Δεινόσαυρος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Θέλω να τονίσω εξαρχής ότι το τοπικ δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση. Αιτία δημιουργίας του αποτελούν τα διάφορα τοπικς του O/C σε αυτό και σε άλλα φόρα όπου τις περισσότερες φορές φανερώνεται πλήρης άγνοια αναφορικά με το τι προσφέρει αυτό το περίφημο overclocking. Κάποια πρώτα bullets στα γρήγορα για όποιον βαριέται να διαβάσει το υπόλοιπο: - Αν κλοκάρω, θα κάψω τον επεξεργαστή? Όχι. Σε μερικές extreme περιπτώσεις θα πέσουν οι επιδόσεις του. Ο χρόνος ζωής, ναι μεν μειώνεται, αλλά δεν μπορεί να παρατηρηθεί κάποια διαφορά. - Χρειάζεται να είμαι ειδικός? Όχι. Αρκούν μερικές βασικές γνώσεις του hardware και διάβασμα. Από τα παρακάτω εξαιρούνται αυτοί που κλοκάρουν γιατί το χαίρονται. Είναι το χόμπι τους και το απολαμβάνουν. Πληρώνουν, πειραματίζονται, μετράνε. Γιατί overclocking λοιπόν? - Γιατί έχω παλιό επεξεργαστή που δεν τα έχει φτύσει τελείως και θέλω να τον συνδυάσω με μια πιο σύγχρονη κάρτα γραφικών. Και χωρίς κλόκι θα παίζει αλλά αφού θα τα σκάσω για την κάρτα, να μην τον αξιοποιήσω στο 100%? - Γιατί το pc κάνει καθημερινά πολύωρο video editing και η υψηλή συχνότητα μου εξασφαλίζει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Είναι σημαντικό από το να κάνω 10 ώρες για ένα project να κάνω 9. - Γιατί σκοπεύω να κάνω crossfire/sli και πιστεύω ότι οι πανάκριβες κάρτες μου δεν θα αξιοποιηθούν στο έπακρο. - Γιατί είμαι extreme gamer και θέλω να πάρω και το τελευταίo frame. Ειδικά στα minimum fps δεν θέλω μεγάλες βουτιές όταν παίζω σε multi - Γιατί είμαι power user και θέλω να ξέρω και να ελέγχω και την τελυταία ικμάδα δύναμης του cpu μου. Κι ας μην έχει σχέση με την ορατή απόδοση. Προσεγγίζω τους χομπίστες αλλά πιο ερασιτεχνικά. Αφορμή για το ποστ στάθηκε ένας διάλογος με ένα παληκάρι που ζητούσε συμβουλές για τον πώς να κλοκάρει τον i7 2600. Η χρήση? Παιχνίδια. Η κάρτα γραφικών? Η GTS 450. Η ανάλυση? Full HD. Συμπερασματικά, όλα ξεκινούν από την κατανόηση του ρόλου που παιζει το κάθε part στο τελικό αποτέλεσμα. Για κάποιο λόγο, η συνεισφορά του cpu έχει σχεδόν απολυτοποιηθεί και απο κει (με βάση τη δική μου εμεπειρία) ξεπηδουν και τα άπειρα τοπικς για o/c. Παρακαλώ όχι επιθέσεις και κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη. 5 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kosegdit Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Αρχικά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Δεινόσαυρο που ξεκίνησε αυτό το thread συζήτησης. Σου προκαλεί έκπληξη, ειδικά όταν το ξεκινάει ένας άνθρωπος που αν δεν απατώμαι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι κάπως αντίθετος με την προοπτική του overclocking. Στο θέμα μας λοιπόν, άποψή μου είναι πως το overclocking σίγουρα αυξάνει τις επιδόσεις του επεξεργαστή (απαντώ σε προηγούμενο post, όταν το θέμα ήταν σε άλλο σημείο). Είτε κάνεις overclocking από hobby είτε το κάνεις από ανάγκη, είναι σίγουρα ωραίο συναίσθημα να αυξάνεις τις επιδόσεις της cpu σου, και μάλιστα με τρόπο που δεν σου κοστίζει κάτι παραπάνω σε χρήματα (αν εξαιρέσει κανείς μια aftermarktet ψύκτρα, την οποία πολλοί προμηθεύονται χωρίς άμεσο σκοπό το oc). Ειδικά όταν βλέπεις ορατά αποτελέσματα, το συναίσθημα της ικανοποίησης πιστεύω ότι αυξάνεται. Τουλάχιστον εμένα με κάνει να νιώθω κάτι παραπάνω από έναν απλό χρήστη που δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. Αν εξαιρέσει λοιπόν κανείς την προαναφερθείσα συναισθηματική ικανοποίηση, το θέμα έγκειται πλέον στο κατά πόσο είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Ξεκίνησα να μιλάω σε προσωπικό επίπεδο και έτσι θα συνεχίσω, προκειμένου να μοιραστώ καθαρά τις δικές μου σκέψεις και εμπειρίες πάνω στο θέμα του overclocking. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι το desktop της υπογραφής μου, που αποτελεί και το βασικό μου σύστημα, αυτήν την στιγμή καλύπτει τις ανάγκες μου σε επεξεργαστική ισχύ και με το παραπάνω. Browsing, ταινίες και κάποια βασικά και απλά προγράμματα, όπως το office, σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν ακόμα και αυτόν τον βενιαμίν i7 να ιδρώσει. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι χρησιμοποιώ ούτε καν το 1/5 της δύναμής του (αλλού είναι η τρύπα, βλ. έλλειψη ssd). Γιαυτό και αυτήν την στιγμή τρέχει σε stock ρολόγια. Ωστόσο παλιότερα χρησιμοποιώντας για ανάγκες δουλειάς πιο βαρύ software, είχα μπει σε σκέψεις να ανεβάσω την συχνότητά του έστω και σε κάποια χαλαρά επίπεδα. Μετά από λίγο διάβασμα στο insomnia, αλλά και σε άλλα forums, έφτιαξα ένα stable profile του συστήματός μου στα 3.3Ghz (3.46Ghz με turbo mode). Η διαφορά στις επιδόσεις ομολογώ πως δεν πέρασε τελείως απαρατήρητη, κάτι που μου έδωσε αρκετή ικανοποίηση. Τρέχοντας επίσης κάποια benchmarks, είδα μια ονομαστική αύξηση στις επιδόσεις της τάξης του 30%. Παραθέτω και κάποιες εικόνες από τρεξίματα του Linx, στις εκάστοτε συχνότητες για να δει όποιος θέλει τις διαφορές. Το συμπέρασμα για μένα είναι λοιπόν, ότι αν έχω στην διάθεσή μου έναν επεξεργαστή που δεν καλύπτει τις ανάγκες μου, τότε clockάρω όσο μπορώ και όσο χρειάζομαι. Σε σημείο που οι επιδόσεις του να με ικανοποιούν. Στην τελική αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε κατά πάσα πιθανότητα ο επεξεργαστής μου είναι ήδη σχετικά παλιός, τα λεφτά του τα έχει βγάλει και αν είναι να μου μείνει κάποια στιγμή στα χέρια, αυτό ας γίνει ξέροντας ότι έχω πάρει από αυτόν ο,τι είχε να μου δώσει και τίποτα λιγότερο. Σε περιπτώσεις σαν την δική μου, θα πρότεινα και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Να δημιουργήσουν δηλαδή ένα overclocked profile στο bios τους, το οποίο θα είναι σε θέση να φορτώνουν όποτε θέλουν με ένα απλό restart, χωρίς δηλαδή να νιώθουν ότι κουράζουν το σύστημά τους 24/7 χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Αυτή την στιγμή είναι σαν να έχω έναν i7 920 και έναν i7 960 και να τους εναλλάσω όποτε θέλω με βάση τις ανάγκες μου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Δεινόσαυρος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Αρχικά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Δεινόσαυρο που ξεκίνησε αυτό το thread συζήτησης. Σου προκαλεί έκπληξη, ειδικά όταν το ξεκινάει ένας άνθρωπος που αν δεν απατώμαι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι κάπως αντίθετος με την προοπτική του overclocking. Και ακόμα είμαι. Οι δικές μου όμως αγκυλώσεις είναι άλλο θέμα. Είτε κάνεις overclocking από hobby είτε το κάνεις από ανάγκη, είναι σίγουρα ωραίο συναίσθημα να αυξάνεις τις επιδόσεις της cpu σου, και μάλιστα με τρόπο που δεν σου κοστίζει κάτι παραπάνω σε χρήματα (αν εξαιρέσει κανείς μια aftermarktet ψύκτρα, την οποία πολλοί προμηθεύονται χωρίς άμεσο σκοπό το oc). Αυτό εξετάζεται. Αν το κάνεις από ανάγκη όντως δεν κοστίζει. Αν προγραμματίσεις αγορά και το σκέφτεσαι, θα σου βγει αρκετά περισσότερα. Π.χ. Αν πάρεις έναν 3570Κ + μητρική των 130 ευρώ τουλάχιστον + ψύκτρα, γιατί να μην πάρεις έναν i7 3770 με μια H77 να τελειώνεις? Δεν μιλάω για το χόμπι, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω φαντάζομαι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
haris013 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 να προσθεσω και εγω το ο/c σαν χομπυ και καψιμο ρευματος,κοινως benchmarks γενικα ειναι ωραιο αμα εχεις χρονο να δεις τι σκορ βγαζεις σε διαφορα μετροπρογραμματα,ποσο ψηλα παει ο επεξεργαστης και να τα συγκρινεις με αλλους. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Δεινόσαυρος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Όντως είναι ωραίο. Και μενα μου αρέσει. Αιτία για το ποστ είναι το παράδειγμα που έγραψα προς το τέλος και ένα μηχάνημα που έστησα τις προάλλες με celeron G540 που δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα με μια 7770. Ούτε μπουκάλι, ούτε τιποτα. Προφανώς υπάρχει και το παράδειγμα της gtx 690 αλλά πόσοι δινουν άραγε τόσα χρήματα? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kosegdit Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Είτε κάνεις overclocking από hobby είτε το κάνεις από ανάγκη, είναι σίγουρα ωραίο συναίσθημα να αυξάνεις τις επιδόσεις της cpu σου, και μάλιστα με τρόπο [/background]που δεν σου κοστίζει κάτι παραπάνω σε χρήματα (αν εξαιρέσει κανείς μια aftermarktet ψύκτρα, την οποία πολλοί προμηθεύονται χωρίς άμεσο σκοπό το oc). Αυτό εξετάζεται. Αν το κάνεις από ανάγκη όντως δεν κοστίζει. Αν προγραμματίσεις αγορά και το σκέφτεσαι, θα σου βγει αρκετά περισσότερα. Π.χ. Αν πάρεις έναν 3570Κ + μητρική των 130 ευρώ τουλάχιστον + ψύκτρα, γιατί να μην πάρεις έναν i7 3770 με μια H77 να τελειώνεις? Δεν μιλάω για το χόμπι, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω φαντάζομαι.[/background] Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και συμφωνώ. Ίσως απάντησα έτσι ορμώμενος από την δική μου περίπτωση, που τότε τα πράγματα με τις μητρικές και τα chipset ήταν λίγο πιο απλά. Ήθελες i7 9xx, τότε έπαιρνες απλά socket 1366 με X58 chipset και τέλος. Δεν είχες να διαλέξεις και πολλά. Εκτός αν κάνω τόσο λάθος και δεν ήταν έτσι τα πράγματα ακόμα και τότε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
haris013 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Όντως είναι ωραίο. Και μενα μου αρέσει. Αιτία για το ποστ είναι το παράδειγμα που έγραψα προς το τέλος και ένα μηχάνημα που έστησα τις προάλλες με celeron G540 που δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα με μια 7770. Ούτε μπουκάλι, ούτε τιποτα. Προφανώς υπάρχει και το παράδειγμα της gtx 690 αλλά πόσοι δινουν άραγε τόσα χρήματα? καλα εδω ερχεται και το αλλο ζητημα,ποιος χρειαζεται πραγματικα μια 690,ποσοι ειναι αυτοι που παιζουν σε 3+ οθονες κλπ.. τωρα παραδηγματα οπως το παιδι με την 450 ειναι πολλα και γενικα πρεπει να καταλαβουν πολλοι τι κανει το καθε κομματι του υπολογιστη τους και οτι δεν αποτελει το o/c λυση χωρις να εχουμε το προαπαιτουμενο hw για να κανουμε μια δουλεια 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Δεινόσαυρος Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 20 Αυγούστου 2012 Ναι αλλά δεν είναι μόνο ένα παράδειγμα. Είναι εκατοντάδες με <6770 και τέρατα επεξεργαστές που θέλουν να κλοκάρουν μπας και δουν άσπρη μέρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Thanos1972 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Βαλε και μεσα τον τομεα οτι ενας επεξεργαστης ιδιο μοντελο με καποιον αλλο,πχ bulldozer 8120 με 8150 η phenom ΙΙ πχ 955 με 980 δεν εχουν διαφορες παρα μονο στον εργοστασιακο πολλαπλασιαστη. ετσι πχ γιατι καποιος να παρει τον 8150 αντι για τον 8120 και μια καλη ψυχτρα και να μην τον ανεβασει στα επιπεδα του 8150?θα του εχει μεινει η ψυχτρα που σημαινει λιγοτερος θορυβος,θερμοκρασιες και κατα πασα πιθανοτητα ΑΥΞΗΣΗ ζωης λογω χαμηλοτερων θερμοκρασιων (εδω παει αυτο που ειπες ομως με το εαν μειωνεται η ζωη ενος επεξεργαστη με το overclock οπου στην ουσια δεν το καταλαβαινεις. τα ιδια πηγαινουν και στον Phenom (για τους ιντελ θα μιλησεις εσυ).επαιρνες εναν 955 και τον εκανες 980 συνηθως με το ιδιο ρευμα (αμα ηθελες δεν αλλαζες ψυχτρα).και εαν θυμαμαι καλα ο 955 ηταν στα 110 euros και ο 980 στα 160). Δεν μιλαω για να τον ανεβασεις παραπανω.καταλαβαινεις πως το λεω.βαλε και στο παιχνιδι το ξεκλειδωμα πυρηνων. πες οτι καποιος εχει μεινει με εναν 555 Phenom II.να μην δοκιμασει να δει εαν θα του γινει 3πυρηνος η ακομη και 4πυρηνος?ετσι καθυστερει πολυ και η αναβαθμιση. το ιδιο και στις καρτες γραφικων.ασχημα ηταν που μας εκατσε η 6950 και γινοταν 6970?εστω η οποια διαφορα,υπηρχε. ειναι κυριως ψυχολογικο το ολο θεμα.το πιτσιρικι ασχετως εαν του φτανει η δυναμη του υπολογιστη του,σαν χομπυ θα ψαξει να βρει τροπο να γινει λιγο πιο γρηγορος ο υπολογιστης του απο τον υπολογιστη του φιλου του. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Δεινόσαυρος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Βαλε και μεσα τον τομεα οτι ενας επεξεργαστης ιδιο μοντελο με καποιον αλλο,πχ bulldozer 8120 με 8150 η phenom ΙΙ πχ 955 με 980 δεν εχουν διαφορες παρα μονο στον εργοστασιακο πολλαπλασιαστη. ετσι πχ γιατι καποιος να παρει τον 8150 αντι για τον 8120 και μια καλη ψυχτρα και να μην τον ανεβασει στα επιπεδα του 8150?θα του εχει μεινει η ψυχτρα που σημαινει λιγοτερος θορυβος,θερμοκρασιες και κατα πασα πιθανοτητα ΑΥΞΗΣΗ ζωης λογω χαμηλοτερων θερμοκρασιων (εδω παει αυτο που ειπες ομως με το εαν μειωνεται η ζωη ενος επεξεργαστη με το overclock οπου στην ουσια δεν το καταλαβαινεις. Είναι όμως έτσι? Δεν έχουν πραγματικά καμία άλλη διαφορά (στα επιμέρους υλικά πχ.) Δεν μιλαω για να τον ανεβασεις παραπανω.καταλαβαινεις πως το λεω.βαλε και στο παιχνιδι το ξεκλειδωμα πυρηνων. πες οτι καποιος εχει μεινει με εναν 555 Phenom II.να μην δοκιμασει να δει εαν θα του γινει 3πυρηνος η ακομη και 4πυρηνος?ετσι καθυστερει πολυ και η αναβαθμιση. Προφανώς και θα δοκιμάσει κάποιος να τον ξεκλειδώσει. Η ένστασή μου είναι στο κατά πόσο είναι κριτήριο αγοράς το πιθανό ξεκλείδωμα. Άλλο βέβαια να προσπαθήσεις να τον ξεκλειδώσεις και άλλο να έχεις έναν 960t και μια μητρική που δεν τον ξεκλειδώνει και να πας να στάξεις άλλα 100 γιούρος για να πάρεις μητρική που πιθανόν να τον ξεκλειδώνει. Αυτό, αν θυμάσαι, είναι θέμα που είχε ανοιχτεί εδώ και είχες απαντήσει και συ. Μεγάλο fail για μένα, με τα ίδια λεφτά έπαιρνε π.χ. κάποιος τον 2500Κ και ησύχαζε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Thanos1972 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 1)Ναι ιδιοι ειναι.οχι δεν εχουν διαφορα στα υλικα κατασκευης.αλλα πραγματα παιζουν ρολο σε αυτο.μπορει απλα απο μια παρτιδα επεξεργαστων να ηταν ολοι καλοι και να μπορουσαν να γινουν 980 αλλα για να καλυψει την ζητηση στους 955,να τους εκανε 955 αντι για 980.μπορει και απο την παρτιδα επισης να μην την παλευε ενας επεξεργαστης στα 3.7 με 1.35-1.40 ρευμα και να τον πουλησαν σαν 955.αλλα ο 955 θα μπορουσε να δουλεψει στα 3.7 με 1.41 ρευμα.λεω παραδειγματα τωρα. 2)δεν το θυμαμαι το θεμα.στελε λινκ.να το δω για να απαντησω. 3)μην κανεις quote στο κειμενο μου μονο για να ρωτησεις.θελω να τα σχολιασεις κιολας αυτα που ειπα πιο πανω με τον τροπο που μονο εσυ ξερεις.....(μου αρεσει να σε ακουω να χρησιμοποιεις περιεργες λεξεις που δεν τις χρησιμοποιουμε καθε μερα. ) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Δεινόσαυρος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Σχολίασα κιόλας ρε συ! Δες την δεύτερη παράγραφο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Thanos1972 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Δεν βλεπω να λες κατι περα απο ενα θεμα που λες που αυτο ειναι το 1% απο αυτους που ξεκλειδωσαν πυρηνες. Δωσε λινκ λεμε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Δεινόσαυρος Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Μέλος Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Δεν είναι ακριβώς όπως το θυμόμουν, είναι ακόμα χειρότερα. Η αλλαγή μητρικής δεν προτείνεται για ξεκλείδωμα αλλά για κλοκάρισμα http://www.insomnia.gr/topic/438431-overclocking-amd-phenom-ii-x4-965-black-edition/page__hl__charitos_giorgos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Thanos1972 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2012 Post 4 απο το θεμα που λες..... Εαν ειναι προσφατα αγορασμενο και μπορεις να πας να την αλλαξεις,ναι θα σου ελεγα να το κανεις. εαν δεν μπορεις να το κανεις αυτο φυσικα και δεν θα σου πω να αλλαξεις μητρικη για να κανεις overclock εναν επεξεργαστη που δουλευει ηδη πολυ καλα στα 3.4. Δημιουργεις εντυπωσεις σε καποιον που δεν διαβαζει τα θεματα......... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα