Προς το περιεχόμενο

Dual boot απορια?

anrim27

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω κανει διαμεριση στο σκληρο και εχω στο ενα κομματι τα XP και στο αλλο τα 7.

Οταν ξεκιναω,μου εμφανιζεται η οθονη στην οποια επιλεγω ποιο απο τα δυο λειτουργικα επιθυμω να ξεκινησει.

Αν δεν πατησω σ'αυτο το χρονικο σημειο τιποτα,μετα απο καποια δευτερολεπτα,επιλεγεται αυτοματα το κομματι που εχει τα win7...και φωρτονουν κανονικα.

Μπορω να το αλλαξω αυτο?

Δηλαδη,αν δεν πατησω(επιλεξω) κατι κατα την εκκινηση,αντι για το κομματι με τα win7 να επιλεγεται αυτοματα το αλλο με τα winXP?

Δημοσ.

Ναι μπορείς. Κάνε το εξής:

Mπες στα Win7.

Start > στην μπάρα αναζήτησης γράψε msconfig > enter.

Στην οθόνη που θα ανοίξει: Boot (2η καρτέλα) > κάνε κλικ στο λειτουργικό που θέλεις να ανοίγει πρώτο > set as default.

Μπορείς επίσης να μικρύνεις ή να μεγαλώσεις τον χρόνο που κάνει για να ξεκινήσει το λειτουργικό (σε περίπτωση που δεν πατήσεις enter).

Ρύθμισε τα δευτερόλεπτα στο Timeout.

Δημοσ.

Σας ευχαριστω πολυ και τους δυο.

Αντιμετωπιζω ομως το εξης προβλημα:

Στον δισκο αυτο,παλαιοτερα,ειχα τρια διαφορετικα διαμερισματα με winXP και καθε φορα κατα την εκκινηση ειχα να επιλεξω ενα απο τρια.

Μετα εβαλα και τα win7 σε ενα αλλο διαμερισμα και εσβησα τα δυα απο τα τρια που ειχαν winXP.(...τα εχω κανει λιγο π@$#να,το ξερω).

Και ετσι εχουν μεινει ενα με τα XP και ενα με τα 7.

Για καποιο περιεργο λογο ομως,οταν γινεται η εκκινηση του υπολογιστη αρχικα,εχω να επιλεξω μεταξυ αυτων:

1)windows7

ή

2)παλαιοτερη εκδοση windows.

και αν επιλεξω το 2)παλαιοτερη εκδοση windows θα μου εμφανιστει μια καινουργια λιστα με 3 επιλογες για winXP.Δηλαδη τα δυο διαμερισματα με winXP,αν και τα εχω σβησει συνεχιζουν να εμφανιζονται σαν επιλογες.(αν επιλεξω να κανει εκκινηση απο εκει μου βγαζει ενα μνμ οτι δεν υπαρχει ή κατι τετοιο...δεν θυμαμαι ακριβως).

Εκανα αυτο που λες popeye68,αλλα σαν λειτουργικο μου εμφανιζεται μονο μια επιλογη,τα win7.

insomnier12345,κατεβασα και ετρεξα το EasyBCD.Αλλα μου εβγαλε κατι περιεργα στο edit boot menu:

39473082.png

Αυτο με το κοκκινο θα ειναι η επιλογη 2)παλαιοτερη εκδοση windows .

Επιλεγω αυτο λοιπον,για να κανει boot.Ενταξει δεν χρειαζεται κατα την εκκινηση πλεον να επιλεξω μεταξυ win7 και winXP,ομως και παλι θα πρεπει να επιλεξω μεταξυ των τριων διαμερισματων με τα xp.(που τα δυο απο τα τρια ειναι 'ακυρα'ουσιαστικα).

Τωρα, αν δεν σας μπερδεψα και με καταλαβατε(...δυσκολο),οποιος μπορει ας βοηθησει.

Δημοσ.

Δεν έχω καταλάβει τι θέλεις να κάνεις.

Ανέβασε μια εικόνα τον disk manager για να καταλάβω τι εννοείς. Από τα Win7 πάντα.

Δημοσ.

Θα προσπαθησω να σου περιγραψω λιγο

1) την κατασταση στην οποια ειναι ο υπολογιστης

2) και μετα θα σου πω τι προβλημα αντιμετωπιζω σε αυτο που θελω να κανω

================================

1)την κατασταση στην οποια ειναι ο υπολογιστης

Σε ενα σκληρο εκανα 4 διαμερισεις.

Στα 3: εβαλα winXP και στο 1: win7.

Στη συνεχεια εσβησα τα 2 διαμερισματα που ειχαν winXP.

Και συνεπως στο δισκο εμειναν 1 διαμερισμα με winXP και 1 με win7.

Οταν ανοιγω τον υπολογιστη,μου εμφανιζεται η οθονη:

prvtoboot.jpg

--Αν πατησω windows7,θα τρεξουν κανονικα και θα μπω στα win7.

--Αν πατησω "Προηγουμενη εκδοση windows",θα μου εμφανιστει η οθονη:

bootgiaxp.jpg

-Πατωντας στις επιλογες 1 ή 2(απο την παραπανω εικονα) εμφανιζεται στην οθονη

2bootxp.jpg

και

1bootxp.jpg

-Πατωντας την 3 επιλογη μπαινω κανονικα στα winXP.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ:Υπαρχουν δηλαδη, δυο επιλογες εκκινισης των winXP,που δεν χρησιμευουν...Δεν αντιστοιχουν σε εγκατεστημενο λειτουργικο...αφου εχουν απεγκατασταθει και τα δυο,αλλα εχουν παραμεινει 'για καποιο λογο λογο'σαν επιλογες στην εκκινιση.

Υπαρχει τροπος να τις σβησω αυτες τις δυο αχρηστες επιλογες?

-----------------------

2)και μετα θα σου πω τι προβλημα αντιμετωπιζω σε αυτο που θελω να κανω

**Διαβασε το λιγο προσεκτικα και ρωτα με για οτι θες...

Αν λυθει αυτο,θα λυθει και το 2(θα σου εξηγησω αργοτερα για να μη σε μπερδεψω κι αλλο)

Δημοσ.

Αυτό θα γίνει μέσα από τα Windows XP.

Δημιούργησε ένα αντίγραφο του αρχείου C:\Boot.ini για ασφάλεια σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Είναι κρυφό οπότε πρέπει να έχεις κάνει ρύθμιση να εμφανίζονται τα κρυφά αρχεία και να μην αποκρύπτονται τα αρχεία συστήματος.

Άνοιξε το C:\Boot.ini με το σημειωματάριο των Windows (διπλό κλικ).

Εναλλακτικά πάτα: Ο Υπολογιστής μου/Ιδιότητες/Για προχωρημένους/Εκκίνηση και αποκατάσταση-Ρυθμίσεις/Επεξεργασία

Πρέπει να μείνουν τα εξής:

;

;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.

;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.

;

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

και ίσως κάτι επί πλέον μετά το NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT αν τα 7 είναι του θείου.

όπου αντί για partition(1) θα πρέπει ίσως να μπει partition(2) ή partition(3) ανάλογα με το ποια έχει το λειτουργικό ΧΡ που δουλεύει.

Δημοσ.

Δυστυχως ρε γαμωτο,με το repair δεν εγινε τιποτα.

nikomas50:

Βρηκα το boot.ini και ειναι ετσι

17130108.png

αλλα δεν καταλαβα.

Τι ακριβως να αλλαξω εκει?

Δημοσ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ:Υπαρχουν δηλαδη, δυο επιλογες εκκινισης των winXP,που δεν χρησιμευουν...Δεν αντιστοιχουν σε εγκατεστημενο λειτουργικο...αφου εχουν απεγκατασταθει και τα δυο,αλλα εχουν παραμεινει 'για καποιο λογο λογο'σαν επιλογες στην εκκινιση.

Υπαρχει τροπος να τις σβησω αυτες τις δυο αχρηστες επιλογες?

Στο "msconfig" (που σου γράφω στο post #2) δεν φαίνονται τα 3 xp; Αν φαίνονται κάνε πάνω τους κλικ > delete.

Δυστυχώς πρέπει να δω εικόνα από τον disk manager για να δώ τι partitions έχεις στον δίσκο.

Πάντως αυτό το πρόβλημα που σου παρουσιάστηκε είναι γιατί πάντα όταν εγκαθιστούμε ένα νεώτερο λειτουργικό της Microsoft (νεώτερη έκδοση), το νεώτερο "καπελώνει" τον boot manager των παλαιότερων εκδόσεων.

Αυτό διορθώνεται ή με repair ή με τον τρόπο που λέει πιο πάνω ο @nicomas50.

Δημοσ.

Στο "msconfig" (που σου γράφω στο post #2) δεν φαίνονται τα 3 xp; Αν φαίνονται κάνε πάνω τους κλικ > delete.

Οχι,δεν φαινονται τα XP.Μονο τα win7 φαινονται.

Δυστυχώς πρέπει να δω εικόνα από τον disk manager για να δώ τι partitions έχεις στον δίσκο.

Δεν ξερω,μπορεις να καταλαβεις κατι απο αυτη?

26054326.png

Αν θες κατι πιο συγκεκριμενο,πες μου.

Πάντως αυτό το πρόβλημα που σου παρουσιάστηκε είναι γιατί πάντα όταν εγκαθιστούμε ένα νεώτερο λειτουργικό της Microsoft (νεώτερη έκδοση), το νεώτερο "καπελώνει" τον boot manager των παλαιότερων εκδόσεων.

Αυτό διορθώνεται ή με repair ή με τον τρόπο που λέει πιο πάνω ο @nicomas50.

Μαλλον κατι τετοιο θα γινεται.

Με το repair παντως,δοκιμασα αλλα δεν καταφερα κατι.

Ισως κατι να γινει με το να αλλαξω κατι στο αρχειο boot.ini αλλα ακομη δεν ξερω τι πρεπει να αλλαξω...περιμενω τους εμπειροτερους να μου πουν. :mrgreen:

Δημοσ.

Καλημέρα!

Εγώ θα ξεκινούσα βάζοντας ερωτηματικό ; μπροστά από τα :

;multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT /USEPMTIMER

και

;multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

και δίχως ερωτηματικό ; στο:

multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

Αν δεν πετύχει το ξεκίνημα των ΧΡ μπαίνεις στα 7 και αλλάζεις τα ερωτηματικά ; μέχρι να πετύχεις το σωστό.

Όταν το βρεις διαγράφεις τις σειρές με τα ερωτηματικά

Μπορείς όμως να το κάνεις πιο "αυτοματοποιημένα" με το msconfig στην καρτέλα BOOT.INI πατώντας "Έλεγχος όλων των διαδρομών εκκίνησης"

Αν σου προτείνει να καταργήσεις κάποια ή κάποιες γραμμές κατάργησέ τις και κάνε επανεκκίνηση.

Αν όχι ακολούθησε τον χειροκίνητο τρόπο που υπέδειξα παραπάνω.

Καλή επιτυχία!

Δημοσ.

κανε αυτο που σου λεει παραπανω ο nikomas...αν παλι δεν καταφερεις τιποτα αν και δεν το νομιζω...σωσε καπου τα αρχεια σου...κανε ενα πεντακαθαρο format με windows xp windows 7 οτι θες εσυ..και εισαι ετοιμος!

Δημοσ.

Προσπαθησα να κανω αυτο που λες nikomas50.

Εβαλα τα δυο ερωτηματικα,αποθηκευσα και εκενα επανεκκινηση.

Στο menu επιλογης του λειτουργικου δεν αλλαξε κατι.Οι ιδιες επιλογες εμφανιζονται.(ολα,καιτα τρια XP)

Το προβλημα ειναι τωρα πως οποιοδηποτε part με τα XP και αν επιλεξω,μου βγαινει το μνμ:

img20111012154835.jpg

Μπηκα απο τα win7 για να αλλαξω το αρχειο boot.ini και να το κανω οπως ηταν,

το εκανα αλλα δεν εγινε κατι.Και παλι δεν μπορω να μπω στα XP.

EDIT:Δεν μπορω να καταλαβω.Τωρα,εσβησα τελειως το αρχειο boot.ini και το μενου εκκινησης παραμενει το ιδιο.

Δημοσ.

Μπες στο BIOS και κοίτα αν boot-άρει από τον δίσκο με το λειτουργικό.

Advanced bios features > Hard disk boot priority > στην θέση 1 βάλε τον δίσκο με το λειτουργικό.

Πάντως μπορεί να μην λειτουργήσει επειδή πείραξες το boot.ini.

Εγώ στην θέση σου θα έκανα καινούργια εγκατάσταση το λειτουργικό (clean install).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...