renesis8 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Καλησπέρα! Πρόσφατα ήρθα σε καινούριο σπίτι κ ο υπολογιστής έχει στατικό ηλεκτρισμό παντού. Στο σασί, στον εξωτερικό σκληρό, στην υποδοχή των ακουστικών που υπάρχει στα ηχεία, γενικά σε όλες τις μεταλλικές επιφάνειες. Το πολύμπριζο είναι ασφαλείας με ένδειξη γείωσης, με την οποία συμβαίνει το εξής: Όταν συνδέω το πολύμπριζο στην πρίζα μόνο του, η ένδειξη ανάβει κανονικά. Αλλά μόλις συνδέσω πάνω του την οθόνη ή/και τον υπολογιστή η ένδειξη γείωσης σχεδόν σβήνει. Τι μπορεί να φταίει? Το σπίτι είναι σχετικά παλιό κ μάλλον δεν έχει ρελέ διαφυγής. Επίσης, καμία πρίζα δεν είναι σούκο. Τέλος, το πολύμπριζο ασφαλείας το συνδέω πάνω σε άλλο πολύμπριζο (δε φτάνει μόνο του στην πρίζα), το οποίο δεν είναι ασφαλείας αλλά είναι σούκο. Θα εκτιμούσα πάρα πολυ κάποια βοήθεια. Έχω καταντήσει να προσέχω πολύ που ακουμπάω. Στο προηγούμενο σπίτι που είχε σύγχρονη ηλεκτρική εγκατάσταση δε συνέβαινε αυτό.
karmen1983 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Μόνο στο pc έχεις δει κάτι τέτοιο; Σε άλλες συσκευές; Δοκίμασες σε άλλη πρίζα? Πολύμετρο έχεις;
renesis8 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Μόνο στο pc το έχω παρατηρήσει. Σε άλλη πρίζα δεν έχω δοκιμάσει γιατί δεν φτάνει το καλώδιο (άσε έχω θέμα με τις λίγες πρίζες) κ δεν έχω ούτε πολύμετρο Θα κοιτάξω μηπως βρω καμια μπαλαντέζα κ το συνδέσω σε άλλη πρίζα.
karmen1983 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Βασικά δοκίμασε και σε άλλη πρίζα Καλό θα είναι να το δει κάποιος ηλεκτρολόγος πάντως το θεματάκι γείωσης
Chris92 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 υποψιαζομαι οτι δεν εχεις καθολου γειωση στον υπολογιστη,και αυτο που βλεπεις ως στατικος στον υπολογιστης σου ειναι διαρροη ρευματος.Παρε ενα δοκιμαστικο κατσαβιδι ή ενα πολυμετρο και δες τι συμβαινει.Προσεχε γιατι υπαρχει κινδυνος να σε χτυπησει το ρευμα ή να καει ο υπολογιστης.Μου εχει συμβει ιδιο ακριβως περιστατικο και ειχε χαλασει η γειωση στη μπριζα του δωματιου.Εγω το διαπιστωσα ακουμποντας στο καλοριφερ και στον υπολογιστη ταυτοχρονα,οποτε και ενιωσα τη διαρροη στο χερι μου.(χοντρη βλακεια μου,οποτε μπροσεχε)
renesis8 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Τελικά είναι διαρροή μάλλον. Η πρίζα είναι παλιού τύπου (αυτή με τις 3 τρύπες). Θα πάω αύριο να πάρω ανταπροράκι. Υπάρχει τρόπος να ελέγξω αν η 3η τρύπα είναι όντως γείωση ή αν είναι μόνο για μόστρα? Επίσης, μπορώ με κάποιο τρόπο να γειώσω τον υπολογιστή πρόχειρα στο πάτωμα μέχρι αύριο (π.χ. αν βγάλω τις 4 πλαστικές βάσεις που έχει από κάτω ώστε να ακουμπάει το σασί στο μάρμαρο?), κ αν όχι υπάρχει κίνδυνος να μου καεί αν συνεχίσει να δουλεύει χωρίς γείωση?
agent_smith Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Τελικά είναι διαρροή μάλλον. Η πρίζα είναι παλιού τύπου (αυτή με τις 3 τρύπες). Θα πάω αύριο να πάρω ανταπροράκι. Υπάρχει τρόπος να ελέγξω αν η 3η τρύπα είναι όντως γείωση ή αν είναι μόνο για μόστρα? Επίσης, μπορώ με κάποιο τρόπο να γειώσω τον υπολογιστή πρόχειρα στο πάτωμα μέχρι αύριο (π.χ. αν βγάλω τις 4 πλαστικές βάσεις που έχει από κάτω ώστε να ακουμπάει το σασί στο μάρμαρο?), κ αν όχι υπάρχει κίνδυνος να μου καεί αν συνεχίσει να δουλεύει χωρίς γείωση? Με λίγα λόγια έβαλες schuko βύσμα σε απλή πρίζα. Άρα ναι δεν έχεις γείωση. Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιήσεις ανταπτορακι και να αλλάξεις την πρίζα σε schuko και να φέρεις ηλεκτρολόγο να δει την γείωση.
renesis8 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Ναι είναι σούκο φις σε απλή πρίζα. Τεσπα, επειδή όμως ό,τι κάνω θα το κάνω αύριο αυτό γίνεται? ... μπορώ με κάποιο τρόπο να γειώσω τον υπολογιστή πρόχειρα στο πάτωμα μέχρι αύριο (π.χ. αν βγάλω τις 4 πλαστικές βάσεις που έχει από κάτω ώστε να ακουμπάει το σασί στο μάρμαρο?), κ αν όχι υπάρχει κίνδυνος να μου καεί αν συνεχίσει να δουλεύει χωρίς γείωση?
isay Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 ... Επίσης, μπορώ με κάποιο τρόπο να γειώσω τον υπολογιστή πρόχειρα στο πάτωμα μέχρι αύριο (π.χ. αν βγάλω τις 4 πλαστικές βάσεις που έχει από κάτω ώστε να ακουμπάει το σασί στο μάρμαρο?), κ αν όχι υπάρχει κίνδυνος να μου καεί αν συνεχίσει να δουλεύει χωρίς γείωση? Άρα δεν χρησιμοποιούσες καθόλου γείωση, οπότε ορθά είχες πρόβλημα στατικού ηλεκτρισμου. Για να δεις αν η πρίζα παρεχει σωστη γειωση χρειαζεσαι πολύμετρο και τη διαδικασία την εχω γράψει σε άλλο post. Εγώ πρώτα θα έλεγχα αν εχει γείωση και μετά θα αποφάσιζα αν θα άλλαζα πρίζα ή αν θα αγοραζα μετατροπέα. ...Επίσης, μπορώ με κάποιο τρόπο να γειώσω τον υπολογιστή πρόχειρα στο πάτωμα μέχρι αύριο (π.χ. αν βγάλω τις 4 πλαστικές βάσεις που έχει από κάτω ώστε να ακουμπάει το σασί στο μάρμαρο?), κ αν όχι υπάρχει κίνδυνος να μου καεί αν συνεχίσει να δουλεύει χωρίς γείωση? Όχι το μάρμαρο δεν αποτελεί μέθοδο γείωσης. Ούτε καν το πατωμα. Χρειάζεσαι μεταλλικη συνδεση που πάει μεσα στη γη και πάντα ΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ. Τέτοιες μεταλλικές συνδέσεις ειναι το καλοριφέρ (με κεντρική θέρμανη) ή οι σωλήνες νερού αν και πρέπει να εισαι σίγουρος οτι χρησιμοποιούνται μεταλλικοί σωλήνες και οχι πλαστικοί. Σύνδεσε καλώδιο απο το σασί του υπολογιστή σου μέχρι μεταλλική σύνδεση και είσαι άρχοντας μέχρι αύριο.
zafitolis Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 να ρωτησω και γω κατι ειχα φερει εναν ηλεκτρολογο να ελενξει μια πριζα του δωματιου και η γειωση εδεινε επιπλεον 100 βατ επιλπεον ενω θα πρεπε να ναι ουδετερο και μου ειπε οτι ολες οι πριζες του σπιτιου εχουν το ιδιο προβλημα και για να βρουμε λυση θα πρεπει να ξηκωσουμε τοιχο να τσεκαρουμε κουτια κια τετοια.οποτε μια λυση που εκανε εβγαλε την γειωση απο την πριζα που εχω συνδεμενο το pc.δηλαδη υπαρχει κινδυνος να καει ο υπολογιστης
isay Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 να ρωτησω και γω κατι ειχα φερει εναν ηλεκτρολογο να ελενξει μια πριζα του δωματιου και η γειωση εδεινε επιπλεον 100 βατ επιλπεον ενω θα πρεπε να ναι ουδετερο και μου ειπε οτι ολες οι πριζες του σπιτιου εχουν το ιδιο προβλημα και για να βρουμε λυση θα πρεπει να ξηκωσουμε τοιχο να τσεκαρουμε κουτια κια τετοια.οποτε μια λυση που εκανε εβγαλε την γειωση απο την πριζα που εχω συνδεμενο το pc.δηλαδη υπαρχει κινδυνος να καει ο υπολογιστης ΚΑΝΟΝΑΣ: Η γείωση υπάρχει για να μας προστατεύει και η ύπαρξη της ειναι αναγκαία για την ασφάλεια μας. Ναι υπάρχει κίνδυνος να καεί το μηχάνημα σου ή να σε χτυπήσει το ρεύμα. Προσωπικά θεωρώ ανεύθυνο τον ηλεκτρολόγο για αυτό που έκανε με την γείωση, εκτός αν του είπατε εσείς να το κάνει. να ρωτησω και γω κατι ειχα φερει εναν ηλεκτρολογο να ελενξει μια πριζα του δωματιου και η γειωση εδεινε επιπλεον 100 βατ επιλπεον ενω θα πρεπε να ναι ουδετερο και μου ειπε οτι ολες οι πριζες του σπιτιου εχουν το ιδιο προβλημα ... Μήπως εννοούσε 100 volt αντί για watt; Αν ειπε watt τοτε σας δουλεύει. Αν είπε volt τοτε πρέπει ΑΜΕΣΑ να κάνετε κάτι γιατί κάπου υπάρχει κακή σύνδεση ή και διαρροή και αυτό ειναι επικύνδυνο (ηλεκτροπληξία, φωτιά, βλαβες, κλπ). Να το πω διαφορετικά. Ειναι σαν να πηγαίνεις το αμαξι σου στο μάστορα για να απενεργοποιήσει το συναγερμό ζώνης (το μπιπ μπιπ επειδή δεν φοράς ζώνη) επειδή η ζώνη σου ειναι χαλασμένη και δεν ασφαλίζει.
Greatape Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Βγάλε την πρίζα και δες αν έχει 3 καλώδια, αν έχει 2 δεν έχει γείωση. Αν έχει 3 πρέπει να κάνεις έλεγχο με πολύμετρο να δεις αν είναι οκ. Στα παλία σπίτια δεν βάζανε γείωση στα δωμάτια, παρόλαυτα κάποια πρίζα στο σπίτι θα έχει γείωση. Εγω λέω να μην πάρεις μετατροπέα άλαξε κατευθείαν την πρίζα σε σούκο το ίδιο κόστος θα έχεις.
zafitolis Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 volt ηθελα να γραψω.μου ειχαν καει κατι ηχεια και μετα μια οθονη η οποια χαλασε σταδιακα και λεω δεν φωναζω ενα ηλεκτρολογο να δω.τσεκαρει την πριζα και εδινε και απο την γειωση 100 volt αντι για ουδετερο.μου ειπε οτι ισως απο το πειπλεον ρευμα να χαλασε η οθονη και οτι η αλλεσ συσκευες δεν εχουνν προβλημα αν και εβγαλε την γειωση στην πριζα που χρησιμοποιω το πσ
renesis8 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Θα κάνω αυτό με το καλώδιο για απόψε κ αύριο πάω για πρίζα. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!
isay Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2012 volt ηθελα να γραψω.μου ειχαν καει κατι ηχεια και μετα μια οθονη η οποια χαλασε σταδιακα και λεω δεν φωναζω ενα ηλεκτρολογο να δω.τσεκαρει την πριζα και εδινε και απο την γειωση 100 volt αντι για ουδετερο.μου ειπε οτι ισως απο το πειπλεον ρευμα να χαλασε η οθονη και οτι η αλλεσ συσκευες δεν εχουνν προβλημα αν και εβγαλε την γειωση στην πριζα που χρησιμοποιω το πσ Κοιτα αν και εγω ειχα να διαλέξω αναμεσα σε 100Volt στη γείωση και καθόλου γείωση, θα διάλεγα το δεύτερο, αλλά σίγουρα θα σταμάταγα να χρησιμοποιώ οτιδήποτε καίει πολύ ρεύμα (κουζίνα, πλυντήριο, θερμοσίφωνας, σταθερός υπολογιστής, μεγαλη τηλεόραση, ψυγείο, κλπ) γιατί στην καλύτερη θα καιγονταν η συσκευή και στη χειρότερη θα άρπαζε φωτιά το σπίτι ή θα πάθαινα ηλεκτροπληξία. Ειναι επικίνδυνο! Για να εχεις τάση στη γειωση σημαίνει οτι η γείωση του οικήματος δεν γειώνει και οτι κάποια συσκευή/σύνδεση έχει διαρροή. RED ALERT! Αν είσαι σε πολυκατοικία δείτε και αλλα διαμερίσματα. Αν ειναι γενικό προβλημα εξετάστε τη γείωση της πολυκατοικίας. Θα κάνω αυτό με το καλώδιο για απόψε κ αύριο πάω για πρίζα. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! Εγω σου λεω να αγοράσεις ενα μικρό πολύμετρο. Παντα χρειάζεται και θα σιγουρευτείς οτι η πρίζα εχει σωστή γείωση. Μπορείς να μετράς και μπαταρίες για να δεις αν ειναι αδειες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα