Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά,

θα ήθελα να ρωτήσω στο LateX (για την ακρίβεια, MikTeX 2.9)

Θέλω να γράφω με ελληνικούς χαρακτήρες...

Έψαξα στο google και βρήκα ότι πρέπει να κάνω πάνω κάτω αυτό:

>
\documentclass[11pt]{article}
\usepackage[english,greek]{babel}
\usepackage[iso-8859-7]{inputenc}

\begin{document}
Ellhnik'o\\Ke'imeno
\end{document}

Το πρόβλημα είναι ότι εγώ θέλω να γράφω στον editor με ελληνικούς χαρακτήρες (και όχι με αγγλικούς) και να μου εμφανίζει ελληνικά.

Γίνεται με κάποιον τρόπο;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Δημοσ.

Το ίδιο θέμα είχα και εγώ πριν λίγο καιρό. Δοκίμασε το παρακάτω το οποίο δουλεύει άψογα! Αν θυμάμαι καλά το μόνο "μειονέκτημα" είναι οτι για να γίνει compile θέλει είτε lualatex (εγώ αυτό χρησιμοποιώ γενικότερα), είτε xextex (αν θυμάμαι καλά).

>
\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage{xltxtra} 
\usepackage{xgreek} 

\setmainfont[Mapping=tex-text]{GFS Didot} 

\begin{document} 
Έτσι μπορείς να γράψεις ελληνικό κείμενο στον editor.
\end{document}

Δημοσ.

Και οι δύο τρόποι παίζουν απλά ο πρώτος είναι λίγο hardcore.

Δημοσ.

Δεν χρειάζεται να γραφτεί το κείμενο με λατινικούς χαρακτήρες εφόσον υπάρχει το babel. Για παράδειγμα μπορείς να δοκιμάσεις το επόμενο κείμενο

>
\documentclass[11pt]{article}
\usepackage[english,greek]{babel}
\usepackage[iso-8859-7]{inputenc}

\begin{document}
Ellhnik'o\\Ke'imeno

Και άλλο ελληνικό κείμενο

\textlatin{This is English text}

\end{document}

Και αυτό μπορείς να το τρέξεις με latex για να βγάλεις dvi ή pdflatex για να βγει .pdf αρχείο. Λίγα για το \textlatin. Οταν χρησιμοποιούμε το πακέτο babel η τελευταία γλώσσα που βάζουμε είναι η ενεργή άρα για να καταλάβει το latex ότι θέλουμε άλλη γλώσσα χρησιμοποιούμε το \textlatin \textgreek κλπ Δεν θα πω παραπάνω για αυτό γιατί υπάρχει και η λύση που έδωσε ο computeras13 και η οποία είναι η σύγχρονη λύση που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις γραμματοσειρές που ήδη έχουμε και να γράφουμε σε οποιαδήποτε γλώσσα. Για παράδειγμα το επόμενο

>
\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage{xltxtra}
\usepackage{xgreek}

\setsansfont{Arial}
\setmonofont{Courier New}
\setmainfont[Mapping=tex-text]{Times New Roman}

\begin{document}
Έτσι μπορείς να γράψεις ελληνικό κείμενο στον editor.

This is English Text
\end{document}

Το παραπάνω για να δουλέψει πρέπει να έχει κωδικοποίηση UTF-8 (το Notepad++ και ο Vim είναι μερικοί από τους editors που επιτρέπουν UTF-8 κωδικοποίηση) Το εκτελούμε με xelatex <όνομα_αρχείου>

Δημοσ.

Για μένα, σε Windows 7, ο καλύτερος συνδυασμός είναι xelatex (MiKTeX) και Texmaker. Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς, σου προτείνω το βιβλίο Ψηφιακή τυπογραφία με το XeLaTeX του Συρόπουλου, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά πράγματα στο TeX γενικά (νομίζω το πακέτο xgreek είναι δικό του).

• Like 2
Δημοσ.

Πήγαινε εδώ στην ενότητα που λέει ελληνικά και δες τις οδηγίες για το xgreek.

http://www.mechpedia.gr/wiki/LaTeX

Στο ίντερνετ θα βρεις πολλές outdated πληροφορίες για LaTeX και ελληνικά. Εν συντομία, μέχρι να μάθεις να ξεχωρίζεις τι είναι τι, κράτα ότι όταν βλέπεις pdflatex + babel απλά τα αγνοείς και πας παρακάτω.

Ελληνικά θα γράφεις χρησιμοποιώντας το xelatex και το πακέτο xgreek. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως αυτοί που πρότειναν τα παιδιά στο thread, αλλά για την ώρα ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι μακράν ο ευκολότερος και ο πιο αξιόπιστος.

Ό,τι χρειαστείς ρωτάς.

ps

Προσοχή στο argument της εντολής \setmainfont{}. Θα πρέπει να είναι το όνομα μιας γραμματοσειράς που είναι εγκατεστημένη στο σύστημα σου (που δηλαδή στην περίπτωση σου βρίσκεται στο φάκελο windows/fonts)

Δημοσ.

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας, νομίζω πως τα κατάφερα με τον Texmaker!

Δημοσ.

Ούτε xelatex ούτε luatex ούτε τίποτα.

Όπως τον έχεις τον πρώτο κώδικα αλλά θα πρέπει να ορίσεις στον editor ότι χρησιμοποιείς ISO-8859-7. Μετά, γράφεις κανονικό κείμενο στα Ελληνικά και όχι στα Ellhnik'a.

Μπορείς φυσικά να το κάνεις και μέσα από το MikTex και δεν θες κάτι άλλο.

Δημοσ.

Μπορει να μου πει καποιος τι κανουν

>\setsansfont{Arial}

Και αν θελω να ορισω πχ το font ACaslonPro-SemiboldItalic.otf που εχω στο windows fonts πως το οριζω?

Δημοσ.

@Timonkaipumpa

Αυτό που προτείνεις δουλεύει μεν αλλά εν έτει 2012 υπάρχουν απλά καλύτεροι τρόποι για να γράψεις ελληνικά στο LaTeX.

Τα πλεονεκτήματα που σου δίνει το xelatex είναι πολλά και σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρω

• τη δυνατότητα χρήσης των γραμματοσειρών του συστήματος (opentype - truetype). Ευκολα, γρήγορα, απλά.
  • τη δυνατότητα να γράφεις μαθηματικά με unicode χαρακτήρες (πχ "$α$ αντί για $\alpha$" μέσω του πακέτου unicode-math).
  • τη δυνατότητανα μπορείς να αλλάζεις κανόνες συλλαβισμού αυτόματα όταν αλλάζεις unicode-block (πακέτο ucharclasses) (πολύ σημαντικό σε πολυγλωσσικά κείμενα).

Υπάρχουν και μειονεκτήματα βέβαια όπως μικρές ασυμβατότητες με κάποια πακέτα και περιορισμένη υποστήριξη του microtype, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν. To pdflatex είναι καλύτερο αν χρησιμοποιείς λατινικό αλφάβητο.

ps

Το LuaLaTex αν και είναι μάλλον το μέλλον του LaTeX, για την ώρα νομίζω ότι έχει προβλήματα στην υποστήριξη πολυγλωσσικών κειμένων (τουλάχιστον είχε την τελευταία φορά που δοκίμασα - πριν κανά 6μηνο).

@Anubis

>\setsansfont{Arial}

Οι εντολές αυτές ορίζονται στο πακέτο fontspec. Είναι οι εντολες μέσω των οποίων ορίζεις την κύρια γραμματοσειρά του κειμένου, τη sans-serif γραμματοσειρά (εντολή \textsf{}) και την monotype γραμματοσειρά (εντολή \texttt{}). Μέσα στις αγκύλες βάζεις το όνομα της γραμματοσειράς. Η γραμματοσειρά που θες (Carlson?) υποστηρίζει ελληνικά?

Ανάλογα με την γραμματοσειρά (πως την έχει φτιάξει ο δημιουργός της) αλλού μπορεί να αρκεί ένα \setmainfont{} αλλού όμως μπορεί να χρειαστεί να εξιδεικεύσεις την εντολή. Δες για παράδειγμα εδώ http://www.mechpedia.gr/wiki/Fonts#.CE.95.CE.BB.CE.BB.CE.B7.CE.BD.CE.B9.CE.BA.CE.AD.CF.82_OpenType_.CE.B3.CF.81.CE.B1.CE.BC.CE.BC.CE.B1.CF.84.CE.BF.CF.83.CE.B5.CE.B9.CF.81.CE.AD.CF.82

Δες λίγο το documentation του fontspec για τη χρήση των εντολών. Θα δεις και τι δυναότητες έχεις. Καλώς ή κακώς LaTex χωρίς διάβασμα του documentation δεν γίνεται...

• Like 2
Δημοσ.

Το ότι ακριβώς σου δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχει το σύστημά σου καταργεί μία από τις ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΙΣ αρχές του TeX.

Εάν δεν μπορεί κανείς να γράφει όπως πρέπει σε LaTeX, δεν του φταίει ότι είναι "δύσκολο".

Καλό το XeLaTeX, αλλά μόνο για όσους θέλουν να λένε ότι γράφουν σε TeX και όχι για όσους θέλουν να γράψουν σε TeX.

Επίσης, έχεις προσπαθήσει να εισάγεις κώδικα από το xfig;

Μπορει να μου πει καποιος τι κανουν

>\setsansfont{Arial}

Και αν θελω να ορισω πχ το font ACaslonPro-SemiboldItalic.otf που εχω στο windows fonts πως το οριζω?

Σε κάθε έγγραφο έχεις ένα "πακέτο" γραμματοσειρών που χρησιμοποιείς, χωρίς απαραίτητα να το γνωρίζεις.

Με αυτές τις εντολές λες στο LaTeX ποιες να χρησιμοποιήσει όποτε χρειαστεί μία από κάθε "οικογένεια" του πακέτου που θα χρησιμοποιήσει.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετά θέματα με το τελικώς παραγόμενο pdf. Η γνώμη μου είναι ότι εάν σου ζητάνε συγκεκριμένη γραμματοσειρά (π.χ. κάποιο περιοδικό) χρησιμοποίηση το template που δίνουν. Εάν όχι, προσπάθησε να μην αλλάζεις (εάν δεν ξέρεις το πώς και το γιατί με τα fonts στο τελικό pdf) τις default.

Δημοσ.

@pmav99: Δεν με ενδιαφερουν τα ελληνικα. Απο εκει και περα μπορω να ορισω το Carlson font ως

\setmainfont[Mapping=tex-text]{Adobe Carlson}

@Timonkaipumpa:

Πειραματίζομαι με το moderncv. Δεν υπαρχουν περιορισμοι

Δημοσ.

@Timonkaipumpa

Εκτός από το να γράφεις αοριστολογίες γύρω από τον "ONE and TRUE WAY to WRITE TeX" μπορείς να μας τον μεταλαμπαδεύσεις κιόλας?

@anubis

Δεν πρόσεξα το nick. Νομίζα ότι ήσουν ο αρχικός poster. Εν πάση περιπτώσει το όνομα του thread είναι "Eλληνικά - LaTeX". Αν θες άνοιξε άλλο thread.

Επίσης επειδή λογικά θα στείλεις σε άλλους το pdf και όχι το αρχείο *.tex φτιάξε το CV όπως νομίζεις εσύ ότι είναι καλύτερο και μην ακούς ότι να 'ναι.

PS

H Θεμελιώδης Αρχή οποιουδήποτε προγράμματος είναι να κάνεις τη δουλειά σου. Το LaTeX and Friends είναι προγράμματα για να παράγεις έγγραφα. Και το κάνουν καλά.

Δημοσ.

@Timonkaipumpa

Εκτός από το να γράφεις αοριστολογίες γύρω από τον "ONE and TRUE WAY to WRITE TeX" μπορείς να μας τον μεταλαμπαδεύσεις κιόλας?

PS

H Θεμελιώδης Αρχή οποιουδήποτε προγράμματος είναι να κάνεις τη δουλειά σου. Το LaTeX and Friends είναι προγράμματα για να παράγεις έγγραφα. Και το κάνουν καλά.

Δεν έχω συνηθίσει να πετάω ό,τι πιστεύω πως αξίζει...

Προφανώς και έχεις άγνοια για το ποια ήταν η θεμελιώδης αρχή του TeX, την οποία είχε πει ο δημιουργός του. Αλλά, φαντάζομαι, ότι και αυτός κάνει λάθος.

Το TeX παράγει καλά έγγραφα επειδή τηρεί κάποιες αρχές. Αλλά ξέχασα... έχουμε 2012 και δεν χρειάζονται αυτά.

Πφ...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...