makfil Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Έχω ένα χτυπημένο ( ; ) δίσκο MyBook Essential 500GB (δεν τον βλέπει το pc) και πριν τον πάω για ανακύκλωση, σκέφτηκα να ανοίξω το κουτί για να ελέγξω εάν έχει χτυπήσει ο δίσκος ή η πλακέτα. Το άνοιξα σχετικά εύκολα και διαπίστωσα ότι 1) έχει κατασκευαστεί σχετικά πρόσφατα (24.4.2008), αν και τον έχω παροπλισμένο τουλάχιστον 2 χρόνια (θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει την εγγύηση), 2) είναι Green Power (λέει κάτι και 3) το σύστημα σύνδεσης έχει διαφορετικές υποδοχές (ρεύματος και του δίσκου) από εκείνες που έχουν τα (παλαιά) κουτιά σκληρών που έχω, αλλά και το pc, και έτσι δεν μπορώ να δοκιμάσω εάν λειτουργεί ο δίσκος. Ερώτηση 1: Υπάρχει άλλος τρόπος (αντάπτορας κλπ) να δοκιμάσω τη λειτουργικότητα του δίσκου; Ερώτηση 2: Εάν θελήσω να αγοράσω (όταν πέσουν οι τιμές) νέο δίσκο, πρέπει να αναζητήσω κάποιον με τις νέες υποδοχές ή τις έχουν όλοι πλέον; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
TheELF Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Υπάρχουν μετατροπείς από ide(παλιό σύστημα) σε sata με 7-8€ εδώ ελλάδα,αλλά θα σου πρότεινα να πάρεις controller που να βγάζει και sata και ide αφού είναι ελάχιστα ποιο ακριβοί 11-12€ και προσφέρουν πολύ περισσότερα. Αν ψάξεις ebay έχει πολύ ποιο φτηνά. Για εσωτερικό δίσκο πλέων είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν με ide,στους εξωτερικούς δεν ξέρω αλλά φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύ,και όσο πάει μάλιστα πάμε για sata3 να έχουν όλοι.
makfil Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες σου. Είναι, όντως, SATA 300, όπως διαπίστωσα από τον τύπο του. Θα προσπαθήσω να βρω controller.
TheELF Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Αν έχεις την μητρική που λες στην υπογραφή πάντως έχει 10 θήρες sata του φούστη,δεν έχεις μια ελεύθερη;;;
washcloud Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 "Green power" είναι δίσκος που αυξομειώνει τις στροφές του μοτέρ του, ανάλογα με τις ανάγκες, για οικονομία στην κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση, σκέψου αντί για ανακύκλωση να διαθέσεις τον δίσκο (αν έχει πρόβλημα και δεν τον θες) για χάρισμα. Έχω για την ακρίβεια ανοίξει thread ακριβώς για προσφορά ή και ζήτηση χαλασμένων δίσκων εδώ και καιρό, στο παρόν φόρουμ : http://www.insomnia....αι-χαριστε-τον/ . Όπως επίσης υπάρχουν σχετικά threads από άλλους, τουλάχιστον και σε ADSLgr.com και TheLab.gr . Μπορεί σε κάποιον να φανεί χρήσιμος (η πλακέτα ή και άλλα του εξαρτήματα, όπως μηχανισμός κίνησης κεφαλών). Συγκεκριμένα θα μ' ενδιέφερε κι εμένα, και αν τον διαθέσεις για χάρισμα, θα τον ζητήσω και εγώ.
makfil Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Αν έχεις την μητρική που λες στην υπογραφή πάντως έχει 10 θήρες sata του φούστη,δεν έχεις μια ελεύθερη;;; Αυτή τη μητρική έχω και έχω 3 δίσκους μέσα στο κουτί, το οποίο έχει και μια θηλυκή υποδοχή μπροστά. Το θέμα είναι ότι δεν έχω αντάπτορα για να συνδέσω το δίσκο με την υποδοχή. Υπάρχει άλλη λύση; "Green power" είναι δίσκος που αυξομειώνει τις στροφές του μοτέρ του, ανάλογα με τις ανάγκες, για οικονομία στην κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση, σκέψου αντί για ανακύκλωση να διαθέσεις τον δίσκο (αν έχει πρόβλημα και δεν τον θες) για χάρισμα. Έχω για την ακρίβεια ανοίξει thread ακριβώς για προσφορά ή και ζήτηση χαλασμένων δίσκων εδώ και καιρό, στο παρόν φόρουμ : http://www.insomnia....αι-χαριστε-τον/ . Όπως επίσης υπάρχουν σχετικά threads από άλλους, τουλάχιστον και σε ADSLgr.com και TheLab.gr . Μπορεί σε κάποιον να φανεί χρήσιμος (η πλακέτα ή και άλλα του εξαρτήματα, όπως μηχανισμός κίνησης κεφαλών). Συγκεκριμένα θα μ' ενδιέφερε κι εμένα, και αν τον διαθέσεις για χάρισμα, θα τον ζητήσω και εγώ. Θέλω πρώτα να σιγουρευτώ ότι "φταίει" ο δίσκος και μετά μπορώ να τον χαρίσω, όπως έχω δώσει πολλά άλλα αντικείμενα (οθόνη, εκτυπωτή κλπ)
washcloud Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Σε καμμία περίπτωση δεν εννοούσα κάτι διαφορετικό. Απλά τόνισα, ότι είναι καλύτερο, απ' το να τον "φάει η ανακύκλωση", να διατεθεί για χάρισμα. Κι εννοείται ότι πρέπει να προσπαθήσεις να τον λειτουργήσεις, πριν είτε τον δώσεις γι' ανακύκλωση, είτε τον χαρίσεις. Κι όσο μπορούμε να βοηθήσουμε κι από 'δω, μπας και λειτουργήσει. Συγκεκριμένα για τον σκληρό, απ' ό,τι κατάλαβα, είναι SATA συνδεσιμότητας, όπως και η μητρική σου έχει σχετικές SATA θύρες. Η "μπροστινή θηλυκή" που αναφέρεις, είναι μάλλον "e-SATA", και δεν έχει σχέση. Αν μέσα στο κουτί, υπάρχουν όντως διαθέσιμες θύρες, δεν έχεις παρά να συνδέσεις τον δίσκο εκεί. Δε χρειάζεσαι κάποιον αντάπτορα, απλά να υπάρχει διαθέσιμο SATA καλώδιο δεδομένων (αν δεν υπάρχει περίσσιο, παίρνεις ένα, κοστίζει λιγότερο από 1€ το φθηνότερο), όπως και σχετικό βύσμα διαθέσιμο από το τροφοδοτικό. Στη "χειρότερη", αποσύνδεσε από έναν από τους 3 δίσκους που λες ότι υπάρχουν μεσ' στο κουτί, το καλώδιο των δεδομένων και το βύσμα της τροφοδοσίας, και σύνδεσε με αυτά τον δίσκο που λέμε. Με προσοχή όμως να μην αποσυνδέσεις τον δίσκο που έχει τα (υποθέτω) Windows (το όποιο λειτουργικό τέλος πάντων έχεις). Και ακόμα καλύτερα, αποσύνδεσε κάποιο DVD αντί για δίσκο, που κατά πάσα πιθανότητα είναι και αυτό SATA συνδεσιμότητας.
TheELF Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Αυτή τη μητρική έχω και έχω 3 δίσκους μέσα στο κουτί, το οποίο έχει και μια θηλυκή υποδοχή μπροστά. Το θέμα είναι ότι δεν έχω αντάπτορα για να συνδέσω το δίσκο με την υποδοχή. Υπάρχει άλλη λύση; πριν είπες ότι ο δίσκος είναι sata300 άρα δεν χρειάζεσαι μετατροπέα αλλά απλά καλώδια,ένα sata-sata και αν δεν έχει το τροφοδοτικό σου εξόδους sata τότε θα χρειαστείς και ένα molex-sata. Αν δεν συμπίπτουν οι υποδοχές τότε δεν είναι sata ο δίσκος. (Φτου ... με πρόλαβες εσύ αυτήν την φορά )
washcloud Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 (Φτου ... με πρόλαβες εσύ αυτήν την φορά ) (...σε 'μένα πήγαινε αυτό, makfil, μη δίνεις σημασία...) Ε ναι κύριε Ελφ, να σας προλάβω κι εγώ καμμιά φορά, για να δείτε την γλύκα...
makfil Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2012 "Green power" είναι δίσκος που αυξομειώνει τις στροφές του μοτέρ του, ανάλογα με τις ανάγκες, για οικονομία στην κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση, σκέψου αντί για ανακύκλωση να διαθέσεις τον δίσκο (αν έχει πρόβλημα και δεν τον θες) για χάρισμα. Έχω για την ακρίβεια ανοίξει thread ακριβώς για προσφορά ή και ζήτηση χαλασμένων δίσκων εδώ και καιρό, στο παρόν φόρουμ : http://www.insomnia....αι-χαριστε-τον/ . Όπως επίσης υπάρχουν σχετικά threads από άλλους, τουλάχιστον και σε ADSLgr.com και TheLab.gr . Μπορεί σε κάποιον να φανεί χρήσιμος (η πλακέτα ή και άλλα του εξαρτήματα, όπως μηχανισμός κίνησης κεφαλών). Συγκεκριμένα θα μ' ενδιέφερε κι εμένα, και αν τον διαθέσεις για χάρισμα, θα τον ζητήσω και εγώ. Στο ενημερωτικό mail για το προηγούμενο μήνυμά σου, βρήκα και το παρακάτω τμήμα που δεν έχει περιληφθεί, χωρίς να έχω καταλάβει το γιατί. Εγώ δεν κατάλαβα αν ο δίσκος είναι SATA ή IDE. http://morechristlike.com/blog/wp-content/uploads/2011/03/sata-ide.jpg O πάνω τρόπος σύνδεσης είναι IDE - ο κάτω SATA. Ποιό απ' τα δυο είναι του δίσκου; Kαι στον υπολογιστή, τί connectors υπάρχουν; Μήπως και IDE (1) αλλά και SATA (2) όπως στην παρακάτω φώτο; http://h20000.www2.hp.com/bc/docs/support/SupportDocument/bph03792/c01390385.jpg Ο δίσκος είπα ότι είναι στη συσκευασία MyBook και τον έβγαλα για να ελέγξω εάν είναι χτυπημένος ή όχι. Είδα ότι δεν είναι IDE αλλά δεν πήγε το μυαλό μου ότι είναι SATA, μέχρι που γκουγκλάρισα τον τύπο του και το διάβασα. Στο κουτί του δεν έχει, βέβαια, λόγω περιορισμένου χώρου, τα καλώδια που φαίνονται στη φωτο που ανέβασες, δηλαδή όπως αυτά που έχω μέσα στο pc, αλλά έχει μια ειδική κατασκευή με τους κονέκτορες και μια μικρή πλακέτα, άλλη βέβαια από τν πλακέτα του δίσκου. Έχει θέσεις η μητρική και θα ψάξω για καλώδια ώστε να τον δοκιμάσω εκεί.
washcloud Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Δημοσ. 4 Ιανουαρίου 2012 Ο λόγος που "ήταν αλλιώς" το μήνυμα που είδες εδώ, είναι ότι μέχρι να το ποστάρω, είχες γράψει κι εσύ κι ο Ελφ, και αυτά που είχατε γράψει, έκρινα πως έκαναν το πρώτο κομμάτι του μηνύματός μου να μην έχει πλέον νόημα, οπότε έκανα edit... Κι εκτός κι αν όντως κάπου κάτι δεν έχει πάει καλά με τη συνεννόησή μας (Ίντερνετ ειν' αυτό, καμμιά φορά δεν ξέρεις), ο δίσκος σου είναι SATA , η μητρική σου το ίδιο - οπότε όπως είχαμε πει και νωρίτερα κι ο Ελφ κι εγώ, μπορείς ευκολότατα να τον συνδέσεις εσωτερικά και να δεις αν δουλεύει ή όχι...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα