aledjo Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Ειναι ενα ερωτημα που με απασχολει πολλα χρονια τωρα.... Τι σημαίνει Επαγγελματιας και τι Ερασιτέχνης? (ειδικα στην ελλαδα!) απο μια πολυχρονη ερευνα "αγορας" που εκανα εβγαλα το εξης συμπερασμα: Επαγγελματιας ειναι αυτο που κανει κατι για να βγαλει λεφτα και τιποτα αλλο! Ερασιτεχνης ειναι αυτος που το κανει επειδη το γουσταρει! ας παρουμε μερικα παραδειγματα για να δειτε γιατι εφτασα σε αυτο το συμπερασμα: 1) Εγω ειμαι ερασιτεχνης DJ, οπως ειναι φυσικο οταν ακουω καποιον αλλον να παιζει μουσικη, παρατηρω το τροπο και την ανεση που παιζει. ξερετε ποσες φορες εχω παει σε μεγαααλα CLUBs που παιζουν οι "επαγγελματιες" DJ και σε ποσες καφετεριες που παιζουν οι "ερασιτεχνες" (16-22 ετων)? Ε λοιπον οι πιτσιρικαδες παιζουν πολυ καλυτερα απο τους Επαγγελματιες! πολλες φορες βλεπω στα CLUB τους "μεγαλους" να παιζουν το προγραμμα τους και οταν θελουν να πανε για κατουρημα ή οτιδηποτε αλλο βαζουν τον πιτσιρικα να παιξει για λιγο, εκει ο μικρος παντα τα δινει ολα! εκει γουσταρω εγω... Ειπαμε! ο επαγγελματιας μονο για τα λεφτα το κανει! 2) Υπολογιστες! δε χρειαζεται να πω και πολλα... το ξερετε και εσεις! πολλες φορες εχουμε παει ολοι σε μεγαλα καταστηματα και service και λεμε κατι στον "επαγγελματια" της δουλειας και δε καταλαβενει τι του λεμε! 3) Κινητα! εδω εχει πολυ γελιο η υποθεση! θα σας πω μια ιστορια και θα καταλαβετε: παω πριν 3 μηνες σε ενα ΝΟΚΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ και μπαινω μεσα να ρωτησω για την αναβαθμιση του κινητου μου. Ηταν η υπεφθηνη του καταστηματος (καπου 35 ετων) και τη ρωταω: εγω - έχετε το τελευταιο firmware για το κινητο μου ... ταδε? αυτη - ε? εγω - Firmware! αυτη - Τι ειναι αυτο? καινουργιο? δε μας εχουν ενημερωσει.... εγω - α υ το που βα ζε τε το κα λω διο (το ελεγα αργα αργα), και πατας ενα κουμπακι στον υπολογιστη και κατι μπαινει στη κινητο........ αυτη - αααααααααα αναβαθμιση εννοεις! εγω - α μπραβο το βρηκες! αυτη - 30 ευρω! εγω φυσικα γυρισα τη πλατη και εφυγα! αλλο τη ρωτησα εγω και αλλο μου απαντησε! ρωτησα αν εχει το τελευταιο firmware και αυτη μου ειπε 30 ευρω! Ειπαμε! ο επαγγελματιας μονο για τα λεφτα το κανει! αυτες ειναι λιγες απο τις ιστοριες της ζωης μου με επαγγελματιες! ειμαι σιγουρος οτι και σεις εχετε να πειτε τις δικες σας! τελικα ομως τι ειναι επαγγελματιας?
antreaslam Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 επάγγελμα είνια αυτό που το κάνεις για να σου αποδώσει τους πόρους για να ζεις. άρα,αν είσαι ερασιτέχνης σε αυτό, τότε δεν είσαι καλός κατ εμε! μπορεί να είσαι γαμώ τους οικονομολόγους για επάγγελμα,και γαμώ τους ντι τζέι ως ερασιτέχνης! δε μπορείς όμως,να έχεις κύριο κ μόνο οσυ επάγγελμα τα οικονομικά,και να είσαι ερασιτέχνης! ο κάθε ένας που έχει μια επιχείρηση,δεν είναι εξ ορισμού επαγγελματίας! επαγγελματίας είναι όποιος σέβεται,προσπαθεί,κάνει σωστά τη δουλειά του,κλπ κλπ (για να μην πολυλογώ )!
iced Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Σεβομαι και τις αποψεις των δυο σας οι που λετε το ιδιο πραγμα σχεδον με διαφορετικες λέξεις ομως.... Εμενα δεν μου αρεσουν οι ταμπέλες "ερασιτεχνης" , "επαγγελματιας" τις οποιες ο καθενας τι καταλαβαινει οπως θελει.... Και αν σου πω εγω οτι ειμαι και τα δυο τι θα μου πεις???? Οποτε δεν καταληγουμε καπου με αυτες τις λεξεις... Συμφωνω πάντως οτι οποιος γουσταρει πολυ αυτο κανει φαινεται απο χιλιομετρα μακρια και εχει παρα πολυ καλο αποτελεσμα,,,!
antreaslam Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 iced,δε ζητάω από κάποιον να...αυτο-χαρακτηριστεί! εγώ τον χαρακτηρίζω έτσι,έπειτα από οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του.
aledjo Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 @antreaslam αν και με μπερδεψες λιγο ετσι οπως τα γραφεις, το "επαγγελματιας" και το "ερασιτεχνης" το χρησιμοποιω με την εννοια που το χρησιμοποιουν ολοι οι αλλοι! για να καταλαβεις, ο επαγγελματιας ειναι αυτος που ξερει κατι καλυτερα απο τον ερασιτεχνη! σωστα? ελα ομως που δεν ισχυει για μενα αυτο! για μενα: ο επαγγελματιας ειναι αυτος που κανει κατι για να βγαλει λεφτα! ασχετα αν το ξερει καλυτερα απο τον ερασιτεχνη ή οχι! ποιο απο τα δυο ειναι σωστο?
Harkon Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 νομίζω πως κάπου πρέπει να βάλεις και το θέμα (ανάληψης + απόδοσης) ευθυνών
stelini Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Και εγω συμφωνω με τον aledjo. Σημερα εμεις οι νεοι (ερασιτεχνες) ειμαστε ποιο ψαγμενοι απο τους παλιους (επαγγελματιες)!!!!!! Δηλαδη ξερουμε μεχρι και το τελευταιο κομμα σε ορισμενα πραγματα με αποτελεσμα οταν λες σε καποιον που ειναι ειδικος να μην ξερει τι του γινεται. Δηλαδη ανετα μπορουμε σε μια συζητηση να το παιξουμε ειδικοι!!!!!!!!!!
aledjo Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 με λιγα λογια ολοι την εχουν "δει" επαγγελματιες, δηλαδη περνουν λεφτα χωρις να το αξιζουν.... το ονειρο μου ειναι ενα! να γινω επαγγελματιας υπνου! λοοοοολ
DIMITRISG Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 εκτος απο dj κομπιουτερας και να ασχολησε με κινητα τηλεφωνα ή video games ειναι αλλα επαγγελματα που ο επαγγελματιας και ο ερασιτεχνης ταυτίζονται ; Πιστευω οτι παιζει ρολο το επαγγελμα στα περισσοτερα επαγγελματα ειναι τετοια η φυση που δεν μπορεις να εισαι ερασιτεχνης. Και οταν λες ειμαι επαγγελματιας πχ dj σημαινει οτι το αντικειμενο το κατεχεις καλυτερα απο τον καθενα
platongr Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Λείπει κάτι στην σκέψη σου γιατί οι κατηγορίες είναι τρείς - ο σωστός επαγγελματίας - ο λάθος επαγγελματίας - ο ερασιτέχνης Ο σωστός επαγγελματίας είναι αυτός που ενημερώνετε, κάνει σωστά τη δουλειά του, κοιτάζει να ικανοποιήσει τον πελάτη του, παίρνει τα λεφτά που αναλογούν στη δουλειά που κάνει και είναι νόμιμος. Ο λάθος επαγγελματίας είναι αυτός που κοιτάζει πως να πάρει λεφτά κοροϊδεύοντας τον πελάτη εκμεταλεύοντας την άγνοιά του σε συγκεκριμένα πράγματα. Ο ερασιτέχνης που κάνει αυτό που κάνει γιατί του αρέσει. Δεν το κάνει για το χρήμα και έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί, να πειραματιστεί και να μάθει. Παραδείγματα τώρα. Ένας ηλεκτρολόγος που τον φωνάζουμε στο σπίτι μας για να μας αλλάξει μια ασφάλεια. Κοιτάζει και τις υπόλοιπες ασφάλειες να δει σε τι κατάσταση είναι και μας ενημερώνει.Μας χρεώνει 30 ευρώ, μας δίνει απόδειξη και φεύγει. Αυτός είναι ένας σωστός επαγγελματίας. Εμάς μας φαίνονται πολλά τα 30 ευρώ και λέμε ότι μας έκλεψε. Αυτός όμως έχασε τουλάχιστον 30-45 λεπτά για αυτή τη δουλειά. Θα μπορούσε να ήταν κάπου αλλού, (στο εργαστήριό του) που θα έκανε κάποιες δουλειές και θα έβγαζε το ποσό αυτό. Ένας άλλος ηλεκτρολόγος, έρχετε, βάζει αλουμινόχαρτο στην καμένη ασφάλεια, μας παίρνει τα 30 και φεύγει. Αυτός είναι ένας κακός επαγγελματίας και την επόμενη φορά που θα μας καεί μια άλλη ασφάλεια θα μας πει ότι αυτό είναι διαφορετική βλάβη. Φωνάζουμε και τον πιτσιρικά από το δίπλα διαμέρισμα που μας κάνει την δουλειά του πρώτου τσάμπα, με το ρίσκο να πάθει κάτι ο ίδιος και να τρέχουμε και εμείς μετά, ή με το ρίσκο του να δημιουργήσει μία άλλη βλάβη. Φυσικά μπορεί να μας κάνει και άψογη δουλειά, αλλά εμείς που το ξέρουμε? Αυτός είναι ο ερασιτέχνης, που μπορεί να του δώσουμε και ένα δεκαρικάκι να πιει έναν καφέ. Ο ηλεκτρολόγος είναι ένα τυχαίο παράδειγμα αλλά το ίδιο ισχύει παντού. Σε ταξί, σε websites, σε υπολογιστές, σε περίπτερα, σε κομμωτήρια. ΠΑΝΤΟΥ. Εννοείται πως δεν πρέπει να έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις από όλους. π.χ. η κοπέλα που δουλεύει σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας πωλήτρια, δεν είναι υποχρεωμένη να ξέρει τεχνικούς όρους (firmware) σε αντίθεση με τον όρο της δουλειάς της και αυτό που της ζητάει παραπάνω από το 90% κάθε μέρα (αναβάθμιση). Το ίδιο και ο τεχνικός στο computer shop. Δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει πως είναι η διαδικασία ακύρωσης τιμολογίου χαλασμένου δίσκου και έκδοσης πιστωτικού. Οι άνθρωποι που δουλεύουν σε τέτοιες θέσεις σαφώς και δεν γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το αντικείμενο τους είτε γιατί είναι πωλητές, είτε γιατί δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση. Σε αντίθεση ένας τεχνικός της Νokia ή ένας (βοηθός) λογιστή θα ξέρει τους αντίστοιχους όρους και διαδικασίες. Μην έχουμε την απαίτηση να υπάρχει ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός σε κάθε Nokia corner ( ή άλλο κατάστημα κινητών). Υπάρχει κάποιος που έχει την ελάχιστη κατάρτιση, την εμπειρία, να ανταποκριθεί στην πλειοψηφία. Το ότι κάποιοι γνωρίζουν 5 πράγματα παραπάνω παραπάνω από κάποιους άλλους δεν τους κάνει καλύτερους επαγγελματίες, αλλά πιο ενημερωμένους από τους επαγγελματίες στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Fidelio Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 ..μπορεί κάλλιστα να μας εξήγησει κάποιος την ετυμολογία των δύο λέξεων , γιατί αυτό μάλλον μπερδεύει τα πράγματα και όχι η έννοια που δίνουμε εμείς στην καθημερινότητα. Με την δική μου έννοια, προτιμω τον ερασιτέχνη (εραστής της τέχνης (?)=αυτό τα λέει όλα) απο τον επαγγελματία (επιτηδευματία), γιατί; ..Απλό γιατί ο πρώτος κατέχει πολύ καλά το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται άρα δικαιούται την "ρόγα" και ο δεύτερος κατέχει πολύ καλά τους τρόπους να βγάζει χρήματα , αυτός τώρα τι δικαιούται ;
fantomas3004 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Απλά ο ερασιτέχνης λέει ... θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω την συγκεκριμένη απασχόληση αλλά επειδή δέν μπορώ να την κάνω στα ίσια την κάνω πλαγίως ... ενώ ο επαγγελματίας λέει ... είμαι υποχρεωμένος να την κάνω γιατί για κάποιους λόγους που ίσως να οφείλονται και σε προσωπικά μου λάθη του παρελθόντος έχω συνταυτιστεί μαζί της, και τώρα πρέπει μέσω αυτής να επιβιώσω.
aledjo Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 @platongr συμφωνω μαζι σου! ομως εγω αναφερομαι στους ελληνες "επαγγελματιες"! οι ελληνες επαγγελματιες ανικουν στη 4 κατηγορια που δεν εγραψες! ο ελληνας επαγγελματιας ειναι αυτος που νομιζει οτι ξερει και κανει σωστη τη δουλεια του αλλα πολλες φορες εχει αγνοια για το αντικειμενο αυτο! ετσι περνει νομιμα τα λεφτα απο το πελατη γιατι ο πελατης εχει πληρη αγνοια για τη δουλεια αυτη! αλλιως θα το εκανε μονος σου.... αυτος ειναι για μενα ο ελληνας επαγγελματιας! να σας πω και αλλο παραδειγμα. οταν αλλαξαμε αυτοκινητο στην οικογενεια μας μετα απο περιπου 1 χρονο ο πατερας μου ηθελε να αλλαξει τον ιμαντα της μηχανης. ηξερε να τα αλλαζει στο παλιο αυτοκινητο που ειχαμε αλλα στο καινουργιο δε ηξερε πως γιατι ηταν καινουργιας τεχνολογιας! το πηγαμε σε ενα συνεργειο και ο επαγγελματιας το κοιταζε μιση ωρα και δε εβγαλε ακρη! επερνε τηλεφωνο τους φιλους του αλλα δε ξεραν ουτε εκεινοι! ετσι αποφασισαμε να παμε στην αντιπροσωπεια του αυτοκινητου! με το που πηγαμε ενας αρχισε να λεει τα δικα του, αρχισε να κανει δοκιμες μπας και.... αλλα τιποτα! μετα μας ειπε οτι καποιος αλλος το εχει αλλαξει και δεν το εχει βαλει ΣΩΣΤΑ! δεν ηξερε, φωναζει το μητσο, το μπαμπη κτλ.... 5 ατομα απο πανω και κανεις να μη ξερει! στο τελος εμενα μου ηρθε μια ιδεα που εμαθα απο τους υπολογιστες. (οταν ολες οι δοκιμες εχουν αποτυχει τοτε διαβασε το manual!) και τους ειπα μηπως εχουν κανενα βιβλιο γι'αυτο το θεμα.... οντως ψαξανε και το βρηκαν το βιβλιο και τις οδηγιες το πως γινεται... ε μετα ηταν παιχνιδακι γι'αυτους αφου ηταν "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ" οι ανθρωποι! και σας λεω εγω τωρα, αν ειχα το manual, μετα ειχα αναγκη τους επαγγελματιες?
DIMITRISG Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 και το manuel να εχεις δεν ειναι ευκολο γιατι τα νεας τεχνολογιας αυτοκινητα εχουν ιδιαιτεροτητες. Αν περασαν 5 που να μην ηξεραν σημαινει οτι υπαρχει καποιος βαθμος δυσκολιας. Παιδια ειδικα στο αυτοκινητο δεν υπαρχει ερασιτεχνης. και η διαφορα ειναι στην διαγνωση βλαβων και οχι μονο στην αλλαγη ενος ιμαντα. Ερασιτεχνης γιατρος γινεται; με τιποτα. ετσι και μηχανικος και ηλεκτρολογος. aledjo χωρις παρεξηγηση μου θυμίζεις κατι περιπτωσεις που οικογενιακως πανε σε καταστηματα και κανουν τους εξυπνους σε ολα.
adi32 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 Δημοσ. 7 Μαΐου 2007 εχω προβλημα με τα emails της vivodi παιρνω την τεχνικη υποστηριξη τους λεω εχω προβλημα δεν κατεβαινουν τα εμαιλς μου λεει κατι δικαιολογιες λεω το ssl πρεπει να ειναι ενεργοποιημενο ? τι ειναι αυτο μου λεει ? λεω ειναι η ρυθμιση που υπαρχει εκει και οταν την ενεργοποιω δουλευει που και που α τοτε αυτο μαλλον ειναι η λυση του προβληματος σας .............
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.