Nedbuhannezzar Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Πράσινη ανάπτυξη υπόσχεται η νέα νομοθεσία με την συμπαράσταση της ΕΕ. Επενδυτική κίνηση απο την πλευρά των καταναλωτών, ανάσα για το δίκτυο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων του Υπ. Ανάπτυξης, οι ιδιώτες που εγκαθιστούν διασυνδεμένα ΦΒ συστήματα με ισχύ έως 10ΚW στη στέγη του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα να πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ προς 0,55€ ανά κιλοβατώρα (Kwh). Εάν αναλογιστεί κανείς, πως ένα ΦΒ σύστημα με ισχύ 10KW παράγει κατά μέσο όρο ενέργεια ίση με 13.600 Κwh ετησίως, τότε το ετήσιο έσοδο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι 0,55€ x 13.600Kwh = 7.480€. H εγκατάσταση ΦΒ Συστήματος στο σπίτι μπορεί να είναι και μία επενδυτική πρόταση ιδιαίτερα υψηλής εξασφάλισης, λόγω τεσσάρων ισχυρών παραγόντων : 1. της σύμβασης πώλησης ρεύματος στη ΔΕΗ που ισχύει για 25 έτη, 2. της τιμής πώλησης του ρεύματος προς τη ΔΕΗ προς 0,55€ την Κιλοβατώρα (KWh) που είναι από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, 3. του αφορολόγητου εισοδήματος που προκύπτει από την πώληση του ρεύματος στην ΔΕΗ 4. Χρηματοδότηση στο 100% από την τράπεζα. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα σε όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο να αποκτήσουν «ενεργειακό σπίτι» αμερικάνικου τύπου εντελώς δωρεάν μαζί με ένα φβ σύστημα.
smech Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Και όσον αφορά το οικονομικό για την εγκατάσταση, η απόσβεση γίνεται σε σύντομο χρόνο, οπότε μετά την απόσβεση μένουν στην τσέπη !!
TheoKent Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Πρώτον, υπάρχει απώλεια στο σύστημα της τάξεως του 1% ανα χρόνο, δηλαδή η συνήθης εγγύηση της εταιρίας είναι ότι στην 20-ετία η απόδοση θα έχει πέσει το πολύ στο 80% της μέγιστης Δεύτερον, τα φωτοβολταικά πρέπει να μπουν σε ένα σπίτι που θα χρησιμοποιείται κατα κύριο λόγο ως εξοχικό γιατί υπάρχει ρήτρα από τη ΔΕΗ ότι το σύστημα σπίτι/φωτοβολταικά πρέπει να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα απ'ότι παράγει.
TheoKent Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Ακριβώς, δεν γνωρίζω ωστόσο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον panel κατα την διάρκεια της 25-ετίας να καλύψουν την διαφορά που θα προκληθεί από την "φθορά" με μέγιστο πάντα τα 10kWp Βέβαια η "προσφορά" για εγκατάσταση και υπογραφή του συμβολαίου με 0.55 euro/Κwh με τη ΔΕΗ λήγει το 2012 αν δεν κάνω λάθος
Teaser Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 1 Αυγούστου 2010 Πρώτον, υπάρχει απώλεια στο σύστημα της τάξεως του 1% ανα χρόνο, δηλαδή η συνήθης εγγύηση της εταιρίας είναι ότι στην 20-ετία η απόδοση θα έχει πέσει το πολύ στο 80% της μέγιστης Δεύτερον, τα φωτοβολταικά πρέπει να μπουν σε ένα σπίτι που θα χρησιμοποιείται κατα κύριο λόγο ως εξοχικό γιατί υπάρχει ρήτρα από τη ΔΕΗ ότι το σύστημα σπίτι/φωτοβολταικά πρέπει να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα απ'ότι παράγει. Αυτό δεν το ήξερα. Δηλαδή θα πρέπει οι λογαριασμοί της ΔΕΗ να είναι υποχρεωτικά πιστωτικοί κατά κάποιον τρόπο. Πάντως αν με 10kw έχεις έσοδα περίπου 7000€ το χρόνο κατά μέσο όρο, για το μέσο ελληνικό σπίτι φτάνει και περισσεύει άλλο τόσο. Ακόμη και μετά από 25 χρόνια το σπίτι θα καταναλώνει λιγότερο από όσο θα παράγει το φβ σύστημα. Το ερώτημα είναι τι έκταση σκεπής απαιτούν 10 kw? Γιατί αν είναι να χωράνε μόνο στην εξοχική βίλλα μου των 25 στρεμμάτων δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς. συμβολαίου με 0.55 euro/Κwh με τη ΔΕΗ λήγει το 2012 αν δεν κάνω λάθος τυχαίο; δεν νομίζω!
kopunisher Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Καλησπέρα, Επαναφέρω το θέμα για άλλη μια φορά. Υπάρχει κάποιος στο forum που να έχει ιδία εμπειρία από φ/β, με λίγα λόγια είτε να έχει βάλει στο δώμα του είτε να δουλεύει σε εταιρία εγκατάστασης, να μας μεταφέρει την εμπειρία του και την άποψή του για τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Αυτό το λέω γιατί στα χαρτιά φαίνονται όλα πολύ ωραία και δε θεωρώ τις εταιρίες αξιόπιστη πηγή, γιατί η φάμπρικα που έχουν στήσει με τις τράπεζες σίγουρα δεν είναι για το όφελος του ιδιώτη ή του περιβάλλοντος. Προσωπικά, είμαι στο στάδιο της προμελέτης για φ/β σύστημα ισχύος 5-8Κβ σε ταράτσα, αλλά έχω ακόμα πολλές αμφιβολίες
oneofthem Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 από όσο έχω ψάξει, έχει τόσες παραμέτρους το θέμα που είναι δύσκολο έως παραπλανητικό να μεταφέρει την άποψή του κάποιος συγκεκριμένα για το οικονομικό / απόσβεση αλλά αν κάποιος έχει κάτι να γράψει καλύτερα να το γράψει βέβαια, απλώς αν γίνεται λίγο αναλυτικά ώστε να αξιολογηθεί ανάλογα από τους αναγνώστες γενικότερα ακόμη και ειδικούς να ρωτήσεις, δύσκολα θα σου μιλήσουν χωρίς να γίνει μελέτη αυτό γιατί δεν υπάρχει 'μέση' περίπτωση, ούτε κάποια επιλογή που να προτείνεται περισσότερο από τις άλλες γιατί πρακτικά είναι πιο βιώσιμη ή πιο επιθυμητή μεγάλο κομμάτι είναι επιλογή του επενδυτή με βάση τους περιορισμούς / δυνατότητες κατά τ' άλλα για εμπειρίες, δυσκολίες κτλ κι εμένα με ενδιαφέρει να γράψει κάποιος επίσης με ενδιαφέρει να μάθω για τη συντήρηση των panel σε παραθαλάσσιες περιοχές και συγκεκριμένα αν υπάρχει πρόβλημα σταδιακής κάλυψης με αλάτι
kage Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 (επεξεργασμένο) Σε πλήρη κατάργηση του «πλαφόν» των 200 μεγαβάτ που είχε αρχικά καθοριστεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς όφελος κυρίως των οικιακών καταναλωτών αλλά και των τραπεζών που πουλάνε «πράσινα δάνεια». http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=210220 http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5i8lX8kCrH0Wto4UsfV_8OF_tRWJA?docId=9169054 ------------- αυτο που πρεπει να κοιτατε ειναι και τις μαρκες/αποδοσεις/εγγυησεις/ισχυς εξοδων των panels+σωστη μελετη...υπαρχουν κυριως κινεζικα,ιαπωνικα και γερμανικα. μην ξεχνατε οτι αν τα χετε παρατημενα καπου χωρις ασφαλεια παιζει να σας τα φανε.. 10kw απο 20χιλ και πανω... http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3429838&postcount=27 και στο google υπαρχουν αρκετες σελιδες με ινφο+τιμες για φωτοβολταικα http://www.google.gr/#hl=el&source=hp&biw=1020&bih=593&q=%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1+%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82&aq=0&aqi=g10&aql=&oq=%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1+&gs_rfai=&fp=1be1ca42e316bfbd Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου 2010 από kage
mrfan Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Εγω πιστευω οτι πολυ δυσκολα θα χασεις τα λεφτα σου απο τετοια επενδυση. Ξερω οτι για τα μεγαλα προτζεκτ (οχι τα μικρα στις στεγες των σπιτιων) η Δεη σου κανει συμβαση 25 ετων που αγοραζει το ρευμα που παραγεις σε συγκεκριμενη τιμη. Γνωριζω επισης οτι τα ασφαλιζεις ωστε να μην ζημιωθεις σε περιπτωση φυσικης καταστροφης ή πλιατσικου. Εχω γνωστο μου που εχει κανει επενδυση φωτοβολταικων 2 εκ ευρω αλλα εχει μεγαλη περιφραξη,σεκιουριτι και καμερες.Και βγαινουν καλα λεφτα ετησιως Γενικα δεν βλεπω τροπο να ζημιωθεις.Το πολυ πολυ να κανεις αποσβεση και μετα να σου μεινει το εργο. Προσωπικα δεν νομιζω οτι ειναι καλυτερο να ξοδευεις τα λεφτα σου σε αγορα ακινητου και μετα να περιμενεις να κανεις αποσβεση με ενοικια οπως πολυ προτιμουν γιατι αυτο μαθανε απο τους παπουδες τους. Μονος τροπος να χαλασει η δουλεια ειναι να βαρεσει κανονι η ΔΕΗ και αυτο πολυ δυσκολα...
CtrlFreak Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Μονος τροπος να χαλασει η δουλεια ειναι να βαρεσει κανονι η ΔΕΗ και αυτο πολυ δυσκολα... Άμα την πουλήσουν balls θα πάρετε...
irmaiden Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Πρώτον, υπάρχει απώλεια στο σύστημα της τάξεως του 1% ανα χρόνο, δηλαδή η συνήθης εγγύηση της εταιρίας είναι ότι στην 20-ετία η απόδοση θα έχει πέσει το πολύ στο 80% της μέγιστης Δεύτερον, τα φωτοβολταικά πρέπει να μπουν σε ένα σπίτι που θα χρησιμοποιείται κατα κύριο λόγο ως εξοχικό γιατί υπάρχει ρήτρα από τη ΔΕΗ ότι το σύστημα σπίτι/φωτοβολταικά πρέπει να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα απ'ότι παράγει. Που ακριβώς έχεις διαβάσει ότι πρέπει να παράγεις παραπάνω ρεύμα απ ότι καταναλώνεις? Γιατί εγώ δεν κατάφερα να την εντοπίσω κάπου αυτή την πληροφορία.
kopunisher Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 από όσο έχω ψάξει, έχει τόσες παραμέτρους το θέμα που είναι δύσκολο έως παραπλανητικό να μεταφέρει την άποψή του κάποιος συγκεκριμένα για το οικονομικό / απόσβεσηαλλά αν κάποιος έχει κάτι να γράψει καλύτερα να το γράψει βέβαια, απλώς αν γίνεται λίγο αναλυτικά ώστε να αξιολογηθεί ανάλογα από τους αναγνώστες γενικότερα ακόμη και ειδικούς να ρωτήσεις, δύσκολα θα σου μιλήσουν χωρίς να γίνει μελέτη αυτό γιατί δεν υπάρχει 'μέση' περίπτωση, ούτε κάποια επιλογή που να προτείνεται περισσότερο από τις άλλες γιατί πρακτικά είναι πιο βιώσιμη ή πιο επιθυμητή μεγάλο κομμάτι είναι επιλογή του επενδυτή με βάση τους περιορισμούς / δυνατότητες κατά τ' άλλα για εμπειρίες, δυσκολίες κτλ κι εμένα με ενδιαφέρει να γράψει κάποιος επίσης με ενδιαφέρει να μάθω για τη συντήρηση των panel σε παραθαλάσσιες περιοχές και συγκεκριμένα αν υπάρχει πρόβλημα σταδιακής κάλυψης με αλάτι Συμφωνώ ότι δεν μπορεί κάποιος μιλήσει γενικά χωρίς μελέτες, αλλά αναφέρομαι μόνο για το πρόγραμμα φ/β σε στέγες έως 10kW. Σε αυτή τη περίπτωση η μελέτη είναι απλή έως ανύπαρκτη. Απο κει και πέρα κάθε εταιρία παίζει με το περιθώριο κέρδους που έχει πάνω στα panels που εισάγει είτε γερμανικά είτε κινέζικα και τη προμήθεια που θα πάρει από τη συνεργαζόμενη τράπεζα η οποία με το ζόρι θα χρηματοδοτήσει το 100% της εγκατάστασης με πράσινο δάνειο. Υπόψη οι τράπεζες εντάσσουν τα πράσινα δάνεια στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, παρόλα αυτά το επιτόκιο δεν πέφτει κάτω από 7-8% . Με λίγα λόγια τους κάνεις συνεταίρους 50-50 κατά τη διάρκεια της 25ετούς σύμβασης, την οποία εκχωρείς στη τράπεζα για να εγκριθεί το δάνειο. Όλα αυτά τα ψιλά γράμματα, πολύ λίγοι στα λένε. Τώρα το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 4-5k ανά εγκατεστημένο KW. Συμφωνώ ότι είναι δύσκολο να μπεις μέσα, αλλά είναι χαλεποί οι καιροί. Και θεωρητικά αν βαρέσει κανόνι η ΔΕΗ, το ρεύμα θα το πουλήσεις αναγκαστικά σε κάποιον άλλο με τη τιμή που θα σου προσφέρει αυτός, η οποία κανείς δεν σου εγγυάται ότι δεν θα είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς, ενώ ταυτόχρονα το δάνειο θα τρέχει. Επίσης αναφέρεται ότι η απόσβεση διαρκεί 5-6 χρόνια. Ναι τόσο διαρκεί όντως, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΟ, το οποίο διπλασιάζει το χρόνο απόσβεσης. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι, ότι από τεχνική άποψη όλα φαίνονται όλα πολύ καλά και είναι όντως απλά. Από καθαρά οικονομική άποψη παίρνει συζήτηση το θέμα. Γι αυτό όποιος έχει κάποια εμπειρία από πρώτο χέρι πάνω στο θέμα να μας πει την άποψη του
nhstikos Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2010 Πάντως οποισδήποτε θέλει να κάνει τέτου είδους επένδυση καλό είναι να αναλογιστεί ότι επειδή βρισκόμαστε στη Ελλάδα (ένα εντελώς αναξιόπιστο κράτος) είναι δυνατόν να αλλάξει η νομοθεσία ανά πάσα στιγμή μειώνοντας την τιμή που θα αγοράζει το ρεύμα η ΔΕΗ ή μειώνοντας τον "υπεχρεωτικό χρόνο" που θα το αγοράζει. Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση όλο καινούριους αναπτυξιακούς νόμους φέρνει και καταργεί τους παλιούς ή καταργεί παλιές επιδοτήσεις και φέρνει νέες. Σαν κράτος δεν έχουμε λογική συνέχεια. Για ποιά 25 χρόνια να μιλήσουμε. Ωστόσο σαν επένδυση δεν είναι κακή αν και νομίζω ότι δεσμέυει για πάρα πολύ καιρό τα χρήματα.
kage Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2010 χωρις να το εχω ψαξει αλλα σιγουρα θα το εχουν ψαξει αυτοι που σκανε μυρια για να τα βαλουν... υποθετω οτι αν πουληθει η δεη αυτος που θα την αγορασει θα την αγορασει με την προικα της. δεν σπανε τα συμβολαια ετσι!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα