Το Three Kingdoms είναι το πρώτο παιχνίδι της Σειράς Στρατηγικής Total War το οποίο αναπαριστά μεγάλης κλίμακας μάχες στην Αρχαία Κίνα. Συνδυάζει σε μορφή γύρων χάρτη εκστρατείας (campaign map) με χτίσιμο κτηρίων σε μεμονωμένες θέσεις, διπλωματία και κατακτήσεις με εκπληκτική αναπαράσταση μάχης σε πραγματικό χρόνο.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι επαναπροσδιορίζει την εποχή των Ηρώων και των Θρύλων μέσω της εμπειρίας που προσφέρει. Προτού περάσουμε στο review ας πούμε μερικά πράγματα για την σειρά Total War. Η σειρά ξεκινάει πίσω στο 2000 με το Shogun: Total War με θέμα την Ιαπωνία και τους Samurai αν και στην αρχή ο τίτλος θα ήταν ένα ακόμα RTS (Real Time Strategy) πχ σαν τα Age Of Empires, η μεγάλη διείσδυση των 3D καρτών γραφικών την τότε εποχή έκανε την ομάδα να επιλέξει την μετάβαση σε 3D.
Από το πρώτο παιχνίδι της σειράς δίνεται μεγάλη σημασία στην ιστορία και η CA δεχόταν συμβουλές από ιστορικούς για την αναπαράσταση των μαχών. Μετά την Ιαπωνία σειρά είχε η μεσαιωνική Ευρώπη to 2002 με το Medieval: Total War να συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με το Shogun. Το 2004 η CA μας δίνει το Rome: Total War, το οποίο είναι και ο τίτλος που άρχισα την σειρά. Ο Τίτλος κυκλοφόρησε το 2004 και ήταν ο πρώτος τίτλος της σειράς που είχε 2 expansions (τότε, τώρα γίνανε DLC στο steam). Έχω γράψει πολλές ώρες με το εν λόγο παιχνίδι!
Ακολούθως το 2006 ήρθε το Medieval II με την ίδια μηχανή του Rome II με το ίδιο θέμα με το πρώτο Medieval αλλά σαφώς βελτιωμένο από κάθε άποψη! Ακολουθούν τα Empire & Napoleon, 2009 & 2010 αντίστοιχα με θέμα τους πολέμους του 18ου αιώνα και τους Ναπολεόντειους Πολέμους (18 – 19ο αιώνα) , 2 τίτλοι που προσωπικά δεν μου άρεσαν καθόλου, κάτι η αλλαγή της μηχανής γραφικών κάτι οι πολλές και όχι καλές αλλαγές με κάνανε να απομακρυνθώ από την σειρά και να μείνω στα Rome & Medieval II με τα expansions και mods τους.
Ένα αρκετά καλό reboot της σειράς ήρθε το 2011 με το Shogun 2, με την CA να κάνει άλματα μπροστά στην σειρά σε πολλούς τομείς!Το 2013 η CA μας δίνει το Rome II Total War, έναν τίτλο που ακόμα και σήμερα λιώνω με τις ώρες! Πολλά τα προβλήματα στην αρχική του κυκλοφορία, πολύ μεγάλο το Hype και το αποτέλεσμα γνωστό με το Review του AngryJoe να είναι ότι πιο ακριβές υπάρχει! Αν και τα πράγματα διορθώθηκαν πάρα πολύ μετά από τόσα patch σε τόσα χρόνια, το στραπάτσο του Rome II είναι κάτι που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας για τα pre-order.
Συνέχεια με το Attila Total War το 2015, ένα πιο σκούρο παιχνίδι, αρκετά πιο δύσκολο από το Rome II, με αρκετά πράγματα που έπρεπε να τα είχε και το Rome II (υπήρχαν πχ στο Rome Total War) και που ακόμα και σήμερα πολλά δεν τα έχουν φέρει στο Rome II. Σειρά των Warhammer & Warhammer II (2016 & 2017) μακριά από την ιστορία και την πραγματικότητα, στον κόσμο του Warhammer, αν και έπαιξα λίγο τον πρώτο τίτλο, ας με συγχωρήσουν οι fan των Warhammer, δεν ήταν της αρεσκείας μου! Αν και έφερε (επιτέλους) υποστήριξη σε DX 12 δεν ήταν τίτλος που με κράτησε. Επιστροφή στα ιστορικά παιχνίδια με το Total War: Thrones of Britannia το 2018, με επίκεντρο τη Βρετανία τον 9ο αιώνα και την εισβολή των Vikings.
Και το 2019 η σειρά του Total War: Three Kingdoms!
Δοκιμάζω το παιχνίδι στο παρακάτω σύστημα:
- CPU: Intel i7 6820HK (4C/8T)
- GPU: GTX 980 8GB (GeForce Game Ready 430.64)
- RAM: 32GB DDR4 (2400MHz)
- Storage: 2x256 nvme raid 0
Ενώ τα χαρακτηριστικά που ζητάει η SEGA είναι:
Ελάχιστα
- OS: Windows 7 64 Bit
- Processor: i7-8550U 1.80GHz
- Memory: 6 GB RAM
- Graphics: Intel UHD Graphics 620
- DirectX: Version 11
- Storage 60 GB available space
Προτεινόμενα
- OS: Windows 10 64 Bit
- Processor: Intel i5-6600 | Ryzen 5 2600X
- Memory: 8GB RAM
- Graphics: GTX 970 | R9 Fury X 4GB VRAM
- DirectX: Version 11
- Storage: 60GB available space
Μετά την αρχική εγκατάσταση, περί τα 16GB download και 29,2GB εγκατάσταση, το παιχνίδι μας καλωσορίζει με ένα πολύ ωραίο trailer με την Ιστορία της Κίνας το 190Μ.Χ. Μετά το trailer βλέπουμε το κύριο μενού του παιχνιδιού απ’ όπου έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις και φυσικά στην νέα εκστρατεία (campaign) και τις μάχες.
Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βρω τις βέλτιστες ρυθμίσεις για το σύστημα μου και εδώ θα ήθελα να δώσω ένα μεγάλο μπράβο στην CA για τα 2 benchmarks! Ένα benchmark για τις μάχες και ένα άλλο για τον χάρτη της εκστρατείας! Ναι είναι ένα παιχνίδι αλλά άλλο το να είμαι στον χάρτη εκστρατείας και άλλο μέσα σε μια μάχη. Ο 430.64 driver της nvidia έχει υποστήριξη για το παιχνίδι, τα αποτελέσματα στο σύστημα μου έχουν ως εξής:
Στη μάχη:
Και στο χάρτη εκστρατείας:
Λίγο βαρύ για το σύστημα μου! Καλά τα benchmarks, αλλά ας δούμε το παιχνίδι τι λέει!
Ξεκινάω λοιπόν μια νέα εκστρατεία, οι επιλογές μου σε σχέση με το Total War: Rome II το οποίο και παίζω ακόμα και σήμερα με τις ώρες, είναι αρκετά λιγότερες αλλά πιο ενδιαφέρον! Να τονίσω ότι δεν είμαι καθόλου εξοικειωμένος με την ιστορία της Κίνας και μαθαίνω για αυτήν παίζοντας το Total War: Three Kingdoms.
Μέσα από το αρχικό trailer λοιπόν μαθαίνουμε τα εξής:
Είμαστε στο έτος 190CE(M.X). Η Κίνα είναι σε σοβαρή αναταραχή. Η Δυναστεία των Χαν καταρρέει στα χέρια του νεαρού Αυτοκράτορα.
Είναι μία απλή φιγούρα ή μαριονέτα ενώπιον του Τύραννου Dong Zhuo; Είναι μία δύσκολη και βίαιη περίοδος και η ισχύς του Dong Zhuo όλο και αυξάνεται ενώ η αυτοκρατορία ωθείται όλο και περισσότερα στην αναρχία. Όμως Υπάρχει Ελπίδα!
Τρεις Ήρωες που κατακρίνουν της Τυραννία με αδελφικό πνεύμα προετοιμάζονται για τα δεινά που έρχονται. Μέσα στο ίδιο πνεύμα και άλλοι Πολέμαρχοι, μέλη μεγάλων οικογενειών εκμεταλλεύονται ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουν παρανοϊκό τον Τύραννο. Θα πέσει ο Τύραννος θα πέσει ή οι συμμαχίες θα εκπέσουν λόγο προσωπικής φιλοδοξίας για υπεροχή;
Στα πιο παλιά Total War είχαμε τις διάφορες φυλές, στο Three Kingdoms έχουμε 12 πολέμαρχους που ανήκουν σε 3 οικογένειες, φυσικά θα υπάρξουν παραπάνω με DLC.
Η επιλογή μου για πρώτο campaign ήταν ο CAO CAO, λίγο το ότι δεν γνωρίζω πολλά για την αρχαία Κίνα και λίγο το “αστείο” όνομα του …και πάμε!!
Μια πρώτη διαφορά σε σχέση άλλους τίτλους της CA είναι η επιλογή στο κάτω δεξί μέρος όπου σε αυτό το παιχνίδι οι παίχτες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν να παίξουν με δύο διαφορετικές προοπτικές το παιχνίδι : Records και Romance. Μολονότι προσφέρουν το ίδιο τρόπο παιχνιδιού στον χάρτη εκστρατείας, η επιλογή Records επηρεάζει έως ένα κομμάτι τις μάχες.
Η Επιλογή Records τηρεί τα δεδομένα στο ότι οι warlords είναι κανονικοί άνθρωποι και είναι ευάλωτοι στο πεδίο της μάχης. Προσφέρει πιο αργό ρυθμό μάχης και η κούραση των μονάδων παίζει ρόλο στο να νικήσεις τον εχθρό. Η Επιλογή Romance μετατρέπει τους παίχτες σε Θρύλους όπου οι πολέμαρχοι μεγαλοποιούνται και έχουν θρυλικές δυνατότητες στο πεδίο της μάχης. Αυτές οι μάχες είναι πιο δυναμικές και προσφέρουν ενθουσιώδης μονομαχίες στο πεδίο της μάχης ως κομμάτι της στρατηγικής.
Με λίγα λόγια παίζοντας ως Romance παίζουμε το παιχνίδι με την οπτική της νουβέλας που βασίζεται στην πραγματική ιστορία. Το Three Kingdoms είναι εμπνευσμένο από 2 βιβλία.Το πρώτο είναι από μία νουβέλα του 14ου αιώνα, το Romance of the Three Kingdoms του Luo Guanzhong. Και το δεύτερο είναι το Record of the Three Kingdoms γραμμένο των 3ο αιώνα. Το παιχνίδι προσπαθεί να τηρήσει τα Ιστορικά δρώμενα της τότε εποχής με μία νότα ρομαντισμού και Ιστορικής Φαντασίας. Για το παρών review η επιλογή μου είναι: Romance.
Αρχίζω λοιπόν με αυτή την τόσο δα μικρή πόλη
Και με έναν μικρό στρατό και ακριβώς μπροστά μου ένας εχθρικός στρατός, ότι πρέπει για εξάσκηση έτσι ώστε να δω αν το κατέχω το είδος μάχης της Κίνας, γιατί τόσα χρόνια με Ρωμαίους, Αθηναίους, Σπαρτιάτες και Μακεδόνες θέλω μια κάποια προσαρμογή. Εδώ είναι μια καλή ευκαιρία για νέους παίχτες που παίζουν για πρώτη φορά κάποιον τίτλο Total War.
Σε κάθε περίπτωση όπως όλοι οι τίτλοι της CA έτσι και το Three Kingdoms περιλαμβάνει συμβουλές για την ομαλή κατανόηση των όρων και των λειτουργιών του παιχνιδιού στα Αγγλικά, σε κάθε περίπτωση πατάτε το πλήκτρο F1 για να προβάλετε το σχετικό περιεχόμενο και περάστε τον κέρσορα του ποντικού πάνω από την πληροφορία που σας ενδιαφέρει. Το παιχνίδι θέλει το χρόνο του για να κατανοήσει ο νέος παίκτης το UI (User Interface) και τις πολλές λειτουργίες, πολλές αρκετά διαφορετικές από προηγούμενους τίτλους!
Επιλέγω λοιπόν τον πολέμαρχο μου και με δεξί κλικ επάνω στον αντίπαλο πολέμαρχο ξεκινάω την μάχη. Οι επιλογές που έχω πριν την έναρξη της μάχης είναι οι κλασικές όλων των Total War, να παίξουμε την μάχη ή να γίνει μια εξομοίωση της, πράγμα που δεν είναι και ότι καλύτερο μιας που οι απώλειες που μπορεί να έχουμε, μερικές φορές, είναι μεγαλύτερες από ότι αν παίξουμε την μάχη! Στην συγκεκριμένη μάχη φαίνεται ότι δεν θα έχω μεγάλες απώλειες αλλά φυσικά και θα παίξω την μάχη κανονικά!
Εντός της μάχης θα δούμε ότι μέσα σε έναν στρατό μπορούμε να έχουμε 3 πολέμαρχους, αν ο πολέμαρχος μας πάει κοντά στον αντίπαλο πολέμαρχο μπορούν να κάνουν μονομαχία (duel) και όσο αυτή διαρκεί κανένας άλλος δεν τους επιτίθεται, αν κάποιος μπει ανάμεσα στην μονομαχία τους, τότε επηρεάζεται αρνητικά το ηθικό του στρατού που χάλασε την μονομαχία.
Το AI σε πολλούς τίτλους της CA δεν παίζει έξυπνα και δεν εκμεταλλεύεται τα άκρα (Flanking), στο Three Kingdoms το AI μου έκανε κανονικά πλαγιοκοπήσεις και μου επιτιθόνταν σε μονάδες που ήταν σημαντικές αλλά αφύλακτες. Θα ήθελα πολύ να πω ότι είναι κάτι καινούριο/βελτιωμένο στην σειρά αλλά το AI έχει βελτιωθεί αρκετά και στο Rome II/Attila τα οποία και ήταν τραγικά στην αρχική διάθεση τους -και το Rome II παρέμεινε για καιρό- αλλά στα πιο πρόσφατα patch είναι εμφανώς βελτιωμένα! Άποψη μου ως τώρα, από γραφικά δεν με ενθουσιάζουν σχετικά με άλλους τίτλους της CA που έχω παίξει, αλλά αυτό είναι εν μέρη υποκειμενικό.
Μετά την πρώτη μάχη το παιχνίδι μου έδωσε χρυσό για την νίκη μου και επιλογές για τους ηττημένους, αν θέλω να απελευθερώσω τους κρατούμενους για χρυσό ή να πάρω τις προμήθειες τους έτσι ώστε να συνεχίσει ο στρατός μου ή να αναπληρώσω τον στρατό μου. Η Τρίτη επιλογή μου φάνηκε σωστή για να καλύψω πιο γρήγορα τις απώλειες και μετά από την πρώτη μου μάχη ήρθε η ώρα να δω τις αλλαγές στην διπλωματία, στο πως κτίζω/αναβαθμίζω κτήρια, το πως στρατολογώ κτλ.
- Για αρχή σε κάθε επαρχία μπορώ να κτίζω-αναβαθμίζω ένα και μόνο κτήριο την φορά, πράγμα που δεν είναι και πολύ καλό, ειδικά όταν θα έχω στο μέλλον όλες τις πόλης μιας επαρχίας και πολλές επαρχίες με πολλές πόλεις.
- Στρατολόγηση, στο αρχικό turn δεν με άφησε να προσλάβω καμία νέα μονάδα, αλλά στο επόμενο μπόρεσα άνετα να προσλάβω μερικές νέες μονάδες.
- Διπλωματία, αρκετά πιο καλή από το Rome II και θα ήθελα να φέρναν πχ το trade territory πίσω στο Rome II! Υπάρχουν οι κλασικές επιλογές για πόλεμο, ειρήνη, εμπόριο, συμμαχία, γάμος μεταξύ 2 οικογενειών και ακόμα ένωση 2 οικογενειών μέσω γάμου! Επιλογές που έπρεπε να είναι στάνταρ σε κάθε Total War.
Στο διάστημα που έπαιξα, το AI δεν έσπασε ποτέ κάποια συνθήκη μαζί μου και όπου έβλεπαν οι ουδέτερες προς εμένα φυλές ότι είμαι απασχολημένος αλλού, μου κηρύσσανε πόλεμο ή έστελναν άλλες διπλωματικές επιλογές που ήταν προς το συμφέρον του αντίστοιχου AI.
- Κάθε άνοιξη(5 turns) μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε reforms, τα οποία είναι σαν τις έρευνες στο Rome II, ξεκλειδώνουν νέα κτήρια, μονάδες και κάποια bonus.
Τα turns φορτώνουν πολύ γρήγορα, δεν μπορώ όμως τα συγκρίνω με το Rome II πχ γιατί είναι αρκετά λιγότερες οι οικογένειες. Το παιχνίδι είναι πολύ ευχάριστο και φρέσκο στην σειρά, θεωρώ ότι είναι αρκετά καλό και για νέους παίχτες στην κατηγορία αυτή αλλά και για τους παλιούς της σειράς έχει το κάτι διαφορετικό αλλά και μια γεύση πικρίας γιατί δεν υπήρχαν αρκετά από τα χαρακτηριστικά αυτά και σε πιο παλιούς τίτλους.
Θετικά:
- Μπορούμε να τροποποιήσουμε το θέμα του παιχνιδιού, επιλογή που υπήρχε στο Shogun 2 αλλά όχι στους επόμενους τίτλους της σειράς.
- Αρκετές επιλογές για τους πολέμαρχους.
- Μπορούμε να αλλάξουμε στον πολέμαρχο μας το όπλο που κρατάει, την πανοπλία του, το άλογο του, τους ακόλουθους του με πράγματα που βγάζουμε μέσω διπλωματικών ανταλλαγών ή και από πράγματα που παίρνουμε μετά τις μάχες!
- Duels των πολέμαρχων μέσα στις μάχες!
- Προμήθειες για τα στρατεύματα, μπορούμε να δούμε το πόσο φαγητό έχει ο στρατός μας και το πόσο έτοιμος είναι για δύσκολες αποστολές!
- Πολύ γρήγορος χρόνος φορτώματος ανάμεσα στα turns
- Οι πολλές κλασικές επιλογές παιχνιδιού:
Αρνητικά:
- Κλασικά πληρωμένα DLC για περιεχόμενο που υπάρχει μέσα στο παιχνίδι, όπως και σε όλα τα Total War άλλωστε.
- Καρτουνίστικα γραφικά, είναι κάτι που προσωπικά δεν μου αρέσει σε κανένα παιχνίδι
- Μία αναβάθμιση κτηρίων ανά επαρχία την φορά, για μένα είναι ένα βήμα πίσω στην σειρά
- Το multiplayer campaign είναι για άλλη μια φορά μόνο για 2 άτομα. Όλοι οι φίλοι μου θέλουμε να παίξουμε έναν τίτλο Total War με 3 ή 4 άτομα και ας παίρνει μια ώρα το turn!
- 4