Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα LAPTOP ACER ASPIRE 5520G με λειτουργικό Windows Vista και στην αρχή μου έκλεινε απότομα μόνο του.

Αφού το άνοιξα (εκτός εγγύησης πια) είδα ότι το fun του δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να υπερθερμένη την CPU του (ζεμάταγε στην κυριολεξία μετά από 2' λεπτά).

Έψαξα στο internet και παράγγειλα το αντίστοιχο fun.

Μόλις ήρθε αμέσως το εγκατέστησα και έκπληκτος είδα ότι κάνει τα ίδια πάλι!!!

Άλλαξα μνήμες, σκληρό, άλλα τίποτα.

Ώσπου σκέφτηκα να αναβαθμίσω το BIOS (μέγα λάθος αποδείχτηκε), από την εκδοσή v. 1.30 στην v. 1.32

Όμως μετά την επανεκκίνηση του η οθόνη δεν άνοιξε πότε πάλι. :angry:

Πάλι στο internet και ψάξιμο για το συγκεκριμένο πρόβλημα, άλλα δεν απέδωσε καρπούς ως τώρα.

Τα βήματα που έκανα ήταν:

1) εύρεση προγράμματος να φτιάχνω BOOT USB STICK (μιας και δεν διαθέτω δισκέτα usb), κατέβασα τα: crysis disk, HP USB Disk Storage Format Tool, WinToFlash, και WiNToBootic (το πρώτο είναι και το πιο εύκολο).

2) κατέβασμα παλαιότερης έκδοσης BIOS v. 1.30 απο το επισημο site της ACER

3) έβγαλα την μπαταριά και μετά με συνδυασμό πλήκτρων (FN+ESC+POWER), προσπάθησα να κάνω το blind flash

Έκανα τα πάντα, άλλα αυτό τίποτα.

Το USB STICK είναι 256mb (με τόσο μικρο λένε πολλοί ότι δουλεύει), σε FAT32 το Format του.

Το LAPTOP δείχνει ότι δουλεύει κανονικά, άλλα συνεχίζει να έχει BLACK SCREEN.

Το μόνο που έχει μείνει είναι να υπερθερμάνω το chipset της κάρτας γραφικών μπας και δω φως (άσχετο θεωρώ, άλλα πότε δεν ξέρεις).

Έχω απηυδήσει και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω, οποίος έχει κάτι να προτείνει ευχαρίστως να το ακούσω.

Υ.Γ: Έχω εκτός του αρχικού προβλήματος (σβήσιμο απότομα) και την black screen μαζί τώρα. Δυο προβλήματα να λύσω!!! :wacko:

Δημοσ.

Καταρχάς είναι FAN & όχι FUN. Όταν άλλαξες fan κούμπωσες σωστά το βύσμα ρεύματος? Δούλεψε το fan? Άν ναι τότε έβγαλες heat pipes, fan για να τοποθετήσεις πάστα θερμοαγώγιμη στην CPU σου? Έκανες εσωτερικό καθαρισμό στο λάπτοπ προσεκτικά? Φορούσες anti static wrist για προστασία από τον στατικό ηλεκτρισμό κάνοντας όλα αυτά για να μη βραχυκυκλώσει η μητρική σου?

Πάμε τώρα στο BIOS . Tι ήθελες και το πείραξες? Μπορείς να το επαναφέρεις αλλά πρέπει να λύσεις το λάπτοπ και στην μητρική να βγάλεις τη μπαταρία RTC (CMOS battery) για 5-10 λεπτά. Εάν έχει 3pin με jumperaki κοντά στην RTC βγάλε το jumper από τις θέσεις 1 και 2 και βάλτο στις θέσεις 2 και 3 σε 10 secs απανέφερέ το στην αρχική κατάσταση. Μετά κάνε αυτό με τη μπαταρία που σου πα. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα για επαναφορά bios στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Άν έχεις manual διάβασέ το διότι μπορεί να γίνεται και με button αυτή η διαδικασία. Εξαρτάται από το model . Μπορεί να γίνεται ακόμα και με συνδιασμό πλήκτρων όταν είναι κλειστό το λάπτοπ. Αυτό το διευκρινίζει ο κατασκευαστής στο manual.

Δημοσ.

@ pc_expert, σ' ευχαριστώ για την διόρθωση, άλλα το πρόβλημα είναι στην πράξη κι όχι στην θεωρία, λογικό να κάνω λάθη όταν το μυαλό μου είναι στην λύση του προβλήματος κι όχι στην ορθογραφία (δεν το λέω να σε υποτιμήσω σε καμιά περίπτωση).

Ο καθαρισμός έγινε χωρίς να ακουμπήσω τίποτα με γυμνό χέρι (το πρώτο βήμα που έκανα, αν και ξέχασα να το αναφέρω).

Τώρα, όσον άφορα το "heat pipes", ναι το εκανα κι αυτο και στην CPU και στην GPU, αλλα τιποτα!!! :angry:

Και ναι, δούλεψε κανονικά το fan (αν και τωρα γυριζει στην αρχη και μετα δεν δουλευει κι αυτο)!!! :confused:

Όταν άνοιξα το Laptop και είδα την μπαταριά, είδα ότι είναι κολλημένη πάνω στην μητρική κι όχι εύκολα αφαιρούμενη (χρειαζόταν κολλητήρι για να βγει και δεν το επιχείρησα καν), όσο για jumper δεν είδα να υπάρχει πουθενά, εμφανή τουλάχιστον (απ' όσο ξέρω μόνο στα desktop έχει jumper η μητρική κι όχι στα laptop).

Κι όπως είπα στο πρώτο μου post, γίνετε με συνδυασμό πλήκτρων για ξεκίνημα από usb stick ώστε να κάνουμε blind flash στο BIOS.

@ hawkpilot, ναι το εκανα κι αυτο αλλα τιποτα!!! :angry:

Δημοσ.

Κατ' αρχάς όταν λες δεν δούλευε σωστά, τι εννοείς? Το να πιάνει δουλειά ο ανεμιστήρας στους 50 βαθμούς δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Υποθέτω οτι εν ώρα λειτουργίας πριν απο όλα αυτά το άνοιξες και είδες αν το fan δουλεύει ή όχι, γιατί αλλιώς υποθέτεις οτι είναι το fan. Αν πιάσεις την ψύκτρα με το χέρι, οι 55 σου φαίνονται τραγική θερμοκρασία, παρότι δεν είναι και μπορεί να σε ξεγελάσει εύκολα. Αντιθέτως εαν είναι το chipset ή κάποιο άλλο βραχυκύκλωμα δικαιολογεί να κλείνει μόνο του.

Το blind flash πέτυχε? ή δεν ξέρουμε? ξέρουμε οτι bootarei ή δεν bootarei και σίγουρα πέτυχε το flash? για να το θέσω πιο απλά, για να πετύχει το bios flash θα πρέπει την ώρα που flasharei να σου κάνει κάτι μακρόσυρτα beeeeeeeeeep beeeeeeeep και ένα μεγάλο στο τέλος και να κάνει reboot μόνο του. Μπορεί να έτυχε να τα παιξε το chipset και να στα κάνει όλα αυτά παρότι είναι οκ το bios.....

Η διαδικασία για το blind flash είναι fn+esc με τη μπαταρία off και το καλώδιο off. Αφού πατήσεις τα πλήκτρα τότε βάζεις το καλώδιο τροφοδοσίας και μετά power. αν δεν άκουσες beep τότε χλωμό να έγινε το blind flash και επίσης, αν όταν πήγες απο 1.30 σε 1.32 το winflash σου είπε οτι έγινε successful, τότε δεν βρίσκω λόγο γιατί να έχεις πρόβλημα με το bios.....

σιγουρέψου οτι είσαι αρχικά οκ απο bios. Μετά το βλέπουμε το chipset.

Δημοσ.

Έχω ένα LAPTOP ACER ASPIRE 5520G ....

Το μόνο που έχει μείνει είναι να υπερθερμάνω το chipset της κάρτας γραφικών μπας και δω φως (άσχετο θεωρώ, άλλα πότε δεν ξέρεις).

Ακόμα να το κάνεις;

Δημοσ.

Ψάχνοντας λίγο στο net θα δείτε ότι το συγκεκριμένο laptop (θέουμε πλήρη σειριακό για να σιγουρευτούμε) δεν ανήκει στην παρτίδα αυτών με προβληματικές κάρτες γραφικών καθώς τα chip την Nvidia είναι μεταγεννέστερης γεννίας. Τα laptop γενικά, και όχι μόνο τα Acer, αν υπερθερμανθούν κλέινουν χωρής καμία προειδοποίηση. se Τώρα για το BIOS Update, μερικές διευκρινήσεις: To έκανες με το WinFlash μέσα από τα Windows? Αν ναί, τότε ήταν αναμενόμενο να αποτύχει, καθώς τα Windows Vista δεν αποδεσμέυουν τη μνήμη ίπως θα έπρεπε κατά την διαδικασία αναβάθμησης του BIOS με αποτέλεσμα να μεταφέρεται κατε΄στραμμένο image στο Bios. Πιό σοβαρές εταιρείες προειδοπιούν για τέτοια φαινόμενα, και γενικά ποτέ, μα ποτέ δεν κάνουμε αναβάθμηση στο BIOS μέσω Windows.

Για την Crisis Recovery Disk, αν την έχεις, πρέπει να βρείς τη σωστή έκδοση του BIOS me thn opo;ia synerg;azetai (συνήθως είναι η πρώτη, που θα την κατεβάσεις από το ftp site της Acer) και να πατήσεις τα κατάλληλα πλήκρα κατά την εκκίνηση, που διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο. Οι συνδιασμού μπορεί να πικοίλουν από CTR+R, Fn+R, .....

Τέλος, σε όσους γράφουν παραπάνω:

1) Οι φορητοί δεν έχυον jumpers και η μπαταρία του BIOS στα περισσότερα μοντέλα δεν αφαιρείται. Συγκεκριμένα για τα Acer, κάτω από της μνήμες υπάρχει μια ετικέτα που αναγράφει τον σειριακό αριθμό της μητρικής. Αν την ξεκολλήσεις από κάτω θα δείς μια επαφή που γράφει CMOS Clear. Μπορείς να την βραχυκικλώσεις με ΄'ενα κατσαβίδι για να επαναφέρεις το BIOS στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του, αλλά αν το πρόβλημα είναι bad flash δεν θα αλλάξει τίποτα.

2) Το reflow δεν θα πρέπει να το προτείνετε έτσι εύκολα προτού είστε σίγουροι για την αιτία του προβλήματος. ΚΟντά στα μεγάλα αυτά chip που νομίζεται ότι απλά ζεστένετε, υπάρχουν πικροσκοπικά στοιχεία smd σε μέγεθος τρίχας, τα οποία και πολλές φορές αποκολ΄λούνται χωρής να τα καταλάβετε κάν.

• 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

έχω παρατημένο εδώ και κάτι μήνες το ίδιο μοντέλο με πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα :

απότομο σβήσιμο, endless reboots κτλ

είχα δοκιμάσει τα πάντα:

update bios από 1.30 σε 1.33 (λύθηκε μόνο ένα άλλο πρόβλημα με την μπαταρία που δεν φόρτιζε)

καθαρισμός από σκόνη και αλλαγή πάστας.

CMOS Clear

άλλα τίποτα. ή θα κολλήσει στο boot και μετά endless reboots ή θα μπει κανονικά ubuntu και κάποια στιγμή πιο μετά θα σβήσει απότομα.

είχα διαβάσει και τότε για Overflow, αλλά ειχα βαρεθεί να ασχοληθώ.

Επειδή ειμαι στην φάση όμως μου πιάνει τσάμπα χώρο, λέω να ασχοληθώ μια last φορά για να το δώσω κάπου.

To θέμα ειναι πως απο οτι διαβάζω η λύση μάλλον θα είναι προσωρινή με το overflow και γενικά επειδή παίζει και έλλειψη χρόνου πιστεύετε πως αξίζει (από πιθανότητα μόνιμου ευνοϊκού αποτελέσματος) να κάτσω να ασχοληθώ ή μπα;

• 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

παιδια συγνωμη για τα γραπτα μου αλλα για ACER η μονη λυση ειναι αυτο που θα σας γραφω...100 τα εκατο,,,το επαθα και εγω με λαθος ΒΙΟΣ και να εχω ΜΑΥΡΗ ΟΘΟΝΗ>>>>τελικα βρικα τι λυση...http://search.4shared.com/postDownload/5rNf_i3n/Phoenix_Crisys_Disk_Aspire_552.html.

και δεν χριαζεται να πατας κανενα πλικτρο...αλλα πρεπει να βγαλεις την μπαταρια,το σκληρο δισκο για να μπορει το συστημα να ξεκιναει απο το USB stick...Βαζεις το USB STICK σε μια υποδοχη και πατας το power buton.Θα δεις οτι σε λιγο θα διαβαζει απο το στικακι και μετα απο το πολυ 5 λεπτα θα κανει επανενκιννησει μονο του.

ΟΥΑΛΑ...και να εχω ξανα ΟΘΟΝΗ στο ΠΟΣΤ ΤΟΝ BIOS

και αυτο το προγραμμα ειναι ποιο τελειο.δειτε εδω....https://www.box.com/shared/j2u98ci67f

κατεβαστε το ραρ αρχειο 1.7mb και εχει οδηγιες μεσα τι πρεπει να κανεται

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...