Προς το περιεχόμενο

S478 Win7 Bsod


APsD

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και αυτό με το hirens μπορείς να το κάνεις. Νομίζω ότι είναι στα tester κατηγορία. Για περισσότερες πληροφορίες, ξαναπόσταρε.

  • Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Τι να ξαναποσταρω?:P Μετα απο 7-8 restart ανοιξε το pc. Εκανα ενα stress test me to aida αλλα δεν τελειωνε ποτε. Η θερμοκρασία σύμφωνα με το aida δεν πήγε πάνω απο 33. Θερμοκρασία δωματίου 24-25. Επίσης βλέπω οτι στο aida το gpu fan είναι στο 0% (ενώ γυρνάει) και στο gpuz παίρνω gpu clock στα 500mhz ενω το default είναι στα 750mhz. Μηπως δεν παίρνει σωστό ρευμα η gpu? (Έχω αλλαξει το molex δεν παιρνει πλεόν απο αυτο που δίνει και στον σκληρό αλλα απο αλλο) Αυτην πως την τεστάρω? με 3DMark?

 

dfdfdz.jpg

 

EDIT: Εκανα και intelburntest. Θερμοκρασία πάνω απο 33 δεν είδα. To test τελείωσε κανονικά 5 φορές στο standard. Αν δοκίμαζα high, very high η maximum μολις παταγα start πεταγε error το intelburntest και εκλεινε.

Δημοσ.

δοκίμασε και το occt, είναι βέβαια παρόμοιο με το intel burn test. Δηλαδή ρισκάρεις λίγο. Όσον αφορά για την GPU δοκίμασε το ATItool (Και αυτό παρόμοια στρεσάρει την κάρφτα γραφικών σου ).

Δημοσ.

Το σφύριγμα που ακούς είναι μάλλον από το τροφοδοτικό, κι αυτό δεν είναι και πολύ καλό. Αν έχεις άλλο για δοκιμή κάντο.

Είπες ότι μετά από 7-8 restart άνοιξε τελικά. Από εκεί και πέρα τι κάνει? Το ξαναέκανες reboot?

 

To καλύτερο stress-test για GPU είναι το: Furmark

Και για να ελέγχεις την κάρτα σου, OC κλπ MSI Afterburner

 

Επίσης, επειδή δείχνεις το GPU core clock, στην πρώτη καρτέλα φαίνονται τα specs του, ενώ στην δεύτερη είναι οι χρονισμοί που είναι αυτήν την στιγμή. Ο λόγος που είναι μικρότερο αυτό το νούμερο, είναι γιατί όταν είναι σε idle κατάσταση, αυτοί πέφτουν για να μην ζορίζεται χωρίς λόγο. Δοκίμασε το furmark και παρακολούθησε το ξανά. Θα τσεκάρεις όμως εκείνο το "Continue refreshing..."

Δημοσ.

Καλημέρα, Εκανα καποιες δοκιμές. Με OCCT το αφησα μια ωρα που εχει απο μονο του και πήγε μεχρι 36 βαθμούς η θερμοκρασία τοy pc. Δεν κόλλησε, ήταν 5 ωρες ανοιχτό περίπου. Επίσης να ρωτήσω κατι. Αν εχει 4dimm των 1gb πάνω, το bios ποσα mb ram πρέπει να βλέπει? Γιατί όταν έχω τα 4dimm πάνω βλέπει 3455mb. Είναι σωστό αυτο? Δλδ αν είχα 3dimm των 1gb και ενα των 512 τι θα έβλεπε?

 

Σζςτικα με την καρτα γραφικών εκανα το bench με το Furmark και η θερμοκρασία πήγε μέχρι 54 βαθμούς. Στο msiafterburner ομως παρατήρησα κατι, σε idle το core clock της κάρτας δεν ήταν σταθερο αλλα πηγαινε συνέχια 500-750. Είναι φυσιολογικό αυτο? (δείτε και το βίντεο)

 

http://www.youtube.com/watch?v=bWdcWjFU3n8

Δημοσ.

Από θερμοκρασίες είσαι μια χαρά.

 

- Για τις μνήμες, δοκίμασε να δώσεις λίγο παραπάνω volt. Μπορεί να το χρειάζεται ο IMC. Βέβαια το ξέρεις ότι και να δει το BIOS τα 4GB, μέσα στα windows θα εκμεταλλεύεσαι τα 3. Είναι ο περιορισμός των 32-bit Windows και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γιαυτό.

EDIT:

Φυσιολογικό είναι τελικά. Από το manual σου, σελ 2.10:

When all four sockets are populated with 1GB DIMMs (total 4GB), the system may detect only 3+GB (a little less than 4GB), due to ICH5R resource allocation

Από το 965 chipset και πάνω βλέπεις καθαρά 4. Το δικό σου έχει το 875P

 

- Αυτό με την VGA δεν είναι φυσιολογικό. Άλλο να πέφτει το core clock και να είναι σταθερά εκεί όταν είναι idle, και άλλο αυτό που ανεβοκατεβαίνει συνέχεια. Θα δοκίμαζα ένα άλλο τροφοδοτικό σε πρώτη φάση. Μπορεί να είναι όμως και απλά λάθος reading από τους σενσορες. To GPU-z δείχνει τα ίδια?

 

Επίσης δεν μας είπες τι έκανες τελικά και έπαιξε το PC. Μπορεί να διαβάζει αυτό το topic και άλλος με παρόμοιο πρόβλημα και να βρει την λύση του εδώ.

Δημοσ.

To προβλημα με τα κολληματα δεν εχει λυθεί ακομα γι' αυτο ψάχνω να δω τι φταίει. Με οτι εχω παντα. Βαζω ram βγαζω ram αλλαζω dimm θεσεις κλπ μπας και. Δεν κολλαει πάντα το pc. Μπορεί να κολλησει 5 φορες στο ανοιγμα να κανω reset 5 φορες και να ανοίξει και να μην κολλησει. Η να κολλησει μετα απο 4-5 ωρες σε idle. Μεχρι στιγμης τα εχω ξυλώσει ολα απο πάνω και εχω αλλαξει τα molex σε καρτα γραφικών και σε σκληρό και τα εχω βάλει να παίρνουν απο διαφορετικο καλωδιο που βγαίνει απο το psu.

Δημοσ.

Ναι αλλά δεν κάνεις αυτό που σου έχω πει 2-3 φορές. Βρες-δανείσου-πάρε από το άλλο σου PC, ένα τροφοδοτικό και δοκίμασε. Όλα αυτά που περιγράφεις είναι συμπτώματα ενός κακού τροφοδοτικού.

Δημοσ.

Αλλαξα τροφοδοτικό με ενα ιδιο ενος φίλου. Μέχρι στιγμής δεν εχει κολλήσει. Θα το στρεσσαρω οσο το έχω και θα δώ. Επίσης ο φίλος μ θα τεστάρει το δικό μου τροφοδοτικο στο pc του..

 

EDIT:

 

Διαφορετικό psu ολα επανω κουμπωμένα, κανω intelburn test στα 10 λεπτα κολλησε.

Μετά βγάζω τις 2 απο τις 4 dimm ram κανω intelburn test και το πέρασε.

 

Και ρωτω: Υπάρχει πιθανότητα να εχει καποια μνημη πρόβλημα και να μην το είδε το memtest??

 

Δείτε κ αυτο. Παρακάτω είναι οι μνήμες μου. Υπάρχει περιπτωση ασυμβατότητας λογω διαφορετικών chip αλλα και το οτι οι 2 λενε ΑSSY IN CHINA (1) και οι αλλες λενε ΑSSY IN CHINA (2)?

 

img0233m.jpg

 

img0232lxy.jpg

Δημοσ.

Προφανώς εδώ είναι το πρόβλημά σου. Από την photo που έδειξες, παρ' ότι έχεις 4 φαινομενικά ίδιες μνήμες, στην πραγματικότητα έχεις 4 διαφορετικές :) Έχουν τα ίδια timings για να χαρακτηριστούνε KVR400X64C3A, αλλά τα τσιπάκια που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι διαφορετικά. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, αλλά μπορεί να σημαίνει και πάρα πολλά.

 

Αυτό που συνιστάται πάντα, και ειδικά σε περιπτώσεις high-OCing (όχι ότι έχουμε τέτοιο εδώ) είναι να αγοράζονται οι μνήμες σαν σετ και όχι μόνες τους. Με συνομιλία που είχα με τεχνικό της Corsair, μου είπε πως μπορεί κάλλιστα 2 μνήμες να βγούνε κυριολεκτικά η μία πίσω από την άλλη από την γραμμή παραγωγής, και όμως να μην συνεργάζονται σωστά μαζί. Στην συνέχεια με τα ανάλογα tests που τους κάνουνε βρίσκουν τα κατάλληλα ζευγάρια και φτιάχνουν τα σετ.

 

Κάτι άλλο όμως που παρατήρησα είναι ότι οι μνήμες δουλεύουν στα 2.6V. Είσαι σίγουρος ότι έχεις δώσει στο σωστό ρεύμα στο BIOS? Επίσης, όσα περισσότερα Modules χρησιμοποιείς, τόσο πιο πολύ επιβαρύνεις των IMC και πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να δώσεις λίγο παραπάνω ρεύμα και στο Northbridge αλλά και στην CPU. Ένας IMC για παράδειγμα, επιβαρύνεται πολύ περισσότερο όταν έχουμε 4x1 μνήμες, παρά 2x2. Αντιστοίχως επιβαρύνεται το ίδιο είτε έχουμε 4x1 στο σύστημα είτε 4x4 (αυτά πάλι στην κουβέντα με τον ίδιο τεχνικό).

 

Δοκίμασε και αυτό και τα ξαναλέμε.

 

Y.Γ. Αυτό που σου έκανε με τα readings του Core clock στο ΑΒ, συνεχίζει να υφίσταται?

Δημοσ.

Σχετικά με το core clock της κάρτας: Συμβαίνει το εξης super κουλό: Οταν είναι ανοιχτο το ΑΒ βλεπω οπως και στο βίντεο σκαμπανεβάσματα του clock καθε δευτερόλεπτο αναμεσα σε 500 και 750. Εχω και το gpuz ανοιχτο το οποίο οταν ειναι το ΑΒ ανοιχτό δείχνει 750! Μετα αν κλείσω το ΑΒ στο καπάκι η ενδειξη στο gpuz παει 500!! wtf! Εχω και βίντεο..!

 

http://www.youtube.com/watch?v=BYMea0AKIII

 

 

Σχετικά με τις μνημες. Κοιταξε εγω δεν εχω ιδεα απο OC. Αυτο το pc το προόριζα γι αυτο το σκοπό. Να εξασκηθώ στο OC. Οπότε σε πρίπτωση που δουλέψει σωστα σε stock ρολόγια μετα θα αρχίσω το OC. Παρολα αυτα δεν εχω ιδέα πως να δώσω τα volt που μου λες στις μνήμες οπότε θα χρειαστω καθοδήγηση οποτε εχεις χρόνο σε αυτο..!

 

Στο cpuz στο memory λεει DRAM Freq 200 mhz πάντως.. Αν λέει κατι αυτο..

 

EDIT:

 

Βρήκα αυτες τις επιλογες οι οποίες εμφανίζονταν μόνο αν κανω το ΑΙ OVERCLOCK TUNER στο Manual.

 

img0235tu.jpg

 

Ειναι αυτο? Δν εχει ομως καπου 2.6v

Δημοσ.

ENA-ENA και με την σειρά :)

 

Σε πρώτη φάση πρέπει να αποκτήσεις ένα σταθερό σύστημα. Χωρίς σταθερότητα, ξέχνα το OC. Και όπως σου είπα, για OC να έχεις 2 dimmakia. Τα παραπάνω giga δεν πρόκειται να σου προσφέρουν τίποτα. Αν ψάξεις και βρεις κάποιο review/test που το test-PC έχει πάνω από 2 dimms εγώ θα σου δώσω το PC μου για να παίξεις με το OC B). Εξαιρούνται φυσικά τα reviews που τσεκάρουν 4απλά RAM-kits.

 

Οπότε κάτσε να λύσουμε αυτό τώρα. Με τα 2 dimmakia είχες τελικά κολλήματα? H DRAM voltage είναι αυτή που λες και την έχεις στο AUTO. Το πιθανότερο έχει ρυθμιστεί στα 2.55 (SW απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει που να το ελέγχει) οπότε βάλτο manual στο 2.65 αφού δεν έχει 2.60. Δυστυχώς το BIOS δεν σ' αφήνει να αλλάξεις το Northbridge αλλά αυτό το περίμενα για το εν λόγω ΜΒ.

 

Αν τελικά είσαι stable ή όταν και αν το καταφέρουμε, τότε θα ανοίξεις ένα άλλο thread στο Overclocking section του Insomnia αφού πρώτα διαβάσεις αυτό: OC guide κυρίως για να καταλαβαίνεις τις συμβουλές που θα σου δίνουμε εκεί. Μην κολλάς στο C2D, οι ίδιες αρχές ισχύουν για όλες τις CPU. Απλά στο OC ξέχνα τα "AUTO" :)

 

Όσο αφορά την VGA. Κάτι προφανώς στο AB δεν αφήνει την VGA να πάει σε idle mode. Απά περιέργεια τρέξε το furmark και κλείστο μετά από 5-6 δευτερόλεπτα. Μετά γύρνα γρήγορα στο GPU-z και δες στο γράφημα αν ανέβηκε το Core Clock

Δημοσ.

Λοιπόν εχω δοκιμάσει με 3 dimm ram και δεν κολλησε. (αλλα ηταν single channel) Οποτε κατι παίζει με τα 4 dimm x 1gb. Επιπλέον δοκίμασα στα 2 dimm να βάλω τις 2 x 1gb που είχα δοκιμάσει στην αρχή και δεν κολλουσαν και στα αλλα 2 αλλες 2 x 512 (ΚΤΗ-D530/512) που έχω και εκανα intelburn test και ΔΕΝ κολλησε. Οπότε Να το αφήσω ετσι? Δεν είναι καλύτερα να εχω 3gb dual channel απ'οτι 2gb dual channel?

 

Σχετικά με το bios. To DRAM freq να μην το πειράξω? (εχει 200mhz, 400mhz κλπ). Θα κανω τώρα το DDR volt 2.65 και θα πω αποτελεσματα και αν αλλαξε κατι με τα 4x1gb.

 

Σχετικά με την GPU εκανα αυτο που μ είπες και οταν ετρξα το Furmark πήγε 750 στο gpuz και οταν το κλεισα πήγε 500. Και κάτι αλλο: Γιατι κανενα πρόγραμμα δεν μου διαβάζει στροφές του fan της gpu? Είναι πρόβλημα αυτο?

 

 

Σχετικά με τον οδηγό εχει καποιες διαφορες και στις ρυθμίσεις του bios και είδικα σε κατι agp και ddr μνήμες που έχω εγω δεν υπάρχουν στον οδηγό. Επίσης εμενα στο bios μου λέει οτι ο πολλαπλασιαστής του FSB του επεξεργαστή είναι LOCKED και δεν αλλάζει. Υπαρχει τροπος να γινει unlock η μπα?

Δημοσ.

Λοιπόν φαίνεται αρχίζεις να έχεις steady σύστημα. Όπως είπα ήδη 2 φορές, αφού το θες για να παίξεις μόνο με OC, μένεις με 2x1GB σε dual channel. Δεν χρειάζεσαι παραπάνω. Δεν ήμουν αρκετά ξεκάθαρος στο προηγούμενο Post? Το ξαναλέω :) Το OC ΔΕΝ επηρεάζεται από την ΠΟΣΟΤΗΤΑ της μνήμης ΑΛΛΑ από την ΤΑΧΥΤΗΤΑ αυτής. Και για να καταφέρεις να πάρεις υψηλότερες συχνότητες από τον IMC (Integrated Memory Controller) πρέπει να μην το ζορίσεις παραπάνω αναγκάζοντάς του να δίνει ρεύμα και να ελέγχει 4 DIMMs αντί για 2. Τόσο απλό :rolleyes:

 

Αρχίζουμε τώρα με τα OCing θέματα ΑΛΛΑ θα τα συνεχίσουμε στο OCing section του Insomnia. Εκεί παρακολουθούν τα topics αρκετοί φίλοι του forum που ασχολούνται μόνο με αυτό και θα βρεις πολύ βοήθεια και οι οποίοι δεν επισκέπτονται άλλα sections του Insomnia όπως εδώ. Έχουν εξειδίκευση, να το πω κι αλλιώς.

 

Όπως διάβασες και στον οδηγό, π χρονισμός ενός επεξεργαστή εξαρτάται από 2 πράγματα, το FSB (Front Side BUS) και το Multiplier.

CPU speed = multiplier x FSB (Ταχύτητα επεξεργαστή = πολλαπλασιαστής x front side bus)

Σε έναν ξεκλείδωτο επεξεργαστή μπορείς να πειράξεις είτε το ένα είτε το άλλο είτε και τα δυο μαζί για να πας εκεί που θες. Η πλειάδα όμως των σύγχρονων επεξεργαστών έχουν κλειδωμένο τον multiplier, άρα μπορείς να παίξεις μόνο με το FSB. Τετοιος είναι και ο δικός σου και ΔΕΝ ξεκλειδώνει. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γίνεται σημαντικό τι μνήμη φοράει το σύστημά σου. Γιατί όταν ανεβάζεις το FSB ανεβάζεις μαζί και τις μνήμες. Και υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που ενώ η CPU μπορεί να ανέβει κι άλλο, να την κόβει η RAM. Και κάτι ακόμα. Όλοι οι ίδιοι επεξεργαστές δεν πετυχαίνουν το ίδιο OC. Λίγοι πχ Q6600 μπορούν να χτυπήσουν τα 4GHz, ενώ σχεδόν όλοι τα 3.6 με καλό CPU-cooler.

 

Η τεχνική είναι απλή, τουλάχιστον στα πρώτα επίπεδα.

- Ανεβάζεις κάθε φορά κατά 5 το FSB και κάνεις reboot (εσένα που είναι 200FSB, ξεκίνα από τα 220 και μετά 225...). Τα timings της μνήμης τα έχεις όσο πιο χαλαρά γίνεται και τα ανεβάζεις στο τέλος αφού πετύχεις το OC που θέλεις.

- Κάποια στιγμή το PC σου δεν θα ποστάρει. Εκεί κάνεις BIOS reset και ξαναδοκιμάζεις, αυξάνοντας λίγο το VCore της CPU και συνεχίζεις.

- Κάποια στιγμή πάλι δεν θα ποστάρει και ανεβάζεις λίγο ακόμα το VCore αλλά ίσως και το DIMM Voltage.

- Κάποια στιγμή θα δεις ότι ότι και να κάνεις θα δεις ότι δεν θα ποστάρει. Εκεί παίζεις με τους διαιρέτες ρίχνοντας την ταχύτητα της μνήμης (είπαμε ανεβαίνει μαζί με την CPU όταν κάνεις OC αφού πειράζεις το FSB)

- Όταν δεις πως το PC δεν ποσταρει ούτε με τις stock συχνότητες της μνήμης, έχεις φτάσει στο όριο

- Όταν γυρίσεις σε νούμερα που πόσταρε το PC κανονικά μπαίνεις στα Windows. 99,9% των περιπτώσεων δεν θα μπουτάρει ή θα πάρεις BSOD. Εκεί ανεβάζεις κι άλλο το VCore ώσπου να στρώσει

- Αν δεν στρώνει ρίχνεις κι άλλο το OC

- Όταν μπουτάρεις σε Windows κανονικά, τρέχεις διάφορα test όπως Prime95 για την CPU και memtest για τις μνήμες για να δεις ότι έχεις πάλι ένα σταθερό σύστημα. Αν την βγάλεις καθαρή, έχεις ένα έτοιμο OCed σύστημα, αλλιώς κατεβάζεις κι άλλο ώσπου να το πετύχεις.

- ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως καθ'όλη αυτή την διαδικασία, παρακολουθείς συνέχεια τις θερμοκρασίες.

 

Αυτά είναι με "χοντρά" λόγια αυτά που πρέπει να κάνεις. Στο σημείο όμως που αρχίζεις και παίζεις με τα Volts, τα πράγματα γίνονται θολά για την σειρά που πρέπει να ακολουθήσεις και εδώ χρειάζεται και μια μικρή εμπειρία. Και φυσικά, αν το παρακάνεις είναι πιθανό να κάψεις CPU, MB, ή μνήμες. Περιττό να αναφέρω πως όσο πιο ποιοτικά HW parts χρησιμοποιείς όπως PSU, MB, RAM, CPU-cooler, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις για ένα υψηλο OC.

 

Τα υπόλοιπα στο θέμα που θα ανοίξεις στο OCing

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...