TheELF Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2011 Τώρα τον δίσκο τον έχω κάνει φορμάτ και τον έχω κάνει 8 partitions (γιατί ένας συνάδελφος μούπε ότι το sata1 έχει περιορισμό μέχρι 130τόσα gb -αληθεύει;-). Εντελώς άσχετο το SATA δεν έχει κανέναν περιορισμό σε μέγεθος,αυτό που σου περιορίζει είναι το σύστημα αρχείων με των οποίο γίνεται το format δηλαδή fat32/ntfs κ.τ.λ. αν έχεις ntfs το (θεωρητικό)όριο είναι στα 256TB(και 2TB για διαμέρισμα),άσχετα αν δεν υπάρχουν τέτοιοι δίσκοι ενδέχεται η μητρική να έχει περιορισμό,αλλά αυτό είναι άλλο καπέλο. Maximum Volume SizeIn theory, the maximum NTFS volume size is 264−1 clusters. However, the maximum NTFS volume size as implemented in Windows XP Professional is 232−1 clusters. For example, using 64 kB clusters, the maximum Windows XP NTFS volume size is 256 TB minus 64 kB. Using the default cluster size of 4 kB, the maximum NTFS volume size is 16 TB minus 4 kB. (Both of these are vastly higher than the 128 GB limit lifted in Windows XP SP1.) Because partition tables on master boot record (MBR) disks only support partition sizes up to 2 TB, dynamic or GPT volumes must be used to create NTFS volumes over 2 TB. Booting from a GPT volume to a Windows environment requires a system with UEFI and 64-bit support.[53]
washcloud Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2011 Κατ' αρχάς δεν κοιτάω καν τα λινκ, καθώς ούτε ξέρω απ' έξω κάρτες και δυνατότητες, αλλά κυρίως διότι και να το ψάξεις (στο site τους ή σε reviews), από εμπειρία ξέρω ότι πολύ δύσκολα θα βρεις ν' αναφέρεται αν έχουν δικό τους BIOS ή όχι (εκτός ίσως αν είναι πανάκριβες πχ της Adaptec)... Μόνο στην πράξη θα το δεις αν έχουν. Αφού όμως δε σε νοιάζει να βάλεις Win, τότε απλά πάρε τη φθηνότερη. ...τελικά τα είδα από περιέργεια τα λινκ. Να πω ότι γενικά οι Equip έχουν BIOS - και ΝΟΜΙΖΩ και οι Sweex. Aπό 'κει και πέρα, πρόσεχε να ΜΗΝ είναι PCI-express, και, δες αν σε βολεύει (όπως η Equip που έχει και SATA αλλά και e-SATA) να έχουν συνδυασμό ports, ή όχι (...ίσως να προτιμάς τις πρώτες, φθηνές στο Σκρουτζ, που έχουν ΚΑΙ IDE controller. Έχω τέτοιες, και σίγουρα δεν έχουν BIOS). Τέλος, ναι, εννοεί SATA2. Aλλά μην ανησυχείς που δεν αναφέρουν οι κάρτες (αν και χλωμό, ψαξ' το καλύτερα, ΑΥΤΟ συνήθως το αναφέρουν), διότι αν μια controller card είναι "SATA1 δυνατοτήτων", δε σημαίνει ότι δεν διαβάζει SATA2 ΚΑΙ 3 δίσκους : σημαίνει ότι μέχρι τόση ΤΑΧΥΤΗΤΑ υποστηρίζει, καθώς οι ΔΙΣΚΟΙ είναι που είναι "backwards compatible" (συνήθως με τη χρήση του τζάμπερ - και μιας και το ανέφερα, για δοκίμασε ένα άλλο τζαμπεράκι στον δίσκο. Καμμιά φορά -αν και σπάνιο- είναι χαλαρά και δεν κάνουν επαφή). Τώρα θα μου πεις, τί τρέχει με τη δική μου περίπτωση λοιπόν; Δεν έχω ιδέα. Ίσως κάποια σπάνια ασυμβατότητα με τον controller. Ίσως να μη τον σηκώνει, μαζί με τις άλλες συσκευές, ίσως να μην τον σηκώνει το τροφοδοτικό. Δοκίμασέ τον μια και το λέμε, ΟΛΟΜΟΝΑΧΟ του πάνω στη μητρική, να δεις αν τυχόν φαίνεται έτσι στο BIOS). Eπίσης, ως εξωτερικός είναι που θα έχει μικρότερη ταχύτητα (το USB 2.0 πρωτόκολλο είναι "πιο αργό" κι απ' της PCI). Για περιορισμό αναγνώρισης μεγέθους partition δεν ξέρω/δε θυμάμαι, αλλά δε νομίζω. Ίσως το έλεγε εμπειρικά, αλλά να είχε να κάνει με το λειτουργικό. Το οποίο αν είναι έστω ΧΡ Ρro SP2 δε νομίζω να έχει θέμα. Αλλά δοκίμασέ το, ξανακάνοντας partitions. Δε χάνεις κάτι (κι ούτε ο δίσκος "κουράζεται" με το να φτιάχνεις ξανά-μανά partitions...) Τέλος, γενική γνώμη, είναι ν' αποφύγεις κατά το δοκούν κάρτα με VIA controller. Οι Equip είναι συνήθως καλή αγορά, με ΣΥΝΗΘΩΣ SiS controllers. Αλλά ψαχ' το, γιατί μπορεί ΚΑΙ αυτές να έχουν VIA τσιπάκι. Aπ' την άλλη πάλι, σημασία έχουν ΚΑΙ τα γενικά χαρακτηριστικά της κάρτας (πόσα/ΤΙ ports έχει, κτλ...). Το ξέρω ότι θα ήθελες πιο συγκεκριμένη απάντηση, αλλά επειδή δεν παίζει, χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που έδωσα, για να έρθεις έστω πιο κοντά σε δικό σου συμπέρασμα τί βολεύει - τι να δοκιμάσεις να πάρεις.
dazeman Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2011 wash σε ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την απάντηση & φυσικά ...υποκλίνομαι! Το ψάχνω βασιζόμενος σ'αυτά που είπες και ενημερώνω
dazeman Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2011 Λοιπόν εξακολουθώ να μην έχω αποτέλεσμα μετά απο 3 μέρες συνεχών δοκιμών & αφού πέρασα απο διάφορα στάδια κατέληξα με λύπη μου ότι πλέον έχασα τον χρόνο μου μιας και ο δίσκος αναγνωρίστηκε μέν απο την μητρική και τα windows7, γράφονται δεδομένασε αυτόν, αλλά ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ! Ξεκινά να διαβάσει και σε 2 δεύτερα έχει παγώσει το σύμπαν. Σε δοκιμές αντιγραφής επικόλλησης τα μικρά αρχεία τα διαβάζει ακαριαία. Όταν όμως το αρχείο ειναι μεγάλο ξεκινά ανεβάζει ταχύτητα, τον είδα να φτάνει στα 170 μβ/σ και μετά κόλλημα. Το ιστορικό έχει ως εξής: Αγόρασα πανάκριβα αυτήν την "απίθανη" ;; κάρτα: NOD CTR-001 PCI SATA II RAID CARD αντί των 25 γιουρος. Απο την μητρική αναγνωρίστηκε άμεσα και χωρίς τον δίσκο πάνω της την βρήκαν τα 7 και κατέβηκαν αυτόματα drivers μεταγενέστερους απο το δισκάκι που συνόδευε την κάρτα. (SiI3112A-Serial ATA (SATA) Windows RAID Driver). Βάζοντας τον νέο δίσκο επάνω, αναγνωρίστηκε και απο βιος του pc και απο τα windows7. Γρήγορα όμως άρχισαν τα κολλήμα στο read. Το ραιτ μια χαρά. Δοκίμασα τα πάντα ακόμη και τα πιο απίθανα: Μετέφερα τον δίσκο σε άλλο pc (πιο σύγχρονο) όπου διεπίστωσα ότι ό δίσκος δεν έχει πρόβλημα. Δοκίμασα jumperakia σε όλες τις θέσεις και διαφορετικά. Η θέση βέβαια που δεν υπήρχε θέμα ούτε στα windows ούτε και στο bios ήταν το 5-6. Σε αυτή τη θέση βέβαια βλέποντας στα χαρακτηριστικά του controller τον έβλεπα ως 1,5gb/s. Δοκίμασα όλους τους drivers που συνόδευαν την κάρτα. Πήγα σε αυτό το site και κατέβασα τους τελευταίους. Δοκίμασα να αναβαθμίσω το bios μέσα απο τα windows χωρίς αποτέλεσμα. και κει διεπίστωσα ότι το τσιπάκι της κάρτας μου δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα που αναφέρουν οι εδώ : SiFlashTool .exe supports the following flash memory chips: • AMD Am29F010B • AMD Am29LV010B• AMD Am29LV040B• AMD Am29LV400BB• AMD Am29LV400BT• Atmel AT29LV010A• Atmel AT49BV512• Macronix• X29LV004B• Macronix MX29LV004T• Macronix MX29LV040• Macronix MX29LV400B• Macronix MX29LV400T• Sanyo LE28C1001D• SST 39SF010• SST 39SF020• SST 9VF010• SST 39VF020• ST Micro M29F010B• ST Micro M29W040B• ST Micro M29W400DB• ST Micro M29W400DT• Winbond W29C011A• Winbond W29EE512 Δοκίμασα ακόμη και με δισκέτα σε dos. Δοκίμασα όλων των ειδών τα format, τα παρτισιονς (logical, primary), τα μεγεθη των παρτιτιον (ενιαίος μέχρι και σε τμηματα των 80 γιγα), ακόμη και disk wipe έκανα. Σημειωτέον ότι μέσα απο τα windows οποιαδήποτε ενέργεια του δίσκου που έχει να κάνει με ρεαδ κολλάει το σύστημα. Κι επειδή ο δίσκος είναι ΟΚ, καταλήγω ότι φταίει: ή η κάρτα είναι ελαττωματική ή φταίει ότι υποστηρίζει μόνο σατα 1.0 ή ότι φταίνε οι pci υποδοχές η το skatochip της μητρικής (vt8237) Το πιο πιθανό είναι ότι το motherboard (JETWAY) EΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ! Αυτό που δεν έχω δοκιμάσει ακόμη είναι να βάλω και το controler και τον δίσκο σε άλλο παρόμοιο pc -ίδιας εποχής τεχνολογικά- ...
washcloud Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 το skatochip της μητρικής (vt8237) VIA μάλλον ε; Παίζει να είναι αυτό το πρόβλημα.
50EuroUser Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2011 Με VIA chipset (8237R π.χ) πρέπει να βάλεις το jumper του δίσκου στην επιλογή SATA1 (αν έχει) αλλιώς δεν το βλέπει με τπτ. Το χω δοκιμάσει κ πάλευα ώρες. Τώρα τα SIL31XX έχουν κ αυτά θέμα με τους νέους δίσκους. Έχω παραγγείλει έναν promise controller και περιμένω να 'ρθεί άμα παίξει κομπλέ ο sata2 1TB θα σου πω.
dazeman Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 VIA μάλλον ε; Παίζει να είναι αυτό το πρόβλημα. Ναί VIA ... Με VIA chipset (8237R π.χ) πρέπει να βάλεις το jumper του δίσκου στην επιλογή SATA1 (αν έχει) αλλιώς δεν το βλέπει με τπτ. Το χω δοκιμάσει κ πάλευα ώρες. Τώρα τα SIL31XX έχουν κ αυτά θέμα με τους νέους δίσκους. Έχω παραγγείλει έναν promise controller και περιμένω να 'ρθεί άμα παίξει κομπλέ ο sata2 1TB θα σου πω. Ήρθε ο controller; Έχω βάλει jumber στο 5-6 (..δοκίμασα και στο 1-2 & σε όλα τα υπόλοιπα )
washcloud Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2011 Δεν είναι όμως ότι δεν τον αναγνωρίζει τον δίσκο, αλλά ότι σκαλώνει στην ανάγνωση. Οπότε δεν ετίθετο θέμα jumpering εξ' αρχής. Κατά τ' άλλα, έχουν διάφορες ασυμβατότητες τα VIA με δίσκους και controllers. Πιθανώς έπεσες πάνω σε κάποια τέτοια...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.