Vatos_locos Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 (επεξεργασμένο) Προσοχή δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν φθορά στο Ηardware που θα κάνετε χειρουργείο Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί αρκετά threads, εδώ, στην ενότητα του Overclocking & Case Modding, περί του VGA overclocking και αν είναι επικίνδυνο ή όχι. Για να δούμε λοιπόν κάποια βασικά πραγματάκια, με την πεποίθηση ότι θα λυθούν πολλές απορίες ... Ποιες ακριβώς frequencies αυξάνονται όταν επιχειρούμε overclocking στην κάρτα γραφικών μας ? Δύο είναι οι συχνότητες που "πειράζουμε" κατά την διαδικασία του o/cing σε μια VGA, το Core (πυρήνας) και το Memory (μνήμη). Στις κάρτες γραφικών της Nvidia έχουμε και την δυνατότητα να χρονίσουμε τους Shaders ξεχωριστά από τον πυρήνα της κάρτας. Καλό είναι να γνωρίζουμε, ότι το o/c της κάρτας γραφικών, επειδή ακριβώς γίνεται μέσα σε σχετικά "μικρά" περιθώρια, γίνεται αυξάνοντας τα MHz με βήματα των 2 - 5 MHz, τεστάροντας φυσικά έπειτα από κάθε step, την σταθερότητα της VGA Θα επεκταθούμε παρακάτω, μιας και το κομμάτι αυτό αποτελεί κυρίως την εισαγωγική ενότητα στο o/c Είναι επικίνδυνο ? Σαφώς και όχι, με την προϋπόθεση όμως ότι γίνεται μέσα σε λογικά πλαίσια, σε συνάρτηση πάντα με τις αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες Core και Memory ... Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο πυρήνας όσο και οι μνήμες καταπονούνται, αφού τα αναγκάζουμε να λειτουργούν σε συχνότητες μεγαλύτερες από τις εργοστασιακές. Πάμε τώρα για το ζουμί της υπόθεσης Τι θα χρειαστούμε Ati tool Riva Tuner Ati Tool το Ati Tool θα το κρατήσουμε μόνο για το scan αυτή την φορά αφού το εγκαταστήσουμε και το τρέξουμε βλέπουμε αυτό εδώ... το πιο πιθανό είναι να μην μπορεί να αναγνωρίσει την κάρτα σας γιατί ο author ( W1zzard ) το παράτησε και έτσι έμεινε μόνο για το scanάρισμα των artifacts Riva Tuner αφού εγκαταστήσετε και το riva tuner μόλις το ανοίξετε μετά από ένα μικρό build μιας database που θα φτιάξει και αφού έχετε εγκαταστήσει σωστά τους οδηγούς της κάρτας γραφικών σας θα βρεθείτε εδώ ξεκινάμε ανοίγοντας το monitor του Riva tuner για να βλέπουμε θερμοκρασίες και μετά ανοίγουμε το low level system tweaks και φτάνουμε με αυτά τα παράθυρα ανοιχτά ανοίγουμε και το Ati tool και το κρατάμε στην άκρη από εδώ και πέρα είναι εύκολη η δουλειά ανεβάζουμε το core ανά 5-10 Mhz, πατάμε το κουμπάκι Apply και τεστάρουμε με το κουμπάκι που λέει scan for artifacts στο Ati tool κοιτάζοντας παράλληλα την θερμοκρασία μας από το monitor του riva tuner να μην είναι στα ύψη και τεστάρουμε για κανένα 20λεπτό περίπου για να δούμε αν η κάρτα μας βγάζει artifacts αν το 20λεπτό πέρασε και δεν είδατε κανένα artifact η το AtiTool δεν χτύπαγε τότε επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει artifacts σε αυτό το σημείο κατεβάζουμε την συχνότητα του πυρήνα της κάρτας μας 15-20Mhz ώστε να μείνει σταθερή και να μην βγάζει καθόλου artifacts και εδώ είναι που βρήκαμε την μέγιστη συχνότητα του πυρήνα της κάρτας γραφικών μας την δοκιμάζουμε και με ένα benchmark όποιο σας κάνει κέφι 3D Mark, AquaMark και αν περάσει το test το όποιο καλό θα είναι να γίνει 2-3 φορές τότε είστε έτοιμοι με την καινούρια σας vga αν σε περίπτωση που το pc σας κολλήσει η δεν μπορεί να περάσει όποιο test του βάλετε απλά χαμηλώστε λίγο την συχνότητα του πυρήνα και θα είναι μια χαρά για τις μνήμες επαναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία από την αρχή αλλά αντί για το slider του Core στο Riva Tuner τώρα πειράζουμε το Slider του Mem Επεξ/σία 24 Νοεμβρίου 2008 από Vatos_locos
thanasis00 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 πολύ καλός οδηγός φίλε vatos_locos... ό,τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει overclock την gpu του...να ρωτήσω κάτι ομως... αν πρόκειται να ανεβείς πάνω απο 200MHz μήπως είναι πολλά τα 20 λεπτά για το scan for artifacts?
kosmasgr Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Πάνος ftw Λίγα πράγματα κερδίζουμε ετσι. Τα λεφτά είναι στο Modding Πάνο. Περιμένουμε και εναν οδηγό για voltage modding
Vatos_locos Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 thanasis00 ε και δέκα λεπτά να scanάρεις το ίδιο είναι αλλά έβαλα πολλά για σιγουριά Κοσμά για modding έχω βάλει αλλά δεν έιναι εύκολο να κάνεις οδηγώ γιατί η κάθε κάρτα θέλει το δικό της
thanasis00 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 α και κάτι άλλο...γράψε πως να αποθηκεύουν τις συχνότητες,ώστε κάθε φορά που θέλουν να ανεβάσουν την κάρτα, να τα έχουν έτοιμα...
Vatos_locos Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 άστο καλύτερα γιατί εγώ πολλές φορές έχω αποθηκεύσει προφίλ που δεν έπαιζε και μετά και έτρεχα με τις συντομεύσεις ας κρατήσουμε μόνο το νόημα τώρα
thanasis00 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 χαχα οκ καλά λες! άντε και αργότερα να βάλεις οδηγό πως να φλασάρουμε συγκεκριμένες συχνότητες στην κάρτα γραφικών :Ρ btw, έχεις κάνει oc σε 7600gt? ψήνομαι να την τεστάρω τώρα που είδα τον οδηγό :Ρ
Vatos_locos Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 υπάρχει στον προηγούμενο οδηγό πως να αλλάζεις το Bios στις Nvidia
phanispal Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Μπράβο ρε Vatos_locos, πολύ καλός και απλός οδηγός. Ας γίνει sticky μαζί με τον οδηγό για Core 2 Duo του phovos που τον ψάχνουμε κάθε φορά για quote... 1
Vatos_locos Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 για του phovos το κυνηγάμε καιρό αλλά δεν το κάνουν σήμερα πόσταρα πάλι και εγώ μπας και το κάνουν
Super Moderators Thresh Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2008 nice ρε Πάνο, άντε τώρα να κάτσουμε με τον Σάκη να κάνουμε για CPUs μπας και γίνει sticky...
blaxos Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2008 nice.. κατι ασχετο ομως.. με το rivatuner ελεγχεις θερμοκρασίες και framerates της κάρτας έχω ρυθμισμένο το rivatuner να μου δείχνει θερμοκρασίες και framerates της κάρτας γραφικών σε κατάσταση idle και κατά την διάρκεια game. δεν λειτουργεί κατά την διάρκεια game . τι κάνω λάθος?ξερει καποιος να βοηθήσει? ευχαριστώ προκαταβολικά..
Vatos_locos Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2008 Μέλος Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2008 άνοιξε τον static server του ligo RTFM και θα το καταφέρεις έιμαι σίγουρος
blaxos Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2008 Δημοσ. 30 Νοεμβρίου 2008 thanks man εχει "κολισει"ο server του rivataner και δεν εδινε εντολη να ξεκινησει
Westplay Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 1 Δεκεμβρίου 2008 Ήθελα να ρωτήσω, μπορώ να αυξήσω τη τάση του gpu μέσω του Nibitor σε όλες τις κάρτες? Επειδή δοκίμασα σε μία 8400gs και δεν έκανε διαφορά (τωρα θα μου πείτε δεν είναι και καμία σοβαρή κάρτα αυτη...) Θέλω να ανεβάσω κι άλλο την 8800gt μου επειδή ως τα 700 πάει ο πυρήνας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα