Προς το περιεχόμενο

Νέο aDSL router VoIP

nzeppos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όπως είπαμε και στο άλλο thread, καλές οι εντυπώσεις, εύκολο το φλασάρισμα, εντελώς σε άλλη κατηγορία το μηχανάκι αλλά τη συγκεκριμένη δουλειά που ήθελα δεν την έκανε. Δεν το βάζω κάτω όμως, παρήγγειλα ήδη RS232 to TTL converter για να ξανασπάσω τους κωδικούς του Pirelli (σύμφωνα με αυτό τον οδηγό) και να το ψάξω περισσότερο. Ακόμα και τίποτα να μην καταφέρω, κάτι παραπάνω θα μάθω... :P

σιγουρα καπως θα γινεται να παιξει το βασικο ειναι ομως να βρεις και τις σωστες ρυθμισεις απο το ρουτερ της cyta αλλα και τις σωστες εντολες για το vigor.και η cyta το εχει κανει λιγο δυσκολο .εμενα για να παιξει οπως επαιξε μου πηρε ουτε 10 λεπτα.καποια στιγμη θα το ψαξω και εγω παραπανω για να δω για το dial tone και για τα dtmf και fax.αλλα οταν βρω χρονο.καλα ναι αν εχεις χρονο δεν εχεις τιποτα να χασεις.οπως ειπες πραγματα θα μαθεις θα πειραματιστεις κατι ωραιο θα ειναι.και οι γνωσεις δεν πανε χαμενες.μπορει να χρειαστει καπου αλλου κατι παρομοιο και να ειναι πιο ευκολο μετα για σενα αφου θα εχεις κανει ηδη δοκιμες τωρα.στην χειροτερη τι ειχες τι εχασες?το πολυ να χαλασεις το ρουτερ της cyta.σιγα.που δυσκολο εως αδυνατο αλλα λεμε.η να χασεις λιγο χρονο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Είχα μια εξέλιξη. Δοκίμασα να λειτουργήσω το Vigor σε MPoA bridged mode με μόνο ένα VC (το 8/41 του VoIP). Εννοείται δεν είχα Internet αλλά πήρα κανονικά 10άρα ΙΡ και -το κυριότερο- κατάφερα επιτέλους να κάνω register το SIP account. Άρα το SIP password που είχα βρει από το hexdump του Pirelli configuration backup ήταν σωστό. Την προηγούμενη φορά που το είχα δοκιμάσει, κάτι περίεργο πρέπει να γινόταν γιατί αν και πρακτικά έκανα τις ίδιες ενέργειες, δεν μπορούσα να πάρω IP με τίποτα (παρά το MAC cloning, για να ξεπεράσω το MER της CYTA).

Παίζοντας λίγο με τις ρυθμίσεις του VoIP κατάφερα να έχω εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, με CallerID κι απ' τις 2 μεριές. Δεν έψαξα τα πάντα άλλα το κυριότερο "πρόβλημα" φαίνεται να είναι αυτό που σου έκανε κι εσένα με το Thomson, το συνεχόμενο "τουτ" σαν να βρίσκομαι σε τηλεφωνικό κέντρο. Κατά τ' άλλα όμως καλεί κανονικά.

Κατάλαβα επίσης τι παίζει με τα πολλαπλά PVCs. Τα τελευταία επίσημα firmware της Draytek έχουν απενεργοποιήσει τη δυνατότητα να έχεις πχ. VC1 για Internet και VC2 για VoIP. Στο adslgr λένε όμως ότι υπάρχουν ακυκλοφόρητα release candidate firmwares που επαναφέρουν τη λειτουργία αυτή. Ήδη τους έχω ζητήσει να μου στείλουν το RC f/w να το δοκιμάσω.

Ελπίζω να έχω περισσότερα νέα σύντομα...

edit: ήδη μου έστειλαν το RC firmware και το βράδυ θα το δοκιμάσω. Άιντε να δούμε...

Όλα εντάξει. Πέρασα το beta firmware 3.2.2_RC3-131701 (έκδοση 2008, είναι παλιότερο του 2.8.3) και ενεργοποιήθηκε η υποστήριξη για multiple PVCs.

Στο VC1 έβαλα PPPoE/LLC για το Internet ενώ το VC2 δηλώθηκε σαν MPoA (LLC bridged) VoIP 8/41. Πήρε κανονικά 10άρα IP, έγινε register το SIP account, δουλεύουν εισερχόμενες/εξερχόμενες κλήσεις, CallerID κλπ. Πριν λίγη ώρα κατάφερα να φτιάξω και τον τόνο που ακούγεται όταν σηκώνω το τηλέφωνο. Το Vigor είχε 4 παραμέτρους "T on 1", "T off 1", "T on 2" και "T off 2". Τις ρύθμισα χειροκίνητα στα millisecond που ήθελα και ακούγεται σαν "κανονικό" τηλέφωνο. Συγκεκριμένα έβαλα τις παρακάτω τιμές (γραμμή "Dial tone"):

post-47640-0-71756500-1330725885_thumb.jpg

Υπάρχουν κάποια μικροπροβληματάκια βέβαια. Το firmware συγχρονίζει σε ελαφρώς χαμηλότερη ταχύτητα (περίπου 15,7-16Mbps αντί για τα 16,5 που είχα με το 2.8.3 αλλά και το Pirelli). Επίσης δεν υπάρχει πλέον ρύθμιση για MTU στο webUI, αλλά βρήκα κάτι αντίστοιχο μέσω telnet (το ppp_mss) που λογικά κάνει την ίδια δουλειά. Τέλος δεν φαίνεται να υπάρχει ρητή επιλογή στο firewall για Stateful Packet Inspection.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Έπαιξα λίγο και με το QoS, γύρισα τους VoIP codecs σε G711A αντί για το μέτριο default G729 (και όντως παρατήρησα διαφορά στην ποιότητα) ενώ έχω ένα μικρό θέμα με τις εξερχόμενες κλήσεις, όπου κάνουν γύρω στα 5" μέχρι να καλέσουν το νούμερο που παίρνω. Αυτό το τελευταίο όμως μπορεί να είναι και θέμα της Cyta.

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν...

Ουτε μεσα απο Telnet δεν σε αφηνε να φτιαξεις πολλαπλα vc??πριν ομως που δεν πετυχαινε δεν το ειχες σε Mpoa .σωστα?

το συνεχομενο τουτ τουτ οπως ειδες διορθωνεται αν και δεν ειναι προβλημα.δεν μπορω να καταλαβω γιατι σε official firmware

εχουν κοψει τα πολλαπλα vc's.δεν βρισκω λογο.δεν ενοχλει κανεναν αυτη η επιλογη.το καλο με το vigor ειναι οτι στα εχει

στο web interface.το κακο με το Thomson που εχω εγω ολα ειναι απο cli.και καποιες εντολες που τις εχω δεν πετυχαινουν σε πιο νεα Firmware.

και ειναι παραξενες εντολες και αντε βγαλε ακρη.χιλιες φορες να ηταν cisco πιο ευκολα θα γινοταν.

το Mtu γιατι θες να το πειραξεις???

επισης και το spi το θεωρω βλακεια feauture και γενικα οτι υπαρχει απο τετοια και firewall τα θεωρω αχρηστα ειδικα για home use.για pro use οκ πας σε firewall hardware μονο για αυτο

εχω ειχα βαλει g729 αν και o isp παιζει με g711a high Νομιζω γιατι υπαρχει και Low Νομιζω.

το τελευταιο δεν νομιζω οτι ειναι θεμα cyta.ακριβως αυτο εχω και εγω.παιρνω τηλεφωνο και μεχρι να μου κανει το τουτ η αλλη πλευρα εχω καπου 2-3 seconds καθυστερηση ενω οσο θυμαμαι με το default firmware του Isp και τις ρυθμισεις απο τον Isp δεν το ειχα αυτο το θεμα.

Το original firmware είχε 2 δυνατότητες. Είτε PPPoE/PPPoA με μόνο ένα VC, είτε MPoA με πολλαπλά VCs αλλά προφανώς δεν έχεις Internet έτσι.

Με το beta firmware που μου έστειλαν, η διαφορά είναι ότι στο PPPoE mode σού δίνει πια τη δυνατότητα να σετάρεις και τα υπόλοιπα VCs (ενώ στο original f/w το σχετικό dropdown menu εμφάνιζε μόνο το VC1). Επίσης στο SIP account σε αφήνει πλέον να κάνεις register το λογαριασμό σου μέσω PVC (ενώ στο original f/w είχε μόνο WAN/LAN, που προφανώς δεν έκανε δουλειά χωρίς πολλαπλά VCs). Δεν ξέρω γιατί αφαίρεσαν αυτή τη δυνατότητα από τα νεότερα firmware. Μέσω web interface είμαι πλέον βέβαιος ότι δεν γίνεται. Ίσως κάποια στιγμή ξαναπεράσω το original f/w και δοκιμάσω να ορίσω multiple VCs μέσω telnet (αν και χλωμό το κόβω).

Πολύ σωστά το είπες, "χίλιες φορές να ήταν Cisco".

Το MTU δεν είχα κανένα ιδιαίτερο λόγο να το πειράξω, απλώς ήθελα να το βάλω στο 1462 που έχει by default το Pirelli και μού έκανε εντύπωση ότι το beta f/w δεν είχε τέτοια δυνατότητα στο web interface. Λογικά η ρύθμιση που άλλαξα μέσω telnet έκανε τη δουλειά. Τώρα αν θα κάνει την οποιαδήποτε διαφορά, σε σχέση με το 1442 που είχε το Vigor από τη μαμά του, πάρα πολύ αμφιβάλλω.

Τέλος παρατήρησα ότι όντως παίζει να υπάρχει θέμα με το wireless. Έκανα την παραδοσιακή δοκιμή, ξάπλα στην κρεβατοκάμαρα με το Acer tablet και εκεί που το Pirelli ψιλοέπιανε (όχι πολύ καλά όμως), το Vigor είχε αρκετά κακή λήψη. Υπάρχουν πολλές παράμετροι βέβαια. Θα δοκιμάσω σήμερα να κουνήσω τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου (που είναι σχετικά κοντά) και να αλλάξω λίγο τη θέση του router. Σε κάθε περίπτωση το Vigor έχει το καλό ότι έχει αποσπώμενη κεραία, οπότε στη χειρότερη θα του βάλω ένα απ' αυτά τα τέρατα που κυκλοφορούν στο ebay και τέλος.

βλακεια παντως αυτο απο την vigor με το original firmware.Καλα που δινουν beta αλλα και παλι επρεπε να ηταν και απο default.

δεν νομιζω οτι τους επηρεαζει.

επισης οτι εχασες μισο megabit απο οτι με το παλιο firmware δεν πειραζει.εκτος αν εχουν κανα πιο νεο η κανα αλλο με διαφορετικο code στο κομματι του dsl αλλα θελει δοκιμες.

αν εχεις ορεξη το δοκιμαζεις να δεις αν γινεται μεσα απο Telnet για παραπανω vc's.στο Thomson σιγουρα απο web δενεχει τετοια.στο web ειναι ολα τα απλα πραγματα οτι πιο πανω απο codec μεχρι δεν ξερω τι τα κανεις απο Telnet

τωρα γιατι το αφαιρεσαν δεν ξερω ειδικα οταν εχεις ενα ρουτερ που εχει παρα πολλα πραγματα απο Web interface και κανεις και αλλα τοσα γενικα με αυτο το ρουτερ.

στο Thomson εγω απλα το σεταρω απο την καρτελλα voice.δεν λεει καν τιποτα για αλλο vc η αν ειναι 8/36.

κανονικα υποτιθεται οτι σε Pppoa το default ειναι 1500 και στο pppoe ειναι 1492.οποτε δεν καταλαβαινω που κολλαει το 1462 του Pirelli kai to 1442 του vigor απο μαμα.για το θεμα ιντερνετ λεμε παντα.για μενα βαλτο 1492.

τωρα για το wireless μπορεις ειτε να βαλεις περισσοτερα db που μην περιμενεις τρελη διαφορα η να βαλεις panel και να το στρεψεις προς τα εκει που θες.πιο κατευθυντικα θα ειναι το σημα.επισης μην κολλας το ρουτερ σε γωνιες και ενταξει λιγο μακρια απο dect λογω οτι και αυτα παιζουν 2,4 ghz.μια αλλη δοκιμη αν δεν σε νοιαζει τρελα η ταχυτητα

στο wireless ειναι να βαλεις b αντι για G.παιζει πιο καλα πιο σταθερα.

Απορώ κι εγώ γιατί ενώ το MTU για το PPPoE κανονικά είναι 1492, το κάθε router έχει το δικό του ξεκάρφωτο default (και μάλιστα εντελώς άσχετο το ένα με το άλλο). Το Vigor πάντως το έβαλα τελικά στο 1492, όπως είπες.

Με το wireless όντως υπάρχει θέμα. Δεν ξέρω τι γίνεται με τα νεότερα firmware, που υποτίθεται έλυσαν το αρχικό πρόβλημα (δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω εκτεταμένα), αλλά με το beta f/w σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.

Οι δοκιμές έγιναν κυρίως με το wifi analyzer του tablet (όχι ό,τι καλύτερο αλλά βαριόμουν να περιφέρομαι στο σπίτι με laptop) και μου έκανε εντύπωση ότι ειδικά στο κανάλι 1 κάθε 2-3' πρακτικά υπήρχε διακοπή της ισχύς λήψης άρα και της σύνδεσης. Όχι απλώς εξασθένηση, αλλά πρακτικά διακοπή, από τα -50dB πήγαινε ξαφνικά στα -90 σε απόσταση ενός μέτρου από την κεραία. Μόλις γύρισα στο κανάλι 12 οι διακοπές σταμάτησαν. Το 1 το είχα επιλέξει γιατί δεν υπάρχουν άλλα access points στη γειτονιά που να εκπέμπουν εκεί και με το Pirelli δούλευε μια χαρά για μήνες. Περίεργα πράγματα ρε γμτ, θα δοκιμάσω και με κανα inssider απ' το laptop να δω τι στο καλό γίνεται.

Επίσης στην κρεβατοκάμαρα δεν πιάνει με την καμία, είτε στο 1 είτε στο 12, ακόμα και με το DECT κλειστό και το router σε καλύτερη θέση εκπομπής. Παρήγγειλα ήδη μια μεγάλη κεραία +9dB, μπας και βελτιωθεί η κατάσταση. Σε καμια βδομάδα που θα έρθει θα ξέρω, δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχω άλλη καλή κεραία στο σπίτι για να δοκιμάσω (μόνο κάτι μικρές omni και κάτι Yagi της κακιάς ώρας). Οπότε προσωρινά έχω συνδέσει το Vigor με το Pirelli και χρησιμοποιώ το τελευταίο σαν απλό access point (στο ίδιο subnet, έχοντας κλείσει τον DHCP server του Pirelli κλπ).

ναι κανονικα ειναι 1492 δεν ξερω γιατι βαζουν αλλο αλλα σιγουρα λογικα με μικροτερο θα υπαρχει μειωμενη αποδοση.

αν σου παιζει οκ το vigor me 1492 αστο εκει.τωρα για το wireless μην βαλεις καναλι 12 ουτε 13 γιατι πολλες καρτες εχουν θεμα και δεν πιανουν καθολου το 12 και το 13.για αυτο και θα δεις ελαχιστα ρουτερ γυρω σου να ειναι 12 και 13.συνηθως απο 1 εως 11.

τωρα για τα beta firmware το καλο ειναι οτι κερδισες αυτο με το voip το κακο οτι χανεις τα πιο νεα fixes για το wireless.αυτο που εκανες με το Pirelli ειναι πραγματι μια καλη λυση.δοκιμασε και με Yagi αμα ειναι η κανα μικρο Panelaki αμα εχεις.

θα παιξει καλυτερα πιστευω απο την Omni.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...