Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όχι απόστημα δεν είχε αν και ήταν πολύ καιρό χαλασμένο το δόντι.

Το δόντι είναι σχεδόν ολόκληρο απλά στη δεξιά του άκρη είναι ελάχιστα σπασμένο και η αλήθεια είναι ότι δεν φαίνεται και πολύ ειδικά απο μακριά αλλά έχει και ένα ασπροκίτρινο πράγμα προς το εσωτερικό μετα την απονεύρωση μαλλον σφράγισμα τι είναι... φυσικά καλύτερα απο πρίν που ήταν χαλασμένο και είχε μπλέ χρώμα στο σημείο εκείνο.

Αρα εφόσον είναι σχεδόν ολόκληρο το δόντι μπορώ να βάλω οψη ρητινης ή πορσελάνης; Μπορείς να πείς κάποια πράγματα για αυτό σε σχέση με τις θήκες; τι είναι καλύτερο; κοστίζει το ίδιο;

για τις θήκες-στεφάνες έγραψα εκτενώς και για το κόστος και για το αισθητικό αποτέλεσμα πιο πάνω.

Η ολοκεραμική σε έναν οδοντιατρο που ασχολείται γιατί ο άλλος μπορεί να μην στο κάνει καν, θα σου κοστίσει αρκετά παραπάνω από την στεφάνη με βασικό κράμα, αλλά μπορείς να το ρωτήσεις.

Και πως να ξέρω εγω αν έχει πολλή εμπειρία σε αυτο το θέμα ή όχι; Πάντως στην απονεύρωση έκανε πολύ καλή δουλειά πάντως ελάχιστα πόνεσα.... Σίγουρα,τώρα αν δεν εχουν πολύ μεγάλες διαφορές οι τιμές και το κόστος της ολοκεραμικής είναι λογικό ολοκεραμική θα βάλω!

Δεν θα είναι 1000Ε η μία 250 η άλλη, αλλά θα έχει διαφορά.

Σε ότι αφορά στο πως θα καταλάβεις αν έχει εμπειρία. Δεν είμαστε στο 1821. Όταν διαλέγεις γιατρό δεν τον διαλέγεις μόνο επειδή στο είπε κάποιος φίλος σου (σημαντικό αλλά όχι το μόνο σημαντικό) ή επειδή έχει καλές τιμές. Τον διαλέγεις με βάση

1. τα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κλπ)

2. την εμπιστοσύνη που σου εμπνέει κατά το πρώτο ραντεβού

3. την δυνατότητα που έχει να σου επιδείξει παλαιότερα περιστατικά παρόμοια με το δικό σου και να σου εξηγήσει τις πιθανές επιλογές που έχεις μπροστά σου. (πχ πιστεύω απόλυτα ότι έπρεπε να σου έχει πει όοοολα αυτά που σου έχω γράψει, αλλά τι να κάνουμε)

Η ιατρική-οδοντιατρική στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει και δεν θα γίνουν ασθενοκεντρικές αν δεν το ζητούν οι ασθενείς. Πολλές φορές οι ασθενείς λένε μα αυτός είναι ο γιατρός τι θα του πω την δουλειά του; Δεν είναι έτσι. Όταν βάζεις κάποιον σε θέση τέτοιας ευθύνης, ακόμα και αν είναι για ένα δόντι τον προσλαμβάνεις. Πρέπει να τον περάσεις από συνέντευξη. Αν δεν είναι πρόθυμος να μιλήσει μαζί σου τότε θα κάνει τσαπατσουλιές και πιο μετά και δεν θα το καταλάβεις γιατί αφού δεν μίλησε μαζί σου, δεν σου έδωσε να καταλάβεις τι έκανε, τι έπρεπε να γίνει και τι έγινε τελικά.

Αυτά και για την επιλογή γιατρού.

Το τι θα κάνεις είναι δική σου επιλογή. Ο κάθε γιατρός πρέπει να σου δείξει τις επιλογές σου και εσύ να διαλέξεις.

Το δόντι λες ότι δεν είναι σπασμένο. Αυτό εμένα δεν μου αρκεί για να σου πω τι θα κάνεις. Θα εκτιμούσα

1. την στοματική υγιεινή σου

2. την εμφάνιση του δοντιού

3. την επιτυχία ή όχι της ενδοδοντικής θεραπείας (μετά από 4 βδομάδες μινιμουμ)

4. την ακτινογραφική εικόνα (που θα μου έδινε στοιχεία για την επιτυχία της απονεύρωσης κλπ)

5. την οικονομική σου κατάσταση

6. τυχόν παρά φύσην έξεις, πχ να τρίζεις τα δόντια σου όταν κοιμάσαι το βράδυ

θα το συζητούσα μαζί σου, θα σου έλεγα τι κερδίζεις και τι χάνεις κάνοντας μία θήκη ή μία όψη και μετά θα περίμενα να αποφασίσεις.

Αν κάνεις όψη, τότε ο τροχισμός είναι ελάχιστος. Το κόστος ακόμα και για κεραμική όψη με άψογο αισθητικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο απ'ότι το κόστος για μια ολοκεραμική στεφάνη. Όχι μικρότερο όμως από μία μέταλλοκεραμικη κατά πάσα πιθανότητα. Αν το κομμάτι του δοντιού που λείπει είναι μικρό και το δόντι είναι δυσχρωμικό, τότε ναι μπορεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (αν μετά τα 6 παραπάνω είσαι ακόμα υποψήφιος για όψη) να γίνει όψη.

Αν κάνεις στεφάνη, τότε το δόντι θα τροχιστεί περιμετρικά, αυτό σημαίνει απώλεια οδοντική ουσίας σε μεγαλύτερο βαθμό (δεν είναι συντηρητική λύση). Το αποτέλεσμα θα είναι από καλό (μεταλοκεραμική με βασικό) ως τέλειο (μεταλοκεραμική με χρυσό ή ολοκεραμική). Σημαντικό μέρος της επιλογής είναι το κόστος και η επιτυχία ή όχι της απονεύρωσης (ώστε να μην τροχίζεις την 400Ε θήκη μετά από 1 μήνα για να κάνεις ξανά απονεύρωση), η θέση του δοντιού (τα οπίσθια δόντια δέχονται μεγαλύτερες δυνάμεις κατά την μάσηση και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν θραύση. Τα πρόσθια όπως το δικό σου, όχι τόσο), η κατάσταση του περιοδοντίου σου (η θήκη απαιτεί φροντίδα με βουρτσάκια κλπ, ώστε να μην "χαλάσει" το δόντι και οι περιοδοντικοί ιστοί, επίσης αν έχει περιοδοντίτιδα και τα ούλα σου "κατέβουν" ή αποκτήσεις περιοδοντίτιδα στο μέλλον, τότε στις θήκες με μέταλλο θα φαίνεται μια μεταλλική γραμμή γύρω στο 1μμ στην ρίζα του δοντιού).

Αν η ενδοδοντική θεραπεία είναι καλή, η περιοδοντική υγεία σου είναι καλή και δεν τρίζεις τα δόντια σου, μπορείς να κάνεις είτε θήκη είτε όψη χωρίς πρόβλημα. Αν η περιοδοντική υγεία σου δεν είναι καλή τότε πρέπει τα όρια της όψης να είναι στο ίδιο ύψος ή και πιο ψηλά από τα ούλα και σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια μελλοντικά θα δεις μέταλλο να φαίνεται προς την ρίζα (εκτός αν κάνεις ολοκεραμική). Αν τα φροντίζεις άψογα μπορεί, μπορεί και να μην φανεί το μέταλλο.

Μια τελευταία λύση που πρέπει να σκεφτείς είναι η επαναφορά του χρώματος του δοντιού σε φυσιολογικούς τόνους με "εσωτερική λεύκανση" αφού είναι θεραπευμένο και η ανασύσταση του με ρητίνη (λευκό σφράγισμα). Είναι σημαντικά φθηνότερο και έχει φυσικό αποτέλεσμα, αλλά πρέπει και πάλι να ξέρει ο άλλος να το κάνει και να τηρείς ορισμένες προυποθέσεις.

Σεντόνι εε;;

Γι'αυτό λέω ότι αυτά πρέπει να στα λέει ο γιατρός και όχι εγώ σε ένα φόρουμ για την τεχνολογία. Πες του να στα εξηγήσει. Κράτα σημειώσεις ξέρω γω και πάνε και ρώτα τον. Αν δεν σου δώσει πειστικές απαντήσεις μην συνεχίζεις. Είναι πολλά τα καλά ιατρεία εκεί έξω. Μπορεί να είσαι σε τέτοιο και απλά να μην ρωτάς.

Ρώτα τον όλα αυτά που σε προβληματίζουν και συζήτησε το εκτενώς.

• Απαντ. 92
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

η κατάσταση του περιοδοντίου σου (η θήκη απαιτεί φροντίδα με βουρτσάκια κλπ, ώστε να μην "χαλάσει" το δόντι και οι περιοδοντικοί ιστοί, επίσης αν έχει περιοδοντίτιδα και τα ούλα σου "κατέβουν" ή αποκτήσεις περιοδοντίτιδα στο μέλλον, τότε στις θήκες με μέταλλο θα φαίνεται μια μεταλλική γραμμή γύρω στο 1μμ στην ρίζα του δοντιού).

Πάνω σαυτό μια απορία, ο γιατρός μου είπε πως πρέπει να βουρτσίζω και τα ούλα με κυκλική κίνηση, ακόμη και με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είπε να το κάνω.Είναι σωστό αυτό έτσι;

+50Ε για ολοκεραμική θήκη αντί για μεταλοκεραμική είναι λογική διαφορά;

Το λέω γιατί όταν μου εξηγούσε τις επιλογές για θήκες μου είπε πως δεν έχω λόγο να βάλω χρυσό γιατί ξεφεύγει στη τιμή χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό, πρότεινε μεταλλική βάση με πορσελάνη και μου είπε πως έχει δύο ποιότητες για το τι μέταλλο θα μπει ως βάση.

Επίσης μίλησε για μια επιλογή, να είναι όλη η όψη μέχρι κάτω πορσελάνη με +50Ε αλλά απο μέσα να έχει πάλι μέταλλο στο κέντρο (για να μη φανεί το μέταλλο αργότερα)

Ισχύει πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ή κατάλαβα κάτι λάθος και με +50Ε θα είχα την ολοκεραμική;

(τα ούλα σε μένα πάντως πόνεσαν πολύ και μάτωσαν αρκετά κατά το τρόχισμα για τη θήκη, στην απονεύρωση δεν πόνεσα σε καμία θεραπεία παρα μόνο όταν "μετρούσε τις ρίζες" η κάπως έτσι το είπε)

Δημοσ.

Πάνω σαυτό μια απορία, ο γιατρός μου είπε πως πρέπει να βουρτσίζω και τα ούλα με κυκλική κίνηση, ακόμη και με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είπε να το κάνω.Είναι σωστό αυτό έτσι;

+50Ε για ολοκεραμική θήκη αντί για μεταλοκεραμική είναι λογική διαφορά;

Το λέω γιατί όταν μου εξηγούσε τις επιλογές για θήκες μου είπε πως δεν έχω λόγο να βάλω χρυσό γιατί ξεφεύγει στη τιμή χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό, πρότεινε μεταλλική βάση με πορσελάνη και μου είπε πως έχει δύο ποιότητες για το τι μέταλλο θα μπει ως βάση.

Επίσης μίλησε για μια επιλογή, να είναι όλη η όψη μέχρι κάτω πορσελάνη με +50Ε αλλά απο μέσα να έχει πάλι μέταλλο στο κέντρο (για να μη φανεί το μέταλλο αργότερα)

Ισχύει πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ή κατάλαβα κάτι λάθος και με +50Ε θα είχα την ολοκεραμική;

(τα ούλα σε μένα πάντως πόνεσαν πολύ και μάτωσαν αρκετά κατά το τρόχισμα για τη θήκη, στην απονεύρωση δεν πόνεσα σε καμία θεραπεία παρα μόνο όταν "μετρούσε τις ρίζες" η κάπως έτσι το είπε)

αν το κάνεις έτσι, με μικρές κυκλικές κινήσεις (μέθοδος bass αν θες να δεις και άλλα βίντεο), τότε το κάνεις σωστά.

http://www.youtube.com/watch?v=gk8eKm4ajgM&feature=related

Η αυχενική επέκταση που αναφέρεις δεν είναι η ολοκεραμική. Ολοκεραμική σημαίνει ότι δεν έχει μέταλλο, κοστίζει αρκετά περισσότερο από +50. Είναι όμως μία καλή λύση και σχετικά οικονομική για να αποφύγεις το φαινόμενο που αναφέρω, δηλαδή το να φανεί μέταλλο αυχενικά. Βέβαια επιπλέκει τον ενδεχόμενο καθαρισμό μετά στον οδοντίατρο, είναι πιο εύκολο να σπάσει ή να ραγίσει στα όρια η πορσελάνη και πρέπει να γίνει σωστά το τρόχισμα, ώστε να μην γίνουν περιοδοντικές βλάβες λόγω του αυξημένου πάχους (μέταλλο+πορσελάνη>μέταλλο σκέτο στον αυχένα).

Σε ότι αφορά στην ποιότητα του κράματος. Υπάρχουν πολλά βασικά κράματα (ασημογκρί μέταλλο) που δουλεύουν οι τεχνίτες. Υπάρχουν φθηνά και ακριβά, με ότι αυτό συνεπάγεται στις ιδιότητες τους και στην βιοσυμβατότητα τους. Τίποτα ως μέταλλο δεν ξεπερνά την χρυσοπλατίνα, κανένα βασικό κράμα. Αλλά πολλές φορές είναι οικονομικά αδύνατο να πληρώσει ο ασθενής και βάζεις ένα πολύ καλό βασικό κράμα.

Γενικά είμαι της λογικής ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται φθηνά κράμματα γιατί μπορεί ο ασθενής να έχει παράπονα άμεσα ή και μετά από 5 χρόνια και να τον χάσεις και σαν πελάτη και να έχεις και βάρος στην συνείδηση σου.

Στην απονεύρωση αν το δόντι είναι νεκρό δεν χορηγούμε αναισθησία. Πολλές φορές όταν μετρούμε το μήκος της ρίζας το εργαλείο που τοποθετούμε ξεπερνά την ρίζα και μπαίνει στο οστό της γνάθου ή στο απόστημα που βρίσκεται στο άκρο της ρίζας. Αυτό είναι επώδυνο αλλά γρήγορα αφαιρούμε το εργαλείο ή το αποσύρουμε κατά 1-2μμ και το αίσθημα του πόνου εξαφανίζεται. Είναι συχνό και μάλλον αυτό έγινε και σε σένα.

Για την αιμορραγία και τον πόνο κατά τον εκτροχισμό:

-αν ο ασθενής έχει περιοδοντικό πρόβλημα τότε πρέπει να προηγηθεί θεραπεία ώστε

α) να μην αιμορραγούν ή φλεγμαίνουν τα ούλα και κατά τον τροχισμό αλλά και μετά

β) τα "πρησμένα ούλα" να μην είναι μέρος για την συσσώρευση μικροβίων

γ) να μπορεί ο οδοντίατρος αφού "ξεπρηστούν τα ούλα" να δει ποιό είναι το πραγματικό όριο για να τροχίσει στο σωστό ύψος

συνεπώς κάνεις πρώτα τον καθαρισμό, περιμένεις και μετά τροχίζεις.

Πολλές φορές αυτό παραλλείπεται και γι'αυτό πόνεσες και μάτωσες, Η άλλη πιθανότητα είναι ότι ο οδοντίατρος δεν απώθησε επαρκώς τα ούλα και τρόχισε υποουλικά. Όπως και να έχει όταν τροχίζουμε υποουλικά αναισθητοποιούμε τα ούλα και τα απωθούμε για να μην πονά ο ασθενής.

Με εξαίρεση λίγες (μετρώνται στο 1 χέρι) περιπτώσεις, στην σύγχρονη οδοντιατρική ο ασθενής δεν πρέπει να καταλαβαίνει τίποτα. Πολλές φορές όμως είτε λόγω πίεσης από τους ασθενείς λόγω κακής εμπειρίας ("δεν θέλω ένεση¨), είτε λόγω χρονικών περιορισμών του γιατρού για να προλάβει τα ραντεβού (απαράδεκτο), δεν γίνεται χρήση αναισθητικού εκεί που πρέπει. Αν γίνει σωστά η αναισθησία είναι σχεδόν πάντα ανώδυνη και ελάχιστες φορές ενοχλητική.

Αυτή είναι η γνώμη μου.

Δημοσ.

παιδια να ρωτησω και εγω κατι..πηγα και εγω σημερα στ γιατρο..κ επειδη μ λειπουν δυο δοντια (πανω δεξιος πλαγιος τομεας και ο αριστερος)

μου ειπαν να βαλω δυο εμφυτευματα..και οταν μου δωσε το σχεδιο θεραπειας εγραφε:οδοντικο εμφυτευμα Xive 900 ευρω...

και Στεφανη(θηκη)εμφυτευματος 650 ευρω!!!! και ειδα τις τιμες που λετε εδω και σοκαριστικα...ειναι το ιδιο με αυτο π συζητατε εσεις και απλα ειναι πανακριβοι η ειναι αλλη υποθεση?

Δημοσ.

παιδια να ρωτησω και εγω κατι..πηγα και εγω σημερα στ γιατρο..κ επειδη μ λειπουν δυο δοντια (πανω δεξιος πλαγιος τομεας και ο αριστερος)

μου ειπαν να βαλω δυο εμφυτευματα..και οταν μου δωσε το σχεδιο θεραπειας εγραφε:οδοντικο εμφυτευμα Xive 900 ευρω...

και Στεφανη(θηκη)εμφυτευματος 650 ευρω!!!! και ειδα τις τιμες που λετε εδω και σοκαριστικα...ειναι το ιδιο με αυτο π συζητατε εσεις και απλα ειναι πανακριβοι η ειναι αλλη υποθεση?

Στα άτομα νέας ηλικίας (και όχι μόνο, αλλά κυρίως), όταν λείπει κάποιο από τα δόντια της αμιγώς αισθητικής ζώνης, όπως οι πλάγιοι της άνω γνάθου που αναφέρεις, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο καλή λύση για την αποκατάσταση. Η άλλη λύση που είχες ήταν να τροχίσεις τα διπλανά δόντια και να κατασκευάστει μία γέφυρα, άλλα κάτι τέτοιο δεν θα είχε απαραίτητα καλά αισθητικά αποτελέσματα μακροχρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν έχουν καμία σχέση με τις θήκες των δοντιών, όπου υπάρχει το δόντι/ρίζα και ο οδοντίατρος απλά τροχίζει για να κατασκευάσει μια στεφάνη.

Εσύ δεν έχεις ρίζα, ούτε δόντι προφανώς. Ο οδοντίατρος σου θα τοποθετήσει χειρουργικά μια τεχνητή ρίζα (εμφύτευμα), φτιαγμένη από βιοσυμβατό υλικό. Στην συνέχεια θα κατασκευάσει πάνω σε αυτή (στο κεραμικό κολόβωμα αυτής για να είμαι ακριβής) μια ολοκεραμική στεφάνη.

Το εμφύτευμα που διάλεξε ο οδοντίατρος σου είναι της εταιρείας dentsply. Η εταιρεία αυτή είναι από τις καλύτερες εταιρείες στον χώρο. Το εμφύτευμα θα του κοστίσει ένα μεγάλο μέρος της τιμής (900Ε) που σου έδωσε. Αν σε αυτά προσθέσεις και το κόστος των αναλώσιμων χειρουργικών ειδών και των εργαλείων αλλά και της τεχνογνωσίας, τότε μπορείς να πεις ότι το κόστος είναι σε σωστά επίπεδα. Να σου πω ότι παλαιότερα θα σου κόστιζε παραπάνω.

Πάνω σε αυτό το πολύ καλό εμφύτευμα, ο οδοντίατρος σου θα κατασκευάσει την καλύτερη από πλευράς σύγχρονων υλικών, θήκη που μπορεί να φτιαχτεί. Η αποκατάσταση θα είναι όλη κεραμική και λογικά θα έχεις άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο γιατρός σου δουλεύει με χαμηλό περιθώριο κέρδους σχετικά με άλλους συναδέλφους του, χρησιμοποιεί καλά υλικά και είναι και αρκετά τυπικός (σου έδωσε σχέδιο θεραπείας που λογικά εξηγεί αναλυτικά όλα όσα θα κάνει για να διορθώσει την νωδοτητα σου-απώλεια δοντιών, και λογικά στο εξήγησε και αναλυτικά). Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι μάλλον διάλεξες σωστά. Αν δεν είσαι σίγουρος, μπορείς να ζητήσεις μια δεύτερη γνώμη, πηγαίνοντας σε ένα δεύτερο οδοντίατρο που κάνει εμφυτεύματα. Εκείνος πιθανώς θα δουλεύει άλλη εταιρεία εμφυτευμάτων (πιθανώς και όχι γιατί η dentsply είναι από τις μεγαλύτερες) και θα σου πει κάτι αντίστοιχο. Πάντως πιο χαμηλά στην τιμή δεν θα πέσει.

Δημοσ.

Στα άτομα νέας ηλικίας (και όχι μόνο, αλλά κυρίως), όταν λείπει κάποιο από τα δόντια της αμιγώς αισθητικής ζώνης, όπως οι πλάγιοι της άνω γνάθου που αναφέρεις, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο καλή λύση για την αποκατάσταση. Η άλλη λύση που είχες ήταν να τροχίσεις τα διπλανά δόντια και να κατασκευάστει μία γέφυρα, άλλα κάτι τέτοιο δεν θα είχε απαραίτητα καλά αισθητικά αποτελέσματα μακροχρόνια.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν έχουν καμία σχέση με τις θήκες των δοντιών, όπου υπάρχει το δόντι/ρίζα και ο οδοντίατρος απλά τροχίζει για να κατασκευάσει μια στεφάνη.

Εσύ δεν έχεις ρίζα, ούτε δόντι προφανώς. Ο οδοντίατρος σου θα τοποθετήσει χειρουργικά μια τεχνητή ρίζα (εμφύτευμα), φτιαγμένη από βιοσυμβατό υλικό. Στην συνέχεια θα κατασκευάσει πάνω σε αυτή (στο κεραμικό κολόβωμα αυτής για να είμαι ακριβής) μια ολοκεραμική στεφάνη.

Το εμφύτευμα που διάλεξε ο οδοντίατρος σου είναι της εταιρείας dentsply. Η εταιρεία αυτή είναι από τις καλύτερες εταιρείες στον χώρο. Το εμφύτευμα θα του κοστίσει ένα μεγάλο μέρος της τιμής (900Ε) που σου έδωσε. Αν σε αυτά προσθέσεις και το κόστος των αναλώσιμων χειρουργικών ειδών και των εργαλείων αλλά και της τεχνογνωσίας, τότε μπορείς να πεις ότι το κόστος είναι σε σωστά επίπεδα. Να σου πω ότι παλαιότερα θα σου κόστιζε παραπάνω.

Πάνω σε αυτό το πολύ καλό εμφύτευμα, ο οδοντίατρος σου θα κατασκευάσει την καλύτερη από πλευράς σύγχρονων υλικών, θήκη που μπορεί να φτιαχτεί. Η αποκατάσταση θα είναι όλη κεραμική και λογικά θα έχεις άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο γιατρός σου δουλεύει με χαμηλό περιθώριο κέρδους σχετικά με άλλους συναδέλφους του, χρησιμοποιεί καλά υλικά και είναι και αρκετά τυπικός (σου έδωσε σχέδιο θεραπείας που λογικά εξηγεί αναλυτικά όλα όσα θα κάνει για να διορθώσει την νωδοτητα σου-απώλεια δοντιών, και λογικά στο εξήγησε και αναλυτικά). Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι μάλλον διάλεξες σωστά. Αν δεν είσαι σίγουρος, μπορείς να ζητήσεις μια δεύτερη γνώμη, πηγαίνοντας σε ένα δεύτερο οδοντίατρο που κάνει εμφυτεύματα. Εκείνος πιθανώς θα δουλεύει άλλη εταιρεία εμφυτευμάτων (πιθανώς και όχι γιατί η dentsply είναι από τις μεγαλύτερες) και θα σου πει κάτι αντίστοιχο. Πάντως πιο χαμηλά στην τιμή δεν θα πέσει.

φιλε μου χιλια ευχαριστω!!εισαι πολυ κατατοπιστικος!!η γιατρος που πηγα μου φανηκε πολυ σοβαρη..οπως και το ιατρειο που πηγα..βασικα ειναι οδοντιατρικο κεντρο στο συνταγμα!δεν ξερω εαν επιτρεπεται να αναφερω ποιο ειναι..θα παω και σε αλλο ενα τουλαχιστον..απλα η πρωτη ορθοδοντικος που ειχα παει μου ειχε προτεινει επειδη απο τα δυο δοντια που ανεφερα στο πρωτο ποστ το ενα δεν υπαρχει καθολου και το αλλο ειναι νεογιλο..εκεινη λοιπον μου προτεινε να βγαλω το νεογιλο και αντι να βαλω εμφυτευματα να βαλω σιδερακια για δυο χρονια και να τα φερει ολα τα δοντια πιο κοντα..απλα θα ειχε δυο δοντια λιγοτερα αλλα δεν θα φαινοταν!!!εσενα ποια ειναι η γνωμη σου?εμενα δεν ξερω γιατι αλλα δεν μου αρεσε σαν λυση..

και παλι ευχαριστω που καθισες και εγραψες ολο αυτο το κατεβατο!:-D

Δημοσ.

φιλε μου χιλια ευχαριστω!!εισαι πολυ κατατοπιστικος!!η γιατρος που πηγα μου φανηκε πολυ σοβαρη..οπως και το ιατρειο που πηγα..βασικα ειναι οδοντιατρικο κεντρο στο συνταγμα!δεν ξερω εαν επιτρεπεται να αναφερω ποιο ειναι..θα παω και σε αλλο ενα τουλαχιστον..απλα η πρωτη ορθοδοντικος που ειχα παει μου ειχε προτεινει επειδη απο τα δυο δοντια που ανεφερα στο πρωτο ποστ το ενα δεν υπαρχει καθολου και το αλλο ειναι νεογιλο..εκεινη λοιπον μου προτεινε να βγαλω το νεογιλο και αντι να βαλω εμφυτευματα να βαλω σιδερακια για δυο χρονια και να τα φερει ολα τα δοντια πιο κοντα..απλα θα ειχε δυο δοντια λιγοτερα αλλα δεν θα φαινοταν!!!εσενα ποια ειναι η γνωμη σου?εμενα δεν ξερω γιατι αλλα δεν μου αρεσε σαν λυση..

και παλι ευχαριστω που καθισες και εγραψες ολο αυτο το κατεβατο!:-D

Λοιπόν, στην προσπάθεια μου να γίνω όσο πιο κατατοπιστικός μπορώ θα χρησιμοποιήσω λίγο photoshop.

1ο σχέδιο θεραπείας:

Ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών μετά από την εξαγωγή του νεογιλού.

Τα δόντια σου είναι κάπως έτσι

post-222241-0-04294300-1331952157_thumb.jpg

θα γίνει η εξαγωγή του νεογιλού και θα γίνουν

post-222241-0-59066500-1331952158_thumb.jpg

έτσι

post-222241-0-23664800-1331952160_thumb.jpg

μετά θα γίνει ορθοδοντική μετακίνηση όλων των δοντιών προς τα μπροστά και θα κλείσουν τα κενά, αλλά η μορφολογία των κυνοδόντων και των πρώτων προγομφίων σου (κυκλωμένα) θα πρέπει να αλλάξει για να είναι αισθητικό το αποτέλεσμα

post-222241-0-61475200-1331952189_thumb.jpg

δηλαδή να γίνει έτσι

post-222241-0-35251300-1331952193_thumb.jpg

Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή γίνεται μετά το τρόχισμα των δοντιών και την τοποθέτση ρητίνης (λευκό σφράγισμα) ώστε να επιδοθεί το σωστό σχήμα/μέγεθος.

Πλεονεκτήματα:

+δεν θα χρειαστεί να τοποθετήσεις εμφύτευμα

+τα δόντια θα είναι όλα φυσικά και όχι τεχνητά

+το αποτέλεσμα αν γίνει σωστά η θεραπεία θα είναι απόλυτα φυσικό

Μειονεκτήματα:

-θα χρειαστούν 1.5-2 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών (με σιδεράκια). Στο ενδιάμεσο δεν θα υπάρχουν δόντια στα κενά.

-τα δόντια που θα τροποποιηθούν (δύο κυνόδοντες και δύο προγόμφιοι) θα χρειαστούν ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) λόγω του εκτεταμένου εκτροχισμού που θα χρειαστεί για την διαμόρφωση τους.

-το κόστος είναι ίδιο περίπου με τη λύση του εμφυτεύματος και ίσως μεγαλύτερο

2ο σχέδιο θεραπείας:

Διατήρηση του νεογιλού και τοποθέτηση εμφυτεύματος

Θα ξεκινήσεις έτσι

Το νεογιλό θα διατηρηθεί και θα διαμορφωθεί πάλι με ρητίνη ή όψη για να λάβει το σωστό σχήμα/μέγεθος. Δεν χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία.

Στην συνέχεια ΑΝ υπάρχει αρκετό οστό (θα φανεί μετά τον ακτινογραφικό έλεγχο) θα τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα

post-222241-0-78643000-1331952194_thumb.jpg

πάνω στο οποίο 2-4 μήνες μετά (ανάλογα με το εμφύτευμα/οστό/περιοδόντιο) θα τοποθετηθεί ένα μόνιμο κεραμικό δόντι, απόλυτα αισθητικό. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι έτσι

post-222241-0-24712400-1331952196_thumb.jpg

Υπάρχει πιθανότητα στον καιρό μέχρι την τοποθέτηση του μόνιμου δοντιού, να τοποθετηθεί ένα προσωρινό μικρότερο δόντι (για να μην δέχεται δυνάμεις) και να έχεις άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα:

+δεν θα χρειαστεί τόσος χρόνος όσος με την ορθοδοντική θεραπεία

+δεν θα χρειαστούν ενδοδοντικές θεραπείες

+ΑΝ υπάρχει αρκετό οστό, τότε θα έχεις καλό αισθητικό αποτέλεσμα

+σημαντικό κόστος, αλλά μικρότερο από το 1ο σχέδιο

+διατηρείς το νεογιλό

Μειονεκτήματα

-Το μεγάλο ΑΝ... Αν έχεις οστό. Η επιτυχία στην πρόσθια ζώνη, ακόμα και με ιδανικές συνθήκες, ακόμα και αν δεν έχεις έλλειμα οστού είναι σχετικά μικρή. Οι οδοντίατροι αρέσκονται στο να λένε ότι τα εμφυτεύματα έχουν 90%+ επιτυχία. Αυτό το ποσοστό αναφέρεται στην μή απώλεια του εμφυτεύματος, αλλά όχι στην αισθητική επιτυχία. Αυτή είναι αρκετά πιο χαμηλή, κοντά στο 60%. Η μη αισθητική επιτυχία έχει τα εξής αποτελέσματα:

α.υφίζηση των ούλων

β.απορρόφηση του οστού

γ.αποκάλυψη των σπειρών (πάσα) του εμφυτεύματος

Δηλαδή αυτό

implant2-769024.jpg

Κανένας γιατρός δεν θα σου εγγυηθεί (αν είναι σωστός) ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό με ιατρικούς όρους είναι επιτυχημένο εμφύτευμα, αλλά είναι αποτυχημένο αισθητικά.

Αν συμβεί, τότε η μόνη επιλογή σου για να επαναφέρεις την αισθητική είναι σύνθετη και ακριβή και δεν θα μπω στον κόπο να την αναφέρω.

-κάθε χειρουργική επέμβαση έχει έναν αριθμό επιπλοκών

-θα χρειαστείς μίνιμουμ δύο χειρουργικές συνδεδρίες

3ο σχέδιο θεραπείας

εκτροχισμός των δοντιών και τοποθέτηση γέφυρας:

εδώ δεν έχω πολλά να πω. Είναι μια κλασική γέφυρα, που μπορείς να την κατασκευάσεις ολοκεραμική ή χρυσοκεραμική για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα:

+σχετικά φθηνή και απλή θεραπεία

+δεν θα ταλαιπωρηθείς καθόλου

+μπορεί να έχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα αν γίνει σωστά

+δεν απαιτεί ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις)

Μειονεκτήματα:

-τροχίζεις τα παρακείμενα δόντια

-μπορεί να μην έχει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα

-αν επιλέξεις να κατασκευάσεις γέφυρα με βασικό κράμα ή χρυσοπλατίνα και υφιζάνουν τα ούλα σου, τότε θα έχεις αισθητικό πρόβλημα σαν αυτό

SingleImplant2Before.jpg&w=370&e=jpg&m=normal&h=

βλέπεις ότι λόγω περιοδοντικού προβλήματος, φαίνεται τόσο το βασικό κράμα (σκούρο μεταλλικό) όσο και το χρυσό πιο πίσω.

Βέβαια μπορείς πάντα να επαναλάβεις την γέφυρα και το πρόβλημα να διορθωθεί.

Αυτά.

Όπως κατάλαβες το πρόβλημα δεν είναι απλό και έχει αστάθμητους παράγοντες που πρέπει ο οδοντίατρος σου να τους αναλογιστεί.

Η γνώμη μου ήταν είναι και θα είναι ότι ο ασθενής (εσύ!) πρέπει να πάρει την απόφαση του έχοντας πλήρη γνώση των θετικών και των αρνητικών. Σε πρώτο χρόνο πρέπει ο γιατρός του να τον καθοδηγήσει και να του πει τα ποσοστά αποτυχίας με το κάθε σχέδιο, τον χρόνο, το κόστος και την ταλαιπωρία. Επίσης, πρέπει να ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ καλό γιατρό για να σου πεί ότι πχ. "δεν σου βάζω εμφύτευμα γιατί έχεις αυτό και αυτό το πρόβλημα", ή "δεν σου κάνω ορθοδοντική για αυτό και αυτό¨.

Αν βρεις τον σωστό γιατρό, θα πρέπει να σου εξηγεί όλα τα πιθανά συμβάντα και να σου δίνει την δυνατότητα ενήμερης επιλογής.

Γενικά εγώ δουλεύω ασθενοκεντρικά και όχι ιατροκεντρικά. Δεν μεταθέτω τις ευθύνες μου στον ασθενή, αλλά δεν αποφασίζω και για αυτόν. Πρέπει να διαλέξεις μόνος σου.

Εγώ αφού σε εξέταζα και έκανα και ακτινογραφικό έλεγχο, θα σου έλεγα τα ποσοστά σου και τις πιθανές εκβάσεις και θα σου έδινα την επιλογή. Αν πχ. δεν είχες καθόλου οστό μπροστά ή δεν επαρκούσε δεν θα συζητούσα καν το εμφύτευμα ή θα έβλεπα προς την λύση της κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης (δημιουργία οστού) με το όποιο επιπλέον κόστος από πλευράς σου.

Η γνώμη μου είναι, διάλεξε τον γιατρό που θα σε αποτρέψει από το να κάνεις χαζομάρα και που θα σου δώσει παράλληλα επιλογές. Και δες περισσότερους από έναν.

Αν έχεις ερωτήσεις, γράψτες.

• Thanks 1
Δημοσ.

Λοιπόν, στην προσπάθεια μου να γίνω όσο πιο κατατοπιστικός μπορώ θα χρησιμοποιήσω λίγο photoshop.

1ο σχέδιο θεραπείας:

Ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών μετά από την εξαγωγή του νεογιλού.

Τα δόντια σου είναι κάπως έτσι

θα γίνει η εξαγωγή του νεογιλού και θα γίνουν

post-222241-0-59066500-1331952158_thumb.jpg

έτσι

post-222241-0-23664800-1331952160_thumb.jpg

μετά θα γίνει ορθοδοντική μετακίνηση όλων των δοντιών προς τα μπροστά και θα κλείσουν τα κενά, αλλά η μορφολογία των κυνοδόντων και των πρώτων προγομφίων σου (κυκλωμένα) θα πρέπει να αλλάξει για να είναι αισθητικό το αποτέλεσμα

post-222241-0-61475200-1331952189_thumb.jpg

δηλαδή να γίνει έτσι

post-222241-0-35251300-1331952193_thumb.jpg

Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή γίνεται μετά το τρόχισμα των δοντιών και την τοποθέτση ρητίνης (λευκό σφράγισμα) ώστε να επιδοθεί το σωστό σχήμα/μέγεθος.

Πλεονεκτήματα:

+δεν θα χρειαστεί να τοποθετήσεις εμφύτευμα

+τα δόντια θα είναι όλα φυσικά και όχι τεχνητά

+το αποτέλεσμα αν γίνει σωστά η θεραπεία θα είναι απόλυτα φυσικό

Μειονεκτήματα:

-θα χρειαστούν 1.5-2 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών (με σιδεράκια). Στο ενδιάμεσο δεν θα υπάρχουν δόντια στα κενά.

-τα δόντια που θα τροποποιηθούν (δύο κυνόδοντες και δύο προγόμφιοι) θα χρειαστούν ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) λόγω του εκτεταμένου εκτροχισμού που θα χρειαστεί για την διαμόρφωση τους.

-το κόστος είναι ίδιο περίπου με τη λύση του εμφυτεύματος και ίσως μεγαλύτερο

2ο σχέδιο θεραπείας:

Διατήρηση του νεογιλού και τοποθέτηση εμφυτεύματος

Θα ξεκινήσεις έτσι

Το νεογιλό θα διατηρηθεί και θα διαμορφωθεί πάλι με ρητίνη ή όψη για να λάβει το σωστό σχήμα/μέγεθος. Δεν χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία.

Στην συνέχεια ΑΝ υπάρχει αρκετό οστό (θα φανεί μετά τον ακτινογραφικό έλεγχο) θα τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα

post-222241-0-78643000-1331952194_thumb.jpg

πάνω στο οποίο 2-4 μήνες μετά (ανάλογα με το εμφύτευμα/οστό/περιοδόντιο) θα τοποθετηθεί ένα μόνιμο κεραμικό δόντι, απόλυτα αισθητικό. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι έτσι

post-222241-0-24712400-1331952196_thumb.jpg

Υπάρχει πιθανότητα στον καιρό μέχρι την τοποθέτηση του μόνιμου δοντιού, να τοποθετηθεί ένα προσωρινό μικρότερο δόντι (για να μην δέχεται δυνάμεις) και να έχεις άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα:

+δεν θα χρειαστεί τόσος χρόνος όσος με την ορθοδοντική θεραπεία

+δεν θα χρειαστούν ενδοδοντικές θεραπείες

+ΑΝ υπάρχει αρκετό οστό, τότε θα έχεις καλό αισθητικό αποτέλεσμα

+σημαντικό κόστος, αλλά μικρότερο από το 1ο σχέδιο

+διατηρείς το νεογιλό

Μειονεκτήματα

-Το μεγάλο ΑΝ... Αν έχεις οστό. Η επιτυχία στην πρόσθια ζώνη, ακόμα και με ιδανικές συνθήκες, ακόμα και αν δεν έχεις έλλειμα οστού είναι σχετικά μικρή. Οι οδοντίατροι αρέσκονται στο να λένε ότι τα εμφυτεύματα έχουν 90%+ επιτυχία. Αυτό το ποσοστό αναφέρεται στην μή απώλεια του εμφυτεύματος, αλλά όχι στην αισθητική επιτυχία. Αυτή είναι αρκετά πιο χαμηλή, κοντά στο 60%. Η μη αισθητική επιτυχία έχει τα εξής αποτελέσματα:

α.υφίζηση των ούλων

β.απορρόφηση του οστού

γ.αποκάλυψη των σπειρών (πάσα) του εμφυτεύματος

Δηλαδή αυτό

implant2-769024.jpg

Κανένας γιατρός δεν θα σου εγγυηθεί (αν είναι σωστός) ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό με ιατρικούς όρους είναι επιτυχημένο εμφύτευμα, αλλά είναι αποτυχημένο αισθητικά.

Αν συμβεί, τότε η μόνη επιλογή σου για να επαναφέρεις την αισθητική είναι σύνθετη και ακριβή και δεν θα μπω στον κόπο να την αναφέρω.

-κάθε χειρουργική επέμβαση έχει έναν αριθμό επιπλοκών

-θα χρειαστείς μίνιμουμ δύο χειρουργικές συνδεδρίες

3ο σχέδιο θεραπείας

εκτροχισμός των δοντιών και τοποθέτηση γέφυρας:

εδώ δεν έχω πολλά να πω. Είναι μια κλασική γέφυρα, που μπορείς να την κατασκευάσεις ολοκεραμική ή χρυσοκεραμική για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα:

+σχετικά φθηνή και απλή θεραπεία

+δεν θα ταλαιπωρηθείς καθόλου

+μπορεί να έχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα αν γίνει σωστά

+δεν απαιτεί ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις)

Μειονεκτήματα:

-τροχίζεις τα παρακείμενα δόντια

-μπορεί να μην έχει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα

-αν επιλέξεις να κατασκευάσεις γέφυρα με βασικό κράμα ή χρυσοπλατίνα και υφιζάνουν τα ούλα σου, τότε θα έχεις αισθητικό πρόβλημα σαν αυτό

SingleImplant2Before.jpg&w=370&e=jpg&m=normal&h=

βλέπεις ότι λόγω περιοδοντικού προβλήματος, φαίνεται τόσο το βασικό κράμα (σκούρο μεταλλικό) όσο και το χρυσό πιο πίσω.

Βέβαια μπορείς πάντα να επαναλάβεις την γέφυρα και το πρόβλημα να διορθωθεί.

Αυτά.

Όπως κατάλαβες το πρόβλημα δεν είναι απλό και έχει αστάθμητους παράγοντες που πρέπει ο οδοντίατρος σου να τους αναλογιστεί.

Η γνώμη μου ήταν είναι και θα είναι ότι ο ασθενής (εσύ!) πρέπει να πάρει την απόφαση του έχοντας πλήρη γνώση των θετικών και των αρνητικών. Σε πρώτο χρόνο πρέπει ο γιατρός του να τον καθοδηγήσει και να του πει τα ποσοστά αποτυχίας με το κάθε σχέδιο, τον χρόνο, το κόστος και την ταλαιπωρία. Επίσης, πρέπει να ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ καλό γιατρό για να σου πεί ότι πχ. "δεν σου βάζω εμφύτευμα γιατί έχεις αυτό και αυτό το πρόβλημα", ή "δεν σου κάνω ορθοδοντική για αυτό και αυτό¨.

Αν βρεις τον σωστό γιατρό, θα πρέπει να σου εξηγεί όλα τα πιθανά συμβάντα και να σου δίνει την δυνατότητα ενήμερης επιλογής.

Γενικά εγώ δουλεύω ασθενοκεντρικά και όχι ιατροκεντρικά. Δεν μεταθέτω τις ευθύνες μου στον ασθενή, αλλά δεν αποφασίζω και για αυτόν. Πρέπει να διαλέξεις μόνος σου.

Αν έχεις ερωτήσεις, γράψτες.

φιλε μου και παλι σε ευχαριστω πολυ..το μονο κολλημα μου ειναι αυτο που λες οτι μπορει να μην πετυχει αισθητικα...εκει εχω φαει ενα Α σκαλωμα...αφου δεν ξερω ουσιαστικα αν θα υπαρξει αποκάλυψη των σπειρών (πάσα) του εμφυτεύματος οπως ειπες και εσυ και ειναι στην τυχη...το ΚΥΡΙΟ κολλημα μου ειναι οτι εαν κανω το πρωτο..να βγαλω το νεογιλο ειναι οτι εκει δεν θα υπαρχει δοντι..και οτι θα βαλω και σιδερακια..που και παλι δεν μου αρεσουν..μια λυση θα ηταν να εβαζα aligners...σκεφτομαι να παω να ρωτησω και εναν γιατρο στα μελλησια που παει μια φιλη φιλης μου και απο οτι ξερω ειναι αρκετα γνωστος..

τωρα αυτο που ειπες για την αποκάλυψη των σπειρών (πάσα) του εμφυτεύματος εχει συμβει σε ασθενη σου?με το ΑΝ εχεις οστο τι εννοεις ακριβως?

Δημοσ.

φιλε μου και παλι σε ευχαριστω πολυ..το μονο κολλημα μου ειναι αυτο που λες οτι μπορει να μην πετυχει αισθητικα...εκει εχω φαει ενα Α σκαλωμα...αφου δεν ξερω ουσιαστικα αν θα υπαρξει αποκάλυψη των σπειρών (πάσα) του εμφυτεύματος οπως ειπες και εσυ και ειναι στην τυχη...το ΚΥΡΙΟ κολλημα μου ειναι οτι εαν κανω το πρωτο..να βγαλω το νεογιλο ειναι οτι εκει δεν θα υπαρχει δοντι..και οτι θα βαλω και σιδερακια..που και παλι δεν μου αρεσουν..μια λυση θα ηταν να εβαζα aligners...σκεφτομαι να παω να ρωτησω και εναν γιατρο στα μελλησια που παει μια φιλη φιλης μου και απο οτι ξερω ειναι αρκετα γνωστος..

τωρα αυτο που ειπες για την αποκάλυψη των σπειρών (πάσα) του εμφυτεύματος εχει συμβει σε ασθενη σου?με το ΑΝ εχεις οστο τι εννοεις ακριβως?

Το να βάλεις invisalign για τέτοιου είδους μετακίνηση, δίχως να είμαι ορθοδοντικός δεν θα το πρότεινα, αφού πρέπει να μετακινηθούν πρακτικά όλα τα δόντια σου.

Το αν θα γίνει αποκάλυψη των σπειρών είναι θέμα

α.του βιότυπου των ούλων σου (αν έχεις λεπτά ούλα ή αν έχεις πιο παχύ στρώμα βλεννογόνου)

β.του ύψους και του πάχους του οστού στην περιοχή που θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα (αν έχεις τα επιπλέον χιλιοστά που χρειάζονται)

γ.της καλής τοποθέτησης του εμφυτεύματος (εδώ μπαίνει το θέμα καλός γιατρός)

δ.της καλή περιοδοντικής υγείας (να φροντίζεις το εμφύτευμα)

Αν όλα αυτά συντρέχουν, τότε το εμφύτευμα έχει πολύ καλές πιθανότητες να πετύχει. Αν κάτι από αυτά δεν είναι καλό, τότε αλλάζουν τα πράγματα και το ποσοστό όπως είπα είναι 60%. Όχι σε μένα, σε όλους τους γιατρούς που θα το επιχειρούσαν αν είχες πρόβλημα είναι 60% περίπου.

Ναι το έχω δει, όχι σε ασθενή μου, αφού δεν θα έβαζα εμφύτευμα σε μη κατάλληλο ασθενή.

Αυτά πρέπει όμως να τα συζητήσεις με την γιατρό που σου πρότεινε το εμφύτευμα. Αν πάει να σου πει ότι όλα είναι τέλεια κάθε φορά και η επιτυχία είναι 99%, πρέπει να καταλάβεις ότι σε δουλεύει και να φύγεις. 100% δεν μπορεί να σου δώσει ούτε ο καλύτερος στον κόσμο. Αφού κάνει την εκτίμηση της ακτινογραφικά και κλινικά, τότε θα πρέπει να σου πει ποιές είναι οι πιθανότητες.

Η αισθητική αποτυχία στην πρόσθια ζώνη πάντως είναι αρκετά συχνή.

Τίποτα δεν είναι στην ΤΥΧΗ. Απλά πρέπει αυτός που θα σε αναλάβει να ξέρει τι του γίνεται και να σε κατευθύνει στην σωστή επιλογή.

Και πρόσεξε όταν σου λένε ποσοστά, να διευκρινίζουν σε τι αναφέρονται. Στην αισθητική ή την βιολογική επιτυχία.

Δημοσ.

Το να βάλεις invisalign για τέτοιου είδους μετακίνηση, δίχως να είμαι ορθοδοντικός δεν θα το πρότεινα, αφού πρέπει να μετακινηθούν πρακτικά όλα τα δόντια σου.

Το αν θα γίνει αποκάλυψη των σπειρών είναι θέμα

α.του βιότυπου των ούλων σου (αν έχεις λεπτά ούλα ή αν έχεις πιο παχύ στρώμα βλεννογόνου)

β.του ύψους και του πάχους του οστού στην περιοχή που θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα (αν έχεις τα επιπλέον χιλιοστά που χρειάζονται)

γ.της καλής τοποθέτησης του εμφυτεύματος (εδώ μπαίνει το θέμα καλός γιατρός)

δ.της καλή περιοδοντικής υγείας (να φροντίζεις το εμφύτευμα)

Αν όλα αυτά συντρέχουν, τότε το εμφύτευμα έχει πολύ καλές πιθανότητες να πετύχει. Αν κάτι από αυτά δεν είναι καλό, τότε αλλάζουν τα πράγματα και το ποσοστό όπως είπα είναι 60%. Όχι σε μένα, σε όλους τους γιατρούς που θα το επιχειρούσαν αν είχες πρόβλημα είναι 60% περίπου.

Ναι το έχω δει, όχι σε ασθενή μου, αφού δεν θα έβαζα εμφύτευμα σε μη κατάλληλο ασθενή.

Αυτά πρέπει όμως να τα συζητήσεις με την γιατρό που σου πρότεινε το εμφύτευμα. Αν πάει να σου πει ότι όλα είναι τέλεια κάθε φορά και η επιτυχία είναι 99%, πρέπει να καταλάβεις ότι σε δουλεύει και να φύγεις. 100% δεν μπορεί να σου δώσει ούτε ο καλύτερος στον κόσμο. Αφού κάνει την εκτίμηση της ακτινογραφικά και κλινικά, τότε θα πρέπει να σου πει ποιές είναι οι πιθανότητες.

Η αισθητική αποτυχία στην πρόσθια ζώνη πάντως είναι αρκετά συχνή.

Τίποτα δεν είναι στην ΤΥΧΗ. Απλά πρέπει αυτός που θα σε αναλάβει να ξέρει τι του γίνεται και να σε κατευθύνει στην σωστή επιλογή.

Και πρόσεξε όταν σου λένε ποσοστά, να διευκρινίζουν σε τι αναφέρονται. Στην αισθητική ή την βιολογική επιτυχία.

εχεις πμ!! και επισης σημερα απλα ειδε τις ακτινογραφιες μου πηρε αποτυπωματα και θα στειλει και στην αμερικη για να δει εαν μπορω να βαλω invisalign για τα πανω δοντια για να ρθουν στα ισα τους πριν βαλω το εμφυτευμα!στην επομενη επισκεψη(μεθεπομενη δευτερα λογικα)θα ρωτησω και αυτα που μου πες και θα ποσταρω!:-D

Δημοσ.

εχεις πμ!! και επισης σημερα απλα ειδε τις ακτινογραφιες μου πηρε αποτυπωματα και θα στειλει και στην αμερικη για να δει εαν μπορω να βαλω invisalign για τα πανω δοντια για να ρθουν στα ισα τους πριν βαλω το εμφυτευμα!στην επομενη επισκεψη(μεθεπομενη δευτερα λογικα)θα ρωτησω και αυτα που μου πες και θα ποσταρω!:-D

ΟΚ άρα ακολουθεί το πρωτόκολλο, όπως πρέπει. Συζήτησε μαζί της αυτά που είπαμε και όλα θα πάνε καλά.

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

....

Πλέον για να μη σπάσει το δόντι ο οδοντ. είπε οτι θα χρειαστεί να βάλω θήκη και όχι απλό

...

επειδή έχω και εγώ ένα πρόβλημα και τα εμφυτεύματα είναι φαρμάκι, όταν λες θήκη τι εννοείς; αντέχουν αυτά;

βασικά ψάχνομαι για εμφυτεύματα για γύρο στα 400-500 ευρώ, στο Ιντερνετ λενε για 1000+, ασε ρε φίλε τώρα 2000 (για 2) που να τα βρω

κανείς που ξέρει αν με 500 βρίσκεις τίποτα;(το 1) ώστε να μου πάει 1000 μαχιμουμ

Δημοσ.

επειδή έχω και εγώ ένα πρόβλημα και τα εμφυτεύματα είναι φαρμάκι' date=' όταν λες θήκη τι εννοείς; αντέχουν αυτά;

βασικά ψάχνομαι για εμφυτεύματα για γύρο στα 400-500 ευρώ, στο Ιντερνετ λενε για 1000+, ασε ρε φίλε τώρα 2000 (για 2) που να τα βρω

κανείς που ξέρει αν με 500 βρίσκεις τίποτα;(το 1) ώστε να μου πάει 1000 μαχιμουμ[/quote']

Στην οδοντιατρικη σχολη απο Σεπτεμβρη στο μεταπτυχιακο της χειρουργικης.

Sent from my MotoA953 using Insomnia

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Ήθελα να ρωτήσω, για τον 1ο γομφίο επάνω γνάθου, ποιά είναι η καλύτερη στεφάνη που μπορούμε να βάλουμε?

Διαβάζω ότι οι ολοκεραμικές, αν και έχουν άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη πίεση και δεν συνίστανται για τα πίσω δόντια.

Να πάω σε μεταλλοκεραμική? Αλλά και πάλι δεν μπορεί να σπάσει η πορσελάνη?

Με τις στεφάνες ζιρκονίας που βρήκα στο google τί παίζει? Αξίζει για πίσω δόντι?

Δημοσ.
Ήθελα να ρωτήσω' date=' για τον 1ο γομφίο, ποιά είναι η καλύτερη στεφάνη που μπορούμε να βάλουμε?

Διαβάζω ότι οι ολοκεραμικές, αν και έχουν άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη πίεση και δεν συνίστανται για τα πίσω δόντια.

Να πάω σε μεταλλοκεραμική? Αλλά και πάλι δεν μπορεί να σπάσει η πορσελάνη?

Με τις στεφάνες ζιρκονίας που βρήκα στο google τί παίζει? Αξίζει για πίσω δόντι?[/quote']

Δυστυχως δεν μπορω να σου απαντησω με τοσο λιγες πληροφοριες. Ο καθε ασθενης εχει εξατομικευμενο σχεδιο θεραπειας, που συντασσεται συμφωνα με το ιστορικο του.

Πχ για εναν ασθενη που σφιγγει τα δοντια του στον υπνο του οι στεφανες με μεταλλικη μασητικη επιφανεια ειναι καλυτερη, για εναν με αισθητικες απαιτησεις μια ολοκεραμικη (ακομα καλυτερα ζιρκονιου ειναι καλυτερη). Αν το δοντι παρασκευαστει σωστα και ο ασθενης δεν εχει καποιο αλλο προβλημα δεν υπαρχει περιπτωση να γινει θραυση του υλικου. Γιατι δεν συζητας τις απορριες σου με τον γιατρο σου που θα εχει πληρες ιστορικο και ακτινογραφιες, ωστε να σου προτεινει αυτος το καλυτερο;

Παντως το οτι το ψαχνεις ειναι καλη αρχη και σημαινει οτι θα διαλεξεις σωστα οδοντιατρο και με την βοηθεια του θα επιλεξεις σωστα τι θα κανεις.

Υγ επισης πληροφορικα το μεγαλυτερο μερος των φορτιων της μασησης σε εναν οδοντικο φραγμο χωρις ορθοδοντικες ανωμαλιες ασκειται στους προγομφιους.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...