Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα! Μπαινω κατευθειαν στο ψητο!

 

Ειναι γνωστο οτι τα MacBook / MacBook Pro ειναι ιδιαιτερα ζεστα φορητα. Μερικες φορες ενοχλουν στα χερια μας οταν γραφουμε και πολλες φορες ειναι αδυνατον να τα ακουμπησουμε στα ποδια μας και να τα δουλεψουμε,ιδιαιτερα το καλοκαιρι.

 

Υπαρχει ομως μια τεχνικη που ονομαζεται undervolting με την οποια μπορουμε να ριξουμε το voltage που απαιτει ο επεξεργαστης,με φυσικο επακολουθο την μειωση της θερμοκρασιας του φορητου,μειωση του θορυβου και αυξηση της αυτονομιας και της μακροζωιας του.

Οι επιδοσεις δεν επηρεαζονται στο ελαχιστο!

 

Επειδη εχω δει μερικα MacBook / MacBook Pro να χτυπανε 85+ (εξαιρετικα υψηλη θερμοκρασια) βαθμους σε full load,πραγματικα το undervolting μπορει να σας λυσει τα χερια και να βοηθησει τα μεγιστα στην μακροζωια των φορητων σας. (αλλωστε δεν ειναι σπανιο το φαινομενο των MacBook / MacBook Pro να εμφανισουν logic board failure, φαινομενο που καμμια φορα οφειλεται στις υψηλες θερμοκρασιες λειτουργιας τους)

 

 

 

Χρησιμες πληροφοριες για το undervolting:

http://en.wikipedia.org/wiki/Undervolting

 

Το μονο μειονεκτημα-προβλημα που μπορειτε να συναντησετε ειναι αυτο οπως λεει και το παραπανω λινκ:

Reducing the voltage supplied to the CPU below the manufacturer's recommended minimum setting can result in system instability. Accordingly, it is advisable to reduce the voltage in small steps, following each reduction with a thorough stress test of the system.

 

 

Ομως αυτο θα το συναντησετε μονο αν ριξετε υπερβολικα το voltage.

Το προβλημα τοτε που μπορει να δημιουργηθει δεν κανει ζημια στο hardware,απλα μπορει να ειναι ασταθες το συστημα,να βγαζει software λαθη.

Hardware ζημια δεν μπορει να γινει!

Αν ριξετε τοσο πολυ το voltage(που αποκλειεται να το ριξετε βεβαια τοσο,αλλα λεμε τωρα) και αρχιζουν να εμφανιζονται software λαθη,τοτε απλα ανεβαζετε πιο πανω το voltage και δεν εχετε κανενα προβλημα!

 

 

Ενα ωραιο αναλυτικο αρθρο για το undervolting, με πραγματικες μετρησεις:

http://www.nordichardware.com/Guides/?page=2&skrivelse=465

 

 

Εδω τα αποτελεσματα του συγκριτικα πριν και μετα το undervolting:

http://www.nordichardware.com/Guides/?page=8&skrivelse=465

 

Και εδω τα συμπερασματα του:

http://www.nordichardware.com/Guides/?page=9&skrivelse=465

 

Pros:

+ Lower processor temperature

+ Lower system temperature

+ Longer battery time

+ More settings (Throttling)

Cons:

- ?

After writing this article, my hands donʼt feel as warm as they would have if I hadnʼt performed the undervolting of my laptop. Thatʼs all from me, good luck with the undervolting!

 

Αλλος ενας αναλυτικος οδηγός:

 

http://forum.notebookreview.com/showpost.php?p=3183068&postcount=1

 

Unlike overclocking, Undervolting will not void your warranty or damage your hardware AFAIK.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

*Advantages of Undervolting

- Cooler CPU (5 to 20c cooler)

- More battery life (15-30mins more)

- Less Fan noise

- Longer overall notebook life

 

By reducing the voltage fed to the CPU, it will run much cooler. It will also draw less power from the battery which can give you an extra 10-30+mins battery life depending on the degree of the undervolt. Also a cooler CPU means the fans will run less which again points to more battery life. It is common sense that a cooler running notebook will last longer than a warmer/hotter counterpart. Heat is the killer of most electronic parts.

 

*Disadvantages/Risks

- BSOD (Blue Screen of Death)

 

You will get a BSOD at the very most if you drop the voltages too low. This is why we do a stability test to make sure we get no BSOD's. If the voltages are setup properly you shouldnʼt get any at all. A BSOD seems to be the only risk for undervolting in my experience. So make sure everything is saved before you do anything. I dont wanna be responsible for any loss or hoo-haa's.

 

 

Εδω μπορειτε να βρειτε εναν ελληνικο οδηγο για το undervolting . Αναφερετε βεβαια στα windows ,αλλα μπορειτε να διαβασετε τα εισαγωγικα για να μπειτε στο νοημα-λογικη του undervolting.

Μονο που στο mac os x αντι για το RMclock ,χρησιμοποιειτε το CoolBook.

Δυστυχως το CoolBook , σε αντιθεση με τα προγραμματα για windows, κοστιζει. Το κοστος του ειναι μικρο, μονο $10.

To εχω χρησιμοποιησει για μια φιλη και ετσι τωρα το Macbook της ειναι σε πιο ανεχτα επιπεδα θερμοκρασιων(επεσαν πανω κατω 10 ολοκληρους βαθμους οι θερμοκρασιες) και θορυβου.

 

 

 

 

Εδω πιο συγκεκριμενα για mac os x και το coolbook:

http://www.tuaw.com/2006/11/14/coolbook-makes-your-macbook-macbook-pro-cooler/

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=263550

 

Εδω εμπειριες και αποτελεσματα απο καποιον που ειχε τα γνωστα προβληματα υπερθερμανσης με το macbook air και τα ελυσε με το CoolBook:

http://plasmadesign.wordpress.com/2008/04/02/macbook-air-core-shutdown/'>http://plasmadesign.wordpress.com/2008/04/02/macbook-air-core-shutdown/

 

 

Οποτε για να συνοψισω:

Τα πλεονεκτηματα του undervolting:

i) μειωση θερμοκρασιας του λαπτοπ

ii) μειωση θορυβου του λαπτοπ

iii) αυξηση αυτονομιας

iv) αυξηση μακροζωιας του λαπτοπ

 

 

Μειονεκτηματα ουσιαστικα δεν υπαρχουν(εκτος απο αυτο που αναφεραμε και πιο πανω,πως αν εισαστε υπερβολικοι με την μειωση του voltage , μπορει να θελησει restart ο υπολογιστης) και να επαναλαβουμε οτι ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να προκαλεσετε HARDWARE ζημια στον φορητο σας!

 

Προχωρηστε λοιπον αφοβα σε undervolting , μονο πλεονεκτηματα εχει!

 

 

 

 

 

 

Υ.Γ.: Αν ζεσταινεται αρκετα και ο iMac σας,μπορειτε να το δοκιμασετε και σε αυτον! Ιδιαιτερα στους αλουμινενιους 20αριδες που ειναι καπως ζεστοι..

Φυσικα μπορειτε να χρησιμοποιησετε το CoolBook και για τα ζεστα MacBook Air, που σπανιως κανουν shutdowns λογω υψηλων θερμοκρασιων.

Οπως ειπαμε πιο πριν , μερικοι κατοχοι(απο τους λιγους που ειχαν προβληματα) των macbook air εχουν καταφερει να μην εχουν shutdowns χρησιμοποιωντας το CoolBook και κανοντας undervolting στη cpu ,αλλα και underclock (αυτο ριχνει και τις επιδοσεις):

http://plasmadesign.wordpress.com/2008/04/02/macbook-air-core-shutdown/

  • Απαντ. 124
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Βασικά ο φίλος στο αγγλικό άρθρο δεν γράφει ότι δεν υπάρχουν μειονεκτήματα, αλλά ότι δεν έχει συναντήσει ακόμα κανένα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα...

Δημοσ.

Γενικοτερα , επαναλαμβανω πως ριχνοντας το voltage ΔΕΝ μπορεις να προκαλεσεις hardware ζημια ,ακομα και αν δεν ξερεις τι κανεις(αρκει βεβαια να ριξεις το voltage,να μην το αυξησεις).

Το μονο που μπορει να παθει ειναι να κολλησει το μηχανημα οταν κανετε τα τεστ και να θελει restart.Αυτο ομως δεν θα εχει προκληθει απο αυξημενη θερμοκρασια,απλα επειδη τελικως δωσατε πολυ λιγο voltage.

Αλλα και παλι αυτο το κολλημα ΔΕΝ μπορει να προκαλεσει HARDWARE ζημια,οπως πχ μπορουν να προκαλεσουν οι υψηλες θερμοκρασιες.

 

Αντιθετα με προγραμματακια που ρυθμιζουν τους ανεμιστηρες, τυπου Fan Control, αν δεν ξερεις τι κανεις μπορεις να προκαλεσεις hardware ζημια.

 

Φυσικα για οποιον ξερει τι κανει(βασικα απλα να προσεξει λιγο με το Fan Control),συνδυασμος και των 2 προγραμματων μπορει να φερει εκπληκτικα αποτελεσματα για τη μειωση θορυβου και θερμοκρασιας των macbook.

 

 

Και φυσικα το να λειτουργει το macbook pro στους 65-75 σε full load , αντι να λειτουργει στους 85+ που ψηνονται μερικα, ειναι πολυ ασφαλεστερο...

Συν οτι ισως να μπορειτε να το λειτουργειτε και στα ποδια σας...

 

Δοκιμαστε το, δεν εχετε να χασετε τιποτα!(απλα θα αυξησετε την μακροζωια του φορητου σας ,την αυτονομια του και θα ριξετε τις θερμοκρασιες του)

Δημοσ.
καλό φαίνεται αλλά θα ναι λίγο μπέρδεμα το πόσο να ρίξεις...

Μπα δεν ειναι μπερδεμα, αν δεν ψαχνεις το απόλυτο οριο..(που δεν αξιζει και να το ψαξεις χανοντας χρονο)

 

Μπορείτε άνετα να το ρίξετε 0.1-0.15v .

 

 

Δοκίμασε το(5 λεπτα υποθεση ειναι),αξιζει!

Δημοσ.

Στο δικό μου MacBook Pro έχω βάλει και windows κυρίως για παιχνίδια, τα οποία προφανώς όντας από τις πλέον απαιτητικές εφαρμογές ψήνουν το φορητό. Έτσι με ενδιαφέρει να το κάνω μέσω windows αυτό που λες ωστε να είναι λίγο πιο ψυχρό όταν παίζω παιχνίδια. Η ερώτηση μου είναι, η διαδικασία που θα κάνω στα windows θα ισχύει και στα Leopard ή εκεί θα πρέπει να αγοράσω το πρόγραμμα και να το κάνω ξεχωριστά?

 

Επίσης δε καταλαβαίνω ένα πράγμα, πως γίνεται να κατεβάζουμε το ρεύμα που τρώει ο επεξεργαστής, να μην πέφτουν οι επιδόσεις, να μην υπάρχουν κολλήματα (εφόσον φυσικά δε το έχουμε παρακάνει με το κατέβασμα όπως λες) και εν τέλει να μην το κάνουν αυτό η Intel ή Apple απευθείας πριν καταλήξει το φορητό στα χέρια μας;

 

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

λοιπόν το αγόρασα, για πρώτο βήμα το έριξα από 1.1500 σε 1.1000 δεν το έχω ζορίσει ακόμα για να καταλάβω διαφορά (αν υπάρχει), πάω για ένα southpark και βλέπουμε...

Δημοσ.

δεν είδα και καμί διαφορά και έτσι το έριξα και άλλο στα 1.0125 αλλά κι πάλι...haHa κάνω κάτι λάθος?

Δημοσ.
πρέπει να το αγοράσεις για να αλλάξεις τιμές... το trial είναι απλά ένα monitor

Το ξερω! Εννοουσα απλως για να δεις αν παιζει εστω το trial με το leopard 10.5.2.

 

Στο δικό μου MacBook Pro έχω βάλει και windows κυρίως για παιχνίδια, τα οποία προφανώς όντας από τις πλέον απαιτητικές εφαρμογές ψήνουν το φορητό. Έτσι με ενδιαφέρει να το κάνω μέσω windows αυτό που λες ωστε να είναι λίγο πιο ψυχρό όταν παίζω παιχνίδια. Η ερώτηση μου είναι, η διαδικασία που θα κάνω στα windows θα ισχύει και στα Leopard ή εκεί θα πρέπει να αγοράσω το πρόγραμμα και να το κάνω ξεχωριστά?

Στα windows μπορεις να το κανεις δωρεαν με τα προγραμματα που υπαρχουν και αναφερονται στον οδηγο.

Ομως δεν θα ισχυουν οι αλλαγες και για το leopard.

Οταν τρεχεις το leopard ,θα πρεπει να εχεις αγορασει το coolbook για να εχεις underclocking.

 

Επίσης δε καταλαβαίνω ένα πράγμα, πως γίνεται να κατεβάζουμε το ρεύμα που τρώει ο επεξεργαστής, να μην πέφτουν οι επιδόσεις, να μην υπάρχουν κολλήματα (εφόσον φυσικά δε το έχουμε παρακάνει με το κατέβασμα όπως λες) και εν τέλει να μην το κάνουν αυτό η Intel ή Apple απευθείας πριν καταλήξει το φορητό στα χέρια μας;

 

Ευχαριστώ!

 

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=194487

"Η απάντηση είναι απλή. Ο κάθε επεξεργαστής έχει διαφορετικές αντοχές σε voltage.

H μαμά κατασκευάστρια εταιρεία λοιπόν αντί να κάτσει να σετάρει το voltage ξεχωριστά για τον κάθε επεξεργαστή της, ώστε να είναι το χαμηλότερο δυνατό (ρισκάροντας κάποια πιθανή αστάθεια του συστήματος σε οριακές τιμές), προτιμάει να δώσει ένα standard voltage εγγυημένης σταθερότητας, το οποίο όμως είναι πολύ ψηλότερο απʼ αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο εκάστοτε επεξεργαστής.

Όπως είχα γράψει και αλλού: Eίναι σα μια μάνα η οποία δίνει σε όλα τα παιδιά της 2πιάτα φαγητό για να μην παραπονεθεί κάποιο απʼαυτά ότι πεινάει και δεν κάθεται να ασχοληθεί με το πόσο φαγητό πραγματικά χρειάζεται το καθένα απʼ αυτά."

 

ή με πιο απλα λογια:

Καθε διαφορετικος επεξεργαστης(ακομα και το ιδιο μοντελο να ειναι, πχ core 2 duo T7500) εχει τα δικα του διαφορετικα ορια ανοχης..

 

Για αυτον ακριβως το λογο, επειδη η Intel δεν εχει τον χρονο να βρει το οριο του καθε μοναδικου επεξεργαστη ξεχωριστα, τους δινει περισσοτερο voltage για σιγουρια.

 

Μετα ειναι στο χερι μας να βρουμε πανω-κατω τα ορια τους !

 

λοιπόν το αγόρασα, για πρώτο βήμα το έριξα από 1.1500 σε 1.1000 δεν το έχω ζορίσει ακόμα για να καταλάβω διαφορά (αν υπάρχει), πάω για ένα southpark και βλέπουμε...

Δες τι θερμοκρασια εχεις σε idle και δες και επισης τι θερμοκρασιες εχεις σε full load.

Μετα ριξε το voltage και θαυμασε διαφορες!

 

 

 

δεν είδα και καμί διαφορά και έτσι το έριξα και άλλο στα 1.0125 αλλά κι πάλι...haHa κάνω κάτι λάθος?

Για ποια συχνοτητα το εχεις ριξει?

Ριξε το voltage αναλογικα για ολες τις δυνατες συχνοτητες!

Δημοσ.

Για να δειτε τις θερμοκρασιες σε full load καντε τα εξης:

 

http://www.intelmactemp.com/howto

 

5. Load temperature

Now it's time to 'torture' the two CPU cores to maximize the thermal heat output.

 

Go the the Applications folder, then the Utilities folder, and open the Terminal application. Don't worry, it's not as frightning as it looks. Now type the command belwo and press enter:

 

yes >/dev/null

 

 

 

This will make one CPU core work as fast as it can. But with dual-core processors, there are two CPU processors and ONE application can only work on ONE core at a time. Therefore you need to open a new Terminal window by selecting File -> New and type the command again, like shown below:

 

To verify that both CPU cores are under load, starting the Activity Monitor application in the Utilities folder. You will see that there are two processes called 'yes' using around '100%' cpu usage each.

 

 

 

Let the machine run for 10 minutes for the temperature to stabilize. You can see the temperature climbing in Hardware Monitor. After 10 minutes write down the current load temperature shown in Hardware Monitor or CoreDuoTemp.

 

Note: We're not looking for the peak temperature but the average temperature after the fans has kicked in and cooled the machine while under heavy load.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις Haha. Έτσι όπως το λες βγαίνει νόημα σχετικά με το ρεύμα που καταναλώνουν. Οπότε κάποια στιγμή θα προβω σε δοκιμές!!!

Δημοσ.

το test που έκανα ήταν επεισόδιο southpark από το official site! όταν έβλεπα μου χτύπαγε 65-67-68

έριξα το voltage σχεδόν τέρμα (απορώ που δεν κόλλησε το μηχάνημα) έβαλα southpark και είχα πάλι ίδιες θερμοκρασίες! μα πως????

 

όταν βρω χρόνο θα δοκιμάσω και αυτό που λες...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...