Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members
Δημοσ.

Το LibreOffice, η σουίτα γραφείου που αποτελεί fork του OpenOffice, κυκλοφόρησε την τελική του έκδοση. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών του περιλαμβάνεται η δυνατότητα εισαγωγής αρχείων SVG, όριο ενός εκατομμυρίου σειρών στην εφαρμογή λογιστικών φύλλων, πιο εύχρηστο μενού εκτύπωσης αλλά και ελαφρώς ανανεωμένη εμφάνιση. Οι μεγάλες αλλαγές, ωστόσο, δεν είναι ορατές στον τελικό χρήστη και αφορούν τον καθαρισμό του κώδικα της εφαρμογής.

 

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την ιστορία της εφαρμογής από την αρχή, αναφέρουμε εν τάχει ότι μετά την εξαγορά της Sun από την Oracle, εκφράστηκαν ανησυχίες ως προς τη στάση που θα διατηρούσε η τελευταία απέναντι στην open source σουίτα γραφείου Openoffice.org που ανήκε στη Sun. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί το LibreOffice, υπό την επίβλεψη του Document Foundation και με την υποστήριξη σημαντικών εταιρειών όπως οι RedHat, Canonical και Novell.

 

Οι διαφορές του LibreOffice σε σχέση με το OpenOffice, τουλάχιστον σε αυτή την έκδοση, δεν είναι ασφαλώς μεγάλες για τον τελικό χρήστη. Το LibreOffice 3.3 Final διατίθεται δωρεάν για Linux, Windows και Mac και μπορείτε να το κατεβάσετε από το libreoffice.org.

 

Link.png Site: Cnet news

 

 

 

  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ότι χρειαζόμασταν. Μία ακόμη σουίτα, να τη δοκιμάσουμε σε μία από τις χιλιάδες διαφορετικές διανομές, σε ένα από τα δεκάδες διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα...

Δημοσ.

ότι χρειαζόμασταν. Μία ακόμη σουίτα, να τη δοκιμάσουμε σε μία από τις χιλιάδες διαφορετικές διανομές, σε ένα από τα δεκάδες διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα...

 

Γιατί σε χαλάει να έχεις επιλογές;

Δημοσ.

Τι διαφορές έχει με το OpenOffice;

Και μία απορία σχετικά με το OpenOffice: Η Oracle θα συνεχίσει την ανάπτυξή του ή θα το αφήσει στη μοίρα του (υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση); Όταν έμαθα ότι εξαγοράστηκε η Sun από την Oracle χάρηκα γιατί η Oracle θα αναπτύξει πάρα πολύ την Java και γενικά τις εφαρμογές της Sun. Λέτε να μην κάνει το ίδιο για το OpenOffice;

Δημοσ.

Εχει αρχισει να χρεωνει οτι μπορει η Oracle απο το OpenOffice. Αν δει οτι δεν της συμφερει η περαιτερω αναπτυξη και δεν αποφερει κερδη, θα το πεταξει.

 

 

 

 

Ειχα γραψει και στις αρχες του Document Foundation, η δημιουργια του LibreOffice ειναι ευτυχημα, οχι μονο γιατι δεν προκειται να σβησει αδοξα ενα απο τα σημαντικοτερα ΕΛ/ΛΑΚ αλλα και επειδη θα ανενεωσει το ενδιαφερον για την αναπτυξη του. Ηδη βλεπω οτι παιρνουν διορθωσεις και νεες λειτουργιες απο προηγουμενα fork, που δεν εμπαιναν στο OpenOffice και διωχνουν οτι ιδιοκτητο υπαρχει (γιαυτο και πηρε το χρισμα απο το FSF).

 

Αναμενω να μου το στειλουν σαν update στην διανομη μου (ελπιζω να μην κανουν καμια εξυπναδα και να το αφησουν για το επομενο release).

 

 

Δημοσ.

LibreOffice, Go-oo - OpenOffice.org, KOffice, OpenOffice.org, Gnome Office, Siag Office και η λίστα συνεχίζεται.

Πολύ ελευθερία βρε παιδί μου. Δεν κάθονται όλοι μαζί να φτιάζουν 1-2 σουίτες με 1-2 διανομές, μπας και ξεκολήσει το opensource από το τέλμα του.

Δημοσ.
Δεν κάθονται όλοι μαζί να φτιάζουν 1-2 σουίτες με 1-2 διανομές, μπας και ξεκολήσει το opensource από το τέλμα του.

Έχω την εντύπωση ότι μιλάς διαισθητικά, χωρίς να έχεις μελετήσει σχετικά στοιχεία. Με το χέρι στην καρδιά: Ποσοστά market share όπως αυτά σκιαγραφούν εικόνα «τέλματος»; Αν ανατρέξουμε σε παλιότερες αντίστοιχες έρευνες, θα δούμε τα ίδια ποσοστά (δηλαδή στασιμότητα) ή θα δούμε να καταγράφεται αύξηση με την πάροδο του χρόνου; Χμμμ... ;

Δημοσ.

Και όμως αυτό λέω. Πού είναι το libreoffice και οι άλλες σουίτες; Για ποιό λόγο υπάρχουν; Ποίος τις χρησημοποιεί; Και με το libreoffice, θα πέσουν τα ποσοστά του openoffice.

 

Και τελικά, το openoffice, που είναι δωρεάν μετά από τόσα χρόνια που είναι εκεί έξω έχει στην καλύτερη 20%. Δεν είναι τέλμα αυτό;

 

Και δεν είναι μόνο ότι φτιάχνουν ίδιο office με άλλο όνομα, παίρνουν και τους μισούς developers με αποτέλεσμα και οι 2 σοθίτες να χάνουν.

Δημοσ.

Και όμως αυτό λέω. Πού είναι το libreoffice και οι άλλες σουίτες; Για ποιό λόγο υπάρχουν; Ποίος τις χρησημοποιεί; Και με το libreoffice, θα πέσουν τα ποσοστά του openoffice.

Αν εννοείς «που είναι» στα αποτελέσματα του link που παρέθεσα: To LibreOffice ξεκίνησε ως project αρκετούς μήνες μετά την ημερομηνία που αναρτήθηκε η συγκεκριμένη έρευνα. Και οι υπόλοιπες σουίτες έχουν πολύ μικρό market share συγκριτικά, δεν είναι περίεργο. Η «μεγάλη δύναμη» στις open source σουίτες είναι εδώ και πολύ καιρό το OO.o, γνωστό τοις πάσι αυτό. Αλλά όχι και να αναρωτιόμαστε για το "Siag Office", που δεν το ξέρει ούτε η μάνα του και έχει βαλτώσει το development του (τελευταίο release το 2006)! Δεν χρειάζεται να γινόμαστε γραφικά υπερβολικοί για να περάσουμε το point μας, έτσι δεν είναι;

 

 

Και τελικά, το openoffice, που είναι δωρεάν μετά από τόσα χρόνια που είναι εκεί έξω έχει στην καλύτερη 20%. Δεν είναι τέλμα αυτό;

Το έγραψα και πιο πριν: Αν δεν υπάρχει στασιμότητα του ποσοστού του αλλά αύξηση, όχι, δε μπορείς να το πεις «τέλμα». Εξ ορισμού, είναι το ακριβώς αντίθετο του τέλματος. Αν προσωπικά θεωρείς ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο ρυθμός ανάπτυξης, εντελώς άλλο θέμα αυτό και υποκειμενικό. Αντικειμενικά όμως, τέλμα δεν υπάρχει.

 

 

Και δεν είναι μόνο ότι φτιάχνουν ίδιο office με άλλο όνομα, παίρνουν και τους μισούς developers με αποτέλεσμα και οι 2 σοθίτες να χάνουν.

Διάβασε λίγο στο σχετικό λήμμα της Wikipedia το ιστορικό και τους λόγους της δημουργίας του project LibreOffice και του "The Document Foundation". Δεν είναι ένα απλό fork για λόγους «να 'χαμε να λέγαμε», υπάρχουν βάσιμοι λόγοι και φόβοι σχετικά με τις διαθέσεις της Oracle που οδήγησαν εκεί.

 

Και κανείς δεν «πήρε» κανέναν, οι developers δεν είναι άβουλα πρόβατα που τα κλέβει μία ο ένας και μία ο άλλος τσοπάνης για να μεγαλώσει το μαντρί του. Αν αποχωρούν από κάποιο project για να προσφέρουν σε κάποιο άλλο, θα έχουν τους λόγους τους και κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να είναι καλοί.

Δημοσ.

Παίζουμε με τις λέξεις. Βρήκες ένα link που δείχνει κάποια στατιστικά. Ούτε ξέρουμε πως μετράνε ούτε τίποτα. Επίσης πάλι δεν ξέρουμε πόσοι το χρησιμοποιούσαν πρν από 5 χρόνια. Το συγκεκριμένο project, τρέχει από το 2003, είναι δωρεάν, παίζει σε όλες τις πλατφόρμες και παρόλα αυτά δεν μπορεί να πιάσει τα στατιστικά του microsoft office. Δεν χρείαζεται να γινόμαστε γραφικοί υποστηρίζοντας το opensource, απλά και μόνο για την ελευθερία. Μην ξεχνάς, στην πλειοψηφεία του κόσμου, opensource=τσάμπα.

 

Και εγώ χρησημοποιώ linux, από το 2001 αποκλειστικά, αλλά δεν πάύει να με τσατίζει όλο αυτό το μπάχαλο. Αλλάζει κάποιος τα εικονίδια και φτιάχνει νέα διανομή. Τι να σου πω...

 

Αν κόστιζε έστω και 10 ευρώ, τα στατιστικά θα ήταν πάλι τα ίδια;

 

Το πρόβλημα είναι ότι οι developers , (στους περισσότερους, αυτή δεν είναι η κύρια δουλεία τους, άσε που δεν ξέρουμε και πόσοι πληρώνονται από αυτό), είναι συνήθως κάτι ρομαντικοί τύποι που τα δίνουν όλα για την ιδεολογία.

 

Να δω, ποιοί από αυτούς που υποστηρίζουν τον ανοικτό κώδικα, δεν έχουν εγκαταστήσει στο λειτουργικό τους το plugin για να παίζουν mp3, και μετά τα λέμε...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...