δωρεάν από το site τους. Αν αποφασίσεις να το αγοράσεις, η πλήρης έκδοση κοστίζει περίπου 80 ευρώ (όσο δηλαδή πετσοκομμένες από άποψη δυνατοτήτων εκδόσεις του Cubase ή των Pro Tools)! 

 

Έχει επίσης βολικό interface, διευκολύνοντας τόσο την εκμάθηση, όσο και το workflow αργότερα. Υποστηρίζει εννοείται όλα τα VST πρότυπα, ενώ είναι εξαιρετικά ελαφρύ: Για απλούστερες μίξεις το έτρεχα χαλαρά σε Pentium D 820 με 2GB μνήμης.

 

Τέλος πάντων, έγραψα ήδη σεντόνι. Αν θέλει κάποιος θα χαρώ να εξηγήσω οτιδήποτε από τα παραπάνω με λεπτομέρεις, ή και να προτείνω συγκεκριμένα προϊόντα αν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε κάποια αγορά. Στείλτε και PM αν θέλετε!

  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...