Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε εκ βάθρων αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία στο Ίντερνετ προτίθεται να προχωρήσει η Κομισιόν.

 

Οι αλλαγές που προωθούνται χαρακτηρίζονται «ιστορικές», καθώς για πρώτη φορά επανεξετάζονται έννοιες όπως η «πειρατεία» και το «κατέβασμα» μουσικής και ταινιών, και τίθεται υπό συζήτηση το τι είναι παράνομο και τι όχι.

 

Τα θέματα αυτά αναμένεται να αντιμετωπιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την υιοθέτηση κοινού ρυθμιστικού πλαισίου και για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα η κάθε χώρα έχει τους δικούς της -συχνά ξεπερασμένους- νόμους, που δεν λαμβάνουν υπόψη τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

 

Η Νέλι Κρους, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, προσπαθεί να αλλάξει αυτό το καθεστώς. «Το ψηφιακό εξ ορισμού δεν έχει σύνορα κι έτσι ταιριάζει απόλυτα στην ενιαία αγορά», δηλώνει.

 

Τι αλλάζει στην «πειρατεία»

 

Η κ. Κρους φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Ίντερνετ και το καθεστώς με το οποίο εκατομμύρια πολίτες «κατεβάζουν» τραγούδια και ταινίες. Η «πειρατεία» είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του πενταετούς πλάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Ψηφιακή Ατζέντα».

 

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια ενιαία αγορά για το ‘’κατέβασμα’’ μουσικής και ταινιών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αγορά είναι παράνομη», δήλωσε πρόσφατα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Η κ. Κρους σημείωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να παραβούν το νόμο, αλλά επί του παρόντος δεν είναι καθόλου εύκολο να «κατεβάσουν» ταινίες και μουσική νόμιμα, παραδεχόμενη εμμέσως ότι το ισχύον πλαίσιο που καθιστά παράνομους όσους «κατεβάζουν» υλικό από το Ίντερνετ είναι προβληματικό και πρέπει να αναθεωρηθεί.

 

Όχι στην τιμωρία των «πειρατών»

 

Η Νέλι Κρους σημειώνει ότι η τιμωρία των «πειρατών» δεν είναι η ορθή προσέγγιση, διότι χρησιμεύει μόνο για να «δαιμονοποιήσει εκατομμύρια πολίτες». Αντ’ αυτού, υποστηρίζει ότι η μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μπορούν να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε μια καλύτερη λύση σχετικά με τον τρόπο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατό, διότι δεν «καλύπτει» καμία πλευρά – ούτε τους δημιουργούς, ούτε τις εταιρείες, ούτε τους χρήστες.

 

Η προστασία της ιδιωτικότητας

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας που δούλεψε για 200 χρόνια με αρκετή επιτυχία. Αλλά αυτό συνέβαινε όταν οι χώρες μάχονταν ξεχωριστά για το θέμα. Αν τώρα βρούμε μια λύση για τα πνευματικά δικαιώματα, τότε θα είναι ευκολότερο να επιτεθούμε στην πειρατεία. Κι αν λυθεί το πραγματικό πρόβλημα, τότε θα υπάρχει λιγότερη πειρατεία», σημείωσε η κ. Κρους, θέτοντας παράλληλα και το μείζον θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας:

 

«Η επιβολή πνευματικών δικαιωμάτων συχνά εμπλέκεται σε ευαίσθητα ζητήματα σχετικά με το απόρρητο, την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή ακόμα και την ουδετερότητα του δικτύου».

 

Δεν προστατεύουν επαρκώς οι νόμοι

 

Σύμφωνα με την κ. Κρους, η ισχύουσα νομοθεσία «ενοχλεί το κοινό, που συχνά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα έργα των καλλιτεχνών. Αφήνει, δε, ένα κενό το οποίο καλύπτεται από το παράνομο περιεχόμενο, στερώντας από τους καλλιτέχνες τις αποδοχές που δικαιούνται».

 

Σήμερα είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύουν περισσότερο τους επιχειρηματικούς κολοσσούς και λιγότερο τους καλλιτέχνες, οι οποίοι σπανίως απολαμβάνουν τους -οικονομικούς- καρπούς του δημιουργικού τους κόπου.

 

Η Κρους τονίζει ότι οι νόμοι για την πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει να προστατεύουν μόνο το συμφέρον των εταιρειών, αλλά να καλύπτουν και τις ανάγκες των καλλιτεχνών, παραμένοντας ταυτόχρονα δίκαιοι για τους χρήστες.

 

«Η θέση μου είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα εθνικά και συντεχνιακά συμφέροντα και να υιοθετήσουμε μια νέα προσέγγιση για τα πνευματικά δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια δημόσια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υποστηρίζει.

 

Η λύση

 

Αυτό που επιδιώκει η επίτροπος είναι να δημιουργηθούν πανευρωπαϊκές ιστοσελίδες στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να «κατεβάζουν» περιεχόμενο χωρίς να παραβιάζουν το νόμο. Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας πληρωμών των πνευματικών δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες σε ολόκληρη την Ε.Ε.

 

Απαντώντας στους πολέμιους της ψηφιακής τεχνολογίας και σε όσους αντιμετωπίζουν το Ίντερνετ με σκεπτικισμό, τονίζει ότι το Διαδίκτυο περισσότερο υποστηρίζει, παρά «σκοτώνει» τα άλλα μέσα, καθώς οι τακτικοί χρήστες του είναι πιο πιθανό να στραφούν και στα υπόλοιπα μέσα (τηλεόραση, κινηματογράφο κ.ά.), από ό,τι όσοι δεν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ.

 

«Ακριβώς όπως ο κινηματογράφος δεν σκότωσε το θέατρο και η τηλεόραση δεν σκότωσε το ραδιόφωνο, έτσι και το Διαδίκτυο δεν θα σκοτώσει οποιοδήποτε άλλο μέσο. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί».

 

Πολιτική για τις online αγορές

 

Μια ακόμη προτεραιότητα της Κομισιόν είναι να καταστεί ευκολότερο για τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους online σε όλη την Ε.Ε.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από το 90% των ανθρώπων που ψωνίζουν στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα e-shop της χώρας τους. Επιπλέον, περίπου το 60% των διασυνοριακών ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτυγχάνουν, λόγω νομικών ή τεχνικών κωλυμάτων.

 

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν είναι ως το 2015 να ψωνίζουν online οι μισοί κάτοικοι των χωρών της Ε.Ε.

 

Source.png Πηγή: tanea.gr

Επεξ/σία από dimitris2006
  • Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
«Ακριβώς όπως ο κινηματογράφος δεν σκότωσε το θέατρο και η τηλεόραση δεν σκότωσε το ραδιόφωνο, έτσι και το Διαδίκτυο δεν θα σκοτώσει οποιοδήποτε άλλο μέσο. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί».

well said.

 

Έμενα μου φάνηκε πως η κομισιον θέλει να ανοίξει e-μαγαζί και όχι να πολεμήσει την πειρατεία :D

 

Άμα αυτήν την γυναικά δεν την "εκθρονίσουν" οι Χ,Ψ,Ζ εταιρίες πριν καταφέρει να τελειώσει το έργο της θα είναι θαύμα

Δημοσ.

Κανένας δεν θέλει τα DRM. Δεν μπορείς τα βάλεις σε άλλη μη συμβατή συσκευή, ούτε στο αμάξι , ούτε στον φύλο σου μπορείς να το πας να "κτυπιέστε" παρέα με την κομματάρα :P

 

Στο Kindle μόλις βάλανε τον δανεισμό βιβλίων σε φίλο σου είχε αύξηση πωλήσεων 30% σε 1 εβδομάδα….

Δημοσ.

Στο Kindle μόλις βάλανε τον δανεισμό βιβλίων σε φίλο σου είχε αύξηση πωλήσεων 30% σε 1 εβδομάδα….

 

!!! +1

η πειρατεία μπορεί να αντιμετωπιστεί με έξυπνες κινήσεις. Αλλά τα τελευταία 30 χρόνια, οι δισκογραφικές δε κάνουν τίποτα - έχουν ένα μέσο (το CD) και το εκμεταλλεύονται 3 δεκαετίες, χωρίς να προσθέσουν τίποτα. Πόσοι από αυτούς οδηγούν αυτοκίνητο 30ετίας και όταν το πουλήσουν θα βρουν κάποιον να το αγοράσει; Πόσοι τραγουδιάρηδες από αυτά τα υπέρογκα ποσά που κερδίζουν κάθε βράδυ, προσέφεραν ένα ποσό υπερ της εξέλιξης του μέσου; Για τη βιομηχανία θεάματος δε μιλάω, εκεί όντως έχουμε εξέλιξη και τεράστια ποσά προσφέρονται για RnD, βλέπε BD και James Cameron 3D capturing

Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση...

Η πρώτη που βλέπω που δεν είναι του στυλ "burn the pirates"..

 

Άλλωστε η συνταγή για μείωση της πειρατείας είναι γνωστή.

 

Καλύτερα προϊόντα, μείωση τιμών.

Δημοσ.

 

Αυτό που επιδιώκει η επίτροπος είναι να δημιουργηθούν πανευρωπαϊκές ιστοσελίδες στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να «κατεβάζουν» περιεχόμενο χωρίς να παραβιάζουν το νόμο. Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας πληρωμών των πνευματικών δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες σε ολόκληρη την Ε.Ε.

 

Source.png Πηγή: tanea.gr

 

Το πιάσατε το νόημα; Φόρο πνευματικών δικαιωμάτων θα μας βάλουν.

Δημοσ.
Το πιάσατε το νόημα; Φόρο πνευματικών δικαιωμάτων θα μας βάλουν.

 

Αυτό μου θυμίζει μια πρόταση που είχα ακούσει πριν μερικά χρόνια να πηγαίνει μέρος των εσόδων των ISP στους καλλιτέχνες όπως γίνεται για παράδειγμα με τα audio cd...

Δημοσ.

Τωρα με αυτα που διαβασα εγω γιατι φυλαω τα ρουχα μου?

καπως μου καθησαν ολα αυτα και οπως λεμε εδω στην Ελλαδα ... to good to be true...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετά την πανωλεθρία της ACTA έρχεται η Ευρωπαϊκή ένωση να βάλει φρένο στις κατά τόπους (κράτη) πιέσεις των εταιριών του χώρου.

 

Επί του θέματος γενικότερα πολλά έχουν γραφτεί οπότε και δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε, πραγματικά όμως χαίρομαι που από ότι φαίνεται εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται πρώτα από όλα το καλό του συνόλου.

 

Προσωπικά περιμένω να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και τι πιέσεις θα ασκηθούν και σε τι μοντέλο τελικά θα καταλήξουμε, πάντως το ότι κάποιες σκέψεις περνάνε προς τα πάνω είναι ενθαρρυντικό, ας είναι καλά ο Λαμπρινίδης. :-)

 

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3267295&postcount=134

 

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3295433&postcount=189

 

(και διευκρινήσεις που μάλλον σε ένα τέτοιο μοντέλο διανομής στρέφονται με διαφορετικό τρόπο χρέωσης)

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3294033&postcount=154

 

Μια και δεν υπάρχουν αρκετές πηγές στην είδηση από τα ΝΕΑ, να παραθέσουμε μερικά εμείς. :-)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Neelie_Kroes

 

http://www.osnews.com/story/24017/Commissioner_Kroes_Copyright_Reform_Needed

 

http://torrentfreak.com/european-commissioner-lambasts-copyright-middlemen-101110

 

αλλά και τοποθετήσεις της και σε άλλα θέματα που έτυχε να μας απασχολήσουν και εμάς εδώ στο forum. :-)

 

http://www.euractiv.com/en/infosociety/kroes-renews-eu-push-connected-cars-news-499574

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι γενικά αυτό που αποκαλούμε κοινή λογική εξακολουθεί να υπάρχει.

 

Yes, it's alive, it's alive!!! :lol: :-)

 

Και ένα τελευταίο: http://www.openforumeurope.org/press-room/press-releases/press-release-2010-05-19-v1-0.pdf

Επεξ/σία από digekas
Δημοσ.
Το πιάσατε το νόημα; Φόρο πνευματικών δικαιωμάτων θα μας βάλουν.

 

Τι εννοεις φιλε μου; Εχεις την εντυπωση οτι τωρα δεν τον πληρωνεις; Και αδειο cd να αγορασεις, στην τιμη ειναι και ο φορος πνευματικων δικαιωματων.

Δημοσ.

"Φαίνονται καλά τα νέα" αλλά εγώ είμαι πάντα καχύποπτος και επειδή για μένα υπάρχει το τεκμήριο ενοχής (όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου) θα πω ότι

Άλλο τι λέει αυτή, άλλο τι θέλει, άλλο τι καταλαβαίνουμε και άλλο τι θα γίνει τελικά!

 

(Αλλά πάντα ελπίζουμε)

Δημοσ.
Τι εννοεις φιλε μου; Εχεις την εντυπωση οτι τωρα δεν τον πληρωνεις; Και αδειο cd να αγορασεις, στην τιμη ειναι και ο φορος πνευματικων δικαιωματων.

 

Οχι δεν εννοώ έτσι ( το ξέρω αυτό που λές ). Εννοώ ότι μπορεί να ενσωματωθεί και σε άλλα προϊόντα, πάντως μόνο για καλό δε θα είναι και μου θυμίζει τον φόρο του ανθρακα που έχουν επιβάλει.

Δημοσ.

Η κ. Κρους σημείωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να παραβούν το νόμο, αλλά επί του παρόντος δεν είναι καθόλου εύκολο να «κατεβάσουν» ταινίες και μουσική νόμιμα, παραδεχόμενη εμμέσως ότι το ισχύον πλαίσιο που καθιστά παράνομους όσους «κατεβάζουν» υλικό από το Ίντερνετ είναι προβληματικό και πρέπει να αναθεωρηθεί.

 

Πιστεύω σε αυτό, στο ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν για να δουν μια ταινία. Αν υπήρχε η δυνατότητα να μπορούμε να βλέπουμε ταινίες online μέσω μιας υπηρεσίας τότε το παράνομο downloading θα μειωθεί αρκετά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αν είναι ποτέ δυνατόν,.., η προτεραιότητα της Ε.Ε. να είναι η πειρατεία μέσω του διαδικτύου; θα τρελαθούμε τελείως; Ποιες από αυτές τις 27 χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την κατάσταση; εμένα μου έρχονται μόνο 2-3 στο μυαλό. Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο αρχίζω και απεχθάνομαι την Ε.Ε.

 

"...προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας πληρωμών των πνευματικών δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες σε ολόκληρη την Ε.Ε."

Επεξ/σία από christos.p25

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...