Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα,εχω αγωρασει εδω και κατι μηνες το καινουργιο μακβοοκ , και τωρα θελω να του περασω και windows για να παιζει και κανα παιχνιδακι help ? :P δυο φορεσ που το δοκιμασα καπου κολισα και δεν εκανε βοοτ με αποτελεσμα να αναγκαστω να τα ξανακανς εγκατασταση ξανα και ξανα τα μακ:X

  • Απαντ. 277
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οι διαθέσιμοι μέθοδοι για να τρέξουμε εφαρμογές Windows σε υπολογιστή Mac είναι μέσω Dual Boot, μέσω Virtualization, μέσω συνδυασμού των δύο προηγούμενων και μέσω Emulation. Παρακάτω εξηγώ πως δουλεύει ο κάθε τρόπος.

 

1. Dual Boot

Ο δίσκος του υπολογιστή χωρίζεται σε 2 μέρη (partitions) και μπαίνει ένα λειτουργικό στο καθένα. Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, διαλέγουμε ποιο από τα 2 θα φορτωθεί.

 

Υποστηρίζονται οι υπολογιστές Mac με επεξεργαστή Intel. Δεν υποστηρίζονται οι υπολογιστές Mac με επεξεργαστή PowerPC G3, G4 ή G5.

 

Υπέρ:

  • Τρέχουμε τα Windows σε full ταχύτητα.

Κατά:

  • Πρέπει να κάνουμε restart για να εναλλάσσουμε τα 2 λειτουργικά.
  • Πρέπει να έχουμε άδεια χρήσης των Windows.

 

Διαδικασία εγκατάστασης:

  • Τρέχουμε το πρόγραμμα Boot Camp που περιλαμβάνεται στο Mac OS X.
  • Αυτό μας ρωτάει πόσο χώρο του δίσκου θέλουμε να διαθέσουμε στα Windows και φτιάχνει ένα partition ειδικά γι αυτά (δεν διαγράφει το υπάρχον partition του Mac OS X, το κάνει resize).
  • Μετά, μας ζητάει να βάλουμε στο drive το CD των Windows (XP ή Vista), κάνει restart και ξεκινάει την εγκατάσταση.
  • Στο τέλος της εγκατάστασης, αφού μπούμε στα Windows, βάζουμε στο drive το dvd του Mac OS και αυτό εγκαθιστά τους απαραίτητους drivers (κάρτας γραφικών, ήχου κλπ).
  • Από τώρα και στο εξής, κάθε φορά που εκκινούμε το Mac, κρατώντας πατημένο το ALT μπορούμε να επιλέξουμε ποιό λειτουργικό θα ξεκινήσει (αν δεν πατήσουμε τίποτε, θα ξεκινήσει το Mac OS X).

 

2. Virtualization

Με τη βοήθεια μιας ειδικής εφαρμογής δημιουργούμε έναν εικονικό υπολογιστή που τρέχει Windows. Οι εφαρμογές για virtualization σε Mac OS X είναι οι:

Το VMWare και το Parallels υποστηρίζουν και hardware acceleration σε κάποιο βαθμό. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να παίξουμε βαριά παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή το VMWare Fusion θεωρείται το καλύτερο από απόδοση και features με πολύ μικρή διαφορά όμως σε σχέση με το Parallels.

 

Υποστηρίζονται οι υπολογιστές Mac με επεξεργαστή Intel. Δεν υποστηρίζονται οι υπολογιστές Mac με επεξεργαστή PowerPC G3, G4 ή G5. Γι’ αυτούς υπήρχε παλιότερα το Microsoft Virtual PC for Mac αλλά έχει πλέον καταργηθεί. Το συγκεκριμένο ήταν άλλωστε αρκετά αργό κατά τη λειτουργία του και υποστήριζε ικανοποιητικά μόνο Windows 98 ή Windows 2000.

 

Υπέρ:

  • Δεν χρειάζεται restart. Τρέχουμε εφαρμογές Windows δίπλα-δίπλα με εφαρμογές Mac OS X.

Κατά:

  • Απαιτείται κάποια (αρκετή έως πολύ) επεξεργαστική ισχύ από τον υπολογιστή μας. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη μέθοδο για βαριές και απαιτητικές εφαρμογές Windows (πχ παιχνίδια).
  • Πρέπει να έχουμε άδεια χρήσης των Windows.

 

Διαδικασία εγκατάστασης:

  • Εγκαθιστούμε την εφαρμογή Virtualization.
  • Ανοίγουμε την εφαρμογή, ορίζουμε πόση μνήμη και δίσκο θέλουμε να δεσμεύσει για το virtual λειτουργικό.
  • Κάνουμε boot τον εικονικό υπολογιστή (Virtual Machine) και εγκαθιστούμε τα Windows σαν να ήταν κανονικός υπολογιστής.

 

3. Συνδυασμός Dual Boot & Virtualization

Με τη λύση αυτή, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι απλό, ανοίγουμε το VMWare ή το Parallels μέσα από το Mac OS X και τρέχουμε τα προγράμματα Windows που χρειαζόμαστε. Αν πάλι θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο απαιτητικό, κάνουμε restart και χρησιμοποιούμε τα Windows μόνα τους.

 

Υπέρ:

  • Τα υπέρ των 2 ξεχωριστών λύσεων.
  • Δεν χρειάζεται να στήσουμε τα Windows 2 φορές.

Κατά:

  • Πρέπει να έχουμε άδεια χρήσης των Windows.
  • Λειτουργεί μόνο σε συνεργασία με το VMWare ή το Parallels, όχι με το VirtualBox.

 

Διαδικασία εγκατάστασης:

  • Αρχικά κάνουμε μια εγκατάσταση Dual-Boot Windows μέσω του Boot Camp.
  • Μετά, ανοίγουμε το VMWare ή το Parallels και αντί να φτιάξουμε ένα νέο Virtual Machine του λέμε να χρησιμοποιήσει το partition του Boot Camp.

 

4. Emulation

Το WINE (τα αρχικά σημαίνουν: Wine Is Not an Emulator;)) είναι ένα Open Source Project με σκοπό τη μεταφορά του Win32 API σε περιβάλλον UNIX. Η εταιρία CodeWeavers, έχοντας σαν βάση το WINE, έχει αναπτύξει την εφαρμογή CrossOver Mac με την οποία μπορούμε να τρέχουμε προγράμματα Windows σε περιβάλλον Mac OS X.

 

Η εφαρμογή CrossOver Mac κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις. Η Standard έκδοση κοστίζει €37 και η Professional €64. Η βασική διαφορά τους είναι πως η Professional έκδοση υποστηρίζει και κάποια παιχνίδια Windows.

 

Υποστηρίζονται οι υπολογιστές Mac με επεξεργαστή Intel. Δεν υποστηρίζονται οι υπολογιστές Mac με επεξεργαστή PowerPC G3, G4 ή G5.

 

Υπέρ:

  • Τρέχουμε κατευθείαν τις Windows εφαρμογές μας στο Mac OS X.
  • Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε Windows και συνεπώς δεν χρειάζεται να έχουμε άδεια χρήσης τους.

Κατά:

  • Δεν είναι συμβατό με όλες τις εφαρμογές. Υποστηρίζονται (άλλες λιγότερο, άλλες περισότερο) οι εφαρμογές που βρίσκονται στη λίστα: CrossOver-Supported Windows Applications.

 

Διαδικασία εγκατάστασης:

  • Εγκαθιστούμε την εφαρμογή CrossOver Mac.
  • Ανοίγουμε την εφαρμογή.
  • Βάζουμε το CD εγκατάστασης της εφαρμογής Windows που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (πχ Office 2003 for Windows).
  • Το CrossOver Mac αναγνωρίζει την εφαρμογή και την εγκαθιστά στο Mac OS X.
  • Μπορούμε πλέον να ανοίγουμε την εφαρμογή μας κανονικά από το εικονίδιο της σαν να ήταν ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα Mac OS X.

 

πηγή: blog.adamopoulos.net/windows-apps-on-mac/

  • Like 6
Δημοσ.

Ευχαριστω παρα πολυ παιδια αντε να δω αν θα τα καταφερω :P

 

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 21:50 ----------

 

με βγαζει το ιδιο πραγμα με την προηγουμενη φορα, disk error press any key to restart :S ξερει κανεισ μηπως εχω κανει κατι συγκεκριμενο λαθος?

Δημοσ.

 

Κοιτάμε και λίγο τι στέλνουμε, αυτό είναι παμπάλαιο πριν το bootcamp ενσωματωθεί στο MacOS.

 

Ένας καλός όδηγός εγκατάστασης είναι εδώ από την apple:

http://manuals.info.apple.com/en_US/Boot_Camp_Install-Setup.pdf

Δημοσ.

Μπορεί να γίνει η εγκατάσταση των Windows σε εξωτερικό σκληρό και όταν τα χρειάζομαι να bootάρω από εκεί;;;; Πάντα μέσω bootcamp εννοώ!!!!

Δημοσ.

 Πωπω kpatsi τι είπες τώρα! Άσε αυτός είναι ο καημός μου! Δυστυχώς ξέχνα το! Τα windows δε bootάρουν από εξωτερικό σκληρό! Βέβαια υπάρχουν κάποιες λύσεις, αλλά ειλικρινά δε γουστάρω να μπω καν στον κόπο! Αν θες όμως δες σχετικά:

 

http://forums.macrumors.com/archive/index.php/t-217079.html

 

http://tubeshards.wordpress.com/2006/12/05/install-windows-to-a-macintosh-usb-drive/

 

Το 2ο είναι και το καλύτερο και ίσως δίνει μια λύση, αλλά ειλικρινά πολύ δύσκολο ρε παιδί μου!

 

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 23:40 ----------

 

καλησπερα,εχω αγωρασει εδω και κατι μηνες το καινουργιο μακβοοκ , και τωρα θελω να του περασω και windows για να παιζει και κανα παιχνιδακι help ? :P δυο φορεσ που το δοκιμασα καπου κολισα και δεν εκανε βοοτ με αποτελεσμα να αναγκαστω να τα ξανακανς εγκατασταση ξανα και ξανα τα μακ:X

 

Η πιο ρεαλιστική λύση είναι μεγάλος εσωτερικός δίσκος και bootcamp! Υπάρχει ολόκληρο εγχειρίδιο μέσα στο mac σου σε pdf που σου εξηγεί βήμα προς βήμα τι πρέπει να κάνεις, και πίστεψέ με είναι πάρα πολύ απλό. Αν όμως παίρνεις errors στο δίσκο, γιατί δεν κάνεις ένα έλεγχο στο σκληρό σου με το disk utility? Αν σου βγάλει λάθη στην επιφάνεια του δίσκου, όπως ας πούμε bad sectors, τρέχα με την εγγύησή σου εκεί που αγόρασες το μηχάνημα και ζήτα αντικατάσταση του σκληρού αμέσως!!!! Εκτός αν εσύ έπαιξες με κάποιο τρόπο με τα partitions. Αν έκανες πριν bootcamp και μετά αποφάσισες να πειράξεις μόνος σου τα partitions με κάποιο πρόγραμμα, sorry, αλλά έπαιξες και έχασες! Πρέπει να κάνεις backup το Macintosh HD, να σβήσεις τα πάντα στον εσωτερικό σου σκληρό (εννοείται να σβήσεις και τα partitions) και μετά σε πλήρως άδειο σκληρό να ξαναβάλεις το Mac OS και μετά bootcamp δημιουργία partition και εγκατάσταση των windows!

Δημοσ.

Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά στους Mac δεν υπάρχει τρόπος να κάνει Boot απο USB External HDD το σύστημα? Δηλαδή να μην πειράξουμε τίποτα στον Internal HDD αλλά να κοτσάρουμε τον External HDD, να ανοίξουμε το μηχάνημα με το CD των WIndows μέσα και να του πουμε να τα εγκαταστήσει εκεί, αφού πρώτα ορίσουμε σαν Boot HDD τον External με κάποιο τρόπο?

ΑΝ πχ. βάλουμε το Bootcamp και έχουμε κοτσαρισμένο τον External HDD, και πουμε το Bootcamp εγκατέστησε τα Windows εκεί (στον External) όταν θα κρατήσουμε πατημένο το Alt (η όποιο κουμπί είναι - δεν γνωρίζω) για να μπούμε στο μενού για επιλογή λειτουργικού, δεν θα τον έχει σαν Option τον External και τα Windows?

 

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 11:41 ----------

 

Ασε, μόλις διάβασα το manual του BootCamp

Boot Camp Assistant works only with internal disks. You cannot use Boot Camp

Assistant to partition and install Windows on an external disk.

Δημοσ.

Είναι θέμα λειτουργικού. Το Mac OS X για παράδειγμα, δεν έχει πρόβλημα. Μπορείς να το εγκαταστήσεις κανονικά σε USB δίσκο και να τρέχει από εκεί. Το linux προχωράει ακόμα πιο πέρα (βλέπε live CD).

Τα Windows όμως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι μόνο σε Mac αλλά σε οποιοδήποτε PC.

Δημοσ.

Εχει δοκιμασει κανεις και τα τρια windows "players", parallels, vmware και bootcamp ωστε να μπορει να δωσει μια εικονα για την ταχυτητα τους? Χρησιόποιω εδω και καιρο το bootcamp με vista και ειναι καταπληκτικο. Δεν ειχα ποτε την αισθηση οτι κατι λειπει απο drivers η κατι παει στραβα με τα win. Το μονο κακο ειναι οτι καθε φορα πρεπει να κανω επανεκινηση και boot στο αλλο os επειδη τα δουλευω και τα δυο πολυ. Διαβασα οτι το καινουριο parallels ειναι αρκετα πιο γρηγορο, αλλα πλησιαζει καθολου την ταχυτητα του bootcamp? Η ειναι τουλαχιστον αρκετα κοντα?

Δημοσ.
Boot camp με windows 7 έχει βάλει κανείς;

 

Ευχαριστώ!

Είχα βάλει παλαιότερα τα Windows 7 beta σε bootcamp. Γενικά έπαιζαν μια χαρά. Τα έβγαλα όμως γιατί η μοναδική χρήση που έκανα στα windows ήταν ο υποτιτλισμός και στα win7 beta είχα κάποιο πρόβλημα στους codecs. Στην τελική έκδοση των 7 το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει αλλά βαριέμαι να τα ξαναβάλω σε boot camp...

Δημοσ.
Εχει δοκιμασει κανεις και τα τρια windows "players", parallels, vmware και bootcamp ωστε να μπορει να δωσει μια εικονα για την ταχυτητα τους? Χρησιόποιω εδω και καιρο το bootcamp με vista και ειναι καταπληκτικο. Δεν ειχα ποτε την αισθηση οτι κατι λειπει απο drivers η κατι παει στραβα με τα win. Το μονο κακο ειναι οτι καθε φορα πρεπει να κανω επανεκινηση και boot στο αλλο os επειδη τα δουλευω και τα δυο πολυ. Διαβασα οτι το καινουριο parallels ειναι αρκετα πιο γρηγορο, αλλα πλησιαζει καθολου την ταχυτητα του bootcamp? Η ειναι τουλαχιστον αρκετα κοντα?

Εξαρτάται την εφαρμογή. Σε "νορμάλ" εφαρμογές οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Όμως σε εφαρμογές που ζορίζουν το hardware (πχ παιχνίδια), το bootcamp είναι μονόδρομος.

 

Όμως, μπορείς να τα έχεις και τα 2 πολύ εύκολα. Εγκατέστησε το Parallels (ή το VMWare Fusion) και όταν πας να δημιουργήσεις ένα νέο virtual machine, θα δεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις το Boot Camp Partition.

 

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να χρησιμοποιείς την ίδια εγκατάσταση windows, είτε σε boot camp είτε virtually...

Δημοσ.
Boot camp με windows 7 έχει βάλει κανείς;

 

Ευχαριστώ!

 

ναι, παιζουν μια χαρα ολες οι εκδοσεις οι 32-bit! αμα επιλεξεις 64-bit (που στο προτεινω ανεπιφυλακτα) θα χρειαστει απλα να κανεις re-build το iso κ να αλλαξεις τους boot sectors για να το αναγνωρισει ο Bios Emulator του μηχανηματος

Δημοσ.
ναι, παιζουν μια χαρα ολες οι εκδοσεις οι 32-bit! αμα επιλεξεις 64-bit (που στο προτεινω ανεπιφυλακτα) θα χρειαστει απλα να κανεις re-build το iso κ να αλλαξεις τους boot sectors για να το αναγνωρισει ο Bios Emulator του μηχανηματος

 

Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον εγώ δεν το έκανα και όλα δούλεψαν μια χαρά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...