Προς το περιεχόμενο

Αγορά Ψηφιακής Φωτογραφικής Μηχανής - Πως να επιλέξω?


Alchemist`

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα... Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν την αγορά digital camera, είναι πάνω-κάτω γνωστά... Αυτοί όμως που ψάχνουν κάτι πιο ιδιαίτερο και δεν θέλουν απλά να βγάλουν φωτογραφίες με τους φίλους τους, τι πρέπει να κοιτάξουν?

 

Προσωπικά (ερασιτεχνικά) μ' αρέσει να βγάζω φωτογραφίες τοπία, ή και κοντινές λήψεις φυτών ή εντόμων όταν (όχι πολύ συχνά δυστηχώς) οργανώσουμε με φίλους καμιά "εκδρομή στην φύση"... Από τις αγορές μου μέχρι στιγμής δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος όσων αφορά την α) καθαρότητα των φωτογραφιών και β) το "βάθος της λήψης". Με τις 2 αυτές έννοιες δεν αναφέρομαι στο zoom, αλλά γενικά στο πόσο "ζωντανή" και "καθαρή" φαίνεται μια εικόνα, και αφετέρου στο μέγεθος της απόστασης στο οποίο κάτι είναι ορατό. Ενώ π.χ. σ' ένα τοπίο με το μάτι βλέπω καθαρά μέχρι την θάλασσα, στην φωτογραφία που βγάζω βλέπω μέχρι σ' ένα σημείο, και μετά αρχίζει και εμφανίζεται μια "ομίχλη", χωρίς να "αποτυπώνεται ο ορίζοντας" που βλέπω με το μάτι. Επειδή δεν γνωρίζω φωτογραφικούς όρους, και ίσως δεν γίνεται κατανοητό αυτό που θέλω να πώ, άλλο ένα παράδειγμα είναι πως μερικές φορές φαίνονται αχνά με το μάτι κάποια βουνά στον ορίζοντα, στην φωτογραφία όμως, αυτά δεν είναι καθόλου ορατά.

 

Ποιά τεχνικά χαρακτηριστηκά θα πρέπει να κοιτάξω λοιπόν για να αγοράσω την κατάλληλη φωτογραφική μηχανή γ΄αυτή την "δουλειά" και πώς θα "μεταφράσω" τα νούμερα που αφορούν π.χ. την ταχύτητα κλείστρου?

 

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου πάντως έχω καταλάβει πως τα megapixels είναι ένα άχρηστο στοιχείο, αφού:

1) Δεν υπάρχει οθόνη που να μπορεί να δείξει τόσο μεγάλες φωτογραφίες (π.χ. 12mpx) σε φυσικό μέγεθος

2) Όσο περισσότερα mpx μια φωτογραφία, τόσο μεγαλύτερο το μέγεθος της, και τόσος περισσότερος ο ουσιαστικός χρόνος που χρειάζεται για να "τραβηχτεί" η φωτογραφία, πράγμα που έχει αντίκτυπο στην καθαρότητα αυτής

3) Το μόνο θετικό στοιχείο του τραβήγματος με πολλά megapixel, είναι η μή αλλοίωση της φωτογραφίας όταν κάποιος ζουμάρει στην εικόνα. Αλλά οι περισσότεροι χρήστες βγάζουν την φωτογραφία για να την βλέπουν σαν "όλο", και όχι για να ζουμάρουν αργότερα σε κάποιο κομμάτι της (ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα τοπίο) οπότε στην ουσία από ένα σημείο και πέρα, η αύξηση των mpx είναι άχρηστη.

4) Γενικώς από ένα σημείο και πέρα, δεν αποτελούν στοιχείο που δείχνει την ποιότητα της φωτογραφίας. Αν βγάλουμε μια φωτογραφία π.χ. σε ανάλυση 640χ480, τότε σίγουρα υπάρχει ένα απτό drawback στην ποιότητα αφού τα Pixels δεν φτάνουν για να απεικονίσουν ρεαλιστικά την εικόνα. Είτε όμως βγάλουμε μια φωτογραφία στα 3 είτε στα 10 mpx δεν υπάρχει ουσιώδεις βελτίωση. Ιδιαίτερα κατά την προβολή της εικόνας σε μια οποιαδήποτε οθόνη υπολογιστή, ή την τύπωσή της σε οποιοδήποτε (από τα τυπικά) μέγεθος φωτογραφίας.

 

Οπότε άλλα στοιχεία καθορίζουν περισσότερο και καλύτερα την απόδοση της συσκευής. Ποιά είναι αυτά?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για ποιές κατηγορίες τιμής μιλάμε? Μέχρι 400-500€ πχ? Πιό κάτω? Πιό πάνω?

 

Δεν θέλω να μου προτείνετε κάποια συγκεκριμένη μηχανή... Απλώς να μου εξηγήσει κάποιος πως να διαλέξω... ποιά χαρακτηριστηκά να κοιτάξω και πως επηρεάζει την ποιότητα το καθένα...

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο φακός και το CCD διαδραματίζουν τον κυριότερο ρόλο. Τα ΜΡ είναι πράγματι αδιάφορα, αν δεν έχεις καλό/καθαρό/φωτεινό/ισορροπημένο φακό και δυνατό επεξεργαστή: και 15 και 20 MP να είναι οι φωτό, απλώς θα είναι 20 mp μάπα υλικό...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κατα δεύτερον πως θα καταλάβω αν ένας φακός είναι καλός? Ποια χαρακτηριστηκά μου δείχνουν αυτό το πράγμα? Το CCD τί είναι και πως μετριέται?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλούς φακούς μπορείς να ονομάσεις άφοβα όσους προέρχονται από Leica και Carl Zeis. Η Panasonic φοράει στα καλά της μοντέλα φακούς Leica, όπως και η Sony στα καλά της μοντέλα Carl Zeis. Φυσικά, ανά μοντέλο και κατηγορία, όλες οι μεγάλες εταιρίες του χώρου φοράνε καλούς φακούς (Nikon, Canon etc). Χονδρικά, θα έλεγα όπου βλέπεις αυτά τα ονόματα σε φακό μηχανής, μπορείς να νιώθεις σίγουρος ότι κατά 99% η μηχανή από φακό τουλάχιστον θα φυσάει...

 

Περί CCD, μπορείς να πάρεις μία τυπική, εισαγωγική γεύση εδώ, δεν πρόκειται φυσικά για μετρήσιμο μέγεθος, αλλά για ηλεκτρονική διάταξη, η οποία ανά μοντέλο, έτος κατασκευής και "γενιά" παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά (και εννοείται ότι τα νεότερα μοντέλο υπερέχουν προγενέστερων).

 

Μόλις διαβάσεις 3-4 reviews (από τα πάμπολλα που θα βρεις στο διαδίκτυο), θα μπεις στο νόημα και θα καταλαβαίνεις αμέσως τους συσχετισμούς mp(σε μικρότερο βαθμό)/CCD/lens, οπότε με το που θα βλέπεις τα τεχνικά μιας μηχανής θα μπορείς να μαντέψεις χονδρικά και τις επιδόσεις της.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...