Προς το περιεχόμενο

Αστυνομία -κίνηση περιπολικών και έλεγχοι

metrao_provata

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με αφορμή ένα περιστατικό που μου έτυχε χθες, θέλω να ρωτήσω ένα-δύο πράγματα.

Παρακαλώ, για έγκυρες μόνο απαντήσεις (μη με πάρει κανείς στο λαιμό του και με χώσουν τζάμπα στην ψειρού!!!)

-Περιπολικό με αναμμένο φάρο, αλλά ΧΩΡΙΣ σειρήνα έχει προτεραιότητα? Δηλ. ο φάρος από μόνος του υποδηλώνει έκτακτη ανάγκη ή χρειάζεται και η σειρήνα. Αν ξέρει κάποιος, ποιά είναι η διαφορά?

-Σε περίπτωση ελέγχου από αστυνομικό έχω το δικαίωμα εξ αρχής να ζητήσω τα στοιχεία του? Ισχύει? Ποιά είναι αυτά(κάποιος αριθμός μητρώου)? Έχει δικαίωμα να ψάξει εμένα ή το όχημά μου? Μπορώ να αρνηθώ και ποιές οι συνέπειες?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

για το πρωτο ερωτημα σου, η απαντηση ειναι "ναι", μπορει να παραβιασει τον κωδικα οδικης κυκλοφοριας εφοσων εχει αναμενο το φαρο ή τη σειρήνα ή και τα δυο. η μόνη εξαιρεση ειναι οτι δεν μπορει να μπει σε μονοδρομο/αντιθετο ρευμα

Δημοσ.

- Ναι έχει προτεραιότητα. Σειρήνα σε εξαιρετικές περιπτώσεις οταν γίνει κάτι σοβαρό.

- Μπορείς να τα ζητήσεις αλλά μπορεί αμα θέλει να μην στα δώσει και να σου πει "οτι θέλετε στον προιστάμενο". Ζήτα να δείς ταυτότητα που πρέπει να στην δείξει . Ναι έχει δικαίωμα να ψάξει το όχημα σου αλλά με εσένα μπροστά σε ότι ψάχνει. Επίσης και εσένα μπορεί να σε ψάξει. Αν αρνηθείς διαπράτεις πλημ/μα ;)

για το πρωτο ερωτημα σου, η απαντηση ειναι "ναι", μπορει να παραβιασει τον κωδικα οδικης κυκλοφοριας εφοσων εχει αναμενο το φαρο ή τη σειρήνα ή και τα δυο. η μόνη εξαιρεση ειναι οτι δεν μπορει να μπει σε μονοδρομο/αντιθετο ρευμα

+1 το παρέλειψα ;)

Δημοσ.

Νομίζω αν φοράει στολή δε χρειάζεται να δείξει ταυτότητα, διαφορετικά να πρέπει να δείξει. Δύο φορές που με σταμάτησε η ασφάλεια στο δρόμο (ήμουν πεζός) για τυχαίο έλεγχο μου έδειξαν την ταυτότητα 1 δευτερόλεπτο όπου φυσικά δεν προλαβαίνεις να δεις τίποτα. Αν φοράει στολή πρέπει να έχει ένα κωδικό αριθμό επάνω που δείχνει την ταυτότητά του (ισχύει και στη στρατονομία).

Δημοσ.

Αν θέλεις να τον ψαρώσεις γράψε αργα αργα με στυλό τον αριθμό της ταυτότητας του και ζήτα του Ονοματεπώνυμο και Α/Τ που ανήκει. Είναι δικαίωμα σου να γνωρίζεις τα στοιχεία του.

Ναι έχει δικαίωμα να σε ψάξει στα πάντα χωρις ενταλματα και συναφή. Τρομονόμο θέλαμε.

Δημοσ.
Αν θέλεις να τον ψαρώσεις γράψε αργα αργα με στυλό τον αριθμό της ταυτότητας του και ζήτα του Ονοματεπώνυμο και Α/Τ που ανήκει. Είναι δικαίωμα σου να γνωρίζεις τα στοιχεία του.

Ναι έχει δικαίωμα να σε ψάξει στα πάντα χωρις ενταλματα και συναφή. Τρομονόμο θέλαμε.

Πριν τον τρομονομο (ποτε αρχισε να ισχυει) δεν ειχε το δικαιωμα;

Δημοσ.

Όπως τα λέει ο Mika. Αρκεί ένα από τα δυο. Απλά να προσθέσω πως το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά). Απλά προς γνώση.

Δημοσ.
-Περιπολικό με αναμμένο φάρο, αλλά ΧΩΡΙΣ σειρήνα έχει προτεραιότητα? Δηλ. ο φάρος από μόνος του υποδηλώνει έκτακτη ανάγκη ή χρειάζεται και η σειρήνα. Αν ξέρει κάποιος, ποιά είναι η διαφορά?

Την σειρηνα την εχει οταν θελει να κινηθει πολυ γρηγορα και να παραβιασει STOP και φαναρια ωστε να προηδοποιησει τους γυρω οδηγους.Αν εχει μονο φαρο και ειναι πισω σου παλι εχει προτεραιοτητα και πρεπει να τον αφησεις να περασει.

-Σε περίπτωση ελέγχου από αστυνομικό έχω το δικαίωμα εξ αρχής να ζητήσω τα στοιχεία του? Ισχύει? Ποιά είναι αυτά(κάποιος αριθμός μητρώου)? Έχει δικαίωμα να ψάξει εμένα ή το όχημά μου? Μπορώ να αρνηθώ και ποιές οι συνέπειες

Nαι μπορεις να ζητησεις ταυτοτητα αν δεν εχει στολη αλλιως σου δειχνει τον αριθμο που εχει πανω του και εχει δικαιωμα να ελεγξει και εσενα και το αυτοκινητο σου κι αν αρνηθεις σε παει μεσα για αντισταση κατα της αρχης,μονο το σπιτι σου δεν μπορουν να ελεγξουν,εκτος βεβαια αν εχουν ενταλμα.

Δημοσ.

Ε ναι, ο παιδεραστής, να έχει τη δυνατότητα να διαφύγει, άνετα. Τι, να τον καθυστερήσουμε?

Στο θέμα τώρα, ναι έχει τη δυνατότητα να κάνει φύλλο κ φτερό το αμάξι. Επίσης νομίζω, ότι με παρουσία εισαγγελέα, "μπορεί" να ψάξει πράγματα, χωρίς να είσαι εσύ παρών. Αυθαιρετεί δλδ, αλλά υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

• Super Moderators
Δημοσ.
Με αφορμή ένα περιστατικό που μου έτυχε χθες, θέλω να ρωτήσω ένα-δύο πράγματα.

Παρακαλώ, για έγκυρες μόνο απαντήσεις (μη με πάρει κανείς στο λαιμό του και με χώσουν τζάμπα στην ψειρού!!!)

-Σε περίπτωση ελέγχου από αστυνομικό έχω το δικαίωμα εξ αρχής να ζητήσω τα στοιχεία του? Ισχύει? Ποιά είναι αυτά(κάποιος αριθμός μητρώου)? Έχει δικαίωμα να ψάξει εμένα ή το όχημά μου? Μπορώ να αρνηθώ και ποιές οι συνέπειες?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

- Το περιπολικό έχει προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση. Είτε με αναμμένο φάρο είτε με σειρήνα.

- Σε περίπτωση ελέγχου από ένστολο αστυνομικό, έχεις δικαίωμα να γράψεις τον εξαψήφιο αριθμό μητρώου του, τον οποίο υποχρεούται να φέρει στη στολή του. Σε περίπτωση ελέγχου από αστυνομικό με πολιτικά, έχεις δικαίωμα να ζητήσεις να δεις την υπηρεσιακή του ταυτότητα προκειμένου να βεβαιωθείς ότι πρόκειται περί αστυνομικού οργάνου.

- Αστυνομικό όργανο έχει το δικαίωμα να ψάξει το όχημά σου (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα κλπ) χωρίς παρουσία κανενός τρίτου (εισαγγελέα κλπ). Εάν αρνηθείς, αυτό συνιστά απείθεια (και όχι αντίσταστη κατά της αρχής), είναι αυτόφωρο αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

Ε ναι, ο παιδεραστής, να έχει τη δυνατότητα να διαφύγει, άνετα. Τι, να τον καθυστερήσουμε?

Aλίμονο, ο καθένας μας είναι παιδεραστής.

Και άλλωστε τους παιδεραστές τους βρίσκουμε ψάχνοντας κόσμο στο δρόμο....

:lol:

Στο θέμα τώρα, ναι έχει τη δυνατότητα να κάνει φύλλο κ φτερό το αμάξι. Επίσης νομίζω, ότι με παρουσία εισαγγελέα, "μπορεί" να ψάξει πράγματα, χωρίς να είσαι εσύ παρών. Αυθαιρετεί δλδ, αλλά υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν είναι αυθαιρεσία να ψάξει πράγματα. Ούτε χρειάζεται παρουσία εισαγγελέα. Αν δεν το έχεις, άστο σπίτι, μην εκτίθεσαι.

Δημοσ.

Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος νομίζω ότι το STOP δεν έχει το διακίωμα να το παραβιάσει ΚΑΝΕΙΣ.

Δημοσ.
Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος νομίζω ότι το STOP δεν έχει το διακίωμα να το παραβιάσει ΚΑΝΕΙΣ.

Μπορούν να το παραβιάσουν τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, αν φυσικά εκείνη την στιγμή είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία ή συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος.

Επίσης και ο οποιοσδήποτε μπορεί να το παραβιάσει ΑΝ υπάρχει αποδεδειγμένα έκτακτη ανάγκη (γεννάει η γυναίκα σου και την μεταφέρεις στο νοσοκομείο, μεταφέρεις άρρωστο-ετοιμοθάνατο-άνθρωπο σε κρίσιμη κατάσταση, κτλ κτλ), και γενικότερα μπορείς να παραβιάσεις τον Κ.Ο.Κ. ΑΛΛΑ αν προκαλέσεις ατύχημα είσαι υπαίτιος για την πράξη σου, όπως ακριβώς ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Δημοσ.

Δεν είναι αυθαιρεσία να ψάξει πράγματα. Ούτε χρειάζεται παρουσία εισαγγελέα. Αν δεν το έχεις, άστο σπίτι, μην εκτίθεσαι.

Στο σπίτι, ναι. Μπαίνουν με παρουσία εισαγγελέα. Απλά, αν έχει γίνει κάποια "τρομοκρατική ενέργεια" και θεωρείσαι ύποπτος, παίζει να μη σου ζητήσουν την άδεια. Δλδ μέχρι κάποιος να φέρει το δικηγόρο του κλπ..., αυτοί έχουν μπει και επειδή βιάζονται, ψάχνουν όλο το σπίτι, χωρίς εσύ να είσαι πανταχού παρών, σε όλα τα δωμάτια

Δημοσ.

Λοιπον,για να μη λεει ο καθενας οτι θελει...

το περιπολικο οταν ειναι εκτακτη αναγκα με φαρο και σειρηνες μπορει να παραβιασει οτι θελει αρκει να προσεχει να μη προκληθει ατυχημα.

ΤΟ αυτοκινητο σου μπορει να το ψαξει ,το σπιτι σου οχι χωρις εισαγγελεα.

Τελος οσον αφορα την ταυτοτητα, αν ειναι ενστολος απλα βλεπεις τον αριθμο μητρωου του που ειναι στον ωμο του, αν ειναι ασφαλιτης ζητας ταυτοτητα και ειναι υποχρεωμενος να στη δειξει.

Δημοσ.

Η ταυτότητα του ασφαλίτη γράφει επάνω στοιχεία? Γιατί τελευταία φορά που με σταμάτησαν και μου έδειξε την ταυτότητα του έγραφε μόνο ελληνική αστυνομία. Και όταν του ζήτησα ονοματεπώνυμο είπε πως αυτός κάνει ερωτήσεις και όχι εγώ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...