dimitris2006 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό Forbes, ο αντιπρόεδρος της Nvidia Bill Dally, εξήγησε ότι ο νόμος του Moore είναι “νεκρός” καθώς όπως υποστηρίζει το μέλλον των υπολογιστών βρίσκεται στην παράλληλη επεξεργασία δεδομένων. Ο νόμος του Moore, προβλέπει διπλασιασμό της χωρητικότητας των τρανζίστορ σε ένα μικροεπεξεργαστή κάθε δύο χρόνια. Ο Dally αναφέρει ότι οι λύσεις με πολλούς πυρήνες που λειτουργούν σειριακά, είναι αναποτελεσματικές και τις παρομοίωσε σαν “μια προσπάθεια να τοποθετηθούν φτερά αεροπλάνου σε ένα τραίνο”. Δίνει έμφαση στα συστήματα παράλληλης επεξεργασίας (parallel computing) τα οποία χαρακτηρίζει ως τα πλέον αποδοτικά σε επιδόσεις αλλά και ελάχιστα ενεργοβόρα. Στη συνέχεια του δημοσιεύματός του, o Dally τονίζει την αναγκαιότητα αντικατάστασης της σειριακής φιλοσοφίας στα πολυπύρηνα συστήματα με την παράλληλη επεξεργασία δεδομένων. Έτσι, η συνεργασία πολλών πυρήνων για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος συνεπάγεται μεγαλύτερη αύξηση της αποδότηκότητας και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, ενώ η παράλληλη επεξεργασία δεδομένων μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της πληροφορικής, η μετάβαση από τη σειριακή λογική είναι αρκετά δύσκολη, αν και τελευταία ολοένα και περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε αυτή. Να σημειωθεί, ότι η Nvidia έχει αναπτύξει τη δικιά της αρχιτεκτονική παράλληλης επεξεργασίας στις κάρτες γραφικών που κατασκευάζει με την ονομασία CUDA. Site: techradar.com
papahlamidas Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Σίγουρα η μετάβαση είναι το όλο πρόβλημα... Πάντως σίγουρα θα είναι μεγάλη εξέλιξη.
istoselidas.gr Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Η nvidia προχωράει ταχύτατα στην ανάπτυξη καρτών και στην σωστή συνεργασία μεταξύ των πυρηνων. Το cuda και η τεχνολογία που αναπτυσει είναι πολύ μπροστά.ένα μεγάλο μπράβο Sent from my iPod touch using Insomnia.app
k_dinos Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Θα περασει καιρος μεχρι να γραφονται σωστοι κωδικες για το cuda και γενικοτερα παραλληλης επεξεργασιας.
kurkosdr Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Η nvidia προχωράει ταχύτατα στην ανάπτυξη καρτών και στην σωστή συνεργασία μεταξύ των πυρηνων. Το cuda και η τεχνολογία που αναπτυσει είναι πολύ μπροστά.ένα μεγάλο μπράβο Βασικα stream processors ειναι τα CUDA cores. Εχουν και οι ΑΤΙ τετοια, μην ψαρωνετε απο τα marketing κολπα των εταιριων. Τα οποια κολπα εχουν ως σκοπο να σας κανουν να πιστευετε οτι η ταδε εταιρια εφηυρε το απιθανο, το καταπληκτικο, ενω οι αντιπαλοι τους ειναι ακομα στα δεντρα και τρωνε βελανιδια (στην πραγματικοτητα, ολοι απο το ιδιο MIT εχουν κλεψει τις τεχνολογιες τους, μονο το implementation αλλαζει). Μου θυμιζετε τους Αγγλους, που επειδη η εταιρια Freeview ηταν αυτη που εφερε πρωτη την ψηφιακη tv στο νησακι τους, αποκαλουν ολες τις τηλεορασεις με ψηφιακο δεκτη "τηλεορασεις freeview". Οσον αφορα την ειδηση, τα παντα θα παιχτουν στο software. Θα ξαναγραφτει οπως πρέπει το software ωστε να εκμεταλλευτει το hardware; Ειναι το συγχρονο προβλημα της πληροφορικης αυτο: Παλια, καθε φορα που αυξανονταν η συχνοτητα, ακομα και προγραμματα του DOS κερδιζαν σε ταχυτητα. Τωρα, η αυξηση της ταχυτητας επιτυγχανεται με πολλαπλους πυρηνες και stream processors σε καρτες γραφικων, που θεωρητικα δινουν τεραστια αυξηση ταχυτητας, αλλα πρακτικα ακομα και πολυ δημοφιλη προγραμματα (πχ VLC) δεν ειναι σε θεση να τα αξιοποιησουν.
_Anonymous_ Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Αν ο νομος του Moore ειναι νεκρος........... δε θα υπηρχε καν το ιντερνετ, το δικτυο και το TCP/IP. Αν το ειπε ειναι λιγο γκιοζης και βασικα δε γνωριζει τι λεει ο νομος του moore που ειναι και σχετικα προσφατος.... νομιζω καπου στα τελη του 80 ανακαλυφθηκε απο τον ιδιο.
lordvec Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Επειδή πάει καιρός πολύ που αφήσαμε την εκπαίδευση, κάποιος με 2 λόγια τι πάει να πει "σειριακής φιλοσοφίας στα πολυπύρηνα συστήματα" ; Ή έστω την αγγλική ορολογία για λίγο googlάρισμα.
dimitris2006 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Αν ο νομος του Moore ειναι νεκρος........... δε θα υπηρχε καν το ιντερνετ, το δικτυο και το TCP/IP. Αν το ειπε ειναι λιγο γκιοζης και βασικα δε γνωριζει τι λεει ο νομος του moore που ειναι και σχετικα προσφατος.... νομιζω καπου στα τελη του 80 ανακαλυφθηκε απο τον ιδιο. Βασικά πιστεύω ότι ο Dally δεν ακυρώνει το νόμο του Moore σαν νόμο, αλλά ότι είναι άχρηστος αν δεν αξιοποιηθεί κατάλληλα. Στο κείμενο αναφέρεται για το parallel computing. Με λίγα λόγια αυτό που θέλει να πει ο Dally είναι ότι είναι μη αποδοτικό να προσπαθούμε να χωρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τρανζίστορ σε ένα μικροεπεξεργαστή όταν δε μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε κατάλληλα και αποδοτικά. Επειδή πάει καιρός πολύ που αφήσαμε την εκπαίδευση, κάποιος με 2 λόγια τι πάει να πει "σειριακής φιλοσοφίας στα πολυπύρηνα συστήματα" ; Ή έστω την αγγλική ορολογία για λίγο googlάρισμα. Προφανώς εννοεί ότι η επεξεργασία των πληροφοριών δε γίνεται σειριακά, δηλαδή τελειώνει η επεξεργασία της μιας πάμε στην επόμενη, αλλά παράλληλα, δηλαδή οι πυρήνες μοιράζονται το φόρτο εργασίας. Πάνω στο θέμα διαμοιρασμού του φόρτου εργασίας έχουν αναπτυχθεί αρκετές μέθοδοι η κάθε μια με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Τα λέω αρκετά απλουστευμένα. Αν ρίξεις μια ματιά στο wikipedia ή google για parallel computing θα καταλάβεις καλύτερα πια είναι η διαφορά.
Bspus Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Αν ο νομος του Moore ειναι νεκρος........... δε θα υπηρχε καν το ιντερνετ, το δικτυο και το TCP/IP. Αν το ειπε ειναι λιγο γκιοζης και βασικα δε γνωριζει τι λεει ο νομος του moore που ειναι και σχετικα προσφατος.... νομιζω καπου στα τελη του 80 ανακαλυφθηκε απο τον ιδιο. Ο νομος του Moore δεν ειναι νομος (!) αλλα μια προβλεψη που εκανε ο ιδιος τα μεσα του '60 οτι ο αριθμος των τρανζιστορ στους επεξεργαστες θα συνεχισει να διπλασιαζεται καθε 18 περιπου μηνες οπως τα προηγουμενα 5-6 χρονια. Τελικα αποδειχτηκε ιδιαιτερα ακριβης προβλεψη για τα επομενα 40 χρονια περιπου αλλα κανεις ποτε δεν πιστεψε οτι θα ισχυει επ'αοριστον.
Bourdoulas Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 _Anonymous_ τι σχέση έχει ο νόμος του Moore με το Internet και τα δίκτυα; Ο άνθρωπος μίλαγε για τον αριθμό των transistor όπως αναφέρει και πιο πάνω ο Bspus.
Heatspreader Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 , εξήγησε ότι ο νόμος του Moore είναι “νεκρός” καθώς όπως υποστηρίζει το μέλλον των υπολογιστών βρίσκεται στην παράλληλη επεξεργασία δεδομένων. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι δεν ακυρώνει το νόμο του Moore, αλλά τον απομυθοποιεί. Αναφέρει ότι δεν είναι το ζητούμενο να χωρέσουμε όσα περισσότερα τρανσίστορ μπορούμε σε έναν επεξεργαστή, οπότε γιατί να κουραζόμαστε? Είναι καλύτερα να δώσουμε περισσότεροι βάση και προσπάθεια σε πολλούς επεξεργαστές που να δουλεύουν μαζί μιας και είναι αποδοτικότερο και σχετικά πιο εύκολο, πιο εφικτό. Το μέλλον είναι πολυπύρηνο... Αυτό κατάλαβα...
memtsas Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι δεν ακυρώνει το νόμο του Moore, αλλά τον απομυθοποιεί.Αναφέρει ότι δεν είναι το ζητούμενο να χωρέσουμε όσα περισσότερα τρανσίστορ μπορούμε σε έναν επεξεργαστή, οπότε γιατί να κουραζόμαστε? Είναι καλύτερα να δώσουμε περισσότεροι βάση και προσπάθεια σε πολλούς επεξεργαστές που να δουλεύουν μαζί μιας και είναι αποδοτικότερο και σχετικά πιο εύκολο, πιο εφικτό. Το μέλλον είναι πολυπύρηνο... Αυτό κατάλαβα... νομιζω οτι το εθεσες καλυτερα απο ολους. αυτο ακριβως. επισης νομιζω οτι κατι τετοιες φανφαρες τις λεει η συγκεκριμενη εταιρια, γιατι ετοιμαζεται να βαλει το δακτυλο στο κουτακι με το μελι για τα καλα...οποτε το διαφημιζει κιολας. λογικο
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Moderators Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Και στο πολυπυρηνο αυτο μελλον δηλαδη, δεν θα προσπαθουμε και παλι να χωραμε περισσοτερα τρανζιστορ?
nickarmy Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 Δημοσ. 3 Μαΐου 2010 σωστός !!! εμείς οι χρήστες του μετρίου και αυτοί που θέλουν κάτι παραπάνω (πχ να παίζουν άνετα παιχνίδια ή να φτιάχνουν λίγα 3δ) τι το θέλουν τον 6-8 πύρινο ??
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα