Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω δει ηλεκτρονικό κατάστημα που έχει δύο τιμές στα προϊόντα του :

πχ

http://www.powerstore.gr/default.asp?pid=18&la=1&man=8&cat=6&itmid=1419

Μία για εγγύηση 6 μηνών και μία για εγγύηση 36 μηνών.

Δεν έχω ξαναδεί εγγύηση μόνο 6 μηνών.

Υπάρχει ελάχιστη διάρκεια εγγύησης ?

Δημοσ.

Έχω δει ηλεκτρονικό κατάστημα που έχει δύο τιμές στα προϊόντα του :

πχ

http://www.powerstor...at=6&itmid=1419

Μία για εγγύηση 6 μηνών και μία για εγγύηση 36 μηνών.

Δεν έχω ξαναδεί εγγύηση μόνο 6 μηνών.

συνηθωε ειναι ενα χρονο εργοστασιου

αλλα βλεπω τωρα οτι αγοραζουν τις εγγυησεις...

• Super Moderators
Δημοσ.

[...]

Δεν υφίσταται, εκ του νόμου, ελάχιστη διάρκεια εγγύησης.

Ειδικά στα τεχνολογικά προϊόντα, "η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη" (άρθρο 5 παρ. 3 του Νόμου 2251/94).

Δημοσ.
"η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη" (άρθρο 5 παρ. 3 του Νόμου 2251/94).

Δηλαδή πρέπει να καταλήξει μια διαφωνία στο δικαστήριο για να κριθεί αν η διάρκεια της εγγύησης ήταν εύλογη ή όχι... με κριτήριο το «σύγχρονο από τεχνολογική άποψη». Δηλαδή τρία πουλάκια κάθονταν, δε γνωρίζω κάποια επιστημονική μέθοδο που να ορίζει το «σύγχρονο από τεχνολογική άποψη», διότι ο χρόνος (με τη σημασία του χρονικού διαστήματος, της εποχής) είναι κάτι πολύ σχετικό, ανάλογα με τη κλίμακα που τον μελετάς.

Αν πάρουμε τη φράση τοις μετρητοίς, τότε αν αγοράσω κάτι σήμερα και πχ σε ένα μήνα κυκλοφορήσει ανώτερο τεχνολογικά προϊόν, το δικό μου παύει να είναι σύγχρονο από τεχνολογική άποψη, άρα ένας μήνας εγγύηση με βάση το κείμενο του νόμου - κατά γράμμα - είναι εύλογη.

Διαφωτιστικός ο νόμος! :mrgreen:

Δημοσ.

Για να μην ανοίγω άλλο θρετ.

Σε πόσες μέρες ένα κατάστημα υποχρεούται να κάνει αλλαγή προϊόντος? Μήπως δεν υποχρεούται?

Μιλάμε για μη ελαττωματικό, στη συσκευασία του κομπλέ.

Δημοσ.

Δεν υφίσταται, εκ του νόμου, ελάχιστη διάρκεια εγγύησης.

Ειδικά στα τεχνολογικά προϊόντα, "η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη" (άρθρο 5 παρ. 3 του Νόμου 2251/94).

δηλαδη αυτο που λεγανε τοσα χρονια στα φορουμς,οτι ειναι υποχρεωτικη η 2χρονη εγγυηση στα τεχνολογικα προιοντα εκ του ευρωπαικου και ελληνικου νομου,ηταν παραμυθι; :huh:

Σε πόσες μέρες ένα κατάστημα υποχρεούται να κάνει αλλαγή προϊόντος? Μήπως δεν υποχρεούται?

σε 7 ημερες το πολυ απο οτι ξερω.

• Super Moderators
Δημοσ.

Δηλαδή πρέπει να καταλήξει μια διαφωνία στο δικαστήριο για να κριθεί αν η διάρκεια της εγγύησης ήταν εύλογη ή όχι... με κριτήριο το «σύγχρονο από τεχνολογική άποψη». Δηλαδή τρία πουλάκια κάθονταν, δε γνωρίζω κάποια επιστημονική μέθοδο που να ορίζει το «σύγχρονο από τεχνολογική άποψη», διότι ο χρόνος (με τη σημασία του χρονικού διαστήματος, της εποχής) είναι κάτι πολύ σχετικό, ανάλογα με τη κλίμακα που τον μελετάς.

Αν πάρουμε τη φράση τοις μετρητοίς, τότε αν αγοράσω κάτι σήμερα και πχ σε ένα μήνα κυκλοφορήσει ανώτερο τεχνολογικά προϊόν, το δικό μου παύει να είναι σύγχρονο από τεχνολογική άποψη, άρα ένας μήνας εγγύηση με βάση το κείμενο του νόμου - κατά γράμμα - είναι εύλογη.

Διαφωτιστικός ο νόμος! :mrgreen:

Προφανώς δεν υφίσταται τέτοια επιστημονική μέθοδος. Γιατί και η πρόοδος της τεχνολογίας είναι ραγδαία. Παλαιότερα, για παράδειγμα, οι εταιρείες που κατασκεύαζαν τηλεοράσεις μπορεί να κυκλοφορούσαν ένα μοντέλο κάθε 3-4 χρόνια. Τώρα αλλάζουν κάθε χρόνο. Η ζωή του προϊόντος, ιδίως προϊόντος τεχνολογίας, έχει μειωθεί σημαντικά.

Εκ του νόμου δεν υποχρεούται. Μόνο εάν στην απόδειξη/τιμολόγιο/κλπ αναγράφεται ότι γίνεται επιστροφή εντός Χ ημερών.

δηλαδη αυτο που λεγανε τοσα χρονια στα φορουμς,οτι ειναι υποχρεωτικη η 2χρονη εγγυηση στα τεχνολογικα προιοντα δια ευρωπαικου και ελληνικου νομου,ηταν παραμυθι; :huh:

Για να μην επαναλαμβάνομαι, κάνε έναν κόπο να ρίξεις μια ματιά εδώ (μηνύματα #33, #36 και #40). ;)

Δημοσ.
Τώρα αλλάζουν κάθε χρόνο.

Σωστό, δηλαδή δεδομένου πως κάθε χρόνο παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα στα περισσότερα προιόντα 1 χρόνος εγγύηση είναι εύλογο χρονικό διάστημα.

Το κενό του νόμου όμως είναι το 6μηνο που αναφέρει ο DrLo: πώς και από ποιόν θα θεωρηθεί μη εύλογο - δηλαδή παράνομο; Είναι πολύ ρευστό το νόημα του νόμου. Αυτό ήθελα να τονίσω.

Πάντως διαφωνώ με την επιλογή του νομοθέτη, διότι συσχετίζει την εγγύηση με το ρυθμό της τεχνολογικής πρόοδου (που δεν είναι σταθερός) κι όχι με κάτι πιο εύλογο, όπως πχ εύλογο χρονικό διάστημα για διατήρηση καλής λειτουργίας/ποιοτικών χαρακτηριστικών ενός πράγματος. Μάλλον έχει θεωρήσει ο νομοθέτης πως η αναμενόμενη διάρκεια χρήσης ενός πράγματος ταυτίζεται με... τα άλματα της τεχνολογίας και ακόμα χειρότερα... με το μαρκετ πλαν των εταιρειών! Ειλικρινά δε νομίζω πως η διατύπωση του νόμου ικανοποιεί το σκοπό του (το σκοπό που πιστεύω θα έπρεπε να έχει). Εγώ ας πούμε δεν αγόρασα μια τηλεόραση με σκοπό να τη κρατήσω ένα χρόνο μέχρι το επόμενο μοντέλο, αλλά τουλάχιστον 5 έτη. Αν μου δώσει κάποιος εγγύηση 6 μηνών (η συγκεκριμένη ένα χρόνο είχε) με φώτισε. Έξι μήνες ή ένα έτος εγγύηση, προφανώς το μόνο που καλύπτει είναι ελαττώματα που θα φανούν σύντομα και φυσικά το μαρκετ πλαν της κατασκευάστριας εταιρείας (ή τον υπερκαταναλωτισμό, να το πω αλλλιώς).

Προς αποφυγή παρεξήγησης, μια σκέψη εκφράζω, τίποτα παραπάνω, δε «ζητάω το λόγο» από κάποιον. :-D

Εκ του νόμου δεν υποχρεούται. Μόνο εάν στην απόδειξη/τιμολόγιο/κλπ αναγράφεται ότι γίνεται επιστροφή εντός Χ ημερών.

Κι εκτός αν πρόκειται γι αγορά από απόσταση, οπότε ορίζεται και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το σχετικό νόμο (10 ή 20 ημέρες, δε θυμάμαι).

• Super Moderators
Δημοσ.

Σωστό, δηλαδή δεδομένου πως κάθε χρόνο παρουσιάζονται τα νέα μοντέλα στα περισσότερα προιόντα 1 χρόνος εγγύηση είναι εύλογο χρονικό διάστημα.

Το κενό του νόμου όμως είναι το 6μηνο που αναφέρει ο DrLo: πώς και από ποιόν θα θεωρηθεί μη εύλογο - δηλαδή παράνομο; Είναι πολύ ρευστό το νόημα του νόμου. Αυτό ήθελα να τονίσω.

Πάντως διαφωνώ με την επιλογή του νομοθέτη, διότι συσχετίζει την εγγύηση με το ρυθμό της τεχνολογικής πρόοδου (που δεν είναι σταθερός) κι όχι με κάτι πιο εύλογο, όπως πχ εύλογο χρονικό διάστημα για διατήρηση καλής λειτουργίας/ποιοτικών χαρακτηριστικών ενός πράγματος. Μάλλον έχει θεωρήσει ο νομοθέτης πως η αναμενόμενη διάρκεια χρήσης ενός πράγματος ταυτίζεται με... τα άλματα της τεχνολογίας και ακόμα χειρότερα... με το μαρκετ πλαν των εταιρειών! Ειλικρινά δε νομίζω πως η διατύπωση του νόμου ικανοποιεί το σκοπό του (το σκοπό που πιστεύω θα έπρεπε να έχει). Εγώ ας πούμε δεν αγόρασα μια τηλεόραση με σκοπό να τη κρατήσω ένα χρόνο μέχρι το επόμενο μοντέλο, αλλά τουλάχιστον 5 έτη. Αν μου δώσει κάποιος εγγύηση 6 μηνών (η συγκεκριμένη ένα χρόνο είχε) με φώτισε. Έξι μήνες ή ένα έτος εγγύηση, προφανώς το μόνο που καλύπτει είναι ελαττώματα που θα φανούν σύντομα και φυσικά το μαρκετ πλαν της κατασκευάστριας εταιρείας (ή τον υπερκαταναλωτισμό, να το πω αλλλιώς).

Προς αποφυγή παρεξήγησης, μια σκέψη εκφράζω, τίποτα παραπάνω, δε «ζητάω το λόγο» από κάποιον. :-D

Ποιά παρεξήγηση, συζήτηση κάνουμε, αλίμονο. :)

Δεν είναι παράλογες οι αιτιάσεις σου αλλά από την άλλη θα αντιτείνω το εξής: ποιό είναι το εύλογο χρονικό διάστημα για διατήρηση καλής λειτουργίας ενός καταναλωτικού αγαθού; Ποιός θα το καθορίσει αντικειμενικά;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν καταναλωτικά αγαθά που καταπονούνται καθημερινά και άλλα που, λόγω της φύσης τους, έχουν ελάχιστη φυσική καταπόνηση. Και θα φέρω ως απλό (τεχνολογικό) παράδειγμα το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, τα οποία ακόμη και με "κανονική" (non gamer δηλαδή) χρήση, τρώνε καθημερινά αρκετή καταπόνηση και, από την άλλη, έναν wireless router ο οποίος είναι αραχτός στη γωνία του και απλώς "μοιράζει" δίκτυο. Τι διάολο θα κάνω με έναν wireless router, θα χοροπηδάω πάνω του; (εκτός αν είναι το Apple Time Capsule οπότε μπορεί να ψήσω κανά αυγό...)

Γιατί, εάν ρωτούσα τη γιαγιά μου (λίγο δύσκολο πια αλλά λέμε τώρα...), όταν αγόραζε ένα αγαθό, περίμενε να της κρατήσει για καμιά δεκαετία. Οπότε για τη γιαγιά μου "εύλογο χρονικό διάστημα για διατήρηση καλής λειτουργίας" είναι η δεκαετία. :D

Κι εκτός αν πρόκειται γι αγορά από απόσταση, οπότε ορίζεται και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το σχετικό νόμο (10 ή 20 ημέρες, δε θυμάμαι).

Μy bad, όντως έπρεπε να το διευκρινήσω αυτό. Το χρονικό διάστημα είναι οι 14 ημέρες.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 10 του Νόμου 2251/1994 (περί προστασίας των καταναλωτών), "Σε κάθε σύμβαση από απόσταση ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει αναιτιολογήτως εντός δεκατεσσάρων (14) ημερολογιακών ημερών, αν δεν συμφωνήθηκε μεγαλύτερη προθεσμία, επιστρέφοντας το αγαθό στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να επιβαρύνεται με οποιαδήποτε δαπάνη, εκτός από τα έξοδα επιστροφής. "

Δημοσ.

Σωστά κι αυτά που λες (γι αυτό που έθιξα). Πάντως εγώ κάθε χρόνο δεν αλλάζω πράγματα, ούτε ποντίκι, ούτε πληκτρολόγιο, ούτε κινητό, ούτε τηλεόραση (...). Αντίθετα πολλά από τα τεχνολογικά προϊόντα που αγοράζω ζουν αρκετά χρόνια, χωρίς να διαλύονται. Μάλιστα, το κριτήριο της αντοχής στη χρήση είναι πολύ σοβαρό κατά τις αγορές μου.

Αλλά επειδή όντως υπάρχει θέμα υποκειμενικότητας, δε νομίζω πως ό,τι και να ειπωθεί καταλήγει κάπου η κουβέντα.

Τελικά καταλήγει στο τί μισθό παίρνει ο καθένας, διότι (ίσως, στη πλειοψηφία μας) με άλλο μισθό να μη σκεφτόμασταν ποτέ το αν η εγγύηση κρατάει 6/12 μήνες ή αν έχει εγγύηση καν... :mrgreen:

(σορυ για την εκτροπή, με έπιασε το φιλοσοφικό μου, αλλά ψιλοταιριάζει και με το θέμα)

• Super Moderators
Δημοσ.

Σωστά κι αυτά που λες (γι αυτό που έθιξα). Πάντως εγώ κάθε χρόνο δεν αλλάζω πράγματα, ούτε ποντίκι, ούτε πληκτρολόγιο, ούτε κινητό, ούτε τηλεόραση (...). Αντίθετα πολλά από τα τεχνολογικά προϊόντα που αγοράζω ζουν αρκετά χρόνια, χωρίς να διαλύονται. Μάλιστα, το κριτήριο της αντοχής στη χρήση είναι πολύ σοβαρό κατά τις αγορές μου.

Αλλά επειδή όντως υπάρχει θέμα υποκειμενικότητας, δε νομίζω πως ό,τι και να ειπωθεί καταλήγει κάπου η κουβέντα.

Τελικά καταλήγει στο τί μισθό παίρνει ο καθένας, διότι (ίσως, στη πλειοψηφία μας) με άλλο μισθό να μη σκεφτόμασταν ποτέ το αν η εγγύηση κρατάει 6/12 μήνες ή αν έχει εγγύηση καν... :mrgreen:

(σορυ για την εκτροπή, με έπιασε το φιλοσοφικό μου, αλλά ψιλοταιριάζει και με το θέμα)

Από τη μεριά μου, πάλι, το "κριτήριο" (ας το πούμε έτσι καταχρηστικά) δεν είναι το πόσα λεφτά έχω αλλά (α) το πόσο ικανοποιημένος είμαι από αυτό που έχω και (β) το εάν αντέχει ακόμη - άσε που "δένομαι" με τα πράγματα και δεν θέλω να τα αποχωριστώ. Απλό παράδειγμα, το αυτοκίνητό μου, το οποίο χωρίς να είναι κάτι σπουδαίο (ένα ταπεινό Peugeot), το προσέχω και το αγαπάω και έκλεισε τα 8 χρόνια και προχωρά ακάθεκτο. Όταν είχα λεφτά να το αλλάξω δεν το σκεφτόμουν, τώρα πλέον λέω "άσε, δεν χρειάζεται". Αλλά και πάλι, δεν θα ένιωθα "καλά" να το αλλάξω.

Το ίδιο και το laptop μου, ένα MacBook 13" του 2008, το οποίο θεωρητικά θα έπρεπε να αλλάξω (έστω αφού το κέρασα λίγη σαγκρία και δεν του άρεσε και μου'χει κάνει κάτι περίεργα στην οθόνη). Κι όμως εκεί, το άτιμο ζει και είμαι πανευτυχής μαζί του. Οπότε για μένα το εύλογο χρονικό διάστημα για διατήρηση καλής λειτουργίας είναι από 3 έως 10 χρόνια - για να μην πω για το ψυγείο μου που φέτος κλείνει αισίως τα 17 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.. :)

Δημοσ.

Για να μην επαναλαμβάνομαι, κάνε έναν κόπο να ρίξεις μια ματιά εδώ (μηνύματα #33, #36 και #40). ;)

μαλιστα,οποτε το θεμα με την εγγυηση ειναι πλεον ξεκαθαρο.δεν οριζει τιποτα κανενας νομος.

παντως πολυ καλο αυτο με την αλλαγη του προιοντος μεσα σε δυο χρονια,αν αυτο το προιον αποδειχθει οτι δεν κανει αυτα που ειχε διαφημισει η ζητηθει απο τον πελατη να κανει.

να τοχουμε στο υποψιν σε περιπτωση που πεσουμε σε απατεωνα πωλητη η παραπλανητικη διαφημιση.

Δημοσ.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 10 του Νόμου 2251/1994 (περί προστασίας των καταναλωτών), "Σε κάθε σύμβαση από απόσταση ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να υπαναχωρήσει αναιτιολογήτως εντός δεκατεσσάρων (14) ημερολογιακών ημερών, αν δεν συμφωνήθηκε μεγαλύτερη προθεσμία, επιστρέφοντας το αγαθό στην αρχική του κατάσταση, χωρίς να επιβαρύνεται με οποιαδήποτε δαπάνη, εκτός από τα έξοδα επιστροφής. "

Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι (από τον ίδιο νόμο, άρθρο 5 παρ. 5):

"Αν ο απαιτούμενος χρόνος επισκευής υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει την προσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος για όσο χρόνο διαρκεί η επισκευή"

• Super Moderators
Δημοσ.

Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι (από τον ίδιο νόμο, άρθρο 5 παρ. 5):

"Αν ο απαιτούμενος χρόνος επισκευής υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει την προσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος για όσο χρόνο διαρκεί η επισκευή"

για σύμβαση από απόσταση ή γενικά?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...