Προς το περιεχόμενο

OCZ Vertex 2 Series 60GB στα 109 ευρώ (Πλαίσιο)

lionheart75

Προτεινόμενες αναρτήσεις

μια απο τα ιδια ακριβως

ps προς ολους,μπορει να μας εξηγησει καποιος με λινκ γιατι δεν πρεπει να γεμιζουμε τους ssd? γιατι διαβασα πολυ χθες για το θεμα αλλα δεν βρηκα κατι τετοιο ως σωστη χρηση

Δεν εχω λινκ αλλα προσωπική εμπειρία ειχα τον summit της ιδιας εταιρίας και χωρητικότητας και οταν ο ελευθερος χωρος εφτανε στα 7gb περιπου σερνοταν ... γι αυτο και τον πουλησα μετα απο 6 μηνες :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 349
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Δεν εχω λινκ αλλα προσωπική εμπειρία ειχα τον summit της ιδιας εταιρίας και χωρητικότητας και οταν ο ελευθερος χωρος εφτανε στα 7gb περιπου σερνοταν ... γι αυτο και τον πουλησα μετα απο 6 μηνες :P

αρα δηλαδη τον 60αρη τον περνεις για να βαλεις 50 γκικα η και λιγοτερα?

Παιδιά, οι εγκαταστάσεις προγραμμάτων από τον 500gb Samsung spinpoint f3 στον Vertex 2 120gb ήταν ΣΦΑΙΡΑ. Πολύ πιο γρήγορες από πριν που είχα 2x500gb samsung f3 σε Raid 0. Όταν δε έκανα εγκατάσταση πρόγραμμα που το setup του ήταν ήδη στον vertex 2, εντάξει μιλάμε για το κάτι άλλο.

Εν τέλει θα συμφωνήσω με όσους άκουγα εδώ και 1 χρόνο ότι είναι φοβερή εμπειρία οι SSD.

Υ.Γ. Ο 60αρης μετά το format έχει περίπου 55,5 gb ελεύθερα και ο 120αρης 111gb.

• Moderators

....

Υ.Γ. Ο 60αρης μετά το format έχει περίπου 55,5 gb ελεύθερα και ο 120αρης 111gb.

Που αν σκεφτουμε οτι πρεπει να μενουν και καπου 10GB ελευθερα, η διαθεσιμη χωρητικοτητα ειναι γυρω στα 45GB... Αντε να βγαινουν σε λογικες τιμες οι 256GB/512GB γιατι ακομα ειμαστε πολυ πισω!

Γι' αυτό πιστεύω ότι 120gb ssd ( ή 2 60αρηδες ) είναι η καλύτερη αγορά από άποψης χώρου / τιμής.

Win 7 ultimate x64 + όλα τα βασικά progs + ms office suite + ~17gb steam games (half life 2 + packs / episode 1-2, portal, team fortress 2, worms Reloaded) + 3.5gb Two Worlds 2 = ~68.5 gb ελεύθερα.

Εγώ δεν παίζει να μπορούσα ποτέ με τόσο χώρο για λειτουργικό, ακόμα και με partition.

Μάλιστα με το πέρας του χρόνου πέφτω: από έναν 80άρη WD στον 74άρη ράπτορα και από αυτόν στον 64άρη Nova :Ρ

Τα θέλω λίγα, καλά και τακτοποιημένα, όχι ένα μπάχαλο με αχρείαστα προγράμματα και παιχνίδια που δε θα παίξω ποτέ (παράλληλα).

Γιατί να βάλεις ms office suite και όχι openoffice? :P

Δεν ξέρω παιδιά πάντως τα 60GB αν τα διαχειριστείς σωστά μια χαρά είναι.

Όπως είπα win7 x64 + Drivers + όλα τα γνωστά benchοπρογράμματα + openoffice + Codecs + Video / audio players + Browsers + security + other και περισσεύει και ~ 60% του δίσκου...

Με τα απαραίτητα tweaks βέβαια. :)

ε δε θα ξυπνήσεις μια μέρα και θα πεις "θα βάλω autocad!". τέτοια προγράμματα αφορούν τους επαγγελματίες του χώρου και δε ξέρω αν αυτούς τους συμφέρει να πάρουν μεγαλύτερης χωρητικότητας ssd ή να μείνουν στον μηχανικό.

Τον παρήγγειλα κι εγώ. Θα ενημερώσω κι ένα φιλαράκι μήπως ψήνεται για SSD. :P

Θα τον βάλω στο laptop --το οποίο τώρα έχει έναν OCZ Vertex 30GB-- και τον δίσκο του laptop θα τον μεταφέρω στο LAMP PC μου, για να ξεφορτωθώ τον WD AAKS 640GB.

ps προς ολους,μπορει να μας εξηγησει καποιος με λινκ γιατι δεν πρεπει να γεμιζουμε τους ssd? γιατι διαβασα πολυ χθες για το θεμα αλλα δεν βρηκα κατι τετοιο ως σωστη χρηση

Link δεν έχω πρόχειρο, αν και νομίζω πως η Wikipedia έχει κάτι... επίσης αν ψάξεις γιατί το trim βοηθά τόσο, είναι ο ίδιος λόγος. Έχει να κάνει με το πως είναι γράφονται τα δεδομένα εσωτερικά.

Ο SSD στο χρήστη εμφανίζει sectors όπως και οι μαγνητικοί δίσκοι, στην πραγματικότητα όμως η διαδικασία εγγαφής αφορά blocks με pages δεδομένων: 32, 64, 128 κλπ pages/block με κάθε page να είναι από 512 bytes μέχρι 4KB, άρα κάθε block περιέχει πολλά sectors. Κάθε δίσκος είναι διαφορετικός, αλλά τα 128ΚB/block μοιάζουν τυπικά. Ο SSD μπορεί να εγγραφεί σαν τους κοινούς δίσκους, όμως αν αυτό που επιχειρείται είναι να αλλάξει ένα ήδης γραμμένος sector υπάρχουν περιορισμοί: Η διαδικασία "write" των SSD μπορεί να αλλάξει bits μόνο από κατάσταση 1 -> 0. Για να αλλάξει ένα bit από 0 -> 1 πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία erase! Και εδώ είναι τα καλά, το erase εφαρμόζεται ΜΟΝΟ σε επίπεδο block!!!! Το erase θέτει τα bits όλου του block σε κατάσταση 1.

Όταν λοιπόν το block δεν έχει εγγραφεί ποτέ πριν (= όλα τα bits 1) στο page που μας ενδιαφέρει, μπαμ, τα δεδομένα γράφονται απευθείας και θαυμάζουμε την ταχύτητα του SSD.

Όταν όμως έχει ήδη κάποια δεδομένα σε κάποιο τμήμα του και ζητάμε να αλλάξουν, τότε ο SSD πρέπει να α) διαβάσει τι υπάρχει β) erase block γ) write block ξανά με τα νέα δεδομένα.

Επειδή το erase είναι εξαιρετικά αργό, όταν ο δίσκος έχει δεδομένα να γράψει βρίσκει κενά pages ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία γρήγορα κάνοντας μόνο read και write, μαρκάροντας ταυτόχρονα ως "άκυρα" τα όποια pages περιέχουν τους όποιους sectors με δεδομένα που αλλάζουν. Στα διαστήματα που δε λειτουργεί ο δίσκος το firmware αρχίζει εσωτερικές ανακατανομές, συμπτύσσοντας μερικώς εγγεγραμμένα pages ώστε να ελευθερώσει πλήρως κάποια άλλα.

Όταν ο δίσκος αρχίζει να γεμίζει τα κενα pages σπανίζουν, άρα θα πρέπει αναγκαστικά κάθε τόσο να διαβάζεται ένα ολόκληρο block, να γίνεται erase και να ξαναγράφεται πίσω με τα νέα δεδομένα.... και όταν αυτό πρέπει να γίνει πολλές φορές σε πραγματικό χρόνο, μας φαίνεται πως ο SSD ΣΕΡΝΕΤΑΙ!!! :P

To trim, επιτρέπει στο OS/filesystem να πει στο firmware του δίσκου ποιοί sectors δεν ανήκουν πλέον σε κάποιο αρχείο, ώστε κατά τη σύμπτυξη των pages που θα κάνει ο δίσκος να ελευθερωθούν ακόμη περισσότερα pages...

... και αν σκεφτούμε πως όλα αυτά γίνονται πάντα παράλληλα με τους αλγορίθμους για το wear leveling, τελικά αυτά τα firmware των SSD είναι φανταστικά πολύπλοκα!!!

Ακριβως! Αυτο εννοει και ο papayios, δεν εννουσε το φορματ και το setup.

Εχει δοκιμασει καποιος να περασει με acronis κανενα image file σε ssd? Παιζει; (πολυ καλη η ερωτηση του papayios και ακομα δεν απαντηθηκε απο τους guru των ssd.)

Εκατσα λιγο χθες και το δοκιμασα . Εβαλα τον ssd σε ενα docking station και με το acronis disk director εκανα μια αντιγραφη του partition που ειναι τα xp . Δουλευει κανονικα . Μπουταρει απο το docking station και ειναι σαν το original ( πιο γρηγορο βεβαια ) .

Οταν τον βαλω μεσα βεβαια το πιθανοτερο θα του περσαω τα εφταρια αφου οπως λενε ολοι δουλευει με αυτα καλυτερα .

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...