irahara Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Οι κόρες μου μόλις μάζεψαν ένα παρατημένο νεογέννητο γατάκι. Ούτε τα ματάκια του δεν έχει ακόμα ανοίξει. Το πήγα σε κτηνίατρο που εφημέρευε αλλά πραγματικά βρίσκομαι σε άγνωστα νερά. Αφού μου είπε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι είναι 4-5 ημερών, μου έδωσε ένα γάλα για γατάκια και μου είπε να το ταΐζω κάθε 1-2 ώρες. Αν κάποιοι από εσάς γνωρίζουν από παρόμοιες καταστάσεις ας μοιραστούν τις πολύτιμες γνώσεις τους μαζί μου μπας και σωθεί το μικρούλι (είναι αρσενικό και οι μικρές ήδη έχουν δεθεί μαζί του). Μόλις του δώσαμε 1ml-1,5ml γάλα αλλά δεν το πήρε καθόλου καλά. Τώρα κοιμάται και το περίεργο είναι ότι μερικές φορές το βλέπω να κάνει μερικές κινήσεις σαν να βλέπει όνειρο ή μήπως έχει πονάκια; Εδώ δεν ξέρω ποια είναι η σωστή αναλογία νερού και σκόνης. Εμπειρικά έβαλα 40ml νερό με 1 κουταλιά σκόνη του γλυκού κοφτή αλλά δεν ξέρω αν ήταν σωστή η αναλογία. Να το ξυπνήσω σε 2 ώρες από τότε που το τάισα ή όχι; Φαίνεται αρκετά ήρεμο (αν εξαιρέσουμε τις αραιές σπασμωδικές κινήσεις που ανέφερα παραπάνω). Μήπως πρέπει να το αφήσω μερικές ώρες να ξεκουραστεί και ύστερα το πρωί βλέπουμε;
Höfdingadrapa Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Ναι, μωρέ δώστου εκεί πέρα γαλατάκι, βάλτο και κάπου ζεστά.
Finn Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Είναι πολύ μικρό πάντως για να χει ποθανότητες επιβίωσης :/ Μακάρι να να ζήσει πάντως
jason_rethymno Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Λοιπόν φίλε εδώ είναι ένα πολύ καλό forum για γάτες.Μ έχουνε βοηθήσει και μένα πάρα πολύ. http://mycat.e-steki.gr/
Lucifer Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Η αναλογία καλή φαίνεται, εγώ γενικά έδινα σε όσα έβρισκα 2 νερό 1 γάλα (φρέσκο). Επίσης, σημαντικό, πρέπει να του κάνεις συχνά μασαζάκι στην κοιλιά για να κατουράει. Κανονικά αυτό το κάνει η μάνα με το γλύψιμο, τώρα πρέπει να το κάνεις εσύ.
irahara Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας. Ο μικρός ήπιε 2-3 ml σε δύο δόσεις και το έπιασε και λόξυγγας. Ορίστε και μία φωτογραφία του. Πραγματικά θέλω να τα καταφέρει.
chris2060 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 αχου τοοο ειναι πανεμορφο!!! το γαλα βαλτο σε ενεση χωρις τη βελονα εννοειται και δωστου το ετσι πατωντας το λιγο λιγο. γιατι απο πιατο δεν παιζει να φαει μονο του. ---------- Προσθήκη στις 00:21 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 00:19 ---------- α και για τα ματια. επειδη ειναι ευκολο να μαζεψουν πυον (αν και δεν φαινεται κατι τετοιο απο την φωτο) θα πρεπει με ενα πανακι με νερο να τα καθαρισεις απαλα σχετικα συχνα. ωστε να ανοιξουν καποτε μιας και ειπες δεν τα εχει ανοιξει ακομα... οπως δηλαδη θα εκανε και η μανα του που θα τα εγλυφε.
pappous_soulis Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Νομίζω πως αργούν λίγο να τα ανοίξουν τα μάτια τους. Αν δεν κάνω λάθος συνήθως τους παίρνει δυο-τρεις βδομάδες. Φρόντισε να το κρατάτε ζεστό και να του κάνετε μασάζ στη κοιλιά για να κάνει την ανάγκη του, όπως προανέφεραν οι συμφορουμίτες. Και λίγο προσοχή όταν του δίνετε γάλα. Επίσης μην ανησυχείς για τους σπασμούς που κάνει όταν κοιμάται, είναι φυσιολογικοί.
EvilEyes Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Το γατάκι είναι πραγματικά πανέμορφο. Για το τάισμα γάλα σε σκόνη για βρέφη και να το βάλεις σε μία σίριγγα και πολλά μικρά γεύματα την ημέρα. Επίσης ρώτα τον κτηνίατρο από πότε πρέπει να πάρει πάστα για παράσιτα, είναι πολύ σημαντικό. Επίσης να το κρατάτε σε μέρος ζεστό. Ένα χαρτόνι με παλιές κουβερτούλες είναι ότι πρέπει.
washcloud Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Οι κόρες μου μόλις μάζεψαν ένα παρατημένο νεογέννητο γατάκι. Ούτε τα ματάκια του δεν έχει ακόμα ανοίξει. Το πήγα σε κτηνίατρο που εφημέρευε αλλά πραγματικά βρίσκομαι σε άγνωστα νερά. Αφού μου είπε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι είναι 4-5 ημερών, μου έδωσε ένα γάλα για γατάκια και μου είπε να το ταΐζω κάθε 1-2 ώρες. Αν κάποιοι από εσάς γνωρίζουν από παρόμοιες καταστάσεις ας μοιραστούν τις πολύτιμες γνώσεις τους μαζί μου μπας και σωθεί το μικρούλι (είναι αρσενικό και οι μικρές ήδη έχουν δεθεί μαζί του). Μόλις του δώσαμε 1ml-1,5ml γάλα αλλά δεν το πήρε καθόλου καλά. Τώρα κοιμάται και το περίεργο είναι ότι μερικές φορές το βλέπω να κάνει μερικές κινήσεις σαν να βλέπει όνειρο ή μήπως έχει πονάκια; Εδώ δεν ξέρω ποια είναι η σωστή αναλογία νερού και σκόνης. Εμπειρικά έβαλα 40ml νερό με 1 κουταλιά σκόνη του γλυκού κοφτή αλλά δεν ξέρω αν ήταν σωστή η αναλογία. Να το ξυπνήσω σε 2 ώρες από τότε που το τάισα ή όχι; Φαίνεται αρκετά ήρεμο (αν εξαιρέσουμε τις αραιές σπασμωδικές κινήσεις που ανέφερα παραπάνω). Μήπως πρέπει να το αφήσω μερικές ώρες να ξεκουραστεί και ύστερα το πρωί βλέπουμε; ...αφού το έδωσε κτηνίατρος το γάλα-σκόνη, δεν διευκρίνισε αναλογία; (αν βέβαια υπάρχει κάτι χειρότερο στον κόσμο αυτό απ' τους γιατρούς, αυτό είναι οι κτηνίατροι, αλλά τεσπα) (...να υποθέσω ότι δεν είναι σε συσκευασία που αναγράφει δοσολογία, δε. Ευνόητο; Ίσως - αλλά το ίδιο ευνόητο ήταν να ρωτηθεί ο ντοκτόρ, αν δεν προθυμοποιήθηκε από μόνος ν' αναφέρει δοσολογία. Τεσπα, έστω και Κυριακάτικα, βρες κάποιο τηλέφωνο -απ' το web πχ, αλλά όχι κι απαραίτητα, και στις πόρτες των κτηνιάτρων υπάρχουν "κινητά ανάγκης" κτλ- και ρώτα περί αναλογίας. Διότι είναι που είναι τα ρημάδια ευπαθή (μεγάλη πίπα το "εφτάψυχα") - σ' αυτή την ηλικία είναι κάτι περισσότερο κι από σαπουνόφουσκα, γι' αυτό "το παραμικρό" μπορεί να τα ρημάξει (περισσότερη σκόνη ή, ειδικά μια και μιλάς για 1/40, περισσότερο νερό "απ' όσο πρέπει" = με λίγα λόγια ίσως δεν πάρει παρά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Και δεν είναι ότι "σιγά για μια μέρα μην πάθει τίποτα, αν πάρει λιγότερα". Το ξαναλέω, μεγάλος μπαγλαμάς ο γατίσιος οργανισμός, και δη των ελάχιστων ημερών). Δεν ξέρω καν αν θα "πρέπει" να βράσεις πρώτα το νερό που θα χρησιμοποιήσεις για το αραίωμα της σκόνης. Ίσως να επιβάλλεται μάλιστα. Οι δε "σπασμοί" στον ύπνο να μη σε απασχολούν καθόλου - είναι απόλυτα φυσιολογικοί. Απλά φρόντισε να είναι σε ζέστη (βάλε ένα μάλινο ρούχο σε μια λεκανίτσα/κουτάκι/whatever, και "κούρνιασέ το" μέσα). Άσχετο που "τα κρύα περάσανε" κτλ. Αν ήταν με τη μάνα του, όλη την ώρα στη "σόμπα" του σώματός της θα ήταν, κι όταν αυτή θα ήταν αλεμάο -ελάχιστα τις πρώτες μέρες, αν δεν ήταν κανένα τσουλί- θα είχε φροντίσει να τα είχε κουρνιάσει επίσης κάπου χωμένα και "ζεστά". Δε λέμε "να το σκάσεις" - ζεστά απλά να είναι, και "βολικά" (παίζει ΚΑΙ αυτό το ρόλο του. Μη σου πω να χώσεις και κανένα λούτρινο των κορών σου, να "ξεγελιέται". Και μιλάω σοβαρά. Όταν πεινάνε/κρυώνουν/δεν νιώθουν τη μάνα κοντά, ξεσκίζονται στο νιαούρισμα, και ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ. Και δεν είναι σε ηλικία για εξάντληση). Και γενικά, όσο μπορείτε, "αντικαταστήστε τη μάνα του", ακόμα και με νιαουρίσματα και χαϊδολογήματα μουσούδα με μουσούδα. Και "χάιδεμα" στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό με το δάχτυλο, για να υποβοηθηθεί/να μάθει στις σωματικές του εκκενώσεις. Είναι άλλωστε κάτι που επίσης θυμίζει την παρουσία της μάνας του, κάντε το και μην αηδιάζετε. Τί να πει κι εκείνη που το έκανε με τη γλώσσα. Εφ' όσον κοιμάται, ΜΗΝ το ξυπνάς για τάισμα. Όρεξη να έχει (άλλο σημαντικό αυτό, για το οποίο όμως δεν μπορείς να κάνεις και πολλά), και το ταΐζεις όταν είναι ξυπνητό. Για το τάισμα, σύριγγα 2.5άρα (το έμβολο της οποίας να κυλάει πολύ εύκολα, να μη χρειάζεται σχεδόν καθόλου πίεση - και μάλιστα προμηθεύσου αρκετές, γιατί με το γάλα, καταστρέφονται πολύ γρήγορα : το έμβολο αρχίζει και "κολλάει", και χρειάζεται κάθε πχ 2 μέρες να την αλλάζεις), η οποία δεν βγάζει πολύ, κι έτσι δεν διακινδυνεύεις να το "πνίξεις" με λάθος κίνηση. Η οποία δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνει. Επίσης, την εισάγεις από το πλάι του στόματος, και στην ουσία σταλάζεις "στη γλώσσα". Είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος (για να μην πνιγεί), και ο λιγότερο κουραστικός - για το γατί (κάτι λέγαμε για εξάντληση). Είναι βέβαια ταλαιπωρία γι' αυτόν που το κάνει, και γενικώς έτσι "λερώνει" και το γατί, και τον χώρο γύρω του (βάλε ένα άλλο ρούχο, μια πετσέτα, κάτι, πάνω από το ρούχο-φωλιά που λέγαμε, και τάισέ το εκεί, και μετά το αφαιρείς), και παίρνει ώρα για να το ταΐσεις, σε περίπτωση που δεν του αρέσει η διαδικασία. ...Επί της οποίας, αν βρεις ένα "μακαρονάκι" από βαλβίδα ρόδας ποδηλάτου (λέμε για αύριο, γιατί Δευτέρα πας και αγοράζεις), αφού το "αποστειρώσεις", πέρνα το στο ακροφύσιο της σύριγγας, και αν όλα πάνε καλά, καθώς "μασουλάει" όταν πας να του ανοίξεις το στόμα, θα του έρθει φλασιά, και θα καθαρίσεις ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ με το θέμα "δεν τρώει...τί το κάνω τώρα;". Δε το λέω γιατί μου ήρθε εμένα φλασιά, στο λέω από άπειρη εμπειρία με τα τρισαγαπημένα αυτά μαλακιστήρια που σου απαυτώνουν την ψυχή με τα τσαλίμια τους, μέχρι να πάρουν λίγο τα πάνω τους και να πεις "ουφ το σώσαμε τελικά" (δλδ να βγάλει τον πρώτο μήνα). Μακαρονάκι συνήθως works like a charm, κι εκεί που ο καριόλης δεν τρώει, αρχίζει να βυζαίνει (και εσύ σταδιακά σπρώχνεις το έμβολο της σύριγγας και είστε όλοι μια ευτυχισμένη οικογένεια). Προμηθεύσου "αρκετά" (ή σωληνάκι που εσύ το κόβεις, είτε έτοιμα κομμάτια), γιατί και αυτά καταστρέφονται σχετικά γρήγορα (κόβονται). Α και το "γάλα" να είναι ζεστό. Ούτε πολύ ζεστό όμως-ούτε και κρύο. Δοκίμασέ το σταλάζοντας πάνω στον καρπό σου, και νιώθωντάς το και με την άκρη του χείλους σου. Και το δίνεις "γρήγορα", και λίγο μετά το ξαναζεσταίνεις (ένα γκαζάκι δίπλα σου πρόχειρο, κι ένα μεταλλικό κουτάκι από κάποια κονσέρβα πχ). Γιατί μέχρι που να σταλάξεις εκείνη την ελάχιστη ποσότητα, αυτή κρυώνει κι όλας (το ίδιο και η σύριγγα). Επίσης από δευτέρα, ρωτάς κτηνίατρο για συμπληρώματα διατροφής σε πάστα (επίσης σε σύριγγα). Ανάλογα τί έχει στο μαγαζί του (διότι μαγαζιά είναι κατά βάση, κι όχι ιατρεία...), μπορεί να προτείνει κάτι σωστό (μιλάμε για απειροελάχιστες ποσότητες -και δεν θυμάμαι αν είναι καν επιτρεπτά για τέτοια ηλικία- σε περίπτωση που παρ' ολ' αυτά αρνείται ενδεικτικά να τραφεί με το γάλα της σύριγγας). Ρώτα επίσης για πάστα (σε σύριγγα και αυτή) αποπαρασίτωσης (δεν θυμάμαι από πια ηλικία ενδείκνυται, αν και νομίζω από 2 βδομάδων) : κατά πάσα πιθανότητα, η μάνα του του κληροδότησε (τουλάχιστον) ασκαρίδες. Τα εντερικά παράσιτα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της υψηλής θνησιμότητας των αδέσποτων νεογέννητων, και "δόξα τω θεώ", όλα τα αδέσποτα έχουν απ' αυτά. Τα βασικά αυτά είναι. Αν επιβιώσει (προετοιμάσου και προετοίμασε και τις μικρές για το αντίθετο, μιας και είναι αρκετά πιθανό, δυστυχώς, και δεν έχει να κάνει με το πόσο καλή "δουλειά" θα κάνεις εσύ - αν κάνεις το καλύτερο δυνατό βέβαια, ίσως τη σκαπουλάρει. Κάθε μέρα ζωής, μέχρι τον πρώτο μήνα, είναι νίκη). Α, ΜΗΝ πειράζεις τα μάτια του : θα τ' αφήσεις ν' ανοίξουν μόνα (από 1 βδομάδα/10 μέρες-έως 2 βδομάδες). Αν τυχόν παρατηρήσεις να "φουσκώνει" η περιοχή γύρω απ' τους βολβούς, είτε πριν ανοίξουν από μόνα, είτε μετά, πας κτηνίατρο. Αν τυχόν και ήρθε με ψύλλους (ένα ζευγάρι, φτάνει, ή έστω να είχε αυγά πάνω του), μετά τις 2 βδομάδες ρωτάς πάλι κτηνίατρο, κι αν είναι παίρνεις σχετικό σπρέυ (δεν τους φαίνεται, αλλά κάνουν ζημιά οι ψύλλοι, ιδιαιτέρως σε μικρά και εξασθενημένα, αν βέβαια είναι εμφανώς αρκετοί). Εμβόλια και άλλες ιστορίες, είναι για ΠΟΛΥ αργότερα, οπότε για την ώρα δεν σε απασχολούν καν. Γάλα με σύριγγα και ζέστη, μέχρι ν' ανοίξουν τα μάτια πρίπου (2-3 βδομάδες δηλαδή), και το νωρίτερα επιτρεπτό αποπαρασίτωση, και μετά του δίνεις να δει τί καταλαβαίνει κι από καμμιά μικρή γατοκονσέρβα (πατέ). Αυτά είναι τα σημαντικά.
irahara Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 H αναλογία που γράφει είναι 250ml νερό με 40 γραμ. Εμπειρικά και μετά από συμβουλές φίλων δίνω 6 κουταλιές σούπας νερό με 1 κουταλιά σούπας σκόνη κοφτή (το γάλα είναι το wean-um). Πιστύω ότι είναι σχετικά καλά (θερμοφόρα, τακτικά και σταθερά τρέφεται αν και όχι με διάθεση, έκανε τσίσα όχι κακάκια,). Το βράδυ το πιέσαμε για κάθε δίωρο σχεδόν και αυτό γιατί φοβάμαι ότι τις καθημερινές που θα ακολουθήσουν το τάισμα του από τις 8:00 έως 14:00 θα είναι πολύ δύσκολο (σχολεία, εργασία) αλλά και για να καλύψουμε - κατά το δυνατόν - ότι απώλειες είχε μέχρι να το πάρουμε στην φροντίδα μας. Βέβαια από Δευτέρα θα προσπαθήσω να πάρω αυτό το μπιμπερό για πρόωρα νεογνά. Ο κτηνίατρος μου είπε αν επιβιώσει να το φέρω να το δει σε περίπου 20 ημέρες. Πράγματι από πλάγια φαίνεται να πέρνει το γάλα πιο εύκολα. Το καλό είναι ότι μέχρι τώρα διατηρεί την ζωηράδα του (και την φωνούλα του). Ειδικά πριν από κανά δύωρο που το ταΐσαμε μέχρι να κάνει τα τσίσα του (με τρίψιμο) ήταν πολύ "τσανταλάκια μανταλάκια" αλλά αμέσως μετά έστρωσε. Οι κόρες μου έχουν στρωθεί στην δουλειά ενώ τις προετοιμάζω και για το κακό σενάριο. Για το άδειασμα μία σύριγγας (2,5ml) αφιερώνουν 40 λεπτά. Αυτό και αν δεν υποδηλώνει υπομονή και επιμονή. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως προς το παρόν η κατάσταση του φαίνεται σταθερή και σίγουρα καλύτερη απ' όταν ήταν μόνο του. Από την άλλη είναι πολύ μικρό και πολύ νωρίς. Είδομεν.
haris_216 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 σα να ξαναζούμε την ίδια ιστορία αφού πριν δύο χρόνια βρήκαμε κι εμείς 4 γατάκια τυφλά μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών μέσα στον κάδο. δεν ξέραμε τίποτα για το θέμα, πέσαμε και σε περίοδο αργίας αλλά τελικά μάλλον τα καταφέραμε αφού τώρα έχουμε 3 γάτες δύο ετών. και μην βιαστεί κανείς να μειώσει το ποσοστό επιτυχίας γιατί η μία που λείπει πολύ απλά έχει δοθεί σε μια άλλη οικογένεια. άρα ποσοστό επιβίωσης 100% σίγουρα πάντα υπάρχει κίνδυνος αλλά με προσπάθεια και αρκετή υπομονή υπάρχει αποτέλεσμα. πρακτικά τώρα (τουλάχιστον η προσωπική μας εμπειρία). το γάλα αγελάδος δεν είναι καλό. με τα πολλά καταλήξαμε σε ένα υποκατάστατο μητρικού γάλακτος για νεογέννητα γατάκια το οποίο τα βοήθησε πολύ. ήταν το ORMILAK από το PET CITY (το αναφέρω καθαρά για ενημερωτικούς λόγους και όχι σαν διαφήμιση). φαγητό κάθε 3-4 ώρες αλλά σίγουρα υπήρχε μεγαλύτερο διάστημα κατά τη νύχτα. μετά το φαγητό μασάζ στο στομάχι του και με ένα βαμβάκι (ελαφρά υγρό με χλιαρό νερό) το ίδιο στην ουρήθρα έτσι ώστε να μπορέσει να κατουρήσει. να είναι πάντα ζεστά. χρησιμοπιοιύσαμε ένα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο με ζεστό νερό και καλυμμένο με πανί. αυτά για την ώρα. αν χρειαστείς κάποια άλλη βοήθεια γράψε. εμείς μένουμε νέα σμύρνη. μας έχουνε μείνει τα μπιμπερό. αν νομίζεις ότι θα σου χρειαζόντουσαν, απλά στείλε μήνυμα παραθέτω και κάνα δυο φωτογραφίες
aris1986 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Δημοσ. 25 Απριλίου 2010 Εχω σώσει και γω οταν ήμουν μικρός δυο-τρία γατακια πεταμένα απο πουστηδες ιδιοκτητες που νομιζαν οτι η γατα τους γεννησε αχρηστα εντομα.Μια ζωη οταν ειχα προβλημα με ζωάκια επεφτε πασχα(ολα θεόκλειστα).Τα 2 απο τα 3 δεν επιβίωσαν. Τους ειχα βαλει ενα ζεστο πουλόβερ για να νομίζουν οτι ειναι το τρίχωμα της μανας τους,τα ταϊζα με συριγγα γαλα αλλα δεν ξέρω γιατι πεθαναν.Παντως ενα μαυρο που επιβίωσε εγινε γάταρος.Μαλλον δεν θα ξερα το μασάζ στο στομαχακι του. Παλι καλα που το σωσες φιλε.Σπανίζουν τετοιοι ανθρωποι στις μερες μας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.